Szerencsétlenül járt horgászt mentettek a Dunából

2015.11.03. forrás: teol.hu

Egy gyakorlat keretében használták a nemrég vásárolt csónakot. Összefogott a PAX Mentőcsoport a tűzoltókkal.

FoxPost ingyenes szállításhirdetés

Mentési feladatokat lát majd el a paksi járás területén az a tíz lóerős motorral felszerelt gumicsónak, amelyet a PAX Mentőcsoport és a Dunaföldvári Önkéntes Tűzoltó-egyesület közösen nyert el egy pályázaton. A mentőcsónakot dr. Hábermayer Tamás, megyei katasztrófavédelmi igazgatóhelyettes adta át. Az eszközt szombaton, rögtön az átadása után be is vetették, egy vízből mentési gyakorlaton.

A paksi járásban élők közül sokan kihasználják a Duna adta lehetőségeket akár horgászat, túrázás vagy vízi sportok űzésére. Ezek során saját, vagy önhibájukon kívül bajba kerülhetnek, és szükségük lehet segítségre. Ezzel a hajóval a mentőszervezetnek lehetősége nyílik vízi mentési feladatok végrehajtására, illetve egy árvízi védekezés során a töltés stabilizálása érdekében a víz oldaláról különböző munkálatokat tudnak végrehajtani.

A gyakorlat célja a kishajó vezetéséhez szükséges elméleti ismeretek és a vízből mentés alapvető ismeretinek és szabályainak elsajátítása volt. A gyakorlati feladat végrehajtását elméleti felkészítés előzte meg. A vízből mentési feladat során egy bajba jutott horgászt kellett megmenteni, aki a feltételezés szerint csónakjával ráhajtott egy bójára, és a Dunába esett. Mivel a bója kötele rátekeredett a lábára, képtelen volt önerőből a partra úszni. A mentésében résztvevőknek sietniük kellett, mert a horgász sokkos állapotban volt, és a Duna alacsony vízhőmérséklete miatt a hipotermia veszélye is fennállt nála.

A mentőszervezet tagjai a mentési feladatot sikeresen végrehajtották, a bajba került horgászt sikerült kimenteni a Duna hideg vízéből, és a partra vitték – tájékoztatott a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság.

A gyakorlat szervezésében és végrehajtásában a Paksi Katasztrófavédelmi Kirendeltségen közösségi szolgálatukat töltő diákok is részt vettek.

Ajándék Timár Mix etetőanyag minden rendeléshez!hirdetés

Horgászhírek

Még több horgászhír »