Karácsonyi ajándék ötletek horgászoknak 2019

Fekélyes sebek borítják a frissen telepített pontyokat, az egyesület elnöke szerint csuka- és harcsaharapások

Hódmezővásárhely, Mártély - Fekélyes sebeket találtak a horgászok a mártélyi Tisza-holtágba a közelmúltban telepített kétnyaras pontyokon. A vizet kezelő horgászegyesület elnöke a ragadózó halak, a csuka és a harcsa támadásaira gyanakszik, mások gombás betegségre. A megoldás a klórmészporos fertőtlenítés lehet.

Karácsonyi ajándék ötletek horgászoknak 2019
hirdetés

– Nagyon szép a környezet. Szeretünk itt csónakázni, sétálni – mondta Budavári Gábor és Szabó Zsófia miközben elkötötték a ladikot és vízre szálltak a mártélyi tiszai holtágon. A horgászok azonban panaszkodnak: fekélyes sebek vannak az újtelepítésű kétnyaras pontyokon – több ilyen példányt találtak –, a víz zavaros, piszkos és büdös.

– Egy hónapja telepítettünk 20, nem sokkal előtte 15 mázsa kétnyaras pontyot. Megfelelő egészségi állapotban, állatorvosi tanúsítvánnyal érkeztek és a vízbeeresztésük is megfelelő volt – közölte Kulcsár Szabolcs, a Mártélyi HE elnöke. A horgászegyesület tagja a Mártélyi Tájgazdálkodási Kft. által alakított társulásnak, mely tavaly márciusban nyerte el a 42 hektáros vízfelület kezelési jogát.

– Még nem láttam és hivatalosan sem érkezett bejelentés fekélyes sebű pontyokról. Lehet azért is, mert kétnyarasan horgászati tilalom érvényes rájuk, vissza kell engedni a vízbe. Mivel egészségesen kerültek Mártélyra, arra tippelek, ragadozó halak, harcsa, csuka támadta és harapta meg őket és az a seb fertőződött, gennyesedett el – vélekedett Kulcsár. Hozzátette: a két halőrt és őt mindennap személyesen is megtalálhatják a holtágnál horgásztársaik.

A vízminőségről elmondta, olvadás után elpusztult – mint általában minden évben – 200 kilónyi, nagyjából 20 busa. A rothadás okozhatta a szagot, a zavarosságot, a piszkot. A halőrök összeszedték, eltakarították. A sulyom és a különböző hínárok elszaporodtak, a parttól 5–7 méterre nyúlik be a zöld. Jótékony hatásúak, szűrik a vizet, oxigént termelnek, de a horgászokat akadályozhatják. A nagyobb fejtörést azonban a sérült pontyok jelentik.

– Láttam az oldalán gennyesen sebes pontyokat, gombás betegségre gyanakszom – közölte Nagy György, aki már 50 éve horgászik, a parton futottunk össze, már hazafelé készülődött. – Szinte feketék, ami azt jelenti: iszapos helyen nevelték, onnan telepítették át, vagyis már ott sem volt jó a víz minősége, akárcsak a mártélyi holtágban. Hínáros, susnyós. Az lenne a megoldás, ha állandóan folyna bele a víz, mint a Kurcába – vélekedett György.

– Tizenkét éve, 2005-ben, mikor még a Dobó Ferenc Horgász Egyesület kezelésében volt a holtág, a háromnyaras pontyokon voltak ehhez hasonló nagy kerek, fekélyes sebek – mondta Patócs Sándor, az egyesület akkori elnöke. Nevelés közben kaphattak fertőzést. Ez lehet a helyzet most is, mert a szállításnál és a vízreeresztésnél ilyen sérülés nem történhet. Az egyedeket megvizsgáltatták szakértőkkel, és klórmészporral fertőtlenítették a vizet. Használt. Kulcsár Szabolcsnak felvetettük ezt a lehetőséget, azt mondta: amennyiben lesz sérült, beteg ponty a birtokukban, megvizsgáltatják azokat és szükség esetén intézkednek.

Hozzászólások

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned.
Ha még nem regisztráltál, itt regisztrálhatsz.

Beléphetsz fikanickkel is, így nem tároljuk az adataidat és név nélkül kommentelhetsz.

Mindezt megspórolhatod, ha a Facebook segítségével lépsz be:
Belépés facebook-kal
 

hidegvérű haldoktorhidegvérű haldoktor (fikanick)
2 éve

A női felmenőd narancsbőrös nagy kuffer hátsója, az! Az "csuka és harcsa harapásos". (Nem fáj a butaságod?)
A képen látható halbetegség már sok évtizedes, sanos!
Az utóbbi évtizedben folyóvízben a paduc és az ezüstkárász szenvedte és terjesztette leginkább. De szinte minden pikkelyes halfaj megkaphatja ezt a vérző fekélyes betegséget. A súlyosabb egyedek el is hullanak.
http://www.rdhsz.hu/home/index.php/hirek-9/friss-hirek/602-kozlemeny-a-duna-agi-halak-betegsegerol
Tessék, ez egyidős hír, ott közel hozzátok és ugyan arról:
http://www.tthesz.hu/cikkek/2015.06.09.html

Beklórozod a tavadat? Mi vagy te? Strand úszómedence gondnok talán? ;-o

1
Ezek megvoltak?bezár
Tovább a Fishing Time-ra »
Karácsonyi ajándék ötletek horgászoknak 2019

hirdetés