Fontos a Kis-Balaton fejlesztése

2015.05.08. forrás: Magyar Hírlap

Fontos a Kis-Balaton most zárult fejlesztése, mivel az árvízvédelmi szempontok mellett a természeti értékek megőrzését is szolgálja a beruházás – mondta Áder János köztársasági elnök. A következő években negyvenhatmilliárd forintot szán a kormány a természetvédelemre.

Sebile Flatt Shad vertikális harcsawobblerhirdetés

Az elmúlt években több száz természetvédelmi és turisztikai célú beruházás történt a magyarországi természetvédelmi területeken, és a következő öt évre negyvenhatmil­liárd forintot különített el a kormány különböző forrásokból hasonló fejlesztésekre – jelentette be Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter tegnap a Kis-Balatonnál.

A zárt természetvédelmi terület bejárásakor Fazekas Sándor úgy fogalmazott: Magyarországon mintaszerű a természetvédelem, tíz nemzeti park mintegy félmillió hektár védett területet gondoz, és évente másfél millió látogatót fogad. A kormány célja, hogy a rendelkezésre álló negyvenhatmilliárd forintból a következő öt évben mintegy százezer hektáron javuljanak a természetvédelem feltételei.

Az eseményen részt vett Áder János köztársasági elnök is, aki beszédében felidézte: a kis-balatoni vízvédelmi rendszer most zárult fejlesztési ütemének három fő célja volt. Egyrészt szolgálja az árvízvédelmet, hogy a Zala magasabb vízállását segítsen levezetni, másrészt természetvédelmi oka volt, hogy a halaknak az előlük korábban mesterségesen elzárt területen újra ívási lehetőséget biztosítsanak, harmadrészt pedig a Zala-folyó vizének szűrésével a Balaton vízminőségének védelmét is biztosítja. A köztársasági elnök emlékeztetett: a 19. század közepén jelentősen csökkentették a Balaton vízszintjét, majd körülötte vasút, üdülők, családi házak, szállodák épültek, ez pedig mára „kényszerhelyzetet eredményez”, mert a 19. századi vízszintet már nem lehet visszaállítani. Ezért kell nagyon sok csapadék esetén a Sió-csatornán keresztül levezetni a vizet, hogy az ne okozzon kárt az épített környezetben.

Ide tartozik, hogy Woki Zoltán, a szentgotthárdi természetvédők szövetségének egyik vezetője tegnap mutatta be Szentgotthárdi csata a hulladékégető ellen című könyvét, amelyben arról ír, hogyan sikerült megakadályozni az osztrák-magyar határtól fél kilométerre, Heilingen Kreuzban tervezett hulladékégető felépítését. A könyvbemutatón Áder János is részt vett.

Delphin Walkyra harcsázó botokhirdetés

Horgászhírek

Még több horgászhír »