Fejes Lőrinc vehette át a Tisza-tavi Horgászatért elismerést

2015.05.28. forrás: sporthorgasz.eu

A 2014-es horgászév értékelő rendezvényen Fejes Lőrinc a KÖTIVIZIG kiskörei szakaszmérnöke vehette át a Tisza-tavi Horgászatért elismerést. A vele készített interjút az alábbiakban olvashatják.

3752 termék akcióbanhirdetés

Évösszegző rendezvényünkön nemrégiben Ön vehette át a Tisza-tavi horgászatért – 2014 elismerést. Ezúton is szeretnék gratulálni! Milyennek ítéli meg az együttműködést?

Ezúton is köszönöm szépen az elismerést! Egyfelől meglepett, hogy én kaptam. Meg is jegyeztem ott humorosan, hogy bizonyára azért, mert nem veszek ki sok halat a Tisza-tóból. Egyébként szeretem a halat és a horgászatokat is. Ez is szép sport, csak időigényes, és sajnos én nem rendelkezem sok szabadidővel.

Az együttműködésről: ennek egyfelől van hivatalos formája, ami gyakorlatilag egy együttműködési megállapodás. Annak megfelelően a két cég közötti együttműködés megvalósul az év folyamán, de én úgy ítélem meg, hogy közvetlenebb a viszony, mint a hivatalosan aláírt megállapodásban foglaltak. Azon túlmutatnak az emberi kapcsolatok, amik a két szervezet tagjai között vannak. Mindkét részről fölemeljük a telefont akár munkaidőn túl, vagy hétvégén is, ha valami olyat kérdezünk, kérünk egymástól, amire az adott pillanatban a másik féltől szükségünk van. Nem csak vezetői szinten, de munkatársaink között is működik az együttműködés. Vannak például gátőrök és halászati őrök között kialakult jó őrpári kapcsolatok is. A lényeg az, hogy egy területen, de más-más szakterületen dolgozunk, mégis az együttműködés papírra vetett formában és azon túl is jól megvalósul.

Korábbi beszélgetésünk során számos témát érintettünk, de nem került szóba, hogy milyen feladatok hárulnak a Tisza-tavat és folyószakaszát felügyelő szakaszmérnökség vezetőjére. Hogyan telik egy napja? A vízkormányzási munkán túl milyen irányítási feladatokat lát el?

A KÖTIVIZIG szervezetei között a Kiskörei Szakaszmérnökségéhez a kiskörei vízlépcső, a hozzá kapcsolódó Tisza-tó, a Dél-Hevesi és Szolnok-megye északi oldalán lévő belvizes terület, ezek csatornahálózata tartozik. Ez mintegy 1100 km2 –t jelent. Egy Kisköre középpontú 40 km-es sugarú kör által lefedett területet kell elképzelni. Az itt lévő állami tulajdonú vízügyi kezelésű létesítmények működtetése, fenntartása a feladatunk. Ezen belül kiemelt terület a Tisza-tó. A kiskörei vízlépcsőn mint országos jelentőségű műtárgyon túl további 7 nagy műtárgy tartozik a szakaszmérnökség kezelésébe. Ilyenek például a Nagykunsági- és Jászsági-öntöző-főcsatornák áteresztő zsilipei. A Kisköre alatti folyószakaszon lévő újonnan épült árapasztó tározók beeresztő műtárgyai szintén a nagy műtárgy kategóriába tartoznak. Gyakorlatilag itt kell ellátnunk a vízgazdálkodási feladatokat. Azt el szoktam mondani, hogy a munkaterületünk olyan, mintha kirakatban lenne. Valóban a társadalom széles rétege előtt dolgozunk, az ő szemük láttára végezzük a munkánkat, hiszen megjelennek a Tisza-tónál turisták, vagy éppen a munkájukat végzik a társszervezetek dolgozói, tehát van kritikusunk bőven. Vannak, akik a munkánkat pozitívan elismerik, vagy éppen javító szándékkal tesznek szóvá valamit. Mindkettőt örömmel és szívesen vesszük. Másrészről minden napunk úgy telik, mintha harmadfokú készültségben lennénk. Tudvalevő, hogy a védekezési feladatoknál a harmadfok a legmagasabb készültségi szint. Átvitt értelemben ez azt jelenti, hogy gyakorlatilag olyan létesítményeket kezelünk, melyek nagyon fontosak országos szempontból is, és sokak szeme láttára végezzük ezt a munkát.

A szakaszmérnökségen sok-sok szakterület és munkakör találkozik. Különféle és változatos szakképesítésekkel rendelkezünk. A vízügyi szakemberek mellett dolgoznak itt gépészek, villamosmérnökök, geodéták, laboratóriumi munkatársak, így elég széles szakterületek találkoznak. A sajátunkon túl számos más területre rálátásunk nyílik így. Például a belvíz folyóba történő átemelése során együtt kell működnie egy vízügyi technikusnak egy gépész technikussal stb…

Hogyan telik egy napom?

7-kor indul a nap, ekkor már a Tisza Kisköre fölötti vízgyűjtő területéről és a szakaszmérnökségünk területéről rendelkezésre állnak az elmúlt huszonnégy óra vízrajzi, időjárási, szivattyútelepi adatai. Ezeknek az adatoknak az áttekintése és az előrejelzések összevetése után látjuk, hogy mi várható a következőkben. Általában van egy gyors megbeszélés a csoportvezetőkkel a napi feladatokról. A munkamegbeszélések után levelek megválaszolásával, feladatok megbeszélésével, tárgyalásokkal, területbejárásokkal, ellenőrzésekkel telik a nap további része. Így hamar rájövünk, hogy kevés a nyolc óra mindezen feladatok ellátására.

Néhány hete befejeződött a Tisza-tó tavaszi feltöltése. A Kisköre-felsőn mért 725+5cm-es vízállásnál számíthatunk-e magasabb szintre idén májusban is?

Reméljük, hogy igen. A természet írja a forgatókönyvet. A hónap elejétől indul a megújított aszály-előrejelzés és attól függően, hogy milyen csapadékmennyiség várható, ennek megfelelően módosulhat a Tisza-tó vízszintje. A vízszintemelés a közvélemény előtt már ismert, ezt már gyakoroltuk korábban. A normál 725 cm-hez képest +10 cm-el megemeljük a Tisza-tó vízszintjét. Ez mintegy 10 millió m3 többletvíztömeget jelent betározva a Tisza-tóba. Egyfelől jó minőségű víz aszály előtti tárazását jelenti ez. Másfelől pedig nemcsak a mezőgazdasági, horgászati, és turisztikai érdekeket szolgálja ez a víztömeg, hanem Szolnok város ivóvíz ellátásához is ad egy plusz vízkészletet. Aszályos időszakban ugyanis a Kisköre alatti folyószakaszon olyan alacsony vízállás alakulhat ki, ami a megyeszékely vízkivételi művénél kritikusan alacsony szintet okoz. Egy ilyen esetben az alvízszintre kell kormányozni, azaz a Tisza-tóból úgy engedjük le szabályozott módon a vizet, hogy ez a vízállás ne következhessen be Szolnoknál. Látható, hogy több célt szolgál a Tisza-tó vízkészlete. Úgy szeretnénk időzíteni ezt az előtározást, hogy számos hal ívási időszakára essen.

A tározó több pontján látunk munkagépeket, kotróhajókat. Mit lehet tudni a Komplex Tisza-tó eddigi munkálatairól és a még hátralévőkről? A horgászokat leginkább az érdekli, hogy milyen hatékonysággal zajlottak le az eddigi kotrások?

A Komplex Tisza-tó projekt megvalósítása a vége felé közeledik. 2013-ban történt meg az első kapavágás és ez év közepén fejeződnek be a munkálatok. A Tisza-tavi alprojektre több mint 3 milliárd forint lett elkülönítve. Ezen belül kotrási munkák történtek a Tisza-tó több pontján, vízinövényzet-szabályozási munkák, szabályozó műtárgyak felújítása és hullámverés elleni védművek építése történt meg. Valamint egy teljesen új létesítmény, a kiskörei vízlépcső és a hullámtéri duzzasztómű között az úgynevezett hallépcső, más néven ökológiai halátjáró került megépítésre. A kotrások érintik leginkább a Tisza-tavi horgászokat. A meglévő vízfolyások közül a Kis-Tisza és Eger-patak, a Csapói-Holt-Tisza , az V-ös, a VI-os, a VIII-as és a X-es öblítőcsatornák kotrása történt meg.

Vannak teljesen új ágkotrások, mint például a Kis-Tiszából a Kőhíd-lapos irányába vezető. Megemlíteném az Aponyháti-csatornából kiágazó és a Nagy-Morotvába bekötő új ágat. Ezek az új ágak a vízforgalom szempontjából és a horgászok számára a vízi közlekedés szempontjából jelentősek. Zsilipek felújításánál megemlítem még, hogy a IX-es, X-es, és VI-os számú műtárgyak lettek felújítva. A VI-osnál egy tiltós műtárgy lett beépítve, amely a halak számára friss vizet tud majd biztosítani a főzsilip lezárt állapotában.

A növényzetgyérítések gyökérzónás iszapkotrással kerültek megvalósításra, így várhatóan ezeken a területeken nyílt vízfelületek lesznek. A hallépcső pedig egy teljesen új létesítmény. Tudomásunk szerint ez Európa leghosszabb hallépcsője 1371 méterrel. Szállított vízmennyiség alapján ugyan akad nála nagyobb Németországban. A mi hallépcsőnk viszont jobban illeszkedik a tájba, sokkal természetesebb látványt nyújt. Az új létesítmény a Tisza-tavat köti össze az alvízi folyószakasszal és biztosítja a folyamatos átjárhatóságot a halak számára a legnagyobb 10 méteres vízszintkülönbség esetén is. Azt, hogy mennyire használják az új hallépcsőt a halak, monitorozási programban figyeljük.

Kanyargós vízi folyosó

A Tisza-tó rekonstrukciója nem ér véget ezzel a programmal. Milyen információkat tud megosztani velünk a készülő folytatással kapcsolatban?

Jelenleg a Komplex Tisza-tó 2 projekthez kapcsolódó pályázati lehetőségeket várjuk, amelyek valószínűleg nyáron fognak megjelenni. Gyakorlatilag a megkezdett munkák folytatódhatnának: lennének benne kotrások, műtárgyfelújítások. Bővebben a kiírás után tudok tájékoztatást adni.

Végezetül egy szakmához nem kapcsolódó kérdést tennék fel:
Mit csinál szívesen, amikor épp nem a vízügyi teendői foglalják el?

Ha van egy kis szabadidőm, akkor olvasok, zenét hallgatok. Szabadság idején pedig évente egyszer elmegyünk egy erdélyi túrára. Cégen belül egy baráti társasággal kelünk útra évről-évre. Kis csapatunk családtagokkal kiegészülve keresi fel Erdély egy-egy tájegységét, és csillagtúrákkal járjuk be a különböző tájegységeket. Kitekintettünk a történelmi Magyarország határain belül más vidékekre is, így voltunk Doberdóban, az Isonzó völgyében is. Terveink között szerepel a Felvidék és Kárpátalja bejárása is.

Köszönöm a beszélgetést!

hirdetés
Utoljára megtekintett termékek:

mutasd az összeset

Horgászhírek

Még több horgászhír »