Busáért pontyot

2015.05.07. forrás: sporthorgasz.eu

Sok a busa a Tisza-tóban. Planktonfogyasztása ugyan nem jelent gondot, mert a nyílt vízterek lakója, míg a vele azonos táplálékot fogyasztó őshonos ivadékhalak a sekély parti régióban élnek. Ugyanakkor azonban haszna sincs, vagy legalábbis eddig nem volt. Az idén azonban – rendkívül szoros ellenőrzéssel és kísérleti jelleggel – egy hivatásos halász lehetőséget kap arra, hogy a Tisza-tó területén busát és törpeharcsát fogjon.

Indul a harcsaszezon!hirdetés

Nagyon rossz hír – vágná rá sok horgász kapásból. Ám, ha tudjuk, hogy a halász kizárólag minimum 135 mm szembőségű busafogó hálókat állíthat - mely szerszámok csak addig maradhatnak a vízben, amíg a halász jelen van -, valamint kisméretű törpeharcsavarsákat használhat, továbbá, hogy a tevékenységét sok figyelő horgász szeme láttára kell végeznie, akkor már beláthatjuk, hogy nem lehet olyan vészes a dolog.

Ezen kívül a halász engedélyének nagyon fontos kitétele, hogy egyetlen őshonos halat sem foghat ki, a véletlenül megfogott egyedeket azonnal vissza kell helyeznie a vízbe. Ha pedig azt is megtudjuk, hogy a kifogott busák és törpeharcsák minden kilója után befizetés érkezik a halgazdálkodó pénztárába, amelyet kifejezetten ponty többlettelepítésre kívánnak fordítani, akkor már egészen másként látjuk a helyzetet.
Ha a kísérlet beváltja a hozzá fűzött reményeket, akkor a Tisza-tavi Sporthorgász K.N.Kft-nek oly módon sikerül eleget tennie az idegenhonos fajok visszaszorítását előíró kötelezettségének, hogy azzal javítja a Tisza-tavi horgászok pontyfogási esélyeit. Ez az igazi hozadéka a busáért pontyot akciónak, szurkoljunk a sikeréért!

A halászatokról honlapunkon minden esetben tájékoztatunk. Várhatóan május második hetében kerül sor az első próbahalászatra.

Rhino csónakmotorokhirdetés

Horgászhírek

Még több horgászhír »