Balatoni halőrzés - a második félév mérlege

2016.12.29. forrás: balatonihal.hu

Az év végéhez közeledvén gyakorta készítünk számvetést, summázzuk a mögöttünk hagyott esztendőt. A sikerek mellett kevésbé szívmelengető számok is mérlegre kerülnek. Társaságunk halőrzési csoportja a sikerek kategóriába sorolja a szabályszegő horgászok fülön csípését, igazi sikernek azonban azt tartanánk, ha nem kellene intézkedni.

Karácsonyi ajándék ötletek horgászoknak 2019hirdetés

Július és november között 143 esetben tettek feljelentést halászati őreink különböző szabályszegésekkel összefüggésben. Ez a szám arányait tekintve szinte pontosan megegyezik az első félévi adatokkal.

A két nyári és három őszi hónapban 43 engedély nélküli horgász bukott meg az ellenőrzéseken, 15-en nem váltottak területi jegyet az állami horgászjegy mellé.
Nem lettek kevesebben azok sem, akik képtelenek leküzdeni mohóságukat és a megengedettnél több bottal igyekeznek több zsákmányt szerezni – 53 ilyen esetet regisztráltunk (sajnálatos módon arra is volt példa, hogy valaki öt(!) bottal kísérletezett).

Három horgász akadt, aki a napi kvótánál több hallal igyekezett távozni a vízpartról.

Még mindig nagyon sokan próbálnak trükközni; vagy úgy, hogy nem írják be a kifogott halmennyiséget (23 esetre derült fény ebben az időszakban) vagy a fogási naplót igyekeznek szépítgetni különböző módszerekkel. Olykor halőreinket is ámulatba ejtik a pitiáner praktikák, radírozott majd újra írt dokumentumok. Fontos megemlítenünk ugyanakkor, hogy az állami horgászjegy elengedhetetlen részét képező fogási napló manipulálása okirat hamisításnak számít.

Még mindig előfordul, hogy őrizetlenül hagyott felszerelések árválkodnak a vízparton, most három ilyen esetet említhetünk. Ezeket a horgászkészségeket begyűjtjük, a jogos tulajdonos Társaságunk telephelyén érdeklődhet utánuk. Érdekes módon csak nagyon kevés esetben keresi a tulajdonosa az elhagyott eszközöket.

A végére maradt egy szépülő tendenciát mutató szabályszegés: öt hónap alatt egyetlen alkalommal találkoztak halászati őreink olyan horgásszal, aki méreten aluli halat kívánt megtartani.

Összességében elmondható, hogy míg a nyári hónapok sajátossága a területi jegy nélküli és az engedély nélküli horgászat, addig az őszi fogasos szezon jellemzője a napi fogható mennyiség és az éves kvóta kijátszása.

Az említett 143 feljelentés nyomán máig 114 határozat született és 1 930 000 Ft forint bírságot szabott ki a halgazdálkodási hatóság. A horgászrend ellen vétők összesen 498 hónapnyi eltiltással rontják a statisztikát.

hirdetés
Utoljára megtekintett termékek:

mutasd az összeset

Horgászhírek

Még több horgászhír »