A horgászoknak szívszorító látvány Fancsika

2015.06.18. forrás: haon.hu

Felpuffadt társaik közt próbálnak életben maradni a még el nem pusztult egyedek.

Humminbird halradarokhirdetés

Horgászszemnek szívfacsaró látvány a Fancsika II-es tó. Az egykor kapitális pontyok, amurok és csukák lakhelye lassan iszapos pusztaság, a sekélyebb részeken a növényzet már visszahódította a meder alját. A zsilipnél még csillog a víz, de benne már élet-halál harc folyik, a csatornányira zsugorodott lételem mindenhol felpuffadt tetemekkel borított. A parton egy két sáros zokni, egy talpától elvált sportcipő, bentebb az iszapba ragadt párja.

Öt zsák kevés volt

Szoktak próbálkozni az orvhalászok – erősíti meg feltevésem Fekete Tibor halőr hozzátéve, fogtak is el rapsicokat, és találtak hálókat is a vízben. Most már a II-es tavon nem nagy zsákmányra számíthatnak, mert a félméteres iszap fölött alig van víz, s ebben már csak a szívós kárász él meg. Ám az sem mind, hiszen beszélgetésünk alatt társai folyamatosan gyűjtötték be a tetemeket, s amikor öt zsákkal kirakodtak, még több tucat tenyérnyi vagy kicsit nagyobb felpuffadt kárász tarkította a vizet, maradt még munka bőven.

Halmentő horgászat

Eddig már 1700 kiló döglött halat gyűjtött össze a Fancsikai tavaknál, és szállított az ATEV bánki telepére a megyei horgász szervezetek szövetsége – mondta el dr. Veres Ferenc ügyvezető elnök.

A csapadadékszegény időjárás következtében megállíthatatlanul apad a víz, így egyre jobban szűkül a pikkelyesek élettere, sajnos további pusztulás is várható a két tó mélyebb részeiben még megmaradt mintegy 500 kilónyi halból. Ebben a helyzetben már csak egyet tudnak tenni, hogy mentve a menthetőt, május végétől engedélyt kértek a szakigazgatási szervtől a horgászatra, így aki rendelkezik a szövetség kezelésében lévő más vizekre területi jeggyel (a Fancsikára idén már nem árultak) az országos horgászrendben leírtak szerint foghasson halat ott is.

Vastag az iszap

Nem lehet ez ellen semmit tenni? – merül fel önkéntelenül a kérdés, amire a megyei szervezetek szövetségének ügyvezető elnöke, Veres Ferenc kapásból sorolja is válaszokat. Próbálták ők lehalásztatni, de a terepre érkező tógazdasági, illetve szabadvízi halászok nem vállalták a félméteres iszap miatt, amit, ha felkavarnak még kevesebb oxigén maradt volna a halaknak. Mint, mondták, egyébként is mire az iszapból, illetve a hínárból kirángatnák őket, olyan sérüléseket szenvednének, amibe rövidesen belepusztulnának. Így egyetlen megoldásként a halmentő horgászat maradt, amivel néhányan élnek is, de látva a tetemek között vergődő élőket és a zöldalgás közegüket, nem sok gusztusa marad az embernek abból a halból enni egy alapos kiáztatás nélkül.

Kártérítést fognak kérni

Az ok ismerős, az erdőspusztai tavak közé tartozó Fancsikai tározók vízutánpótlása nem megoldott, csak a vízgyűjtő-területen lehullott csapadék táplálja őket, de mint az elnök elmondta, az év első öt hónapjában mindössze 139 milliméter eső esett, szemben a szükséges havi 200 milliméterrel. Így az idei halpusztulás újabb csaknem egymillió forint kárt okozott a szövetségnek, amely miatt kártérítési igénnyel fognak fordulni az illetékes hivatalhoz – tette hozzá az elnök.

HBN-ÉP​

Indul a harcsaszezon!hirdetés

Horgászhírek

Még több horgászhír »