Nagy nyári leárazás 920

A Bükk-vidék szívében

Miskolctól nem messze található egy gyönyörű , hidegebb vizű tó , amelyről a horgászok ódákat zengenek. Én is miskolci fiú lennék, sokat hallottam a Hámori-tóról, és a legendáiról, mégis csak 17éves koromban jutottam ki a bükk rengeteg által körbezárt vízre.

Nagy nyári leárazás 640
hirdetés

A tó a pisztrángjairól híres, de engem mégis a kapitális domolykók fogtak meg, akik a tükörvíz tetején cirkálnak és olykor egy-egy szöszt, bogarat elegánsan leszívnak. A tó körül sétálva számtalan, ilyen lomhának tűnő óriást láttam , de a kevés hely és a meredek, akadós part miatt , csak kevésre tudtam rádobni.

Majd a tó közepe táján egy sík , szürke kavicsos terepre bukkantam . A domik 20 méterre a parttól vígan sütkéreztek az őszi napsütésben.Sietve, talán picit kapkodva felraktam egy körforgót . Bedoptam.Elhúztam az orruk előtt , a kezem már remegett , csak a bevágás pillanatára vártam, a szívem hatalmasakat dobbantott , majd SEMMI. Nem érdekelte őket sem a kicsi villantó, sem a másik 20 csali amit akkor kipróbáltam.

Lassan, csalódottan a tó végéhez értem , rávágás nélkül. A tóba a hátsó végénél folyik bele a Garadna . A torkolatnál egy sekély, iszapos csatorna jött létre, ahová a domik előszeretettel mennek be pihenni, táplálkozni. De a "hagyományosnak" mondható csalikkal a nagy halbőség ellenére itt sem sikerült kapást elérni. A dobozom alján találtam egy ócska , gumi tücsőkutánzatot . Egy kisebb horgot fűztem bele , majd direktbe a nanora kötöttem. Egy odvas fa mögött megbújva dobtam az apró plasztikot a csendes csatornába, pont egy szebb domolykó orra elé. A hal lassan emelkedni kezdett , majd leszívta a fekete tücskömet. Egy határozott mozdulattal bevágtam, és a harc máris kezdetét vette. A lomhának tűnő vaskos domi iszonyatos erővel tépte le az orsóm dobjáról a zsinort . A szűk kis csatorna csak úgy felrobbant. Néhány perc fárasztás után, már a kezeim közt volt a hal. Horogszabadítás, gyors fotó, és már mehetett is vissza.

A csatornát pihentettem egy bő negyed óráig, amíg a halak visszaálltak a barna mederbe. Újra dobtam, a bogarász újra feljött érte , majd kezdődhetett ismét a harc... . Ezt egészen szürkületig csináltuk, majd haza indultam. Jó móka volt,igazi élménypeca , de sajnos csak a kisebbnek mondható példányok álltak ki, a nagyobbak bent ólálkodtak. Hazamentem , majd kigondoltam a holnapi technikám. Másnap korán indultam , egy könnyű legyező bottal.

Hajnalban , már távolról láttam, hogy a sima , "gőzölgő" vizet tolóhullámok törik meg . Közelebb mentem , majd néhány öreg , iszapszemű , testes domolykó hancúrozott a sekélyesben, pont amilyeneket kerestem.

Egy gyengébb legyezőbotot , és egy gázlócsizmát hoztam magammal . Gyorsan belebújtam a gázlóba , majd egy kis #14 es polibogarat kötöttem fel a 14es fc előkére. Óvatosan bementem a vízbe,ez nem volt könnyű mutatvány az iszapban, de ügyeltem arra ,hogy ne riadjanak meg a halak. Egy nagy nádtömb mögé bújtam el, majd suhintottam néhányat , majd a polifoamot , pont a halak közé vetettem.. Egy nagy mocsárhátú startolt rá kis légyre. Elkapta , bevágtam, az órsó csak úgy sikított. Nem tudtam megállítani, csak úgy ment mint egy gőzkozdony. Már a backinget húzta, mikor hirtelen a zsinor belazult. A hal elment , kiakadt a szájából, valószìnűleg túl kicsi volt a horog.

Feltettem egy nagyobb #10esbug-ot , majd újra dobtam. Valami ismét feljött érte . Bevágtam! A nagyobb horog jobban akadt , egy kiadós fárasztás után a szilikonszákomba tereltem a halat. Fotózás után , visszaengedtem a duci hínárhuszárt. Fogtam még egy párat, a nyakig érő iszapban, remek délelőtt volt, de mennem kellet családi ebédre, úgyhogy elbúcsúztam a domiktól.

A Hámori-tó halálománya lenyűgoző, aki Miskolcon jár , az mindenképpen nézzen el ide !

Hozzászólások

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned.
Ha még nem regisztráltál, itt regisztrálhatsz.

Beléphetsz fikanickkel is, így nem tároljuk az adataidat és név nélkül kommentelhetsz.

Mindezt megspórolhatod, ha a Facebook segítségével lépsz be:
Belépés facebook-kal
 

DadusDadus (fikanick)
3 éve

Az a lényeg Béluci, hogy te tudod. ;-)

6
BélusBélus (fikanick)
3 éve

Azt se tudod hol vagy póker

5
hirdetés (x)
pistapista (fikanick)
3 éve

Á dehogy kever ő horgász szezont a terepruha fazonnal.

Annak kapcsán juthatott eszébe a saját története, hogy te azt írtad, "ne hívj senkit a tóhoz". Azaz, ne dicsekedje el a jó horgászhelyet!
Ám, ahogy itt olvasom, ez a pókerpojáca nem csak, hogy eldicsekedte, még egyéb dolgokra is vetemedik és büszke is arra.

Hát ja. Nem vagyunk egyformák.

4
miska
3 éve

Póker!
Szerintem kevered a szezont a fazonnal,egyébként Márknak írtam.

3
a pókerpjácaa pókerpjáca (fikanick)
3 éve

Tudod kedves Miska, nem úgy van az!
Én például találtam egy igazán megfelelő helyet a Mura folyó partján.
Frankó széles, nagy kanyarulat, visszaforgóval és holtág-torkolattal is ott...
Fogtam is ott egy kapitális nagy pontyot, úgy 3 éve nyáron.
Amikor odataláltam úgymond - bár a helyet talán addig is tudtam, csak nem igazán és nem sűrűn mentem oda azelőtt. De épült oda vízparti infrastruktúra 3 éve és még kényelmesebb lett az odavezető út, de a parkolás is.
Szóval fogtam azt a gyönyörű pontyot, amit nem lehetett dicsekvés nélkül csak úgy megenni otthon ugye. A hatalmas pikkelyeiből szép számmal hagytam a folyóparton is, még a csónakkikötő betonjára is jutott bőven abból akkor... ;-P
(Hadd irigykedjen, aki nem olyan szuper horgász, mint én e!)
Na de hazaérve a Facebook oldalaimon (mert abból sem egy van ám!) is megosztottam, hadd lássák és csak kérdezgessék, hogy "ilyen halat hol lehet...?" ugye.
A jó cimboráknak el is árultam, a többit meg úgyis el tudom hajtani onnan a helyről és el is fogom zavarni őket. (Legfeljebb majd hívom a megosztós cimbi sporikat is akkor...)
Aki pedig nem fogad szót és még a riogató-fenyegető szóváltásaimra sem pucolna el onnan, na akkor arra ráhívom a halőr, ellenőr ismerősi köreimet (is)... ;-P
Bár, e nyáron úgy tűnt nem vált be az sem, mert mégsem adtak igazat nekem a halászati őr és társadalmi halőr ismerőseim. :( (Pedig győzködtem ám azokat, már jó előre, kitervelten is!)
Azóta aztán azon mesterkedem, hogy a megyei vezetőségnél lévő ismerőseimmel összehozzunk valami spéci "házi szabály" szerű módosítást, ami erre a konkrét helyre éppen megoldást fog hozni, méghozzá az én javamra, mégis! ;-P
A lényeg a "betorkolló mellékágaktól való távolság" az élő Mura esetében, minél több méterben való meghatározása lesz, mármint "tiltott hely" legyen eztán.
(Mivel "a betorkolló mellékágak is, 50 méter mélységig" engedve voltak 15-20 éve még és azt már sikerült azóta ugyan így elvetetni, hát akkor miért ne csorbítanánk ezt tovább, ugye...) ;-P
Ennek érdekében már meg is rágalmaztam bőven a halőrök és a megyei vezetőségi ismerőseim felé, egy 26 éve oda járó és nekem egyre inkább útban lévő illetőt...

A Facebookon pedig amúgy isteni dolog a fényben fürödni úgymond! ;-P
Pl. én bemásoltam(!) oda tavaly egy nekem másutt/valahol írt üzenetfélét, főleg azért, hogy az arra írt frappáns (malíciás riposzt) válaszomat minél többen lájkolják nekem. ;)
Utána - később - meg rátámadtam a folyóparton arra a szófogadatlan vén faszira, hogy "ő feltett engem a Facebookra!" - Értitek, ugye? ;)
Talán, mint abban a patakparti farkas-bárány mesében, amikor az ordas volt feljebb és a bari lentebb a folyás iránya szerint, ám "a vizet mégis a bari szennyezte be azzal, hogy alatt ivott abból"... - Mármint a lompos agresszor véleménye/állítása szerint.
(Mert kell valami indok a szóváltásra, még ha pókerarccal is csinálom én ezt permanens ott a parton, ugye.
Ja és: Itt, ezúttal jobban ment a magyar helyesírás, mint máskor a Facebokon pl.) ;)

2
miska
3 éve

Szia Márk!
Ügyes srác vagy,nem másokat kilesve sikerült igazi élménypecát véghezvinned.Ne hívj senkit a tóhoz,csak leamortizálja a sok ötlettelen gy@kér.

1
Ezek megvoltak?bezár
Tovább a Fishing Time-ra »
C-protekt

hirdetés