Pergetős szezontérkép Tokajhoz

2013.01.22. forrás: Miacsel

Egy egész évet lefedő szezontérképet készítettem a Bodrog és a Tisza tokaji szakaszához. A bővíthető táblázatot e-mailben küldöm el a blogomon regisztrált felhasználóknak. Vendéghorgászatok és egyéni horgásztúrák tervezésére ideális...

Garmin halradarok 640hirdetés

Nemsokára itt a szezon! Pontosabban, „mindig” szezon van, de azért van különbség a kőkemény téli és az egyéb időszak horgászhatósága között, értem ezalatt a nem befagyó gyűrűket és a fogható halfajok sokféleségét. Jelenleg csak süllőzni, esetleg balinozni lehetne nagy biztonsággal, de mifelénk azt sem lehet. Tokaj felett teljesen egybefüggő jégtakaró borítja a Tiszát, a Bodrog pedig sárzavarosan árad, így az alsó részekről szakaszosan eltűnt ugyan a jég, ám a helyét „jeges kávé” vette át. Ez minden, csak nem a jól horgászható kategória. Ahogy viszont megtisztul majd a folyó, és a téli ár levonul, igen jó esély teremtődik a süllők pergetésre, ezen belül is a nagy süllők horgászatára.

Hasonlóan, az év során minden időszaknak megvannak a maga célhalai, és fordítva is, az egyes halak szezonja is eléggé jellemző módon behatárolható. Ezen alapul a következő ötlet, melyet egy múlt heti, május 11-re történt vendégpeca foglalása adta. Bizonyára többen is vannak, akik zsúfolt programokkal és pontosan behatárolt munkarenddel rendelkeznek, ezért már jó előre meg kell, hogy tervezzék az évet horgászat és szabadidő szempontjából. Nekik igyekszem segíteni egy Excel-fájllal, amelyben a korábbi évek halfogási tapasztalatai alapján állítottam össze. A lista a tokaji Tiszán és Bodrogon pergethető halakat tartalmazza, jelölve, hogy melyiknek mikor van leginkább szezonja, mindez egy 2013-as naptárhoz illesztve jelenik meg. A lista tökéletesen alkalmas azok számára, akik vendéghorgászatra szeretnének jelentkezni, de még nem tudják, mikor érdemes jönniük. Illetve, ha azt már azt tudják, hogy mire szeretnének horgászni, a táblázat segítségével könnyen megfelelő dátumhoz illeszthetik a szabadnapot. Ezen felül, hasznos információhoz juthatnak azok is, akik kevesebb ismerettel rendelkeznek a Bodrog és Tisza horgászatára vonatkozóan, és csak a saját horgásztúrájukat tervezik.

A lista februártól egészen december végéig mutatja az egyes halfajok foghatóságának esélyét, és azt garantálom, hogy jobban használható, mint egy szolunáris tábla… ;) Kiegészíthetősége folytán akár személyes fogási naplóvá, horgásztúra-tervezővé és más egyéb, hasznos pecás dokumentációvá alakítható. Mivel a táblázat egy bővíthető Excel-tábla, nem olvasnivalóként tenném fel az oldalra, hanem levélben csatolva küldöm majd el a Miacsel.hu regisztrált felhasználóinak. Akik még nem regisztráltak, a főoldalon mihamarabb tegyék meg, mert a küldemény pár nap múlva, február elsején indul el a regisztrált felhasználók e-mail címére. Természetesen teljesen ingyenesen.

A későbbiekben terveim szerint a Miacsel.hu regisztrált felhasználói más kedvezményekben és előnyökben is részesülnek majd, egyelőre a hírlevélhez, a fent említett táblázathoz és a szavazáshoz van szükség regisztrációra. A legújabb szavazás egyébként a papír alapú horgász magazinok olvasottságához kapcsolódik, ami személy szerint engem már régóta foglalkoztat. Ebben most csak a pergetéssel (is) foglalkozó újságok érintettek, de így is érdekes lehet végkifejlet...

Vendéghorgászatra jelenleg csak „idegenben”, pl. a Tisza-tavon van lehetőség, és csak a hétvégi napokon. A vízállás és a jéghelyzet folyamatos változása miatt az ilyen túra csak rövid távon tervezhető, de akit a téli süllőzés e „for men” típusú formája érdekel, én benne vagyok, bátran keressen! :)

Szabad vendéghorgász napok: január 26, 27, február 2, 3, 9, 10, 23, 24
 

 

Indul a harcsaszezon!hirdetés

Horgászhírek

Még több horgászhír »