Horgász akciók 920

203 csukánk története (2.rész) - Jóbarátok közt

A svájci vendégemmel töltött, csukákban bővelkedő, de időjárás tekintetében embert próbáló pecát egy sokkal barátságosabb vasárnap követte. Hétágra kisütött a Nap, a fagyos reggel ellenére a thermoruhák majdhogynem fölöslegesek voltak. Két vendégem jelezte érkezését erre a dátumra, Gábor Budapestről, Balázs pedig még attól is messzebbről, valahonnan a világ naposabb és bulisabb oldaláról. Lehet, ő hozta a napsütést…

Gator bakancs 640
hirdetés

Szerencsére a víznek nem volt ideje melegedni, így a csukák a fényben a korábbitól is nagyobb intenzitással ezdtek enni. A tó másik, általam még nem horgászott részén kezdtünk. Mivel hárman voltunk csónakban, eleinte csak a technikák bemutatásának erejéig vettem kézbe a pergetőbotot, egyébként pedig a csónakot tartottam irányban, párhuzamosan a nádfallal.

A könnyebben megfogható csukákat a szélvízben, a nádfal mentén sejtettem, nagyjából ez volt a tó másik végében tapasztalható, egy nappal korábbi tanulság is. A szétrebbenő kishalak, és az időnként jól láthatóan terülő rablások egyértelműen mutatták a csukák lényegesen aktívabb jelenlétét. A wobblerek jól működtek, de érzékelhető volt, hogy van jobb műcsali is erre a napra. A sekély szélvíz és a kellő fény okán egyre inkább a felszíni csalik felé kezdtem kacsingatni. A fiúk közül Gábor, a csukázásban gyakorlottabb hamar megtalálta a wobbleres technika lényegét, feszesebb botjával a kellő ritmusban húzva-ugrasztva a fahalakat. Balázs is túljutott (számos esemény mellett) élete első csukáin, mire a tó egészen sekély, tagolt végébe értünk.

Ekkor elérkezettnek láttam az időt a felszíni csalis horgászat bemutatására, mintegy szép kontrasztot rajzolva a víz alatti kapás és a topwater akciók között. Gábornak nem volt teljesen ismeretlen a dolog, hiszen a feketesügerezésben meglehetősen gyakorlott pecásként ismerte az efféle jelenséget. Ennek ellenére még őt is meglepte a csukák késő őszi hevessége. Már a technika bemutatásakor, az első behúzásban egy másfeles csuka tüntette el a propperemet, amit szinte folyamatos rávágások-fárasztások követtek a fiúk részéről is. Kezdő felszíni csaliként számukra is a „technika- és botfüggetlen” propelleres csalikat választottam, ebből következően nem volt nehéz kapásra bírniuk a zömében kilós-másfeles halakat. Nagyon szép támadások, „felrobbanó” víz és látványos szaltók tették igazán izgalmassá a kalandot.

Gábor és Balázs hamar rákaptak a topwaterek ízére, szépen fogtak kettes méretig a csukákból. Lenyomott szakállú horgokkal horgásztunk, így a horogszabadítás gyors volt, és halak sem sínylették meg, pedig volt néhány letorkolós kapás. Leginkább a 10-12 centi körüli walk-the-dog csalik működtek, azonban ezek megfelelő életre keltéséhez csak Gábor botja volt eléggé feszes. Javaslatomra egy 2.10-es, 5-25 grammos P&M botot vásárolt, a Gunki Kaze-t, ami teljesen jó választásnak bizonyult a felszíni csalikhoz, de a finom, technikás támolygó vezetést is kitűnően kivitelezte vele Gábor. A támolygózás volt egyébként a nap befejező produkciója, az utolsó egy órára beálltunk a mederbe egy másfeles mélységű, hínáros aljú részre, ahol sejtettem, hogy sok csuka fog állni. Bár fényes nappal több kísérletet is tettem a támolygókra dobásokra, míg a fiúk felszíniztek, de nem volt értékelhető akcióm. A nap végére viszont a szögben eső fény elindította a meder csukáit is. A kiszemelt terület szépen adta könnyű villantóra a jellemzően másfeles halakat, volt, hogy Gáborral egyszerre ketten fárasztottunk, közben egy pillanatra Balázsnak is horgon volt a csukája.

Kivételes csukaállománnyal rendelkező vízen horgászhattunk, kivételesen szép időben, és még a hal is étvágyánál volt. Gábor és Balázs társasága nagyon szórakoztató volt, két igazi jó barátot ismertem meg személyükben. Igazi örömpeca volt ez a csukázás, de még várt ránk egy másik nap, az áradásból éppen adapni indult Tiszán, 15 cm vízátlátszóság mellett… Lelkiekben felkészítettem a fiúkat, hogy „nem minden fenékig tejföl”, de azt válaszolták, hogy már ez a csukás nap minden várakozásukat felül múlta, teljesen elégedettek, sokat tanultak, mindezt hihetetlen akciók és halak mellett. Valóban nagyszerű peca volt, összesen 35 csukát fogtunk (kettő kilóig, de a kiló alatti is ritkaságnak számított), és mivel saját részről túl sokat nem horgásztam, ez főként a fiúk teljesítménye volt. Még egy balszerencsés eset volt a nap folyamán, legalább is annak a 10-12 kg körüli amurnak biztosan, ami a villantóm tűhegyes horgába úszott bele. A farkuszonyban megakadt hal ijedtében többször kiugrott a vízből, ezzel kellően nagy riadalmat okozott a halak körében. Nem különben bennem is, méghozzá azzal, hogy 0.12-es fonott zsinóron száguldozott a hínár között egy ritkaságszámba menő támolygóval. Nagyon észnél kellett lenni a fárasztásnál, hogy ne tépjen meg a hívatlan „fűnyíró”. Miután a csónakhoz édesgettem, kézzel emeltem ki egy fotó erejéig, aztán mehetett is vissza a hínár további karbantartására. Gyönyörű, egészséges torpedó volt - egy könycseppet el is morzsoltam a szemem sarkában, hogy már nem foglalkozom a békés halak horgászatával… :)

A későbbiekben napról napra változott a csuka kapókedve, és ami még meglepőbb volt, a különféle, addig bevált csalikra való aktivitása is. Az eredményességhez folyamatosan változtatni kellett a technikát és a műcsalit is. Mivel hetente több alkalommal is jártam a vízen, végig követhettem a tendenciát, ahogy csendesedik, változik a csuka aktivitása az egyre hűlő vízben. Hogy hogyan és mire kellett változtatni, a következő blogbejegyzésekben olvashatjátok majd, ahol a további vendégeimmel és horgászbarátaimmal történt csukázásainkat írom majd meg.

Ha jól sejtem, pár nap kérdése csupán, és a csukák elmennek „pihenni”, pontosabban, a közeledő, erős lehűlés szinte biztosan jéghártyával húzza be a tó felszínét. Amíg lehet, magam részéről menni fogok, így aki szeretne még egy utolsót horgászni az évben ezen a tavon, mindenképpen keressen előtte a viktor@miacsel.hu e-mailen vagy a +36(30)336-3085-ös számon, mert bármelyik nap várható a jégpáncél megjelenése. Előtte viszont jó esély van az igazán nagy „medercsukák” még egy utolsó, igazán erős megindulására. Ha valaki mégis inkább a biztosabb süllőzést választaná, az alábbi vendéghorgász napokból választhat decemberben:

 

Süllős pecákra is érdemes jelentkezni, a folyókon most már jól fogható a méretes süllő, és a nagyobb balinok is. Egész napos horgászat az alábbi napokon lehetséges:

Decemberben: 15, 22, 23, 28, 29, 30

Félnapos horgászatra a fenti dátumok kivételével, hétfőn és csütörtökön (napkeltétől 12 óráig) van lehetőség, illetve péntek délutánonként 13.30-tól az estébe nyúlóan, 20 óráig. Várok szeretettel minden érdeklődőt, további részletek a www.miacsel.hu oldalon a Vendéghorgászat menüpontban!

Gégény Viktor

 

Hozzászólások

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned.
Ha még nem regisztráltál, itt regisztrálhatsz.

Beléphetsz fikanickkel is, így nem tároljuk az adataidat és név nélkül kommentelhetsz.

Mindezt megspórolhatod, ha a Facebook segítségével lépsz be:
Belépés facebook-kal
 


hirdetés
Ezek megvoltak?bezár
Tovább a Fishing Time-ra »
JRC ágy + hálózsák szett 1200 37999Ft

hirdetés