Legyeskedjünk 1.

2013.07.13. forrás: Totalfish

Sokat nem kell magyarázkodnom a cím elmond mindent. Ez a cikk sorozat a legyező horgászat minden csinját-binját kifogja vesézni, amibe bele bonyolódok: légykötés, felszerelések, technikák.

Évindító horgászvásár 640hirdetés

Tudom milyen rossz egyedül belekezdeni én is rengeteg cikket olvastam el és videót néztem meg, mire arra a szintre jutottam ahol jelenleg vagyok. Mondjuk úgy gyűjtögetem még a tapasztalatokat, de már 1-2 év mögöttem van így inkább tanuljatok az én hibáimból amiket ez idő alatt többnyire sikerült kijavítanom . Én már egyszer feladtam ez a gyönyörű módszert hiba volt! Bevezetőnek ennyit, elsőnek egy délegyházi beszámolót fogtok olvasni ! :)

Pergető szempontból már sokan ismeritek Délegyházát. Most elvezetlek titeket egy kicsit más világba,
"a tárolóorsók" , és a színes, vastag zsinórok világába. Rengeteg lehetőség rejtezik ebben a vízben a sügéreken kívül, amit pergetve nem féletlen lehet kihasználni, bár néha-néha történnek csodák.
Vegyük az amurokat. Sokan szidják ezt a halfajt mert megzabálták a gyönyörű tavirózsa mezőket, egyéb vízinövényeket, amik rejtekül szolgáltak a különféle ragadozóknak. Ebből a szempontból tényleg szörnyű, de fordítsuk csak meg kicsit a dolgot. Harcolni ellene nem tudunk igazán, viszont ha ügyesek vagyunk jó pecát faraghatunk akkor amikor nem találjuk a sügéreket. Mivel jó sok amur van a vízben és ráadásul nem is szégyenlősek könnyű észre vennünk őket. Én egy szimpla zöld őzszőr csomót használok ellenük amit egy jó barátom kötött nekem. Egyszerűen eléjük, vagy közelükbe kell ejteni a legyet ( természetesen úszózsinórral, mert felszínen horgászunk) és szinte már meg is van a hal. Csodálatos látvány amikor több amur verekszik meg a légyért aztán, egy heves örvénnyel elragadja az egyik. Aztán kezdődik a tánc. mint tudjuk ez az egyik leghevesebben küzdő halunk. Mit ne mondjak elég durva fárasztásokban lehet részünk, néha én is csak pillázok. Az ügyesség egyedül a zsinór vízre ejtésének finomságában, és a vízbe gázolás óvatosságában rejlik ha ez meg van, szinte garantált a siker!

És akkor jöjjenek a hőn szeretett sügérek...

"Az új hazában" már nagy hagyomány van a nagyszájú sügér műléggyel való becserkészésének. Ha nekik megy nekünk mért ne menne?! A felszerelésemet már múltkor bemutattam. Sokan kicsit gyengébb botokat ajánlanak a horgászatára (7#) , de én azt mondom, hogy az erősebb biztosabb. A nagy poppereket és streamereket könnyeben lehet kezelni. A nagyobbacska sügérek a 8-as botot is szépen hajtogatják és elég durva fárasztási élményt nyújtanak, kicsikre meg célzottan, elvből nem horgászunk. A nagy halak általában csak úgy a semmiből jönnek elő egy bokor vagy más takarás alól. Nem érné meg egy kisebb bottal próbálkozni mert hamar szakítás vagy leakadás lehet a vége!

De mindenki válasszon ízlésének és pénztárcájának megfelelő felszerelést. Kinek, mi a kényelmes ennyi?! Én súly nélküli, esetleg enyhén súlyozott legyekkel és diverekker akasztottam halat, de nagyon eredményesek még a hosszú gumilábbal kötött popperek is. Lényeg, hogy legyen feltűnő a legyünk. Hideg vízi kora tavaszi tapasztalataim még nincsenek de biztosan rá próbálok majd a dologra. A sügérek délegyen egyre óvatosabbak, én úgy vettem észre. Ennek oka a nagy látogatottsági fellendülés lehet az oka. Sokkal több hal evett "szúrós falatot", és ez óvatosságra inti őket. De ha jó a legyünk és jól vezetjük a csalinkat akkor nem lehet gond. Egy idővel a dobásaink is jobbak, hosszabbak lesznek és elérjük a távolban rejtőző nagy fekete hátúakat is. Aki megpróbálja ezt a módszert annak garantálom, hogy páratlan élményekben lesz része, mert a kezünkben lüktető zsinór érzésénél még az ultralight bot sem tud jobban közvetíteni. ÉS akkor még nem beszéltem a csukákról !!!
Ui.: Hamarosan jön egy cikk amiben már szerepelnek combosabb halak is ,)

DAM XTherm termoruha szett 640 34ehirdetés

Horgászhírek

Még több horgászhír »