Horgász akciók 920

Legyeskedjünk 1.

Sokat nem kell magyarázkodnom a cím elmond mindent. Ez a cikk sorozat a legyező horgászat minden csinját-binját kifogja vesézni, amibe bele bonyolódok: légykötés, felszerelések, technikák.

Camping - Prologic Cruzade 640
hirdetés

Tudom milyen rossz egyedül belekezdeni én is rengeteg cikket olvastam el és videót néztem meg, mire arra a szintre jutottam ahol jelenleg vagyok. Mondjuk úgy gyűjtögetem még a tapasztalatokat, de már 1-2 év mögöttem van így inkább tanuljatok az én hibáimból amiket ez idő alatt többnyire sikerült kijavítanom . Én már egyszer feladtam ez a gyönyörű módszert hiba volt! Bevezetőnek ennyit, elsőnek egy délegyházi beszámolót fogtok olvasni ! :)

Pergető szempontból már sokan ismeritek Délegyházát. Most elvezetlek titeket egy kicsit más világba,
"a tárolóorsók" , és a színes, vastag zsinórok világába. Rengeteg lehetőség rejtezik ebben a vízben a sügéreken kívül, amit pergetve nem féletlen lehet kihasználni, bár néha-néha történnek csodák.
Vegyük az amurokat. Sokan szidják ezt a halfajt mert megzabálták a gyönyörű tavirózsa mezőket, egyéb vízinövényeket, amik rejtekül szolgáltak a különféle ragadozóknak. Ebből a szempontból tényleg szörnyű, de fordítsuk csak meg kicsit a dolgot. Harcolni ellene nem tudunk igazán, viszont ha ügyesek vagyunk jó pecát faraghatunk akkor amikor nem találjuk a sügéreket. Mivel jó sok amur van a vízben és ráadásul nem is szégyenlősek könnyű észre vennünk őket. Én egy szimpla zöld őzszőr csomót használok ellenük amit egy jó barátom kötött nekem. Egyszerűen eléjük, vagy közelükbe kell ejteni a legyet ( természetesen úszózsinórral, mert felszínen horgászunk) és szinte már meg is van a hal. Csodálatos látvány amikor több amur verekszik meg a légyért aztán, egy heves örvénnyel elragadja az egyik. Aztán kezdődik a tánc. mint tudjuk ez az egyik leghevesebben küzdő halunk. Mit ne mondjak elég durva fárasztásokban lehet részünk, néha én is csak pillázok. Az ügyesség egyedül a zsinór vízre ejtésének finomságában, és a vízbe gázolás óvatosságában rejlik ha ez meg van, szinte garantált a siker!

És akkor jöjjenek a hőn szeretett sügérek...

"Az új hazában" már nagy hagyomány van a nagyszájú sügér műléggyel való becserkészésének. Ha nekik megy nekünk mért ne menne?! A felszerelésemet már múltkor bemutattam. Sokan kicsit gyengébb botokat ajánlanak a horgászatára (7#) , de én azt mondom, hogy az erősebb biztosabb. A nagy poppereket és streamereket könnyeben lehet kezelni. A nagyobbacska sügérek a 8-as botot is szépen hajtogatják és elég durva fárasztási élményt nyújtanak, kicsikre meg célzottan, elvből nem horgászunk. A nagy halak általában csak úgy a semmiből jönnek elő egy bokor vagy más takarás alól. Nem érné meg egy kisebb bottal próbálkozni mert hamar szakítás vagy leakadás lehet a vége!

De mindenki válasszon ízlésének és pénztárcájának megfelelő felszerelést. Kinek, mi a kényelmes ennyi?! Én súly nélküli, esetleg enyhén súlyozott legyekkel és diverekker akasztottam halat, de nagyon eredményesek még a hosszú gumilábbal kötött popperek is. Lényeg, hogy legyen feltűnő a legyünk. Hideg vízi kora tavaszi tapasztalataim még nincsenek de biztosan rá próbálok majd a dologra. A sügérek délegyen egyre óvatosabbak, én úgy vettem észre. Ennek oka a nagy látogatottsági fellendülés lehet az oka. Sokkal több hal evett "szúrós falatot", és ez óvatosságra inti őket. De ha jó a legyünk és jól vezetjük a csalinkat akkor nem lehet gond. Egy idővel a dobásaink is jobbak, hosszabbak lesznek és elérjük a távolban rejtőző nagy fekete hátúakat is. Aki megpróbálja ezt a módszert annak garantálom, hogy páratlan élményekben lesz része, mert a kezünkben lüktető zsinór érzésénél még az ultralight bot sem tud jobban közvetíteni. ÉS akkor még nem beszéltem a csukákról !!!
Ui.: Hamarosan jön egy cikk amiben már szerepelnek combosabb halak is ,)

Hozzászólások

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned.
Ha még nem regisztráltál, itt regisztrálhatsz.

Beléphetsz fikanickkel is, így nem tároljuk az adataidat és név nélkül kommentelhetsz.

Mindezt megspórolhatod, ha a Facebook segítségével lépsz be:
Belépés facebook-kal
 

Horgász akciók 640
hirdetés
Ezek megvoltak?bezár
Tovább a Fishing Time-ra »
Camping - Prologic Cruzade 1200

hirdetés