Kenyérkeresők: A durungok

2016.10.18. forrás: Szobapeca

A feederezésben inkább a finomabb megoldások híve vagyok, a felszereléseim nagyobb része is ennek megfelelő. Van viszont a fegyvertárban néhány olyan pálca, ami nem kifejezetten finom. Sőt. Távoli feederes horgászathoz használok 3,90-es és 4,20-as messzehordó botokat, de amikről most szó lesz, azok megeszik reggelire ezeket is. A két durung.

Indul a harcsaszezon!hirdetés

A Spro Team Feeder botok első generációjából valók, 3,9 méter hosszúak, XXH jelölésűek, a dobósúly megadott maximuma 250 gramm. Az a pálca, ami ilyen paraméterekkel rendelkezik, nem lehet más, mint durung. Tényleg, márkafüggetlenül. Ha kézbe veszed, egy vaskos, nehéz paradicsomkarót tartasz a kezedben. Ha előtte kipróbáltad már mondjuk a kedvenc feederemet, egy Shimano Aerocast Mediumot, azt gondolod, hogy ez a szörnyeteg más módszerhez (harcsázáshoz?) termett. De nem, feeder ez is.

Ha nem horgásznék a Dunán, eszembe sem jutott volna ilyen botot venni. Van azonban a folyón néhány olyan horgászhely, ami elég komoly igénybevételt jelent a botok számára. Mély, erősen áramló víz, a parttól kicsit távolabb húzódó törésvonal. Sokan ilyen szituációban inkább ólommal horgásznak és amennyiben a hely a halak táplálkozási vagy vonulási útvonalán van, a fogások sem maradnak el. Én azonban csökönyösen hiszek az etetőanyag csalogató hatásában, még akkor is, ha annak jó része hamar távozik a „hasznos” zónából. Ha lehet, ilyen helyen is szívesen használok etetőkosarat, ami célszerűen nagyméretű és -tömegű. A bedobott tömeg (kosár+kaja) elérheti a 300-350 grammot. Ehhez nem elég egy átlagos heavy feeder, ehhez egy ilyen bot kell. Egy durung.

Gábor a botot promótáló filmben 360 grammot hajigált vele, igaz nem nagy távolságra. Tapasztalatból mondom: tényleg megoldja. Adódik a kérdés, miért nem egy erős, de hagyományos botot (legyen az két- vagy háromrészes pontyozó vagy teleszkópos pálca) használok? A kapások jórészt azon is láthatóak lennének, a nagytömegű végszerelék hajigálására pedig kézenfekvőbb egy ilyen nyél. A válasz a Team Feeder akciójában rejlik.

A bot fölső fele meglepően rugalmas, ha nem értitek félre, azt mondom: érzékeny. E szó természetesen csak viszonylagos. Aztán, ahogy haladunk tovább a nyél felé, ott van benne az erő is, nagy átmérőjű és komoly falvastagságú a blank alsó része. Erős, mint a bivaly. E kettősség – rugalmas fölső- és erős alsó rész – lehetővé teszi, hogy a nagy dobósúly mellett is meglepően rugalmasan nyúl utána a halnak, a kapást jól jelzi. Erejéhez képest viszonylag vékony horogelőkék is használhatók vele, bár e tekintetben azért ráfér egy kis segítség. Erre alább még visszatérek.

A bot gyűrűi, különösen a spiccrészen feederhez képest kifejezetten nagyok. Ennek én két előnyét tapasztaltam: egyrészt a dobóelőkét és a főzsinórt összekötő csomó problémamentesen áthalad rajtuk, másrészt a zsinórra kirakódó, a víz által sodort apró szemét nem vagy csak ritkán tömi el a gyűrűket.

Főzsinórként 0,22-es vagy 0,24-es monofilt használok hozzájuk és mindig kötök dobóelőkét 0,18-as fonott madzagból, jó három bothossznyit. A horogelőke 0,16-0,20 közötti monó vagy 0,10-es fonott, a horogméretek 10-14 közöttiek. Ami fontos még, hogy a horogelőke és a fonott dobóelőtét közé mindig beiktatok egy 10-12 centis erőgumi-darabot. Ez muszáj az erős bot miatt és azért, mert a zsinóron fickándozó, nagytömegű etetőkosár maga képes leverni még a jobb halat is a horogról, ha valami plusz rugalmasság nincs a rendszerben.

Orsóként valami nagyméretűt, kétbotos peca esetén célszerűen nyeletőfékest igényel. Én tizenéves Shimano Baitrunner Aero 6000 GTE-ket használok rajtuk. Kifogástalan párosítás, de biztos van még legalább százféle olyan kurbli, ami egy ilyesféle szörnyetegre megfelelő.

Pár éve még nem gondoltam volna, hogy egy ilyen botot valaha használni fogok. Ma nem csak, hogy használom, de meg is kedveltem. Kibírja azt a terhelést, ami miatt megvettem, sőt annál egy kicsivel többet is tud. Viszonylag finom végszerelékkel is működik, a kisméretű halak megfogása során nem reménytelenül merev, a nagyobb halak fárasztásánál pedig kifejezetten segítőkész. Jók ezek a durungok, ilyen halakat fognak:

Haswing elektromos csónakmotorokhirdetés

Horgászhírek

Még több horgászhír »