Így fogj keszeget spiccbottal

2014.09.03. forrás: Hétvégi horgász

Gyerekkoromban spiccbot volt az első botom és keszeg az első hal, amit fogtam. Úgy égett belém az élmény, mint a tojásból kikelő kiskacsába az anyja képe. Akit akkor meglát, azt követi mindenhova. Horgászhatok bármivel, foghatok bármekkora halat, a spiccbot által nyújtott direkt kontaktust, a felszerelés egyszerűségét és a horgászat élményét meg sem közelíti semmi. Legutóbb tokot fogtam vele. Olyan hosszú volt, hogy lelógott a pontymatracról. Van valami varázsa a spiccbotos pecának, főként a spiccbotos keszegezésnek.

DAM XTherm termoruha szett 640 34ehirdetés

 Felszerelés

Ehhez a fajta pecához kevés dolog kell. Lássuk, mire lesz szükségünk.

4-6 méter hosszú spiccbot. Nem kell nagyon drága karbonos csodának lennie, ilyen hosszban még a kompozit botok sem túl nehezek, viszont nagyon olcsók.
Főzsinórnak 0.14-0.16-os. Ez már elég finom ahhoz, hogy ne riassza el a keszegeket, de a vastagsága miatt már tartósabb és nehezebben gubancolódik.
Előkezsinór 0.10-0.12-es. Vékonyabb legyen, mint a főzsinór. Ha szakad a szerelékben valami, akkor ez legyen az.
Úszó 1.5-2.5 gramm. Ekkora kell, hogy könnyen be lehessen lendíteni. Nagyobbat csak szélben érdemes használni.
Horog 14-es mérettől felfelé. Nagy horgot a keszegek a bentebb vesznek fel, spiccbotos távban sajnos nem, ezért értelmesebb a 16-18-as méretekkel próbálkozni.
Ólom. Boltban lehet kapni ólomkészletet. Nem kell sokat variálni vele.
Apróságok. Olyanok, mint a horogszabadító, szilikon cső az úszó szárára, ólomfogó, szereléktartó létra jól jöhetnek a peca alatt.

Szerelék

A szereléket érdemes olyan egyszerűre csinálni, amilyenre csak lehet. Nem szoktam széthúzni az ólmozást, mert bár szebben hullik alá a csali, de jobban gubancolódik. A főzsinórra felhúzom az úszót, majd kötök az előke felőli végére egy 8-as hurkot. Ebbe hurkolom az előkét, hogy könnyű legyen cserélni. Az előke körülbelül arasznyi legyen (nagyjából 20-25 centiméter). 

Eztán felcsíptetem az ólmokat szép sorjában. A főólmozás 6-8 szem sörét, ezeket érdemes egybe húzni. A főólmozásnak az úszót az antenna tövéig kell merítenie. A jelzőólom közvetlenül a főzsinóron levő előkehurok fölé kerül. Akkora súlyú legyen, hogyha a hal megemeli, akkor láthatóvá váljon az antenna kiemelkedése a vízből, vagyis majdhogynem meg kell egyeznie az úszóantenna felhajtóerejével. A jelzőólom és a főólmozás között egy araszt szoktam hagyni.
Már csak az van hátra, hogy felkössük a szereléket a botra. Mélységmérés után indulhat a horgászat. Arra érdemes ügyelni, hogy a botunknál a teljes szerelék 30-40 centiméterrel rövidebb legyen. Így könnyebb szákolni és csalizni.

Etetőanyag

Számtalan jó etetőanyag érhető el a boltok polcain, melyek minden igényt kielégítenek. Kis aromával tuningolhatjuk őket tovább, illetve kendermag és kukorica hozzáadásával tovább dúsíthatók. Amire viszont nagyon oda kell figyelni, az a homogén keverés. Ha folyamatos kevergetés mellett adjuk hozzá a vizet, akkor nem kell feltétlenül rostán áttörni (bár nem árt), mert jó lesz az etetőanyagunk. Nem szabad sem túlvizezni, sem szárazra hagyni.
Ha egy kilót szánunk a pecára, akkor az első felét érdemes a peca elején alapozó etetésnek bedobni. Ha érzékenyek a halak, akkor egykezes, ha nem, kétkezes gombócokat gyúrjunk. A másik feléből egykezes gombócokat dobjunk negyed óránként.

Csali

Keszegpecában a slágercsali egyértelműen a szúnyoglárva. Ennek megfelelően általában csontival, pinkivel és gilisztával szoktam horgászni, mert mind a három sokkal könnyebben eltartható, mint a tűzőszúnyog. A keszegek szívesen fogadják mindet. Talán a giliszta érdemel külön említést, ezzel ugyanis szelektálhatóak a nagyobb egyedek.

hirdetés
Utoljára megtekintett termékek:

mutasd az összeset

Horgászhírek

Még több horgászhír »