Hogyan állítsunk össze feeder felszerelést

2014.08.27. forrás: Hétvégi horgász

Mi kell egy jó feederes horgászládába? Egyszerűnek tűnik a kérdés, de korántsem az. A mai árak mellett fontos, hogy ne vásárolgasson felesleges kacatokat az ember, meg aztán cipelni is könnyebb. Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy leginkább tavakon horgászom, ezért a folyóvízi feederezéshez csak keveset értek, ezért ezt az írás azon sporttársaknak ajánlom, akik szintén főként állóvízen horgásznak.

Évindító horgászvásár 640hirdetés

 

A feederbot

Olyan botot válasszunk, amihez van szervizháttér és pótalkatrész! Ezentúl szinte bármilyen lehet, rengeteg pontyot és keszeget is fogtam olcsó, kompozit feederbottal, amivel ugyan nem lehetett 50 méternél messzebb dobni (mert olyan lágy volt a karaktere), de a hét kilogrammos ponty alig szólaltatta meg a féket, olyan finoman lehetett húzni vele. Szóval az ár inkább csak másodlagos a botoknál, persze a jó minőség idővel meghálálja magát. Hossz tekintetében személy szerint a 3.60-as botokat favorizálom, mert pontosabban lehet velük dobni, mint a 3.90-4.20-as pálcákkal, de ez valószínűleg testalkat kérdése is. Mindenképpen érdemes kézbe fogni, megforgatni, megsuhintani azt a botot, amit végül is megveszünk. Ne a parton derüljön ki, hogy nem nekünk való.

A feederorsó

Orsók tekintetében már nagyon sokat számít a minőség, ezen a téren nem szabad spórolni, mert az egyenetlen járás gubancokhoz, a letapadó fék pedig szakításhoz és halvesztéshez vezet. Olyan kurblit kell keresni, ami vagy első fékes, vagy nyeletőfékes (valójában ez is elsőfékes, hátul csak a nyeletőfék erősségét lehet állítani). Ezeken sokkal finomabban lehet állítani a fékerőt, mint bármelyik hátsófékes orsón. Aki két bottal horgászik, annak a nyeletőfékes kurbli az ésszerű megoldás.

Főzsinór

Léteznek kifejezetten a feederhorgászathoz kifejlesztett, könnyen merülő zsinórok, melyek jól jönnek távolra horgászva. Közeli és közepes távú pecákhoz megfelelőek a hagyományos zsinórok is, mivel a kosárnak elegendő súlya van, hogy elmerítse a damilt. Ezentúl mindenki válasszon kedvére! A zsinór vastagságát a horgászat körülményeihez válasszuk meg. Akadós terepen a 0.25 mm-es damil már tökéletesen teszi a dolgát, ennél könnyebb terepen a várható halak méretét tekintetbe véve 0.18-0.22 mm között érdemes nézelődni. Szerintem ez az arany középút! Nekem az ennél vékonyabbak nagyon nyúltak bevágáskor,a vastagabbakat meg nehéz volt messzire dobni.

Dobóelőke

Lehet monofil vagy fonott egyaránt. A fonott dobóelőke sokkal tovább bírja az erős dobásokat 0.15-0.18-as méretek a legjobbak. Habár borsos az ára. egy tekercs valószínűleg életünk végéig ki fog tartani. Aki sokat horgászik, annak érdemes ilyet kötnie. A monofil "csapó" (ahogy Erdei Attila mondaná) kíméletesebb a halhoz, nem húzza le úgy a nyálkát fárasztás közben, továbbá az ujjunkat is sokkal kisebb eséllyel metélhetjük el vele, ha megcsúszik dobáskor. Én ez utóbbit szeretem használni. És cserélgetem havonta. Ez van. 0.25-0.35-ös méretben érdemes kötni a végszerelék teljes súlyának függvényében.

Feederkosarak

Elérkeztünk ahhoz az alkatrészhez, amely talán a legnagyobb változatosságot mutatja. Akad köztük, kicsi, nagy , könnyű, nehéz, csepp alakú, és drótkosár, távdobó és method kosár egyaránt. Mindegyikkel más és más feladatot lehet a leghatékonyabban megoldani. Tavakon horgászva leggyakrabban 20-40 grammos drótkosarakkal találkozhatunk. Ezt a méretet használják a legtöbben hagyományos fenekezés esetében is. Na ez az, amiben nem érdeme eltérni az "ósdi" horgászmódszertől. kevés kivételtől eltekintve majdnem minden szituációt meg lehet oldani ezekkel a kosarakkal. A Jolly-Joker méret szerintem a 25 grammos gubancgátló csöves, mely közepesen megtömve könnyedén és pontosan dobható nagyobb távolságra is. Meg olcsó és minden horgászboltban megvásárolható.

Forgók, forgókapcsok

A szerelék súlyától függően válasszuk meg ezt is, mert ez tartja meg bedobáskor és ez kapcsol össze a hallal is. Kis dobósúly - kis forgó, nagy dobósúly - nagy forgó. Ez a szabály A gubancgátlós, quick change-es csatlakoztatás már csak hab a tortán.

Előke

Ez a legmacerásabb része a szereléknek. Személy szerint a vékony előkét szeretem, mert több rá a kapás, de tovább is kell fárasztani, sérülékenyebb, stb. Egy szó, mint száz macerásabb vele a peca, ezért inkább csak elszántaknak javaslom. Mindenképpen jó minőségűt érdemes használni, mert a siker gyakran múlik ezen a rövid zsinórdarabon. Keszegezéshez 0.14-es, míg pontyozáshoz a 0.18-as monofil előke jó alap. Fonott zsinórok tekintetében a 0.08-0.12-es méretek működnek a legjobban. A márkaválasztás szimpátia tárgya, egy nagy gyártó termékével sem fogunk rosszul járni.

Horog

A horog az a része a szereléknek, amivel a halat megfogjuk. A megfelelő méret kiválasztása nagymértékben meghatározza a sikert. Feederpecához - kis csalikhoz, érzékeny szerelékhez - érdemes finom horgot használni. Hagyjuk otthon a húskampókat! A mai modern horgok olyan acélból készülnek, amik nem egykönnyen hajlanak el. 8-as mérettől 14-es méretig nyugodtan válogathatunk, ha pontyot szeretnénk fogni és 12-től 18-20-ig, ha keszegekre hajtunk.

Számtalan hasznos kiegészítőt találhatunk a boltok polcain, melyek megkönnyítik az életünket. Ezek további írások témái lesznek. Igyekszem minél több hasznos tanáccsal szolgálni azoknak, akik most kezdenek bele ebbe a horgásztechnikába.

DAM XTherm termoruha szett 640 34ehirdetés

Horgászhírek

Még több horgászhír »