Előkészületek

2011.09.29. forrás: Grönland Fishing

Zsolt barátom volt a legkomolyabb érdeklődő, vele már végigcsináltam egy Mongóliát, szívós srác, bírja a gyaloglást, a nélkülözést. Barnával – Zsolt 14 éves fiával – kapcsolatban viszont szkeptikus voltam, nem neki való egy ilyen túra. Érveim azonban leperegtek Zsoltról és a repülőjegyet már hármunknak intéztem.

Évindító horgászvásár 640hirdetés

 

 

 

 

Augusztusra időzítettük a túrát, ekkor még tart a rövid sarki nyár. Alapvetően jó időre számítottunk ám a leírások hangsúlyozták, hogy bármikor drasztikusan megváltozhat az idő, ha megfordul a szél és a jégsapka felől kezd fújni. Újra kezdődött a szokásos fejtörés: Mit vigyek magammal. A 20 kilós csomaglimit természetesen megvolt, és mivel mindent cipelnünk kell, a kézipoggyász méretét is ésszerűen kell meghatározni. Hibalehetőségnek ezúttal nincs helye. Hónapokig tartó töprengés után végül is az alábbiak mellett döntöttem. Sátor, hálózsák, derékalj. Gázlónadrág, bakancs, kabát. Alulra vékony, vastag aláöltözet, cipő. Felülre rövid- és hosszú ujjú aláöltözet, vékony polár, vastag kapucnis polár, soft shell. Nagy hátizsák Jocótól, egy kisebb pedig amit majd magam elé veszek. Mindenből egy viselet kivéve zokni és alsógatya. Még szerencse, hogy kevésbé vagyok hajlamos a büdösödésre. Horgászfelszerelés: 2 db 6-os legyezőbot és orsó, 2 kis doboz + egy wallet légy, tippetek, egyéb apróságok. Hónapok óta készültem a char horgászatára, rengeteg legyet kötöttem a fellelhető információk alapján.

 

 

 

 

 

Könyvek, GPS, fotógép, HD kamera , kés, tányér, serpenyő, vágódeszka, pohár. A következő gondolatkör az étkezés körül forgott. Minden nap halat eszünk (reméltem, hogy lesz) de elvileg van sokféle gomba és bogyó. Az ehető gombákból, növényekről igyekeztem jól felkészülni. Igen kevés sarkvidéki gombafotót találtam a neten, ezek egy részét tudtam csak meghatározni. Rendeltem 2 könyvet Alaszka ehető növényeiből és gombáiból és letöltöttem egy tanulmányt Ehető növények a sarkkörön címmel. Élelmiszerekből végül ezeket készítettem össze: só, fűszerek, leveskocka, curry, fokhagyma, torma, gyömbér és speciális erős paprikák (jalapeno, habanero, chili), 2 kis téliszalámi, tartós kenyér, plusz tabletta, tea, mustár, wasabi. Szúnyogriasztó, kéz- és napkrém.

 

 

A 30 kg csak összejött a végére, pedig még kint is kell vásárolnunk néhány alap élelmiszert. Ezen kívül Zsoltnál volt napelemes töltő, Iridium telefon, jelzőrakéta és hangduda. Az utóbbiakat a jegesmedvék ellen tervezte bevetni. Hiába nincs jegesmedve a nyugati partokon, a felmelegedés egyet-egyet lekényszerít északkeletről. Már minden le volt szervezve amikor megtudta, hogy júliusban egyet lelőttek Kangerlussuaqban. Zsolt majdnem lemondta a túrát, de aztán győzött a józan ész.

 

DAM XTherm termoruha szett 640 34ehirdetés

Horgászhírek

Még több horgászhír »