Horgász akciók 920

Feledésbe merült klasszikus

Egy szép júliusi szombat reggelen egyik kedvenc horgásztavunkra, a Gaja-völgyben található Erdész-tóra látogattunk el pecázni. Érkezés után kipakolás, etetőanyag keverés, majd röpültek is a szerelékek a vízbe. Jómagam általában egy fenekező és egy úszós szerelékkel horgászom, hogy teljes legyen a vízparton töltött idő élvezeti értéke és rohangálhassak a két bot között :). Mostani írásomban a peca úszós részét osztom meg veletek.

DAM XTherm termoruha szett 640
hirdetés

 

FELSZERELÉS
Úszós készségemet egy 6 méteres gumizás nélküli spiccbot, 0.20-as főzsinór, 0.18-as előke, 12-es füles horog, valamint egy másfél grammos úszó alkotta. Ezzel a szerelékkel vallattam egy 8-10 méterre található partközeli szakaszt.

KEZDETI EREDMÉNYEK
Az első néhány bedobással egy kis bodorkát fogtam, utána szebb kárászok érkeztek, aztán hirtelen nagy lett a csend, ahogy melegedett az idő. Folytattam az etetést, ezúttal csemege- és száraz kukorica is ment az úszó köré (maradék etetőanyagokból - vaníliás, epres, halas-szilvás -, konzervkukoricából, kukoricacsíralikőrből, valamint forrázott kukoricából gyúr gombócok alkották az alapozó etetést), gondoltam hátha betalál egy ponty és összejön egy kis móka a spiccbottal. Sajnos nem így alakult.

Délelőtt fél kilenc magasságára az idő eléggé felmelegedett, a szél egy kicsit erősödött és áramlatokat keltett a vízben. Egyre finomabban kaptak a halak a part közelében, nehéz volt a kapásokat halra váltani, függetlenül attól, hogy folyamatos etetés alatt tartottam a helyet. Se csonti, se kukorica, se giliszta nem kellett nekik, se külön, se szendvicsben kínálva. Jó ideje nem fogtam semmit.

CSALI ÚJRATÖLTVE
A sikertelen próbálkozások és újradobások közepette megéheztem, így elővettem az előző nap vásárolt fokhagymás kiflit. Ekkor jutott eszembe, hogy sok-sok évvel ezelőtt horgásztam kenyérféleséggel. Egy próbát mindenképpen megér ez a csemege.

Kiflirózsákat kezdtem gyártani a következőképpen: a kifliből téptem egy darabot, a héját összenyomtam, ezáltal a héj közé eső puha belsejét is összepréseltem az ujjaim között.

Ilyen kiflirózsákat kínáltam fel a halaknak a horgon, annak hegyét a kifli héján kivezetve és szabadon hagyva.

Vízbe érés után ezek szépen elkezdenek megnőni és kinyílni, mint egy rózsa, ahogy megszívják magukat vízzel. Erre a csalira nagyobb volt az érdeklődés, de a kapások még mindig bátortalannak és határozatlannak tűntek, továbbá a szél, a hullámok és az áramlatok is rásegítettek a kapások nehezebb észlelésére a másfél grammos úszón.

ERESZTÉK MÓDOSÍTÁSA

Arra gondoltam, kihasználom az áramlatokat és megpróbálom a kiflirózsákat természetes táplálékként felkínálni. Állítottam egy kicsit az eresztéken, így a “jelzőólom” került a mederfenékre, az előke pedig teljesen kiterült előtte, ahogy a képen is látható. Az áramlat megdöntötte az úszót, majd szépen lassan húzta a fenéken a “jelzőólmot”, ezzel együtt a kiflirózsát maga után, mely gyanútlanul “sodródott” az áramlattal, természetes táplálék hatását keltve.

EREDMÉNY ÚJRATÖLTVE
Ezután az úszó a kapásokat áramlattal szembeni lassú oldalra indulással, majd egy hirtelen alámerüléssel jelezte, ez egyben a bevágás pillanata is volt, melyek mindegyikét halra tudtam váltani. Néhány, az úszó oldalazásakor történő bevágás üres volt, ezért inkább kicsit későbbre időzítettem egy-egy kárásszal a küzdelem kezdetét.

TIPP
Kiflirózsához érdemes olyan kiflit választani, ami legalább egy-két napos, még nem száraz és vastag a héja, a vékonyabb héjú kiflik akár már vízbe érés után leválhatnak a horogról. A bevágással is érdemes egy kicsit kivárni ilyen csalizás esetében, mert a horog a csali legfelső részén helyezkedik el és kapás esetén a horog kerül utolsóként a hal szájába, ezért volt néhány üres bevágásom, amikor az úszó oldalra indulásakor próbáltam megakasztani a halakat

VÉGSZÓ
Horgászataink során akkor lehetünk igazán eredményesek, ha próbálunk alkalmazkodni az aktuális helyzethez, mind felszerelésünkkel, mind pedig a csalinkkal. Ezúttal figyeltem a részletekre és eredményesen zártam a fent leírt peca spiccbotos részét (kb.5 kg kárász). Sikeres próbálkozást és halban gazdag horgászatot kívánok mindenkinek! Görbüljön!

Hozzászólások

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned.
Ha még nem regisztráltál, itt regisztrálhatsz.

Beléphetsz fikanickkel is, így nem tároljuk az adataidat és név nélkül kommentelhetsz.

Mindezt megspórolhatod, ha a Facebook segítségével lépsz be:
Belépés facebook-kal
 

Gator bakancs 640
hirdetés
Ezek megvoltak?bezár
Tovább a Fishing Time-ra »
Gator bakancs 1200

hirdetés