Feledésbe merült klasszikus

2014.08.30. forrás: Hétvégi horgász

Egy szép júliusi szombat reggelen egyik kedvenc horgásztavunkra, a Gaja-völgyben található Erdész-tóra látogattunk el pecázni. Érkezés után kipakolás, etetőanyag keverés, majd röpültek is a szerelékek a vízbe. Jómagam általában egy fenekező és egy úszós szerelékkel horgászom, hogy teljes legyen a vízparton töltött idő élvezeti értéke és rohangálhassak a két bot között :). Mostani írásomban a peca úszós részét osztom meg veletek.

DAM XTherm termoruha szett 640 34ehirdetés

 

FELSZERELÉS
Úszós készségemet egy 6 méteres gumizás nélküli spiccbot, 0.20-as főzsinór, 0.18-as előke, 12-es füles horog, valamint egy másfél grammos úszó alkotta. Ezzel a szerelékkel vallattam egy 8-10 méterre található partközeli szakaszt.

KEZDETI EREDMÉNYEK
Az első néhány bedobással egy kis bodorkát fogtam, utána szebb kárászok érkeztek, aztán hirtelen nagy lett a csend, ahogy melegedett az idő. Folytattam az etetést, ezúttal csemege- és száraz kukorica is ment az úszó köré (maradék etetőanyagokból - vaníliás, epres, halas-szilvás -, konzervkukoricából, kukoricacsíralikőrből, valamint forrázott kukoricából gyúr gombócok alkották az alapozó etetést), gondoltam hátha betalál egy ponty és összejön egy kis móka a spiccbottal. Sajnos nem így alakult.

Délelőtt fél kilenc magasságára az idő eléggé felmelegedett, a szél egy kicsit erősödött és áramlatokat keltett a vízben. Egyre finomabban kaptak a halak a part közelében, nehéz volt a kapásokat halra váltani, függetlenül attól, hogy folyamatos etetés alatt tartottam a helyet. Se csonti, se kukorica, se giliszta nem kellett nekik, se külön, se szendvicsben kínálva. Jó ideje nem fogtam semmit.

CSALI ÚJRATÖLTVE
A sikertelen próbálkozások és újradobások közepette megéheztem, így elővettem az előző nap vásárolt fokhagymás kiflit. Ekkor jutott eszembe, hogy sok-sok évvel ezelőtt horgásztam kenyérféleséggel. Egy próbát mindenképpen megér ez a csemege.

Kiflirózsákat kezdtem gyártani a következőképpen: a kifliből téptem egy darabot, a héját összenyomtam, ezáltal a héj közé eső puha belsejét is összepréseltem az ujjaim között.

Ilyen kiflirózsákat kínáltam fel a halaknak a horgon, annak hegyét a kifli héján kivezetve és szabadon hagyva.

Vízbe érés után ezek szépen elkezdenek megnőni és kinyílni, mint egy rózsa, ahogy megszívják magukat vízzel. Erre a csalira nagyobb volt az érdeklődés, de a kapások még mindig bátortalannak és határozatlannak tűntek, továbbá a szél, a hullámok és az áramlatok is rásegítettek a kapások nehezebb észlelésére a másfél grammos úszón.

ERESZTÉK MÓDOSÍTÁSA

Arra gondoltam, kihasználom az áramlatokat és megpróbálom a kiflirózsákat természetes táplálékként felkínálni. Állítottam egy kicsit az eresztéken, így a “jelzőólom” került a mederfenékre, az előke pedig teljesen kiterült előtte, ahogy a képen is látható. Az áramlat megdöntötte az úszót, majd szépen lassan húzta a fenéken a “jelzőólmot”, ezzel együtt a kiflirózsát maga után, mely gyanútlanul “sodródott” az áramlattal, természetes táplálék hatását keltve.

EREDMÉNY ÚJRATÖLTVE
Ezután az úszó a kapásokat áramlattal szembeni lassú oldalra indulással, majd egy hirtelen alámerüléssel jelezte, ez egyben a bevágás pillanata is volt, melyek mindegyikét halra tudtam váltani. Néhány, az úszó oldalazásakor történő bevágás üres volt, ezért inkább kicsit későbbre időzítettem egy-egy kárásszal a küzdelem kezdetét.

TIPP
Kiflirózsához érdemes olyan kiflit választani, ami legalább egy-két napos, még nem száraz és vastag a héja, a vékonyabb héjú kiflik akár már vízbe érés után leválhatnak a horogról. A bevágással is érdemes egy kicsit kivárni ilyen csalizás esetében, mert a horog a csali legfelső részén helyezkedik el és kapás esetén a horog kerül utolsóként a hal szájába, ezért volt néhány üres bevágásom, amikor az úszó oldalra indulásakor próbáltam megakasztani a halakat

VÉGSZÓ
Horgászataink során akkor lehetünk igazán eredményesek, ha próbálunk alkalmazkodni az aktuális helyzethez, mind felszerelésünkkel, mind pedig a csalinkkal. Ezúttal figyeltem a részletekre és eredményesen zártam a fent leírt peca spiccbotos részét (kb.5 kg kárász). Sikeres próbálkozást és halban gazdag horgászatot kívánok mindenkinek! Görbüljön!

hirdetés
Utoljára megtekintett termékek:

mutasd az összeset

Horgászhírek

Még több horgászhír »