Feederpeca mély vízben - kosárválasztás

2015.05.06. forrás: Hétvégi horgász

Néhány éve egy angol horgász műsorában szó esett a különböző mélységben használatos feederkosarakról. Érdekes, hogy az angolok nagyon sok mindent egyszerűen csinálnak, ez azért egy kicsit bonyolultnak és talán feleslegesnek is tűnt nekem. Mindenesetre elraktároztam a fejemben későbbre. Ez a később most van. Második éve, hogy jobbára a Fehérvárcsurgó-i tározón horgászom. Ugyanakkor ez nem egy könnyű víz. A szél állandóan fúj, sokszor viharos erővel. A vízterület nagy a tó mélysége pedig...

DAM XTherm termoruha szett 640 34ehirdetés

No igen, el is érkeztem a dilemmám tárgyához. Csurgón alapvetően két parton lehet horgászni, a csurgói sekélyebb, és a kincsesi (gáthoz közeli) mélyebb oldalon. A tó ugyanis a gát felé folyamatosan mélyül. Ott aztán nem lehet kispályázni, 8-10 métert is üti a vízoszlop. Bedobás után a koár másodpercekig csak süllyed és süllyed. Legutóbbi pecánál 14-ig számoltam, mire leért a szerelék. Ez több okból is gáz.

Nehéz kosár

10 grammos kosárral nem lehet a folyamatosan hullámzó mély vízben megállítani rendesen a szereléket. 25 gramm a minimum, ami jól megáll. A másik, hogy a halak szeretnek a kövezésen túl úszkálni, de legalábbis a határán. Ez vízállástól függően nagyjából 30 méter környéke lehet. Szóval ekkorát kell legalább dobni, inkább nagyobbat. Mindezt a keresztbe fújó viharos szélben lehetőleg pontosan, hogy ne szóródjon szét az etetés. De nem is ez a legnagyobb baj.

Zárt kosár

Süllyedés közben a kosár úgy viselkedik, mintha folyóvízben horgásznánk, csak a sodrás nem folyó "folyása", hanem a kosár mozgása miatt alakul ki. Az elv egyszerű. Ha sokat süllyed a kosár, akkor a víz ellenállása kimoshatja az etetőanyagot. ez sajnos azt jelenti, hogy a csalogató matéria sokkal nagyobb területen szóródik szét. Mit tehetünk ez ellen? Az angolok szerint az aranyszabály, ami a feederkosarakat és a vízmélységet illeti, a következő.

0-3 méteres víz - Nyitott drótkosár, hagyományos feederkosár. Semmi extrára nincs szükség. A tavak legnagyobb része ebbe a kategóriába tartozik.
3-6 méteres víz - Részben zárt feederkosár már szükséges. Ez általában egy csőszerű kosár pár lyukkal. vagy egy többé-kevésbé beszigszalagozott drótkosár.
6 méternél mélyebben - Teljesen zárt kosárra van szükség. Hagyományos feederkosarunkat úgy tehetjük erre alkalmassá, hogy egyszerűen körbe tekerjük szigetelő szalaggal.

Tudom, hogy Magyarországon ez a probléma viszonylag kevés embert érint. Akit mégis, annak mindenképp érdemes kicsit túlvizeznie az etetőanyagot és kipróbálnia egy-egy speciális kosarat. Mit lehet tudni, ha néhány hallal többet fog az ember, már megérte. Végül is az angol horgászok sem szoktak a levegőbe beszélni!

hirdetés
Utoljára megtekintett termékek:

mutasd az összeset

Horgászhírek

Még több horgászhír »