Horgász akciók 920

Feederhorog pontypecához

Vannak olyan horgok, amik egészen jó pontypecára, mások egészen rosszak. Van, aki erre esküszik, van aki arra. Mégis mi alapján érdemes kiválasztani a megfelelőt?

BLACK FRIDAY napok meghosszabbítva
hirdetés

 Vastag húsú - vékony húsú

Hogy meg tudunk egy halat szákolni, nagymértékben függ a horog anyagától és annak vastagságától. Személy szerint én a közepes horgot szeretem. Elég jól tartja a halat, hosszabb fárasztásnál sem hajlik ki és a csali is megmarad rajta. Ha a halak nagyobbak, harciasabbak, vagy komolyabb sodrású folyón horgászunk, jobb a vastag húsú, erős horog. A vékonyakat hagyjuk meg a keszegeknek.

A méret a lényeg

A nemzetközi feeder versenyszabálytat 10-es méretet engedélyez. Nagyobb horoggal én is ritkán horgászom, bár volt olyan, hogy 6-os, 8-as méretűvel lehetett csak halat fogni, mert a kis horog nem tudott rendesen befordulni. Gyakoribb a másik véglet, amikor a nagy horog kifejezetten hátrány, az óvatos halakat nem lehet megfogni vele. Ilyenkor egyértelműen finomítani kell!
Summa-summárum, ha 8-12-es méret körül nézünk jó horgot, azzal majdnem minden helyzetet meg lehet oldani. Az extrém méretek maradjanak meg az extrém szituációkra.

Fontos a forma

Egészen különböző formájú horgokat lehet kapni. Egyiket pellethez ajánlják, másikat bojlihoz, van kerek öblű és visszahajló hegyű. Őszintén szólva fogalmam sincs, hogy miben különböznek, vagy jobbak-e a többé-kevésbé átlagos horogformáknál. Személy szerint jobban szeretem a hagyományos formákat, nagy halakhoz nagy öblű, kisebb halakhoz kis öblű horgot használok, mert így több lesz rájuk a kapás. A horgot a csalihoz igazítom, például a soft pelletekhez mindig kerek öblűt kötök, mert más formájú horgok egyszerűen szétrepesztik. Ha csontival pecázom, vagy bojlit kínálok fel hajszálelőkén, akkor szeretem a hosszabb szárat, mert szerintem így jobban akad. Meglehet, hogy ez csak az én kényszerképzetem.

Érdemes kísérletezni a különböző horgokkal. Idővel ki fog kristályosodni, hogy melyik a legalkalmasabb halat fogni egy adott vízterületen.

Hozzászólások

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned.
Ha még nem regisztráltál, itt regisztrálhatsz.

Beléphetsz fikanickkel is, így nem tároljuk az adataidat és név nélkül kommentelhetsz.

Mindezt megspórolhatod, ha a Facebook segítségével lépsz be:
Belépés facebook-kal
 

intersza
6 éve

1
Ezek megvoltak?bezár
Tovább a Fishing Time-ra »
BLACK FRIDAY napok meghosszabbítva

hirdetés