Feederhorog pontypecához

2014.09.01. forrás: Hétvégi horgász

Vannak olyan horgok, amik egészen jó pontypecára, mások egészen rosszak. Van, aki erre esküszik, van aki arra. Mégis mi alapján érdemes kiválasztani a megfelelőt?

D.A.M. XTherm Winter 2 részes vízálló, halk thermoruha szett 45hirdetés

 Vastag húsú - vékony húsú

Hogy meg tudunk egy halat szákolni, nagymértékben függ a horog anyagától és annak vastagságától. Személy szerint én a közepes horgot szeretem. Elég jól tartja a halat, hosszabb fárasztásnál sem hajlik ki és a csali is megmarad rajta. Ha a halak nagyobbak, harciasabbak, vagy komolyabb sodrású folyón horgászunk, jobb a vastag húsú, erős horog. A vékonyakat hagyjuk meg a keszegeknek.

A méret a lényeg

A nemzetközi feeder versenyszabálytat 10-es méretet engedélyez. Nagyobb horoggal én is ritkán horgászom, bár volt olyan, hogy 6-os, 8-as méretűvel lehetett csak halat fogni, mert a kis horog nem tudott rendesen befordulni. Gyakoribb a másik véglet, amikor a nagy horog kifejezetten hátrány, az óvatos halakat nem lehet megfogni vele. Ilyenkor egyértelműen finomítani kell!
Summa-summárum, ha 8-12-es méret körül nézünk jó horgot, azzal majdnem minden helyzetet meg lehet oldani. Az extrém méretek maradjanak meg az extrém szituációkra.

Fontos a forma

Egészen különböző formájú horgokat lehet kapni. Egyiket pellethez ajánlják, másikat bojlihoz, van kerek öblű és visszahajló hegyű. Őszintén szólva fogalmam sincs, hogy miben különböznek, vagy jobbak-e a többé-kevésbé átlagos horogformáknál. Személy szerint jobban szeretem a hagyományos formákat, nagy halakhoz nagy öblű, kisebb halakhoz kis öblű horgot használok, mert így több lesz rájuk a kapás. A horgot a csalihoz igazítom, például a soft pelletekhez mindig kerek öblűt kötök, mert más formájú horgok egyszerűen szétrepesztik. Ha csontival pecázom, vagy bojlit kínálok fel hajszálelőkén, akkor szeretem a hosszabb szárat, mert szerintem így jobban akad. Meglehet, hogy ez csak az én kényszerképzetem.

Érdemes kísérletezni a különböző horgokkal. Idővel ki fog kristályosodni, hogy melyik a legalkalmasabb halat fogni egy adott vízterületen.

hirdetés

Horgászhírek

Még több horgászhír »