Horgász akciók 920

Csukás szving(er)

Angliában nagyon népszerű a dögcsalis csukázás, akár fenekezve, akár úszóval. Ahogy tapasztalom, itthon inkább az élőcsalis úszózás viszi a prímet. Valószínűleg ez az oka, hogy hazánkban kevéssé elterjedt, akarom mondani, szinte alig látható az a kapásjelző instrumentum, amit a szigetországban előszeretettel alkalmaznak. Egyes változatait drop off vagy drop arm indicatornak, a pontyozásnál használt karos swinger közeli rokonát pedig pike swingernek hívják.

Gator bakancs 640
hirdetés

Közös jellemzője ezeknek az eszközöknek, hogy a hátsó, orsó mögötti leszúróra rögzítik őket. Az orsó felkapókarját kinyitják, s a dobról lefutó zsinórra csíptetik a jelzőt. Vagy egy egyszerű csipesszel, vagy mondjuk a Fox egyes termékeinél egy jellegzetes kis csappantyúval teszik a jelzőt a zsinórra. Ha a hal húzza a madzagot, a csipeszből vagy csappantyúból kihúzza azt. A jelző leesik (innen a „drop” az elnevezésben), s a zsinór szabadon futhat le a dobról. Létezik ennek elektromos kapásjelzővel kombinált változata is, bár ahogy látom, a nagyobb gyártók ma már nem, inkább csak kisebb manufaktúrák árulnak ilyet.

Korábban én is vettem ilyen kapásjelzőket, használtam is őket. Látványosan, jól jelzik a kapást, hamar hozzájuk lehet szokni. A kapást követően a zsinór szabadon fut le a dobról, a hal nem érez ellenállást. Az angolok által használt többhorgos megoldásoknál sokat nyeletni nem szükséges (sőt, nem célszerű), de az itthon népszerűbb egyetlen egyágú horognál, nagyobb csalihalnál nem árt. Barkácsoló kedvű horgászok percek alatt össze tudnak ütni valami hasonlót, mondjuk egy régebbi fémcsipesz, némi szelepgumi, egy pingponglabda és valami merevebb drót segítségével.

A képek forrásai: UKMatchangler; WaltonPAC; Korum; Mick Brown

Hozzászólások

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned.
Ha még nem regisztráltál, itt regisztrálhatsz.

Beléphetsz fikanickkel is, így nem tároljuk az adataidat és név nélkül kommentelhetsz.

Mindezt megspórolhatod, ha a Facebook segítségével lépsz be:
Belépés facebook-kal
 

irigy csukairigy csuka (fikanick)
6 éve

szerintem az egyetlen probléma az lehet, hogy a csalihal elhúzza

4
hirdetés (x)
huntrkillrhuntrkillr (fikanick)
6 éve

Sziasztok! Annyi lenne a kérdésem, hogy működhet-e ez behúzós csöves (stupekes)harcsázánál(partról), így kiiktatva, hogy nyeletőfékes orsót használjak. A féket ugyanis nem szeretem kinyitni, és az elektromos kapásjelző kell, mert nem akarom folyton a karikákat figyelni. Megbízható elsőfékes harcsázóórsót olcsóbban lehet kapni, mint nyeletőfékeset....

3
Szobapeca
6 éve

Köszönöm a kiegészítést és a pontosítást! Külön köszönöm, hogy kiemelted a nyeletés kérdését, mert ez fontos. A szigetországban népszerű, kéthorgos végszerelékek használatának ez fontos eleme, nem lehet eléggé hangsúlyozni.

Ami a helyi tilalmakat illeti (pl. livebait), azokkal én sokszor nem vagyok tisztában. Nem élek ott, nem is horgásztam még arrafelé (ezen jó lenne változtatni), csupán horgászújságokat olvasok tőlük, de azt rendszeresen. Köszönöm még egyszer!

2
bajzathg
6 éve

Jo cikk es a lenyegi reszehez nem is tudok hozzaszolni. Angliaban, de inkabb beszeljunk Nagy Brittania-rol mivel Skocia Wales vagy Irorszag is ide tartozik, tilos elo csalihallal horgaszni ezert "nepszeru" a doglott csalihallal valo horgaszat.
A masik dolog hogy itt nem tiltjak de sporthorgaszok egyenesen kerulik a nyeletest hogy eppsegben vissza tudjak engedni a kifogott halakat.

1
Ezek megvoltak?bezár
Tovább a Fishing Time-ra »
Gator bakancs 1200

hirdetés