Csukás szving(er)

2014.05.08. forrás: Szobapeca

Angliában nagyon népszerű a dögcsalis csukázás, akár fenekezve, akár úszóval. Ahogy tapasztalom, itthon inkább az élőcsalis úszózás viszi a prímet. Valószínűleg ez az oka, hogy hazánkban kevéssé elterjedt, akarom mondani, szinte alig látható az a kapásjelző instrumentum, amit a szigetországban előszeretettel alkalmaznak. Egyes változatait drop off vagy drop arm indicatornak, a pontyozásnál használt karos swinger közeli rokonát pedig pike swingernek hívják.

Évindító horgászvásár 640hirdetés

Közös jellemzője ezeknek az eszközöknek, hogy a hátsó, orsó mögötti leszúróra rögzítik őket. Az orsó felkapókarját kinyitják, s a dobról lefutó zsinórra csíptetik a jelzőt. Vagy egy egyszerű csipesszel, vagy mondjuk a Fox egyes termékeinél egy jellegzetes kis csappantyúval teszik a jelzőt a zsinórra. Ha a hal húzza a madzagot, a csipeszből vagy csappantyúból kihúzza azt. A jelző leesik (innen a „drop” az elnevezésben), s a zsinór szabadon futhat le a dobról. Létezik ennek elektromos kapásjelzővel kombinált változata is, bár ahogy látom, a nagyobb gyártók ma már nem, inkább csak kisebb manufaktúrák árulnak ilyet.

Korábban én is vettem ilyen kapásjelzőket, használtam is őket. Látványosan, jól jelzik a kapást, hamar hozzájuk lehet szokni. A kapást követően a zsinór szabadon fut le a dobról, a hal nem érez ellenállást. Az angolok által használt többhorgos megoldásoknál sokat nyeletni nem szükséges (sőt, nem célszerű), de az itthon népszerűbb egyetlen egyágú horognál, nagyobb csalihalnál nem árt. Barkácsoló kedvű horgászok percek alatt össze tudnak ütni valami hasonlót, mondjuk egy régebbi fémcsipesz, némi szelepgumi, egy pingponglabda és valami merevebb drót segítségével.

A képek forrásai: UKMatchangler; WaltonPAC; Korum; Mick Brown

DAM XTherm termoruha szett 640 34ehirdetés

Horgászhírek

Még több horgászhír »