Bimbózik a Tisza

2014.06.22. forrás: Flyfishing

Ismét a Tiszán. Az elővirágzást jelző kósza hírek alapján megint felkerekedtünk és egymást követő két és fél délután szerencsét próbáltunk és rendet vágtunk a terülj-asztalkámtól megrészegült balinok és gardák közt.

Rhino csónakmotorokhirdetés

Azért a fél délután, mert harmadik alkalommal a csónakmotor beállt és a kölcsönzőnek nem volt cseredarabja, ott maradtunk mozgásképtelenül a rablások kellős közepén. A helyváltoztatást csupán a szél, a sodrás és a horgony háromkirályi együttműködése tette lehetővé. Otto, a motor feltalálója pedig forgolódott nyughelyén. Aztán jöttek, s kivontattak.

Munkamegosztás. Mi kijöttünk, a halak meg vidáman legelésztek tovább. Főleg a gardák. Érdekes, hogy a gardák főleg a rajzás legvégén aktivizálódnak, amikor a balinok már telezabálták magukat.

Finoman leszippantja a legyet, csak azt látod, hogy már nem látod a legyed. Ha egyszerűen eltűnik a legyed, a legjobb amit tehetsz, hogy ész nélkül- de finoman- bevágsz. Oszt itt az eredmény. Retúr garda (regarda), de ez se picuri.

Ideális idő nincs. Nincs dögmeleg, de front közeleg. A radarkép pont felettünk zivatart jósol, amúgy meg az egész ország fölött (értsd Kárpát-medence) felhőtlen az ég. Pontosabban: felhőtlen az égbolt.

Ilyen és ehhez hasonló polirémekkel kellett horgászni, a realisztikus legyekre jóval kevesebb kapás volt. A lényeg: húzza csíkot a felszínen, ne nagyon ugra-bugráljon, ne csobbanjon nagyot, de hagyjon nyomot vízre érkezéskor. Ilyen egyszerű... de nagyon randa.

Első nap megúsztuk a vihart néhány csepp esővel és nyolc hallal.

Tanulságok:
1. Állítsd be előre fotómasinád blendéjét és az érzékenységet!
2. Fogj szép halat és nézz jól a szemébe!
3. Építs jó horgászbotot!
4. HORGÁSSZ VELE JÓ SOKAT!!!

Még egy esettanulmány:
1. Horgássz kitartóan alkonyatig (Várj míg sötét lesz)
2. Várd meg, míg feljön a hold (Holdfény úr)!
3. Nagyon, de nagyon örülj minden percnek, amit a Tiszán tölthetsz.

Már megint a Tisza.
A bőkezű, az adakozó, a szemérmes, a meghódíthatatlan, a gyönyörű, a szőke.
Az örök.

 

Indul a harcsaszezon!hirdetés

Horgászhírek

Még több horgászhír »