Horgász akciók 920

A szabálykövetésről

„Egy kicsit megtapossuk, van ez 30 centi!” Hányszor hallottuk már ezt a mondatot, amint sporttársunk egy 28 centis csupafej/csupaszem pontyocska fölött morfondíroz? „Dévérre horgásztam.” Ezt egy egyébként általam tisztelt pecás találta mondani, amikor megkérdeztem, hogy miért pózol április végén márnával a Facebookon? Az említett horgászat alkalmával dévért ugyan nem, de jászt és paducot azért sikerült fognia. Amikre történetesen fogási tilalom van olyantájt. Van ezzel baj?

JRC VIP 640
hirdetés

Van. Nem, nem hiszem, hogy az a két centi annyira jelentős különbség lenne. A fogási tilalommal védett halak mindegyike visszakerült a Dunába, nem érte veszteség a folyót. Akkor meg mi a gond? Az, hogy minden szabályunkat felpuhítjuk. Ma 2 centin morfondírozunk, holnap 5 centin fogunk. Holnapután a 15 centis ponty is zsákmány lesz. Ma, ha a valószínűleg megfogható 6 halfajból 5-re tilalom van, még feszengünk, még magyarázkodunk, ha gyengén is tesszük. Holnap már nem lesz bennünk kétség afelől, hogy helyesen jártunk el. Különben is, mit ugatsz bele?

Igen, jól gondolod, ez már messze nem csak a pecáról szól. Rólunk, az egész életünkről. Néhány hete egy sárga busz sofőrje simán átgurult Dunaharasztinál a HÉV-síneken a pirosban. Vagy negyven emberrel a háta mögött. Tudom, láttam, messze volt még a zöld hernyó. Akkor mi a baj? Ugyanaz. Minden szabályt felpuhítunk. De azt azért tudni kell, hogy az egész közlekedés a bizalomra épül. Arra, hogy a másik betartja a szabályokat. Ha nem lehetsz biztos benne, hogy a másik betartja a jobbkéz-szabályt, ha a zöldön nem mehetsz át biztonsággal, mert a másiknak a piros nem biztos, hogy megálljt jelent, akkor tudod mi lesz. Káosz. Haladunk.

Adót csalunk, 160-nal toljuk a pályán, 25 centis süllőt teszünk a szatyorba, s közben a legtöbben olyan országokba vágyakoznak, ahol – ma még – a szabálykövetés a minta. Mert ott lehet élni. Tényleg? Vajon miért?

Hozzászólások

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned.
Ha még nem regisztráltál, itt regisztrálhatsz.

Beléphetsz fikanickkel is, így nem tároljuk az adataidat és név nélkül kommentelhetsz.

Mindezt megspórolhatod, ha a Facebook segítségével lépsz be:
Belépés facebook-kal
 

kajakcanoe
5 éve

11
hirdetés (x)

10
zoldfulu
5 éve

9
miska
5 éve

8
zoldfulu
5 éve

7
buluka
5 éve

6
BallumBallum (fikanick)
5 éve

5
zoldfulu
5 éve

4
PatsPats (fikanick)
5 éve

3
zoldfulu
5 éve

2
papp.gyuri
5 éve

1
Ezek megvoltak?bezár
Tovább a Fishing Time-ra »
JRC ágy + hálózsák szett 1200 37999Ft

hirdetés