Horgász akciók 920

A szabálykövetésről

„Egy kicsit megtapossuk, van ez 30 centi!” Hányszor hallottuk már ezt a mondatot, amint sporttársunk egy 28 centis csupafej/csupaszem pontyocska fölött morfondíroz? „Dévérre horgásztam.” Ezt egy egyébként általam tisztelt pecás találta mondani, amikor megkérdeztem, hogy miért pózol április végén márnával a Facebookon? Az említett horgászat alkalmával dévért ugyan nem, de jászt és paducot azért sikerült fognia. Amikre történetesen fogási tilalom van olyantájt. Van ezzel baj?

Horgász akciók 640
hirdetés

Van. Nem, nem hiszem, hogy az a két centi annyira jelentős különbség lenne. A fogási tilalommal védett halak mindegyike visszakerült a Dunába, nem érte veszteség a folyót. Akkor meg mi a gond? Az, hogy minden szabályunkat felpuhítjuk. Ma 2 centin morfondírozunk, holnap 5 centin fogunk. Holnapután a 15 centis ponty is zsákmány lesz. Ma, ha a valószínűleg megfogható 6 halfajból 5-re tilalom van, még feszengünk, még magyarázkodunk, ha gyengén is tesszük. Holnap már nem lesz bennünk kétség afelől, hogy helyesen jártunk el. Különben is, mit ugatsz bele?

Igen, jól gondolod, ez már messze nem csak a pecáról szól. Rólunk, az egész életünkről. Néhány hete egy sárga busz sofőrje simán átgurult Dunaharasztinál a HÉV-síneken a pirosban. Vagy negyven emberrel a háta mögött. Tudom, láttam, messze volt még a zöld hernyó. Akkor mi a baj? Ugyanaz. Minden szabályt felpuhítunk. De azt azért tudni kell, hogy az egész közlekedés a bizalomra épül. Arra, hogy a másik betartja a szabályokat. Ha nem lehetsz biztos benne, hogy a másik betartja a jobbkéz-szabályt, ha a zöldön nem mehetsz át biztonsággal, mert a másiknak a piros nem biztos, hogy megálljt jelent, akkor tudod mi lesz. Káosz. Haladunk.

Adót csalunk, 160-nal toljuk a pályán, 25 centis süllőt teszünk a szatyorba, s közben a legtöbben olyan országokba vágyakoznak, ahol – ma még – a szabálykövetés a minta. Mert ott lehet élni. Tényleg? Vajon miért?

Hozzászólások

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned.
Ha még nem regisztráltál, itt regisztrálhatsz.

Beléphetsz fikanickkel is, így nem tároljuk az adataidat és név nélkül kommentelhetsz.

Mindezt megspórolhatod, ha a Facebook segítségével lépsz be:
Belépés facebook-kal
 

kajakcanoe
5 éve

A demokrácia alapja, az ember önszabályozó képessége. Azaz, nem azért nem szegjük meg a szabályokat, mert azok vannak, hanem, mert ránk nézve szánalmas és "ciki," ha szemetelünk, szabályt szegünk, rombolunk, pusztítunk.
"Azért nem teszem meg, mert nem vagyok olyan ember!"
És működik, mert az ember - egy-két lesz@rom típustól eltekintve - , alapvetően nem szereti, ha egy közösség, a közvetlen környezete kiveti magából, nem szereti, hogy rá-, vagy megszólják a viselkedése miatt (szégyenérzet).
Példa: Ausztriában érdekes mód a magyar, szerb, bosnyák, szlovák is képes kulturáltan viselkedni, viszont idehaza bőven tudok olyan osztrákról, németről, hollandról, aki - hogy horgászatnál maradjunk - zsákszámra viszi a süllőt a Balatonból.
A "hely szelleme" teszi...

11

Igaz, alapból nincs korlátozás az autópályákon, de egy csomó helyen vannak kitéve táblák ;)
Legalább ez legyen nekik, ha már MINDEN KIFOGOTT MÉRETES HALAT meg kellene ölniük és elvinniük.

Plusz hozzáteszem, hogy én igenis előveszem a centit, mert pl. az előírt 50cm-es süllőméretet nehéz megsaccolni farokuszonnyal éjszaka!

10
hirdetés (x)
zoldfulu
5 éve

Miskának,

Alapból a német autópályákon nincs. Az, hogy Magyarországon 130 a felső korlát, azt jelenti, hogy sehol sem mehetsz többel. A németeknél ilyen felső korlát nincs. Nyilván útviszonyoktől függően helyenként korlátozhatják, mint ahogy nálunk sem mindenhol 130 a korlát autópályán, és ha egy 60-as táblánál kapnak el 130-al, oda a jövő havi zsebpénzed...

9
miska
5 éve

zoldfulunek!
Tévedés,sok helyen van sebességkorlátozás a német autópályákon és ha megcsípnek hogy túllépted,gigászi összeg a bünti.

8
zoldfulu
5 éve

Írta, csak a kisfia eszik halat, neki nem kell 2 kilós.

7
buluka
5 éve

Egy 30 centis süllő 25-50 dkg. Ezt haza vinni? MInek????

6
BallumBallum (fikanick)
5 éve

En a magam reszerol azt tartom a legfontosabbnak, hogy az ember (ez esetben horgasz) tukorbe tudjon nezni...en igenis vittem mar el 22 centis sullot, mert a kisfiam imadja a halat de senki mas.Pont ezert az nap ejjel vissza engedtem meg 2 boven meretest es egy kis harcsat.Hogy miert?Nem volt ra szuksegem es nem akartam ertelem nelkul megolni.Hogy a szabalyok neha ostobak, az teny, azonban az altalanos mertekletesseg fontosabb mint a vak szabalykovetes.Hiszem, hogy kevesebb kart okoztam, mintha csak egy meretest is elvittem volna...

5
zoldfulu
5 éve

Belegondoltam, ha 100 km-en keresztül betartanám a 40-es korlátozást, na akkor lennék csak igazán agresszív...

Érdekesség, a németeknél nincs is sebességkorlátozás az autópályákon. Ezt könnyű betartani...

A halak dolga szerintem más, és más az oka, hogy a horgászok 90 százaléka simán tolvajnak tekinthető.

4
PatsPats (fikanick)
5 éve

Persze mindig csak ki búvót keresünk a szabályokalól.
Kevés ember tartja csak be a szabályokat.
Az emberek nagyrészében fel sem merül, hogy be kell tartani a szabályokat előírásokat, inkább csak azt magyarázzák miért nem lehet. Pedig ha betartanánk a szabályokat könnyebb lenne az életünk és nyugodtab. Gondoljunk csak bele a közlekedésnél is ha betartunk minden szabályt akkor nem lennénk agresszívak,tolakodók, és nem stresselnék magunkat. Igaz a menet idő megnőne kb 10 percel.
Csak sajnos magyarországon szociolizálódtunk ahol a kis kapuk keresése a legfontosabb cél.
Rosszul gondolkodunk.
Mi lenne ha másik oldalról néznénk a szabályokról.
Betartanánk a szabályokat, tötvényeket és a ha valami nem jó vagy változtatásra szorul, utána kritizálnánk, javítanánk. DE EZ CSAK SAJNOS UTÓPIA.
MERT MI MAGYAROK NEM MERÜNK KIÁLNI AZ IGAZUNKÉRT, KIÁLÁS HELYET INKÁBB CSAK MEGALKUSZUNK VAGY MAGUNKBA DÜNNYÖGÜNK ÉS NEM TESZÜNK SEMMIT
T

3
zoldfulu
5 éve

Sok igazság van az írásban. Ugyanakkor azt hiszem mindenki látott már olyat, hogy útjavítás után még hetekig kint volt a 40-es tábla. Esetleg mértek is...
A korlátozások nyilván fontosak, de ha az emberek gyakorta látják, hogy értelmetlenül korlátozzák őket, akkor egyre kevésbé veszik komolyan a szabályokat. A tapasztalatom egyébként az, hogy minél keletebbre megyünk, annál inkább korlátozók az rendszerek.

2
papp.gyuri
5 éve

igaz...

1
Ezek megvoltak?bezár
Tovább a Fishing Time-ra »
Horgász akciók 1200

hirdetés