Őszi-téli ruhavásár 2.

Suttogva

Most valami nagyon furcsát akarok mondani. Még az is lehet, hogy nincs értelme, de néha még én is tévedhetek…

	JRC ágy + hálózsák szett 640
hirdetés

Itt van előttem a vadonatúj éves dunai területi engedélyem. Nagy volt az öröm, amikor megvettem. 16.000 Ft-ba került és ezért a pénzért a korábbi felosztás szerinti három szakaszon horgászhatok. A 1708-1630 folyamkilométer között a múlt évben még az Óbuda HTSz által kezelt rész, a Pilismaróti öböl és a fővárosi szakasz egyaránt ott van. Aki tavaly megvette mindhárom területi engedélyt, 40.000 Ft-ot kellett fizetnie értük (én csak kettőben voltam érdekelt, de az is több volt, mint 30). 40 versus 16. A benzin ára nem csökkent ennyit egy év alatt, sőt, igazából semmié sem. Mondjuk együtt: HURRÁ!

Az azért eszembe jutott, hogy dunai pecásként mit tartanék eredménynek. Már úgy értem, hogy egy „most már minden víz a miénk, horgászoké” szisztéma eredményének. Elsősorban azt, ha a vízterület felügyelete megerősödne. Sokkal több halőri jelenlét, érdemi intézkedések a tolvajok ellen. Több ember, több technika. Ehhez pedig több pénz kell. Várnék még sok mindent, pl. tényleges szakmai érdekképviseletet számos esetben, mondjuk a vízpartot érintő jelentősebb munkáknál; együttműködést más hatóságokkal; tudományos igényességű vizsgálatokat a problémák feltárásában és a megoldások keresésében; egyáltalán szakértelmet a vízkezelésben; fajspecifikus telepítéseket, meg ilyenek. Ezekhez megint csak pénz kell, meg pénz.

Nem tudom, hogy a vízkezelő bevételeiben a területi engedélyekért beszedett összeg mekkora részt képvisel. Ha ez nem jelentős, hát lelkük rajta. Ha fontos ez a bevétel, nos, akkor ez azért egy kicsit furcsa. Tudom, egy ilyen döntés nem egyszerű. Azok számára, akik korábban csak az egyik szakaszra váltottak engedélyt (és a többség nyilván ilyen), minden további emelés drágulást jelent. Nyilván ezért az összbevétel csökkenése sem olyan mértékű, mint az elsőre látszik. Szóval csak nagyon halkan, szinte suttogva jegyzem meg: Szívesen fizettem volna pár ezressel többet, ha tudnám, hogy az így beszedett milliós többlet megfelelő célokat szolgál. Az nekem többet ért volna, mint az így megspórolt pénz.

Hozzászólások

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned.
Ha még nem regisztráltál, itt regisztrálhatsz.

Beléphetsz fikanickkel is, így nem tároljuk az adataidat és név nélkül kommentelhetsz.

Mindezt megspórolhatod, ha a Facebook segítségével lépsz be:
Belépés facebook-kal
 

DSDS (fikanick)
3 éve

Én sem hiszem, hogy az össz. bevetél drasztikusan csökkene. Sőt én pont az összevonás miatt fogom kiváltani külön-külön valszeg. egyiket sem váltanám ki. Az gondolom a korábbi dunai vízkezelők nem sokat (gyakorlatilag semmit sem) költöttek a vizekre (se telepítés, se őrzés). Ha tizenegy-néhány ezer horgásszal számolunk azért az olyan 200 millió Ft árbevétel. Azért ha ez javarészt (és ténylegesen) a vízre lesz költve (értsd: halőrzés, telepítés), látványos eredményt lehet várni. Én emlékszem amikor Balatonon létrejött nonprofit BH Zrt. és a nemzeti park átvette a szakmai felügyeletet, akkor a "papírhalazást" felváltotta a tényleges telepítés, azt azonnal éreztük halfogásban! Pár éve megszűnt a halászat és ténylegessé vált az ellenőrzés szerintem annak is már érezhető eredménye van! Úgyhogy szerintem nem lesz ez rossz, de az eredményekhez idő kell! DS

4
józanjózan (fikanick)
3 éve

A jegybevétel ezzel a megoldással jelentősen nem csökken. Eddig szakaszonként mondjuk 5000 horgász váltott jegyet 16 ezerért, most valószínűleg az összevont szakaszra 15000 horgász vált jegyet , tehát a bevétel nagyjából ugyan az. A kieső rész az idáig több területit váltó horgászok részéről van , de ez nem jelentős.
Ezt akár országosan is össze lehetne vonni, a jegybevétel akkor sem csökkenne jelentősen.
Egy ember pedig egyszerre csak egy helyen tud horgászni.:)

3
hirdetés (x)
krisrob
3 éve

Szia!
Nagyjából egyet értek. Valószínűnek tartom, hogy a közeljövőben lesz emelés, de ezt most nem merték/akarták megtenni, így is eléggé problémásra sikerült az évkezdet.
Azt gondolom, hogy most a jelenlegi keretből kell valamit felmutatni, ami azért valljuk be, nem lesz annyira nehéz, értem ez alatt, hogy van honnan fejlődni. És azért a mostani pénz sem kevés, nagyjából 150-200 millió közötti összegről lehet szó.
Aztán ha látszik a vizeken a változás, akkor szívesebben fogja azt a pár ezressel többet kifizetni a legtöbb horgász.
Szerintem.
üdv
kr

2
tonoka11
3 éve

Érdekes gondolat, bízzunk a jövőben. Több helyen kellene ezt elmondani.:-)

1
Ezek megvoltak?bezár
Tovább a Fishing Time-ra »
JRC ágy + hálózsák szett 1200

hirdetés