Horgász akciók 920

Erre a 3 dologra figyelj, ha mínuszokban mész horgászni

Ha beköszönt a kutyaütő hideg, már csak a legelszántabbak indulnak horgászni. Ragadozókra ilyenkor is sikeresen horgászhatunk, ha odafigyelünk néhány olyan apróságra, amiknek jó időben nem is nagyon van jelentőségük.

1. A zsinór vízfelhordása

Aki már horgászott fagyban, az szembesült már ezzel az idegesítő problémával: a zsinór minden betekerésnél vizet hord fel a gyűrűkre és az egy pillanat alatt belefagy. Először a spiccgyűrűbe, majd szépen lassan (inkább gyorsan) a többibe is. Emiatt aztán hamarosan nemcsak dobni nem tudunk, de betekerni sem a zsinórt. Ilyenkor jön a leheléssel megtámogatott jégkitörögetés, azonban vigyázzunk: nem csak a zsinórt sérthetjük ilyenkor meg, hanem a bot gyűrűit is tönkretehetjük.

A legjobb, ha ilyenkor elfelejtjük a fonott zsinórokat és monofilra, vagy még jobb, ha nanofilra váltunk. Ezek a zsnórok nem szívnak magukba vizet, emiatt sokkal kevesebb vizet hoznak fel a botig.

Szintén segítség lehet, ha olyan horgászbotot választunk, amin jó nagy méretű, masszív gyűrűk vannak. Ezekbe lassabban vagy bele a víz, mint a mikrogyűrűkbe és kitörni is könnyebben tudjuk belőlük.

2. Készülj fel a legrosszabbra

Készülj fel a legrosszabb forgatókönyvre, mert ilyenkor könnyű, ha nem is halálra fagyni (bár az sem lehetetlen), de egy jó kis tűdőgyulladást begyűjteni. Öltözz rétegesen, öltözz egy fokkal melegebben, mint elsőre tervezted. Otthon hiába érzed azt már öltözés közben, hogy rádsül a ruha, odakint, néhány óra hidegben ácsorgás után már lehet, hogy jól esne az a plusz egy réteg.

Töltsd fel a telefonodat indulás előtt, hogy ha baj van, tudj segítséget kérni. Hidegben a telefonok amúgy is gyorsabban merülnek.

Ha autóval vagy motorcsónakkal mész, töltsd fel a tankot is. A benzin egy esetleges vészhelyzetben tűzgyújtásra is használható.

3. A halak is máshogy viselkednek

A hideg hónapokban a halak viselkedése is megváltozik: emésztésük lelassul, spórolniuk kell az energiával, így aztán például pergetésnél sokkal lassan, nyugodtabb csalivezetéssel tudod csak őket kapásra bírni.

Megtörtént eset: néhány éve kemény mínuszokban gumihallal dobáltunk egy ígéretes helyet süllőre. Éreztük, hogy ott a hal, de már fél órája hiába kínálgattuk őket különböző gumihalakkal. Akkor aztán kísérletképpen kipróbáltuk a lassú (nagyon-nagyon-nagyon lassú) csalivezetést, az orsón egy körbetekerés vagy fél percig tartott - és láss csodát: azon a helyen, ahol eddig ütés sem volt, egyre fogtuk a süllőket.

Csaliajánlatunk az idei téli süllőszezonra:
Berkley Pulse Shad 8 centis gumihal, hozzá való 7-10 grammos Round Head fejekkel

Hozzászólások

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned.
Ha még nem regisztráltál, itt regisztrálhatsz.

Beléphetsz fikanickkel is, így nem tároljuk az adataidat és név nélkül kommentelhetsz.

Mindezt megspórolhatod, ha a Facebook segítségével lépsz be:
Belépés facebook-kal
 

Ingyenhitel
hirdetés