Horgász akciók 920

O’REEL orsók górcső alatt

Az O’REEL 2014-ben jelent meg a magyar piacon. Az O’REEL márka a prémium szegmens közepét célozta meg mind árban, mind minőségben. Ebben a cikkünkben az orsó választékuk két új tagját vesszük górcső alá.

Elsőként a legújabb fejlesztésű MAXIMUS 8000FS-t. Mint neve is mutatja és a képeken is jól látszik, nem kispályás termékről van itt szó. Nagyméretű, nyeletőfékes, távdobó orsó. Dobja, a legújabb trendnek megfelelően, nyújtott, nagy átmérőjű, fém, kellően meredek peremmel a dob tetején. Ezek a tulajdonságok mind alapvetőek és szükségesek a nagy dobótávolságok eléréséhez. Igaz, ehhez még egy tulajdonság nagyon fontos: a lehető legegyenletesebb zsinórrakás, amiben szintén maximálisan teljesít a MAXIMUS. A tökéletes zsinór visszacsévélést a csigás dobemelés (wormshaft) biztosítja. A MAXIMUS fékrendszere is a legjobbak közé emeli az orsót. Az első fék lamellái közel 10mm-el nagyobbak sok 8000-9000-es orsó lamelláinál. A megnövelt felület miatt, sokkal precízebben lehet beállítani a fékerőt úgy, hogy az garantáltan tapadás-és szaggatásmentes lesz. A nyeletőfék váltó mechanizmusának alkatrészei erőteljesek, vastagok.Az orsó karcsú háza ABS-Grafit, amely közismerten ütésálló és könnyű. A hajtókar fémből készült, ami ebben a kategóriában alapvető. A hajtókar fogantyúja csúszásmentes, ergonomikus kialakítású, alapanyaga gumi. Kézbe véve azonnal olyan az érzésünk, hogy ez egy jól megtervezett megbízható orsó. Az orsót megtekerve, nem ráz, nem imbolyog a rotor, ami köszönhető a jó kiegyensúlyozásának, a holtjátékmentes oldalsó kitérésének, a kiváló minőségű, 5 db rozsdamentes acél csapágynak és a csigás dobemelésnek. Az azonnali visszaforgás gátló is holtjátékmentesen teszi dolgát. Az orsóhoz jár egy grafit pótdob is, ami jól jön, ha a parton gyors szerelékváltásra kerül sor.

OREEL PELSO xs3000

Másik választásunk a Pelso xs 3000-re esett. Ennek oka egyszerű, ez az orsó tökéletesen megfelelő az egyre népszerűbb könnyűbotos horgászathoz. Pontosabban, match, bolognai, feeder, picker és ultra light pergető módszerekhez. Az orsó ütésálló ABS-Grafit alapanyagból készült háza kifejezetten karcsú, úgynevezett „penge”(blade) ház. A házban ezért igen kevés felesleges hely marad és minden egyes beépített alkatrésznek jól megtervezett helye kell, hogy legyen. Azonban éppen ennek a tömör építésnek köszönhetően, egy jól kiegyensúlyozott orsót vehetünk kézbe. Az orsó 7 db rozsdamentes, jó minőségű csapágyat és azonnali visszaforgás gátlót kapott, ezért futása szép egyenletes. A csapágyak elhelyezése is átgondolt, amit mutat az is, hogy a tányérkerék mindkét oldala meg lett támasztva csapággyal, illetve ami nem megszokott, hogy a kulissza fogaskereke is kapott egy központi csapágyat, így annak élettartama jelentősen megnő, valamint ezáltal sokkal simábban fut és így a dobemelés közben a dob simán akadás-és imbolygásmentesen emelkedik. Az orsó összeszerelése pontos, precíz, így a rotor holtjátékmentesen jár és a főtengely holtjátéka is megfelel az elvártnak. A fokozatmentes visszaforgás gátló választó karja a mára már jól megszokott helyen alul, a rotor közvetlen közelében helyezkedik el.Az orsó hajtókarja behajtható, fogantyúja csúszásmentes gumi. A felkapó kar váltáskor szinte hangtalanul, de határozottan csapódik helyére. Az orsó első féke mikro állítható és a dob valamint orsó méretéhez képest a lamellák hatalmas méretűek, hiszen átmérőjük 22mm. Érdekes összehasonlításként említjük meg, hogy forgalomban lévő, ismert, nagy múltú márka nyeletőfékes 90-es méretű orsójának féklamellái 19mm átmérőjűek!!! A nagy fék-lamella méretnek és a mikro fékerő állító csavarnak köszönhetően a hirtelen, vagy kapkodva állított fék is tökéletesen finoman, szaggatásmentesen teszi a dolgát. A Pelsohoz grafit pótdob is dukál.A két orsó tulajdonságait összegezve, meglepetést okoztak vagy éppen pont fordítva nem okoztak meglepetést, mert tökéletesen hozták az elvárt minőséget, futást, és használhatóságot. Külső és belső felépítésük is a mai kor minden alapvető követelményét teljesítik, miközben mentesek minden felesleges sallangtól.

Most jönne az a rész, hogy mennyibe kerül mindez? www.eurostar.hu

 

Ezek megvoltak?bezár
Tovább a Fishing Time-ra »
Indul a harcsaszezon!

hirdetés