Horgász akciók 920

Deeper Chirp+ okos halradar - forradalom a dobható halradarok piacán!

Néhány hónapja az egyik leginnovatívabb halradargyártó, a Deeper óriási bejelentést tett: elsőként a piacon, CHIRP technológiával ellátott dobható halradart fejlesztettek és hoznak forgalomba. Az év során aztán el is hozták a legjobb terméknek járó díjat az összes rangos kiállításról, Amerikától Ausztrálián és Kínán át Európáig, mi pedig kaptunk egy tesztkészüléket, hogy meggyőződhessünk róla, mit is tud ez a készülék. Jópár tesztpeca után kijelenthetjük: ez tényleg őrülten jó dolog! (Van rá lehetőség, hogy Te is elvidd egy hétvégére kipróbálni, erről majd a cikk végén.)

Mitől jobb a CHIRP technológia a hagyományos szonárokénál?

Röviden: sokkal, de sokkal részletesebb képet ad. Jelen esetben ez 1cm bemérési pontosságot jelent, így nem csak a tereptárgyakat (ágakat, köveket, töréseket), hanem a halakat is könnyebben felismeri a készülék szoftvere.

A hagyományos szonárok úgy működnek, hogy egy bizonyos frekvenciájú jelet küldenek le a mélybe, ami visszaverődik a halakról és tereptárgyakról, majd a készülék ezt a visszaverődő jelet dolgozza fel és alakítja képpé. Ezzel szemben a CHIRP technológiát használó halradar egyszerre több, különböző (alacsony, közepes, magas) frekvenciájú jellel dolgozik, így sokkal nagyobb a kapott információmennyiség, az eredmény pedig egy szuper részletes kép. A csónakos halradarok már egy ideje használják ezt a technológiát, most a DEEPER elsőként a dobható, parti halradarba is beépítette.

Ha még nem használtál dobható halradart...

Mielőtt belevágnánk, néhány alapinformáció azoknak, akik még nem használtak Deepert vagy hasonló, dobható halradart.

Sokan "parti halradarnak" hívják, amiről két dolgot érdemes tudni: nem parti és nem radar. (Utóbbira most ne térjünk ki bővebben, a halradarszó  tévesen ágyazódott be a magyar nyelvbe, mert a vízben működő, hasonló szerkezeteket helyesen szonárnak mondják, radarral a levegőt pásztázzák - de ez csak szőrszálhasogatás.)

Ezek a készülékek partról IS és csónakból IS használhatók, az egyszerűbb csónakos halradaroknál bőven többet tudnak, ki is válthatók vele azok. Szükséges hozzájuk egy okostelefon vagy tablet, ez lesz a kijelzőnk - természetesen minél nagyobb méretű az eszköz, annál több részletet tud megmutatni, ezért csónakos használathoz célszerű egy olcsóbb, nagykijelzős tabletet beszerezni. A készülékre (mindegy, hogy Android vagy iOS oprendszerű) le kell tölteni a Deeper applikációját, és a halradarunk WiFi hálózatára csatlakozva már látjuk is a szonárképet a kijelzőn. Ilyen egyszerű!

 

Hogyan leszünk a Deeperrel eredményesebb horgászok?

Akik még nem használtak halradart / szonárt, azok sokszor azt gondolják, hogy egy ilyen készülékkel gyerekjáték a horgászat: megkeressük a halat, bedobjuk az orra elé a horgot, és pár perc múlva meg is fogjuk, jöhet a következő. Aztán pár halradaros horgászat után általában változik a vélemény és már nem is halakat, hanem horgászhelyeket keresnek a készülékkel. Sokan ki is kapcsolják a "mutasd a halakat" funkciót - nem véletlenül lehet ezt kikapcsolni, rutinosabb halradarozóknak sokszor zavaróbb, mint hasznos.

Persze ez nem azt jelenti, hogy nem lehet vele halat keresni. A CHIRP technológiával ráadásul nagyon el sem tudnak bújni a Deeper elől: ha a hal beáll a növényzet közé, vagy egy apróhalraj közepében úszik egy nagyobb példány, akkor is szépen látható a képernyőn.

Pár hete történt sztori: közel egy órányi pergetés során nulláztam egy olyan szakaszon, ahol amúgy szoktam fogni halakat (igaz, főleg balinokat). Mivel nálam volt a tesztkészülék, beakasztottam a pergetőbot kapcsába és dobtam párat, hogy megnézzem, mi van előttem. Egy kb. 200 méternyi tökegyenes fenék volt, sehol egy halat nem mutatott a Deeper. Kissé arrébb sétálva azonban volt egy apró emelkedés a mederben, és ahol elkezdődött, állt is rajta hal. (Régi tapasztalat, hogy az ilyen hosszú, jellegtelen mederfenéken a legkisebb egyenetlenség vagy változás is meg tudja tartani a halat.) Le is csatoltam gyorsan a Deepert, a helyébe egy Flatt Shad került, és elkezdtem dobni azt helyet, ahol a törést és a halat mutatta a szonár. (Belőttem a szemközti fák alapján az irányt, és a sodrás miatt jópár méterrel fölé dobáltam, hogy mire a fenék közelébe ér a wobbler, jó pozícióban legyen.) Kb. a harmadik dobásra erőszakos koppintással érkezett a kapás, rövid csata után kézbe is vehettem a szép kövest, ami a helyen állt. Utána még három társa követte, ugyanitt.

A mi javaslatunk mégis az, hogy ne a halakra koncentrálj a képernyőn, hanem a vízfenékre. Találd meg a töréseket, a növényzet szélét, azokat a pontokat, amik valamilyen változatosságot mutatnak a mederben - a halak szívesen megfordulnak itt! Ezek az információk hosszabb távon sokkal hasznosabbak és több horgászsikerhez segítenek hozzá, mint egy-egy hal pillanatnyi helyzete. Hiszen a hal úgyis elúszik onnan, de például egy medertörés elég fix - egész évben sikeresek lehetünk rajta, ha egyszer megtaláljuk a megfelelő pár négyzetmétert! A fenti történet csattanója nem az, hogy a DeeperChirp+ radarral megtaláltam azt a pár halat, hanem az, hogy megtaláltam a környék egyik halmegtartó pontját. Pár nap múlva arra járva, immáron szonár nélkül is szinte méterre pontosan tudtam, hol lesz kapás - és lett is.

Mire figyeljünk Deeper Chirp+ halradar használatakor?

Van néhány alapvető hiba, ami könnyen előfordulhat veled, ha nem olvasod el részletesen a Deeper kezelési útmutatóját. Összeszedtük a leggyakoribbakat:

A Deeper hatótávolsága

A gyártó 100 méter hatótávolságot ígér, és ez nagyjából valós is, de csak akkor, ha minden körülmény megfelelő. A maximális hatótávolság elérésének képessége az okostelefon / tablet típusától is függ; az erős vevőantennával szerelt készülékek lehetővé teszik a maximális hatótávolságot elérését, de az olcsóbb telefonok sokszor gyengébb minőségű antennával vannak szerelve. A maximális hatótávolság elérése érdekében kapcsold ki a mobil adatforgalmat, ez fontos!

Ha iPhone vagy iPad készüléket használsz, kapcsold ki a Wi-Fi-asszisztens funkciót. (Ez a funkció azt jelenti, hogy az okostelefon a Wi-Fi jelről automatikusan mobilhálózati adatforgalomra vált, ha a Wi-Fi jel gyengül. Így amikor messzebbre dobod be a Deeper-t, az okostelefon úgy érzékeli, hogy a Wi-Fi jel gyengébb lett, és mobilhálózati adatforgalomra vált, a Deeper-t pedig leválasztja.) Egyes Android készülékeken ezt a funkciót Smart Network Switch funkciónak hívják.

Okostelefonod / tableted mindig úgy helyezd el, hogy a készülék könnyen foghassa a Deeper Wi-Fi jelét, legalább 1 méter magasan legyen a vízfelszín felett.

FONTOS: A Wi-Fi jel nem terjed a vízben. Ez azt jelenti, hogy ha a Deeper készülék víz alá kerül, a jel nem fogja elérni az okostelefont vagy a tabletet. Ha partról használod a Deeper-t és horgászbottal dobod be, figyelj arra, hogy lassan húzd be, hogy az ne merüljön el egy pillanatra sem. Csónakból is fontos, hogy ne haladj radarozás közben 5-6 km/óránál nagyobb sebességgel, így fogsz pontos képet kapni.

A Deeper radarképének pontossága

Ha a víz nagyon hullámzik, a hullámok miatt a Deeper elmerülhet, és így megszakad a Wi-Fi kapcsolat, ráadásul ha imbolyog a radar, dobálják a hullámok, a kép sem lesz pontos, a szonár jelei kevésbé megbízhatók lesznek. Például, ha a szonár oldalra dől, a szonár jelének hosszabb utat kell megtennie mielőtt elérné a feneket. Így a mélység adatok a valósnál mélyebb vizet mutatnak.

Fontos, hogy az eszközt egyenletes sebességgel húzd be. Ne feledd, hogy a szonár folyamatosan végzi a letapogatást. Ez azt jelenti, hogy, ha az eszköz álló helyzetben van, a meder laposan jelenik meg a kijelzőn, mert a szonár ugyanazt a mélység értéket küldi ismételten. Ha elkezded a szonár behúzását, és a meder továbbra is laposan jelenik meg a kijelzőn, akkor biztos lehetsz benne, hogy a meder valóban lapos. A mélység változásakor, például, ha egy törés felett húzod a Deeper-t, fontos, hogy egyenletes sebességgel végezd a betekerést. Ha lassítod a sebességet, a kijelzőn a lejtő lankásabban jelenik meg. Gyorsítás esetén a lejtő meredekebbnek tűnik. Egyenletes sebesség mellett kaphaszt pontos képet a lejtő meredekségéről és a mélység változásáról! 

Rögzítési pontok / bekötőszemek

Parti horgászat esetén a zsinórt a Deeper három rögzítési pontja közül az alsó rögzítési ponthoz erősítsd a zsinórt, csónakos horgászatnál pedig a felső bekötőszemet használd. Ha másik rögzítési pontot használsz, a szonár nem megfelelő szögben fog állni a vízben és nem ad pontos képet, vagy nem éri el a maximális hatótávolságot!

Töltés és akkumulátoridő

Bár a Deeper alapból egy-másfél órát simán kibír egy töltéssel, ha sokat radarozgatsz (például mert új helyeket keresel), érdemes magaddal vinned egy power bank-et, amiről újratöltheted a Deepert is és a telefonodat is. Ha használod a GPS-t a telefonodon (és érdemes használnod, mert így tudja a Deeper applikációja később is böngészhető medertérképekké alakítani a jeleket), az is gyorsan fog merülni, ezért a legjobb, ha a power bank-hez két töltőkábelt viszel: a Deeperét és a telefonét. A Deeper amúgy gyorsan töltető, nulláról 80%-ra feltöltődik háromnegyed óra alatt.

FONTOS: ha nem használod a radart, akkor vedd ki a vízből, ne lógasd bele! A Deeper ugyanis automatikusan érzékeli, ha vízben van és folyamatosan küldi a jelet akkor is, ha nem nézed az applikáción - és lemerül. Ugyanez érvényes a telefonodra is, ha nem használod a radart, kapcsold ki a wifit és a GPS-t, így azok nem merítik feleslegesen. 

A leggyakoribb halradaros hiba

Abban sok kezdő és haladó halradaros megállapodhat, hogy az egyik leggyakoribb hiba szonáros halkeresés közben, hogy ha halat látunk a kijelzőn, akkor azt olyan halfajnak látjuk, amit látni akarunk. Például, ha ponty a célhal, és halak jelennek meg a kijelzőn, hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy valóban pontyokat látunk. Valójában viszont bármi lehet az ott, cseppet sem biztos, hogy ponty!

Vidd el ingyen a Deeper Chirp+ halradart és próbáld ki Te is!

A Deeper Chirp+ tesztkészüléket Te is kipróbálhatod. A budapesti, IX. kerületi irodánkból előzetes egyeztetés és némi adminisztráció után elviheted maximum két napra vagy egy hétvégére, hogy Te is meggyőződhess a Deeper Chirp+ halradar képességeiről és feltérképezhesd a kedvenc horgászhelyed. Mivel általában több jelentkező is van rá, előzetesen kell időpontot egyeztetned az info@fishingtime.hu címen. Az időpont fixálása után érte kell jönnöd a Itörökbálinti irodánkba és a kölcsönszerződés kitöltése és aláírása után már viheted is kipróbálni a készüléket, majd - a megbeszélt időpontban - Neked kell visszahoznod a készüléket hozzánk.

 

 

 

Ezek megvoltak?bezár
Tovább a Fishing Time-ra »
Prologic Cruzade horgász szék

hirdetés