Szezonindító horgász akciók 920

A Lowrance HDS világa

A Lowrance legsokoldalúbb, legmagasabb minőségi osztályba sorolt halradarjai kapták a HDS elnevezést. A második generációs készülékek számozása 5-ös, 7-es, 8-as, és 10-es. A számok a monitor átmérőjét jelentik collban, tehát a legkisebb képernyő átmérő 12,5 cm, míg a legnagyobb ennek a duplája, 25 cm.

A HDS sorozat valamennyi modellje ugyanazzal a tudással van felvértezve, tehát a legkisebb HDS-5-ös műszer ugyanaz a szoftver van, mint a legnagyobb HDS-10-es, azonban minél nagyobb méretű és pixelszámú képernyőt választunk, annál jobban látszanak az apróbb dolgok a monitoron.

Magyar nyelvű menüjüknek köszönhetően könnyedén, gyorsan és kényelmes tudjuk elérni a funkciókat, és minden részletet a nekünk megszokott mértékegységekkel jelenítik meg a készülékek (Celsius, km/h, m, stb.)

Talán, ha érző lelkük lenne, meg is sértődnének, hogy simán "halradarként" aposztrofáljuk őket, hisz ezek valójában már multifunkciós készülékek. Nem csak a meder és a víz alatti világ részleteinek letapogatását tudjuk hagyományos, kisebb frekvencián (83/200kHz), vagy modern, struktúramegjelenítésre is alkalmas magasabb frekvencián (455/800kHz) elvégezni; de a GPS alapú helymeghatározás, a digitális hajózási műszerfal, vagy akár a hajónk benzinkészletének állapota, vagy a csónakmotor fordulatszáma is elérhető rajta.

Naprakész hazai térképekkel egészíthetjük ki a navigációt, egy gombnyomással elmenthetjük kedvenc horgászhelyeinket a halradar nézetben is (nem kell átlépni külön a térképre).

A rengeteg adat követése is egyszerű, tetszés szerint variálhatjuk, hányfelé és hogyan osszuk meg a képernyőt, valamint, hogy milyen adatok jelenjenek meg azon (mélység, vízhőfok, sebesség, koordináták, óra, feszültség, stb.)

SD kártya foglalattal van ellátva, itt tölthetjük be a extraként megvásárolt (Balaton, Duna, Tisza) térképeinket, valamint kimenthetjük útpontjainkat, útvonalainkat, beállításainkat, valamint a szonár képeket és naplókat.

Lehetőségünk van a kijelzőn megjelenő képek „lefényképezésére” illetve lefilmezésére és utólagos visszanézésére, akár otthon a PC-n is.

Számos külső egységgel bővíthetjük a HDS-t: a legnépszerűbb ezek közül LSS-2 StructureScan HD, szinte fénykép minőségben lefelé és mindkét oldalra egyidőben pásztázó jeladó, horgászok körében népszerű nevén, az "oldallátó fej", de kapható felszíni radar is, amivel éjszaka vagy ködben is biztonságosan hajózhatunk, valamint GoFree WIFI modul, vagy SonicHub audiorendszer is.

Ne kell félnünk, hogy valamiről lemaradunk: a HDS-nél legelőször alkalmazott Trackback funkciónak segítségével „visszatekerhetjük” a szonárképet és akár utólag is megnézhetjük, mi volt az adott helyen, valamint a koordinátáját is lementhetjük.

A konkurenciával szemben ha visszatekerjük a képet, a jeladó addig is működik és folyamatosan rögzíti a szonárképet, így nincsenek üres szakaszok.

A StructureScan (LSS-2) egy egyidőben lefelé, jobbra és balra is pásztázó jeladó. A pásztázást úgy kell elképzelnünk, mintha egy lámpával bevilágítanánk a vízbe, ezáltal nemcsak a halakat és egy dolgokat, akadókat látjuk a vízben, hanem azok árnyékait is. A jeladó nagy frekvenciájú 800 és 455 kHz-es sugárzásával szinte fényképszerűen, valósághűen mutatja a dolgokat, és sokkal pontosabban kirajzolja a tárgyak, halak méretét és alakját.

Lefelé néző és hagyományos (200 kHz-es) ábrázolás egymás alatti ablakban pontos képet ad a jeladó alatti területről. A hagyományos mederkeménységet mutató és halkiemelő funkciója (ColourLine, halsarlók és halszimbólumok) miatt fontos kiegészítője a DownScan nagy részletezettségű képnek, ahol egyértelműen látszanak a víz alatti faágak, a kövek, akadók, törések. Downscan Overlay funkció képes a 2 képet egymásra vetíteni, ami előnyös lehet helykihasználás miatt a kisebb képernyőnél.

A tapasztalatok alapján az LSS-2 4 és 12 km/h sebesség között működik optimálisan, ezen sebességhatáron kívül torzulhat a kép. A hatótávot tekintve, minél mélyebb a víz, annál nagyobb távolságra kapunk kiváló részletezettségű oldalirányú képeket. Egy 7 méteres mélységnél kb. 15-20 métert látunk vele jobbra illetve balra. Ez azt jelenti, hogy a hajóval való haladás során akár egy 40 méter széles sávról kapunk fényképszerű adatokat.

Nagyon sekély, 1,5 m alatti vizeken a 455 kHz-et, míg felette a 800 kHz-et ajánljuk. A 800 kHz pontosabb, finomabb képet ad, míg a 455 kHz-el kicsit nagyobb hatótávot érhetünk el.
A horgászataink során könnyedén megtalálhatjuk azokat a haltartó helyeket (töréseket, akadókat, vízinövényeket, stb.), melyek környezetében sokkal eredményesebbek lehetünk. Az "oldallátás" hatalmas előnye, hogy nem kell a legjobb helyek fölött elhaladni ahhoz, hogy felderítsük azokat. Akár 25-30 méterre is lehetünk az adott helytől oldalirányban, és így is kiválóan detektálhatjuk, rögzíthetjük a hozzá tartozó GPS koordinátát. Így a hely sokkal kevésbé lesz megzavarva, mintha közvetlenül felette haladnánk el.

Ugyanez igaz, azokra a szituációkra, amikor már egy jól ismert, és térképünkbe elmentett koordinátára látogatunk vissza. Például egy elsüllyedt hajóroncshoz nem kell közel menni, hogy lássuk, az adott napon van-e rajta hal, vagy nincs.

Bár a jelenlegi technológiák a halfajokat még nem különítik el, de némi tapasztalattal, egész jól megtalálhatjuk egy adott faj képviselőit is.

Kétségtelenül igaz, hogy a modern HDS halradarok megváltoztatják azt, amit a horgászatról és a halakról tudunk, s az igen értékes szabadidőnket sokkal több élménnyel töltik fel. (X)

 

Hozzászólások

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned.
Ha még nem regisztráltál, itt regisztrálhatsz.

Beléphetsz fikanickkel is, így nem tároljuk az adataidat és név nélkül kommentelhetsz.

Mindezt megspórolhatod, ha a Facebook segítségével lépsz be:
Belépés facebook-kal
 

szimlacsekzs
3 éve

Szia Zoltán! Örömmel olvastam ezt a cikket, nagyon jó kis prezentáció! Jelenleg halradar vásárlás előtt állok. Annyi a probléma hogy ennyire profi készülékre biztosan nem fogja futni! Viszont kinéztem egy Humminbird helix 5 Si típust ami még esetleg beleférne a keretbe! Viszont ez a készülék nem tudja Si módban a 800kHz-et hanem 455kHz-en működik! Az lenne a kérdésem hogy ebből adódóam mekkora hátránya van a halfelismerés szempontjából?

16
hirdetés (x)

Szia, ez a F&H egyik magazinjában ment. Sajnos nem tudom, hogy offline elérhető-e valahol. Ha van kérdésed, szívesen segítek.

15
szegi74
5 éve

Kedves Zoltán
Régebben láttam egy videót tőled a Lowrance HDS készülék bemutatásáról, de már nem tudom, hogy melyik műsorban.
Meg tudnád e mondani, hol találom meg a videót.
Köszönettel: szegi74

14

Szia,
tény, hogy minél nagyobb a képernyő, annál egyszerűbb a kijelzett objektumokat és halakat azonosítani. A 7-est kicsit közelebbről kell nézni, de szoftveresen teljesen azonos a nagyobbakkal!

13
lincoln
5 éve

Kedves Zoltán!
Ha megengednél egy gyors kérdést!A HDS 7 colos méretet fontolom,hogy megvásárolom.A minap kinnt voltam a Balatonon és egy 10 colos kijelzős HDS-t használt egy barátom.Nagyon szépen mutatott mindent a kijelzeztő.A gödrökben elég jól látni lehetett a halakat is amik egy fehér csíkkal voltak jelölve.Ezek mérete a kijelzőn kb pár milliméteresek voltak(valószínű nem nagy halak).Nos a kérdésem,hogy a 7 colos kijelzőn is ugyanúgy észre tudom-e venni ezt?Vagy ehhez már ezek a nagyobb kijelzőjű gépek kellenek?
Válaszod köszönöm!

12
kormoránytibikormoránytibi (fikanick)
5 éve

a csefa tudta mire való. na, bele is fulladt a bányatóba 2009 decemberében... ;)

11
kormoránytibikormoránytibi (fikanick)
5 éve

höhöhö kigúnyolom azt, aki ilyet megvesz és használ.
má' nem elüszö' gúnyulom ki... :-P

10

!Tudom jól, hogy a technológiai háború a halak ellen már nem fordítható vissza! De akik ezeket az extrém eszközöket használják, ne hívják magukat sporthorgásznak!A HALFOGÁSHOZ MÉGCSAK HORGÁSZBOT SEM KELL!
de az már nem lenne horgászat, hanem halfogás!Halfogók nevezzétek így magatokat!D

9

Szerintem a legjobb helyek többsége, amúgy is csak gyalog vagy csónakkal közelíthetőek meg! ok használjon a spori kocsit, főleg ha megy a család, pestről a Dráva vizére.Bár az annyira vadregényes, és szúnyog meg egyébb kényelmetlenség, hogy azt tényleg csak nagyon felkészülve lehet családdal meglátogatni, van hogy nélkülözhetetlen a kocsi. Sátor felszerelés, stb.De számomra az igazi élvezet minden nehézségével a cserkelő horgászat partról csónakből, most ki fogom próbállni a kajakot! Nagyon tettszik!

8
Fishmageddon
5 éve

Sőt, már a peremfutó orsó is felesleges! Aki nem tud tárolóval halat fogni, az meg sem érdemli!
És az igazi horgász gyalog jár, a kocsi csak a lusták hóbortja!

7

Nos ,én egyáltalán nem tartom sportszerűnek a halradar használatát, ha rajtam múlna, betiltanám! Nehogymá rest legyen megkeresni a sporhorgász a halat, a szemével, jelekből,madarak által stb!Ez csak üzlet a fenébe is! Az elektromos kapásjelző sem kell a sporinak, ha elemegy a bottól, vagy elalszik, legyen az ő kockázata.És a motorcsónak? Az sem lehet. evezzen a sporthorgász! -stb-

6
kormoranokkormoranok (fikanick)
6 éve

Nem szeretnék senkit fikázni, de a jelenlegi sonár használati, vagy tiltási gyakorlatnak van-e példája a világban? Késsel, fegyverrel bünözőknek megregulázására sem vágják le minden ember kezét!
Miért a tisztességes horgászokat büntetik a rabsicok miatt? vajon meghátrál a rabsic? vagy használja a radarját??!! Vagy radar használata nélkül is tudja a vermelőhelyeket!!! Felháborító, hogy a fürdővizzel kiöntik a gyereket is!!!
Tisztességes élbírálást és döntést kérünk!!!!!

5
Hegge
6 éve

Kicsit mindenkinek igaza van. Tényleg sok halat mutat és sokszor hiába mutatja. Mi kuttyogatásnál szoktuk használni. Feljön, megnézi, visszafekszik. Adrenalin az egekben, meg a méreg is :) Viszont legutóbbi két hareszt is úgy csíptük hogy a radar semmit se mutatott.
Meg aztán a kövek közt lapuló harcsát ez se látja. Az viszont tényleg klassz ahogy az akadókat megmutatja.

4
betyarbetyar (fikanick)
6 éve

Mondok ellenpéldàt!Rengeteg esetben fogtam olyan helyekről gyönyörű halakat,ahol a csúcsradar sem mutatott semmit.Ezek az amúgy remek készülékek nem csodaeszközök,mint ahogyan sokan gondolják.

3

Nem könnyű kérdés. Lőfegyverek is vannak bőven honvédő kezekben , de nem kevés van terrorista, vagy épp bankrabló birtokában. Annyit azért (mint rendszeres felhasználó) hozzátennék, hogy az egyik legfontosabb hozománya a radarhasználatnak, hogy rájön az ember, hogy mennyi hal van a vízben, ami rá se hederít a csalijára - ha megszakad, akkor sem! :-) A halradar nem fogja meg helyettünk a halat. És hiába látjuk, hogy ott van, még én sem tudom teljes biztonsággal megállapítani, hogy nagytestű ponty, vagy épp busa, esetleg süllő. Kétségtelen, hogy a készülék segít felderíteni olyan helyeket, amikről egyébként még tudomást sem szereznénk, nemhogy szinte fényképszerű képet.

2
Attis
6 éve

Nem semmi....A régi Lowrance x5-öm ezekhez képest tényleg fapados mélységmérő csak.
Lassan tényleg beazonosítható,hogy melyik faj hogy néz ki a radarképen.És lassan annyira kevés hal van,hogy ilyen kütyükkel kell keresgélni.Mondok egy csúnyát.Halradar használatát kizárólag C&R horgászengedély/ ha volna ilyen/birtokában engedélyezném és bejelentés kötelezettsége lenne.Mondjuk ettől az áramos sporik ugyanúgy használnák,mert a kutya sem ellenőrzi őket sem.

1
Ezek megvoltak?bezár
Tovább a Fishing Time-ra »
Camping - Carp Zoom Nk szék - 1200

hirdetés