Szezonindító horgász akciók 920

Kipróbáltam: Mitchell 300 és 308 Pro (x)

Először a bécsi EFTTEX-en vehettem kézbe a Mitchell 2014-es esztendőre tervezett, legújabb generációs 300-as számozású orsóit. Néhány hete megérkeztek hazánkba az első darabok, így én is kipróbálhattam belőlük kettőt. A használat időtartama miatt - saját mércémmel - tesztnek még jóindulattal sem merném nevezni az elmúlt 10 napot, de kipróbáltam az orsókat, és az első benyomásaimat szeretném megosztani.

A Mitchell 300-asokat a világ első peremfutó orsóiként tartják számon. 1947-ben már sorozatgyártásban voltak, s az időszakosan meg-megújuló technikával és külalakkal jelentkező orsóból 1970-re már napi (!) 12.000 db-ot gyártottak. A hazánkban méltatlanul kevéssé ismert orsók eladásai 1990-re elérték a 30 millió darabot. Röviden ennyit a Mitchell egyetemes orsógyártásban játszott szerepéről.

A Mitchell, mint globális márka is sokat változott, s szerencsére hazánkban is egyre növekvő megbecsülésnek örvend, hála a nagyon népszerű Mag Pro orsócsaládnak és a hasonló nevű pergető botoknak. A 300-as sorozattal egy nagyon régi hagyományt folytat a cég, s ellentétben a Mag Pro Extreme vezette sorozattal, mely japán mérnökök közreműködésével készült, itt a Pure Fishing US Product Innovation (amerikai) csapata segítette a tervezést. 

Az orsóból kétfajta változat készül, a 300 és a 300 Pro. Eltér külalakban és technikailag is. Méretezése, és annak jelzése a 300, 308 és 310. A régi rendszerben azt mondanám - a zsinórkapacitásokat is figyelembe véve -, hogy a 300-as egy 40-esnek felel meg, a 308-as egy régi 30-asnak, míg a 310-es egy 20-as peremfutónak.

Az orsó legmarkánsabb eleme az ún. halo rotor, azaz a speciális szerkezetű, kikönnyített, de mégis erős rotor, ami csak a fiatalabbak számára tűnik újdonságnak. Annak idején, talán tíz évnél is régebben, magam is horgásztam a nagysikerű Mitchell Nautilokkal, melyek rotorja pontosan ugyanilyen konstrukciójú volt. Csapjunk is bele a lényegbe, mitől jó ez nekünk?

A halo rotor először is könnyebb, mint hagyományos társai. A grammokkal folytatott harcban itt csatát és dekákat nyer a Mitchell, amit egy egész napos pergetés során mi, horgászok is köszönettel veszünk. Talán ennél is fontosabb, hogy a rotor így erősebb, és nagy terhelés közben is kifogástalanul csévéli a zsinórt, nagyban csökkentve a menetek közé való bevágódás esélyét. Nem lényegtelen, hogy a konstrukció miatt a zsinór bejutása a dob alá gyakorlatilag nem fordul elő. 

Először a "sima" 300-as modellt vittem ki horgászni. Ebben 6 db csapágyat találunk, a pótdobja és a ház is speciális "advanced polymeric" alapanyagú. Kizárólag elsőfékes formátumú, az alap dobja anodizált alumínium, ahogy a hajtókarja is. A hajtókat berögzítése az ellentétes oldalon található csavar meghúzásával lehetséges. A fékcsillagja az a darab, mely örökségül maradt az ős 300-asokból, és valódi 3 ágú csillagra hajaz. A fékje egy soklamellás, tapadásmentes, megbízható szerkezet, ami valóban nagyon finoman beállítható.

Olyan horgászmódszerrel szerettem volna kipróbálni, mely viszonylag intenzív használatot feltételez, de nem feltétlen pergetés (oda a 308 Prót terveztem be). Így döntöttem a feederezés mellett. A horgászatnak szokásomnak megfelelően nem egy műanyag tó adott otthont, hanem a jó öreg Duna. Beálltam egy keszeggel teli gödör fölé, és hadd szóljon! A dobra 0,26-os Sensation került, s itt meg is kell állnunk egy hosszú pillanatra.

A zsinórprofil már a mennyiség háromnegyedének felcsévélése után olyan kúpos volt, hogy tudtam, itt nem stimmel valami. Lekaptam a dobot, és azt láttam, hogy a dob magasságát beállítani hivatott apró alátétekből mindgyárt három is van egymásra pakolva. Ezekből egy darab a szokásos és külön kis zacskóban további kettő, az esetleges finomhangoláshoz.

Az alátétekből kivettem kettőt, a zsinórt lerántottam róla, és újrakezdtem a feltöltést. Mit ad isten, egy alátéttel kifogástalan lett a zsinórprofil. Ezt mindazok okulására írtam le, akiknek esetleg szintén mindhárom alátét felhasználásra kerülne. Nincs szükség az orsó szétszerelésére, csupán azt a műveletet végezzük, mintha dobot cserélnénk. A tengelyen azonnal látni fogjuk ezeket a kis félig átlátszó alátéteket. Ha fönt hiányos a zsinórmennyiség, mint nálam volt, akkor el kell távolítani belőlük, ha föntre halmozza a zsinórt és alul van kevés, akkor pedig rá kell még tenni, hogy a dob magasabb pozícióba kerüljön.

A kis közjáték után az orsót egy Mitchell Universe 3,60-as feederrel párosítottam, egyszerű feederkosaras rendszert szereltem. Az ősz egyik legszebb délelőttje következett, melynek során 7-9 óra között a leghosszabb idő, amit egy kapásra várnom kellett nemigen haladta meg az 1 percet. De ebben az időszakban inkább az volt a jellemző, hogy a végszerelék beülését követő 15 mp-ben már mozgott a rezgőspicc. A zsákmány fele darabszámban 25 deka körüli karikakeszeg volt, a másik fele viszont darabosabb dévér.

A nagyobbak között volt vagy 10 db, ami 80 deka és másfél kiló közötti volt, s akadt egy bandanagy, 2,65 kilóval. Az intenzív horgászat megadatott, sőt még a fárasztások során még a féket is sikerült időnként kipróbálnom, amikor halaim a húzós vízben lefelé fordultak. Igazi prémium időtöltés volt, nagyon sok hallal. Másnap kissé kevésbé intenzív horgászattal ismét egész jót horgásztam ugyanazon a helyen. Az orsó nekem nagyon kézre állt, szerettem. Stabil, megbízható szerkezet, ár-érték aránya kiváló.

Könnyen kezelhető, és tényleg nagyon könnyen megszokható. Az élménydús horgászat során úgy tette a dolgát, hogy félórákra el is felejtettem, hogy új orsóval feederezek. Ezt nyugodtan felfoghatjuk dicséretnek.

A Mitchell 308 Pro orsót, ahogy említettem, pergetés közben gondoltam kipróbálni. Ez a modell már 10 csapágyas, színeiben megjelenik a vörös itt-ott, és néhány megoldásában eltér az alapmodelltől. Rögtön az elején kiderült, hogy a hajtókarja "betekerős", nem ér át a tengely a túloldalra, mint a 300-nál. Mindkét dob fém, és a fékrendszere is komolyabb, ún. "carbon-hybrid drag". Ennek a közepes modellnek a zsinórkapacitása 220 m/0,20 mm, egy hajtókar fordulatra pedig az 5,1:1-es áttétellel 68 cm zsinórt képes visszahúzni. 

A 308-as részt vett belly boat-os csukázáson kis vízen, nagy dunai balinozáson és süllőzésen, jó néhány napig használatban volt. Hatalmas eredményekről nem tudok beszámolni, balinok, kisebb csukák kerültek horogra, a Dunán érkező áradás egyelőre elnapolta a komolyabb halakkal való találkozást. A sok-sok dobás, és jó pár km tekerés viszont már benne van, és minden PR felhanggal együtt azt kell mondjam, hogy sokkal jobb orsó, mint azt előzetesen gondoltam. A felkapókar-kezelése, a futása, a megbízható működése, a fékje engem meggyőzött. Nagyon fontos egyébként, hogy megfelelő ligában versenyeztessük, hisz a sima 300-as ajánlott kiskereskedelmi ára 14.900 Ft.-, míg a drágább változat 19.900 Ft körül árazódik. Lehetőleg ne egy százezres orsót akarjunk megverni vele, hanem a saját kategóriájában kell a sorrendet felállítani.

Amit feltétlenül megígérhetek, hogy az ősszel nyúzni fogom ezeket, mert egy igazi teszt, csak hosszabb idő alatt kerekedik ki. (Mindig kacagtam egy régi tesztelőpáros újság hasábjain megjelenő írásában a "Használat során látható kopás nem keletkezett" frázison. Megette volna a fene az egészet, ha a 2-3 horgászat alatt elkopik valami.)

Fontos információ, hogy a 310-es modell tényleg kicsi. A 19 dekás súlya egész jó, viszont a zsinórkapacitása 100 m/ 0,18 mm, tehát kizárólag azoknak ajánlom, akik az UL szegmensben keresnek megoldást.

Fogok jelentkezni további tapasztalataimmal, és nem fogom véka alá rejteni azt sem, ha valami porszemet találok a gépezetben.

(x)

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned.
Ha még nem regisztráltál, itt regisztrálhatsz.

Beléphetsz fikanickkel is, így nem tároljuk az adataidat és név nélkül kommentelhetsz.

Mindezt megspórolhatod, ha a Facebook segítségével lépsz be:
Belépés facebook-kal
 

wobbi
6 éve

Szia Zoli!

Kaptam pár db Mitchell minnow 9-es wobblert.
Van valamilyen tapasztalatod róluk?
Előre is köszi!

Üdv:BCS

28

Tamás,
a legkisebbet semmiképp se válaszd, az kizárólag UL botokra való apróság. A 308 (közepes) és a 300 (legnagyobb) közül bármelyik jó lehet, attól függően, hogy milyen zsinórkapacitás kell, vagy mennyire szereted a súlypontot a bot nyelénél. egyikkel se lőnél mellé.

Az utóbbi hetekben sajnos nagyon keveset horgásztam, majd a próbálom a téli folyókon pótolni.

27
pizzás
6 éve

Szia Zoli! Én 205cm 5-21gr Mag pro botomra keresek orsót ,a Pro verzión gondolkodom ,szerinted melyik méretet vegyem rá? Csatornán csukázok a bottal,körforgókal-wobblerekell,csak fonott zsinóral használnám.Azóta hogy remekelnek az orsók?
Üdv: Tamás

26
hirdetés (x)

Szia,
a mai legtöbb bot eléggé ki van feszítve, és egy árnyalatnyival kisebb dobósúly van ráírva, mint amit valójában tud. A "lite" és az "evx" botanyaga valamivel minőségibb, mint a sima Mag Pro botoké. Előbbiek ára is magasabbra van állítva. Csakhogy már a Mag Pro is nagyon jól sikerül széria, s én magamnak is a 3-12 grammost állítottam csatasorba ebben az évben. Azzal tényleg a kis súlyok is jól dobhatók, mert valós 3 grammos a pálca. Szóval a terhelési határnál a jobb alapanyag kijöhet extrém esetben, de a mindennapos használatban, átlagos körülmények között a kedvezőbb árú sorozat is kiváló választás lehet. Vass Csaba barátom a Mag Prókkal aprítja a balinokat, meg a süllőket a Dunán, és nagyon szereti. (Én is az enyémet.)

25
gomba87
6 éve

A hozzászólást moderáltuk (a szerk.)

24
gomba87
6 éve

Szia Zoli.

Tudom hogy nem a témához tartozik de csak itt tudom megkérdezni.
Botvásárlás előtt állok azt szeretném megkérdezni hogy mi a különbség a Michell mag pro lite és a mag pro lite evx botok között (198 2-8g). Mennyivel másabb a karakterisztikájuk mint a normál mag pro 190 3-12g-os botnak.
Válaszodat előre is köszi

23

Szia,
sajnos a Ryobit ilyen szinten nem ismerem. A Mitchellből meg max 15 grammos csalikhoz nem biztos, hogy kell a 4000-es, lehet, hogy kisebbel is boldogulnál.

22
Dunai pecásDunai pecás (fikanick)
7 éve

Szia Zoli.
Orsó vásárlás előtt állok és nem tudok dőnteni.
Balin sűllő a célhal csalik max 15gramm,
Két orsót nèztem az egyik.MITCHELL MAG PREMIER 4000.A másik a Ryobi Artica.
Melyik lenne jobb döntès ebben az árkategóriában?
Válaszod köszönöm.
Üdv Csaba

21

wobbi,
köszönöm dicsérő szavaidat. Még igyekszem rászolgálni.

Üdv,

SZZ

20
wobbi
7 éve

Szia Zoli!
Nagyon szeretem a cikkeidet,kis hazánk legjobb szakírójának tartalak.Mondom ezt azért,mert nemcsak azoknak szólnak akik a Rózsadombra születtek!Kívánok neked még sok jó írást,valamint jó egészséget!(Mert a pergetés öröme nemcsak azoké akik Stellával pergetnek) Üdv:BCs

19
zsili
7 éve

Nemrég vettem egy Mag pro lite evo 6,6"/2-8gr ul pálcát,most megrendeltem rá (Bestf***ing) egy Mitchell 310-es orsót remélem beváltja a reményeket!

18

Dávid hagy a fenébe! Csak vicceltem. Nem a típussal van baj. Vegyél inkább hibátlan orsót!

17
davidkaaa
7 éve

Ennyire?
Csak nem sok jót hallok a Mitchell szervízről így félek tőle :)

16

Az még hajtókar nélkül is egy ajándék. :-)

15
davidkaaa
7 éve

Szia Zoli!
Mitchell 300 XE-ről mi a véleményed?Tudom régebbi darab,de pergetni lenne és a hibája sem vészes(a Hajtókart nem lehet betekerni,mert letörött róla a műanyag) :D

14
lucius
7 éve

Értem. Egy rúgóra jár az agyunk,így meg is rendeltem igaz egy Savage botot is hozzá(legyen még 2 db)).

13

Lucius,
szerintem a Mitchell márkából a Mag Pro és a Mag Pro Lite botok nagyon jól sikerültek, és az áruk sincs elszállva. Ezeket magam is (és legalább 20-25 haver) használja és meg vagyunk velük elégedve.

(Fórum: konkrétan a három db ponttal van baja a rendszernek. :-) )

12
lucius
7 éve

Köszönöm,akkor megnyugodtam .
Nem tudom ,hogy mit takar a 3 pont,de az első akkor történt mikor megírtam,hogy hogy lehet valaki halász és ellenőr a saját területén? Mondjuk ki írtam a területet,de a nevét nem.
Nézegetem ez az orsót,de kéne valami strapa bot is hozzá (kanalakhoz 10-15 g )Sava gear-re gondoltam vagy P&M.Tudnál valami jót ajánlani?
Nagyon régóta pergetek ,de szívesen venném a tanácsodat.
Van első szériás cherrywood (210 cm 7-21 g)nagyon jó kis bot volt az elmúlt 10 évben.
Van egy 185 cm 3- Cormoran X-Power Drop Shot 25 g .
Plusz Balzer Diabolo VI 45-125 gr 210 pergető nagy ágyú !!)))
Ezek közé kéne valami.
Egyébként van közös ismerősünk Tiszabábolnán a kikötőben (állítólag), Bertalan S.

11
synergy
7 éve

Ezeknél az orsóknál is az összeszerelés, pontos illesztések döntik, h el, h hosszútávon megérősek-e.
A többi csak rózsaszín köd.

10

lucius,
én is szeretem a három pontot (...) de ez a rendszer nem. Ha az nem szerepel a hozzászólásodban, akkor megjelenik. (Ne kérdezd miért - dolgozunk rajta.)

Nálunk nincs tiltólista. :-)

9
lucius
7 éve

Vajon az én hozászolásaim miért nem láthatók ? TILTÓ LISTÁN VAGYOK ?
Legalább megírná valaki ,hogy miért.....

8
krisrob
7 éve

Köszönöm a választ!
üdv
kr

7

Jimmy,

rögtön kérdeztem a Ricsit, hogy melyik is az... Úgyhogy pont ahhoz ajánlottam. Szerintem a 300-as méret való rá! Görbüljön!

Üdv,

SZZ

6

kisrob,

feladtad a leckét. Valójában a japán szemlélet csap össze a amerikaival bizonyos szempontból. A Mitchell az árazásával azt mondja, hogy a Mag Premier azon a bizonyos polcon kicsit följebb van, magyarán drágább. Ez (alap)anyagminőségben indokolható is, a Premier rotorja ugyanolyan magnézium ötvözet, amit a Mag Pro Lite orsóké, és ún. "all water protected" tehát a sós vizet is bírja, mert nem juthat bele, rozsdamentes csapágyak, stb. Nagyjából 10%-kal könnyebb is a Premier. A felárért kapsz minőségi többletet.

De egy mindennapi használatban, ha eltekintünk a pár deka súly különbségtől, nem vagyok benne biztos, hogy rosszabb orsónak éreznéd a 300 Prót.

5
jimmy77
7 éve

Kedves Zoltán !
Nem tudom emlékszel-e rá hogy szombaton ígért nekem az egyik Kedves ismerősöm ( J Ricsi )egy Berkley Skeletor one 270 cm-es, 7-28 g ! Gondoltam jól mutat rajta !!!

4
krisrob
7 éve

Szia Zoli!
Mag Premier vagy az új 300 pro?
üdv és kösz
kr

3

Itt aztán kiírhatod a márkáját nyugodtan..:-) Arra a botra simán mehet a 300-as, a legnagyobb méret!

Üdv,

Z

2
jimmy77
7 éve

Kedves Zoltán !
Érdeklődnék ,ezt az orsót használhatom az új botomon ? Nem szeretném kiírni a márkáját, de szerintem tudod melyikről van szó !

1
Ezek megvoltak?bezár
Tovább a Fishing Time-ra »
Ajándék etetőanyag minden rendeléshez

hirdetés