Karácsonyi ajándék ötletek horgászoknak 2019

Harcsák a Dunából

Abban, hogy 2 évvel ezelőtt elhelyeztem egy csónakot egy dunai kikötőben, hogy könnyedén, és rendszeresen ki tudjak járni a nagy folyóra, igen komoly szerepe volt egy barátom érdekes mondatának. Megbízható srác, ezért nem is engedtem el a fülem mellett az információt, hogy ő bizony 10 kuttyogatásból 9-szer fog a Dunán.

Tavaly az első csónakos dunai esztendőmben annyi mindent kellett tanulnom, állandóan radaroztam, és inkább a pergetésre helyeztem a hangsúlyt, ha nagyritkán ki tudtam jutni a vízre. Az idén viszont elhatároztam, hogy a kuttyogatást és a műcsalis harcsahorgászatot nem fogom félvállra venni. Nagyon vártam a szezon elején, hogy tisztuljon a víz, és már nézelődtem, hol tudom a legcombosabb nadályokat beszerezni.

A Duna-szakasz, amit gyorsan elérek, Vác és Dunakeszi között helyezkedik el, így először ezt a szakaszt akartam feltérképezni. Kezdetnek a mélyebb részekre koncentráltam, majd szép lassan kezdett körvonalazódni, hogy szinte bárhol találhatunk halat. 

Az első kuttyogatásom alkalmával 4-5 méteres vízről indultam el. A radaron szépen követtem az aljzat változásait és ügyeltem arra, hogy a csali (4 szál nadály) nagyjából 30-50 cm-re maradjon a fenéktől. Ez nem volt mindig egyszerű, mert ezen a szakaszon gödrök és padok váltogatták egymást. Az első kapást egy gödör után kaptam. Annyira gyenge volt, hogy be is néztem. Kicsit megrázta a spiccet, és cipelte a csalit, majd lelépett. Ennél jóval látványosabb akciókhoz vagyok szokva, ilyenre nem ütök oda. Felnézve a cuccot hiányzott 2 nadály. Nagyjából ebben a pillanatban döntöttem el, hogy összerakok egy Dunára specializált kuttyogató felszerelést. Erről később. 

Elég sűrűn ütöttem a vizet egy teljesen sima aljú közepes fejű fával. Időnként láttam harcsás felemelkedéseket a radaron, de a következő akcióig egy mély szakaszig kellett várnom. Itt a víz kissé lelassul, ami eleve nagy előny, ráadásul 200-250-es budapesti víznél jó 8 méteres mélység van vagy 4-500 méter hosszan. Na, itt mozdult a harcsa rendesen. A kuttyogatás hatására volt olyan, hogy 2-3 harcsa indult el az aljáról egyszerre, éreztem, hogy nem sokat fog váratni magára a kapás. Úgy is lett. Láttam a radaron, hogy határozottan indul, tekintetemet a bot spiccére emeltem, s épp elkaptam, amikor megütötte, majd hajtotta szépen a mélybe.

Odacsaptam neki, ült a bevágás. Azt is éreztem, hogy a bevágás erejével felemeltem a halat, s, hogy nem a kapitálisok közül való. Azért megrázta magát és visszatört a mélybe. Hajbókolt a botom, s még a fék is megszólalt a 0,25-ös fonott késztetésére. Harcsás váltásokkal rántott nagyokat, de folyamatosan kényszerítettem egyre magasabbra. Elég hamar adta a buborékokat, az egész küzdelem nem volt 4-5 percnél több. Aztán meg is láttam márványos testét a felszínen. Az első tippem szinte hajszálra bejött. Olyan 10-es formát mondtam, a mi a mérlegelésnél 10,15 kg-ban realizálódott. Első dunai kuttyogatós harcsám a csónak alján hevert a horgászat megkezdését követő 40. percben. Ezt az átlagot el tudnám viselni hosszabb távon is. Hát, így kezdődött.

Ezen a nyáron jó párszor kimentem újra kuttyogni, és valóban ritka volt, hogy nem jártam sikerrel. Ha a víz nem volt az átlagosnál gyorsabb, vagy a szél nem nyomott túlzottan, azt a 3-4 jó kapást, és 1-2 harcsát minden alkalommal megfogtam. Ahogy a barátok mesélték, jelenleg igazi nagy öreg harcosokra elvétve lehet csak számítani. A 10 kg feletti halat már süvegelni kellett ebben a szezonban. Sőt a kikötő történetében is csupán egy darab 40 felettiről tudnak, az is hosszú évekkel ezelőtt esett el. A dolog kétoldalúsága mégis szórakoztató, hisz azzal együtt, hogy kapitálisokra kevéssé lehet számítani, kisebbekből viszont van bőven. Így aztán tényleg ritka, hogy az ember hal nélkül marad.

Szeretnék mindenki tanúságára néhány szót szólni a felszerelésről. Már többször is jeleztem írásaimban, hogy alapvetően a finom felszereléseket részesítem előnyben, és gyakran egy árnyalatnyival gyengébb motyóval szállok harcba, mint azt a azonos körülmények között a nagy átlag tenné. Már az előzetes hírek alapján a brutál kuttyogató felszerelésemet el se hoztam Budapestre. Ennek alapja egy 2.10-es 50 librás PENN bot. Egy törhetetlen erőemelő bot, igazi ebrós matuzsálemekhez. A Dunára nem való. Helyette egy PENN PowerStix 1+1-es (tehát nyélbetoldós) 2,40-es 20/30 librás bottal kezdtem a víz vallatását. Egy nyár tapasztalataival a hátam mögött, még ez is sok. Számtalanszor éreztem azt, hogy a spicce majdnem durva a finomabb kapások megmutatására. Mivel én kizárólag spiccről kuttyogatok, és úszót soha nem használok, fontos, hogy a bot hatékonyan jelezze a kapást.

Így aztán beszereztem egy szintén 2.10-es Mitchell Premium 50-150 grammos botot, aminek sokkal lágyabb a spicce. Ez a botcsalád kifejezetten olcsó, ez a darab meg különösen. Az első komolyabb bevágásra viszont olyat reccsent (remélhetőleg csak a lakk), hogy kicsit megtorpant benne a bizalmam. Azt hiszem, hogy át fogom nézni a Shakespeare új Ugly Stikjeinek kínálatát, és abból fogok egy 2.10-es 10/20 libra körüli nyelet megrendelni. Az Ugly Stikkek gyakorlatilag tényleg törhetetlenek, kiváló, speciális anyagból készülnek. Korábban is volt már kuttyogató botom ebből a családból, de valaki elkunyerálta, és az évek alatt nem pótoltam.

Azért jelenleg is használom a Mitchell Premiumot, egyelőre azzal még csak 6-8 kg-ig jutottam, igazán nem lett próbára téve. Ezekhez egyébként kiváló, a bevágásaimat kellett kicsit visszafogottabbá tenni, mert abban a pillanatban kapja meg a bot a maximális terhelést. Sok videót készítettem kuttyogatásokról, és kikockázva a bevágásokat, olyan mértékben hajlik meg a nyél egy pillanatra, amit kevesen hinnének el. De ezt egy kuttyogató botnak bírni kell!

Meg kell jegyezzem, hogy továbbra is nehezen tudom feloldani az ellentmondást, hogy a kuttyogató bot spicce a lehető legközelebb legyen a kuttyogatás helyéhez, és közben a nyél is a kezem ügyébe legyen, hogy ne maradjak le egy gyorsabb kapásról. Nyilván minél rövidebb egy bot, ez annál könnyebben megoldható. Viszont a fárasztás hatékonysága miatt 2,10 m alá nem nagyon szeretnék menni. Így vagy a spicc van optimálisan közel a kuttyogatóhoz, vagy a nyél. Egyedül rákényszerülök egy kompromisszumra. A tökéletes az, ha az ember nem egyedül üti a vizet, és a társ akár kézben tartott bottal horgászva oda tudja nyújtani a spiccet a kuttyogató kézhez.

A szezonban eddig összesen több, mint 20 harcsát fogtam, ebből az említett 10,15-ösön túl összesen 2 db volt még nagyobbacska, egy 12-es és egy 14,70-es. A derékhad 4-6 kg, és még kisebbek is gyakran vámolják a nadályokat. Úgy tűnik, hogy most leginkább ezekre a súlyokra lehet számítani ezen a szakaszon.

A sikereken felbuzdulva határoztam el, hogy azon a bizonyos jó szakaszon megpróbálom műcsalival is megfogni a harcsát. Tavaly is fogtam kettőt wobblerrel, de azok kevésbé tudatos horgászatok voltak. Két opcióban gondolkodtam. Az egyik a nagy gumihallal való horgászat, a másik a vertikális wobbler, amit csorogva remekül tudok emelgetni az aljzat felett. Be kell vallanom, hogy a nagy gumihalas pecáig még nem jutottam el, viszont a vertikális wobblerezés izgalmába belekóstoltam.

A Sebile Flatt Shad, mint csali adta magát, szerintem nincs is igazán más, erre a célra megfelelő wobblerem. Viszont a francia cimborák az ő szép, és harcsában igen gazdag folyóikon nagyon eredményesen űzik pont ezt a műfajt ezzel a csalival, így bizalmat megelőlegeztem és nem is kerestem alternatívát. A merítés egyelőre nem túl nagy. Négy alkalomból 2 halat sikerült megakasztani, egy 3 kg körülit és egy jó 8-asat. Volt még egy igen nagytestű hal a horgomon, ami 1 perc elteltével leakadt, de gyanítom, hogy egy böszme nagy busa lehetett, mert igazán nem volt nyálkás a zsinórom, és hiányoltam 1-2 harcsás specialitást a rövidke fárasztásban. Ennyire kevés idő alatt nem könnyű megítélni, lassú komótos mozgása volt, de ennél több nem derült ki. A vertikális horgászathoz is az említett 1+1-es PENN 20/30 librás botot használtam, erre alkalmasabbnak gondolom, mint a kuttyogatásra.

A Tiszán a wobbleres harcsázás legjobb időszaka a szeptember és az október, szóval Dunán is reménykedek hasonlóban. Rá fogok próbálni néhányszor, szeretnék még néhány bajszost átverni.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned.
Ha még nem regisztráltál, itt regisztrálhatsz.

Beléphetsz fikanickkel is, így nem tároljuk az adataidat és név nélkül kommentelhetsz.

Mindezt megspórolhatod, ha a Facebook segítségével lépsz be:
Belépés facebook-kal
 

farcsaby
3 éve

Szia Zoli!Szerinted eredményes lehet a Flat Shad 96 téli balinozásra mélyebb vízen?Köszi

30
Shroomer
4 éve

No, nyár eleje óta csónakázom én is azon a részen... Eddig a süllőket hajkurásztam, de szépeket még nem fogtam, csak 40 cm körüliek jöttek (3 db) Viszont hamar kiderült, hogy ha a szürkület utáni 1órában nem fogok, nem érdemes tovább dobigálni. Tegnap - részben a cikk hatására - vittem magammal 10 nadályt, és egy erősebb pergető cuccot (40-80 daiwa lexa 17-es fonottal töltött technium40) átszereltem úgy, hogy felfűztem egy 30g-os gömbólmot gumiütközővel a főzsinórra majd ennek a végébe not a knottal egy gamakatsu worm36 3/0-át raktam, ennek a szárára egy nagy darab nadályt húztam, mint valami giga twistert. 10-kor kezdtem csorogni a sodrásban a bólya melett és emelhettem folymatosan, a fenéken kopogtatva a kis ólmot. Olyan 10:20 lehetett a kikötő feletti két kő között félúton, amikor viszonylag finom, leakadásszerű húzásnak bevágtam a kézben tartott bottal, na, egyből elszabadult a pokol... Mintha gyorsvonatot akasztottam volna, úgy húzott, mire fél kézzel berántottam a motort és kiszedtem a minnkotát lehúzta a fele zsinórt a dobról. Kb. fél órát tornáztam vele és amikor próbáltam tovább erőltetni, hogy feljebb kerüljön (járó motorral felette álltam sokáig, de lent kavirnyázott) pár pumpálás után kihajlott a horog. Ez nem a tíz kilós kategória volt, úgyhogy abból nem szabad kiindulni, hogy kevés az öreg harcsa arrafelé. Lehet, hogy életemben nem akasztok még egyszer ekkorát... A zsinór is elég lett volna, a bot is jól bírta a strapát, de a horogválasztás harcsára amatőr döntésnek bizonyult... Az emelgetős technika viszont működött, ennek legalább örülök.

29
feki
5 éve

Szia fehován vettem amit írtál 96mm 60g flatt shedet,megtudnád mondani mi az eredményes bevontatása? Marha gyorsan süllyed,gyorsan kell tekerni hogy rezegjen a spicc?. Vertikálisnál menyire gyorsan kell emelgetni és milyen magasra?
Én spin blade 270 botokat használok van egy 30-80g és egy 80-120g.okuma trio 55s orsóval 33 power proval. Köszönöm a válasz.

28
hirdetés (x)

Feki, a legtöbbet a 96 mm-es 60 grammossal fogják. Magasan az a legeredményesebb harcsára!

Üdv,

SZZ

27
feki
5 éve

Szia Zoli a Sebile Flatt Shad-ból melyik méretűt ajánlanád harcsára és hány grammosat lassú,vagy gyors süllyedésűt? Köszi a választ.

26
tisza444
5 éve

ragapeti
itt is hirdetnek a FT-on.
De így biztosan megtalálod:
http://www.wiking.hu/szolgaltatasok/ports/szodliget/

Tudom ajánlani én is, ott vagyunk 3-ik éve.
Nagyon korrekt ,biztonságos,rugalmas lehet tankolni is, van üdítő,fagyi stb.,

25
ragapeti
5 éve

Üdv Mindenkinek!
A szödligeti fűzfás kikötőhöz tudnátok nekem adni egy telefonos elérhetőséget?
Előre is köszi.

24
Harcsapergető JánosHarcsapergető János (fikanick)
5 éve

A vertikális pergetést szerinted milyen minimális mélységben érdemes próbálni? Úgy értem, nem zavarja a harcsát, ha közvetlenül fölötte mászkálunk? Nálunk a Dunán 1,5-2 méteres vízbe is kijön, érdemes lehet itt vertikális wobblerrel próbálkozni, vagy felejtsem el?

23

Partról fenekező módszerrel szoktam a medertörést horgászni. Igaz, nem a harcsa a célhal, hanem a márna, de rendszeresen fogok kisebb harcsákat szinte bárhol, sóderos, köves part, stb. Azonban ezek a harcsák ritkán haladják meg a kilós súlyt. Pergetve nagyobbak jönnek, de jó ha két évente beköszön egy...

22

Feki,
a parti harcsázás több tekintetben is szerencse dolga. Először, hogy kapj pár kapást egy év alatt. Másodszor, hogy tudj bármit is kezdeni egy nagyobb hallal. Dunai harcsás élményeim kizárólag csónakhoz köthetők.

Üdv,

SZZ

21
krisrob
6 éve

Feki!
Bárhol, és sehol, de akár ott is.
Sok éve pergetek a környéken, de partról csak véletlenül fogtam harcsát.
Ha direkt harcsáznék és partról, biztos fenekeznék inkább.
üdv
kr

20
lacus101
6 éve

köszönöm Szarvas Zotya.

19
feki
6 éve

Partról harcsázáshoz nincsen valami jó tipped hol érdemes próbálkozni? Esetleg göd felsőnél a kőgátnál?

18

Nagyon leegyszerűsítve azt jelenti, hogy kidobsz egy műcsalit, és nem orsóval tekered vissza, hanem a csónakkal megfelelően kis sebességgel húzod. Lehet cirkalmazni down-rigekkel, elég nagy szakirodalma van a neten.

17
lacus101
6 éve

sziasztok,volna 1 kérdésem,mit jelent a TROLLING-OZÁS?

16

Ej Gabesz,

erről a hozzászólásról csúnyán lemaradtam. Szóval jól látod, az bizony fluorocarbon előke. Igazán a harcsahorgászatban kevéssé érzem fontosnak. Viszont reménykedtem süllőben is, azért volt fent. Ez egy 0,38-as Berkley fluoro volt, mindig a főzsinór szakítójának 85-90%-át tudó előtétzsinórt használok.

15
Attis
6 éve

Bocs,hogy belevau.Szerintem csak a nyálka miatt látszik monónak.

14
gabesz6891
6 éve

Szia Zoli!
Jól látom hogy vertikálhoz fluo előkét használsz? 13-17-es vízen lehet-e ennek jelentősége, vagy a fonott direktbe is mehet? Egyébként fluoból milyen átmérővel érdemes nekivágni harcsázni? Köszi!

13
Attis
6 éve

Köszi Zoli!

Laszlo.tamas.72 !
Igazad van,de továbbra is náluk szeretnék vásárolni,s emiatt nem akarom kenyértörésre vinni a dolgot.

12

Attis,
az emelgetés: olyan nagy trükk nincs benne. A harcsa javarészt az aljzaton ül. Én nem szoktam túl magasra emelni, de tudok olyan Tiszafüreden horgászó sporiról, aki jól fog, és bő métereset emel és enged vissza. Szerintem egy fontos tényező, amikor visszaül a csali az aljára. Lehet, hogy kevésbé fontos, hogy milyen magasról.

11

Nem akarok belevauzni, de Hollandia (Magyarországgal együtt) az EU tagja, ezért a szürke/feketeimport, mint fogalom, értelmezhetetlen, max. akkor, ha a holland központ csak valami fiktív dolog.
Simán a fogyasztóvédőkhöz kellett volna fordulnod, sőt szerintem még mindig fordulhatsz, ha megvannak még a papírok.

10
Attis
6 éve

Szia Zoli!
A boltos hitegetett Hollandiával két évig,aztán ahogy mondod feladtam.Az a baj,hogy nagy nevű boltok is megengedik maguknak az ilyen hozzáállást.
A ciki az,hogy majd 20 éve náluk vásárolok,s elköltöttem legalább egy jó autónyi összeget,s így kezelnek.

Más.
A gumihalas vertikális harcsázásnál milyen típusú emelgetést javasolsz?
Köszi,Attis

9

Attis,
a központ Franciaországban van, és sok cuccot Németországban pakolnak be, és onnan érkezik. A holland az valami fals beszerzés lehet, szürke, vagy fekete import. A bot úgy, ahogy van csere. Nem a tag, az egész. A hazai disztribútorhoz kellett volna fordulni. Ez az egyik baj szürke importtal, hogy garanciát nem kapsz hozzá. A boltos meg addig hiteget amíg elfelejted...

8
Attis
6 éve

Jó cikk,gratulálok!
Viszont nekem sajnos nincs jó tapasztalatom az Ugly Stik-kel.Két éve vettem egy két részes 20lb-ás Tiger ,okkersárga típust 12 e Ft-ért.
Az első öt pecánál úgy működött mint az álom.Fogtunk vagy 20 harcsát/ 2-8kg/.Majd egyszer csak a toldás alatt egy 1,5kg-os harinál felrobbant.A szegedi boltban még a tulaj se akarta elhinni.Azt mondták,hogy nem rendeltetésszerűen használtam!!!!!!!!!!!!!!Egy kuttyogatóbotot. Azóta két év alatt nem sikerült alsó tagot találni a holland központukban.Egyetlen Ugly volt amit használtam,de elment a kedvem tőle.

7
FŰZFÁSFŰZFÁS (fikanick)
6 éve

Fűzfás
Köszi az infót.

6

Ezt jól összeraktad, hiteles, ügyesen felépített cikk! Sok ilyen írást :) más módszerekkel is.

5

Tom,

meglepően eredményes a kuttyogatás, bár tényleg csak 1-2 szűk km-szelvényt vallatok.

Fűzfás,
ez a sződligeti jachtkikötő. Éves díj van előrefizetéssel. Egy szezon (vízállás függvényében) kb. áprilistól-október végéig tart. Novemberben is ott lehet hagyni a csónakot, de azt külön kell fizetni. Ha az éves díjat leosztod hónapokra, akkor Kb. ugyanaz, mint a Tisza-tavon.

bmate,
igen kérészek. Már 2 éve is sok volt, csak a sajtó az idén kapta fel a dunai kérészt. (mindig is voltak, csak talán nem ekkora mennyiségben.)

4
bmate
6 éve

Azok ott a fotón kérészek?

3
FűzfásFűzfás (fikanick)
6 éve

Szia Zoli!
Gratula a fogásokhoz és köszi hogy megosztod az ismereteket. A dunai csónakos peca részemről ugyan egyenlőre vágyálom, de azért megkérdezném.Ahol Te parkolsz kikötő az publikus-e és a tárolási díjai a Tisza-tavi hoz képes milyenek.
Üdv. Laci

2

Gratulálok Zoli! Nem semmi eredmény ez a Dunán. Nekem idén 3 harit adott a folyó, a legnagyobb kb 10 kiló volt. Érdemes lenne beszerezni egy csónakot... :o)

Tom

1
Ezek megvoltak?bezár
Tovább a Fishing Time-ra »
Thermoruhák 1200

hirdetés