Szezonindító horgász akciók 920

Hogyan fogjunk télen balint?

Balinra pergetni nem csak nyáron élvezetes, sőt, télen sokkal jobban bele lehet nyúlni a sűrűjébe, feltéve ha tudjuk, hogy hol keressük és mivel horgásszunk rá.

A balinnál – hasonlóan a süllőhöz, bár pár héttel korábban – azt tapasztaltam, hogy november közepén, végén húzódnak el a téli, úgymond vermelő helyekre. Persze abszolút nem vermelnek, egész évben táplálkoznak. Jellemzően már októberben kezdődik a bandázás, ilyenkor nagyobb rajokba összeverődve kiválóan foghatók felszínen, vízközt. Számos szakaszán a Dunának például kőgátak öblében találtam rájuk, ahol a visszaforgó hirtelen leeső törést mart a mederbe, többnyire ennek a határnak a vonalában tartózkodnak, de a zátonyok is kiváló haltartók lesznek.

Annak köszönhetően, hogy egy adott területre koncentrálódnak, kialakul egyfajta versengés közöttünk a táplálékért, s a műcsalit egymás elől próbálják meg elmarni, ez legtöbbször felejthetetlen kapásokat eredményez. Rávágásuk kőkemény, majd kiveszi a horgász kezéből a botot és védekezésbe is mindent beleadnak, ezért a fékre fokozottan figyeljünk, nehogy letépje csalinkat a zsinórról.

A tél közeledtével, mikor megérkeznek az első fagyok vagy egy hidegebb áradás, elvonulnak a téli pályákra. Még egy-egy kósza halat akaszthatunk, de december elejére végleg eltűnnek azokról a területekről, ahol nyáron, ősszel találkozhattunk velük. A hidegebb hónapokra sodorvonalból kiállnak, inkább langós, lassabb részeket keresik, ilyenek a zátonyok, kőgátak öblei vagy csak egyszerűen egy belső íve a folyónak, ahol nem rohan a víz. Homokos, kavicsos és egyenes meder jellemzi azokat a helyeket, ahol ebben az időszakban a balint keresem. Hogy milyen mélyen? Ha azt mondom, hogy jó mélyre „elvermelnek”, akkor hihető vagyok, pedig a személyes tapasztalataim teljesen mást mutatnak. Két, három méternél mélyebben ritkábban találtam télen balint a Dunában. Nem mondom azt, hogy nincs, de a sekélyebb részeken kiváló eredményt érek el. És, hogy még egy lapáttal rátegyek, ritkán, nagyon ritkán a fenék közelében, inkább vízközt vagy a felső rétegben akasztom halaim.

Szemben a nyári, őszi tempóval és kapásokkal, télen minden belassul. Nem szükséges már olyan intenzíven tekerni a műcsalit, sőt, ha gumival horgászunk, elég vízközt sodortatni az igazán nagy hidegekben, ahogy számos horgászbarátom teszi. Egy hetven, nyolcvan centi zsinórt feltekerő orsó karját ha két másodperc alatt tekerünk egyszer körbe, az ideális tempó lehet – általában. Nagyobb hidegekben ezt lassíthatjuk is. Ha csak ütögeti, érdemes megpróbálni akár felére is csökkenteni a bevontatás sebességét (ami szöges ellentéte a nyári gyakorlatnak, amikor még gyorsabb tempóra szükséges váltani).

A kapások jellemzően apró ütésekből állnak, ritkán nyúl a megszokott vehemenciával rá. Többször előfordul, hogy sorozatban, mint a jász keszegek csak csipkedi a csalit, egy-egy értékelhető kapást van, hogy két, három ilyen előzi meg. Egyértelműen kimondható, hogy óvatosabban táplálkoznak, bár ez az óvatosság nem a gyanúból adódik, hanem a belassult anyagcseréből.

Pár éve télen kíméletességi szempontokból lecseréltem a háromágú horgaim egyágú, szakállnélküliekre, de halaim jelentős hányada búcsút intett az első métereken vagy meg sem tudtam akasztani őket, ezért egyágú horgot wobbleren már csak kizárólag a melegebb időszakokban használok, amikor rendre torokra veszik a csalit és emiatt mindkettőnknek könnyebb. Mindebből a tanulság annyi, hogy jóval nehezebbnek találtam téli balint fogni egyágú horoggal, akkor, és ott többet tudtam volna fogni, ha a sztenderd drillinget használom.
Ami a felszerelést illeti, 20 gramm dobósúly alatti, rövid bottal horgászom, ami feszes, gyors akciójú. Mivel vízközt és nem akadós terep a cél, ráadásul faggyal is számolni kell, nagyon vékony fonott zsinórt használok, ennek mérete a 10-es körül alakul, de semmiképp sem vastagabb 12-esnél. Jó választás lehet a Nanofil, de ügyelni kell rá, hogy bármilyen csomót nem bír, legjobb, ha not-a-knottal használjuk, ahogy én is teszem. Így szakítószilárdságának 98%-át megőrzi. A monofilhoz hasonlóan kevés vizet hord fel a gyűrűkre, de nem nyúlik, jobb a kontaktus a csalival.

A legkedveltebb téli wobblereimnek, amikkel balinra dobálok van egy közös tulajdonsága: csörgősek. Nem túl erősen, de a benne található kis golyók hangot adnak, amire jobban felfigyelnek a balinok és a hanghatás miatt valamiért eredményesebb a horgászat, több kapás érkezik.

Liples, crankbait és minnow formák egyaránt jók, ne féljünk az élénk színektől, bátran használjunk rikító festésű csalikat is akár verőfényes napsütésben, az eredmény nem fog elmaradni. 

 

Ezekre szükséged lehet:

új színek!FLATT SHAD EXTRA HEAVY 50 - wobblerSebile Flatt Shad Extra Heavy 50 FTG [021404986]Sebile Flatt Shad Extra Heavy 50 O [021309340]Sebile Flatt Shad Extra Heavy 50 Q2 [021309342]Sebile Flatt Shad Extra Heavy 50 OG (Natural Gold Shiner) [021309341]Sebile Flatt Shad Extra Heavy 50 Natural Perch [021404994]Sebile Flatt Shad Extra Heavy 50 Natural Shiner [021404988]Sebile Flatt Shad Extra Heavy 50 Green Back Ghost [021404995]
Sebile
FLATT SHAD EXTRA HEAVY 50 - wobbler

9.5gr, 50mm

2.699 Ft-tól / darab
Nanofil Clear Mist 125mBerkley Nanofil Clear Mist 125m
Berkley
Nanofil Clear Mist 125m

fehér, 125m

4.590 Ft-tól / darab
Mag Pro Advanced SpinMitchell Mag Pro Advanced Spin
Mitchell
Mag Pro Advanced Spin

179-237cm

17.490 Ft-tól / darab

Hozzászólások

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned.
Ha még nem regisztráltál, itt regisztrálhatsz.

Beléphetsz fikanickkel is, így nem tároljuk az adataidat és név nélkül kommentelhetsz.

Mindezt megspórolhatod, ha a Facebook segítségével lépsz be:
Belépés facebook-kal
 

picifijampicifijam (fikanick)
5 éve

Aput lekapta a Mirkó Imi áradáskor, ajjaj. :(

21
Attis
5 éve

alitta33@freemail.hu

Köszi szépen!

20
hirdetés (x)
vasscsaba
5 éve

Szia, már én sem emlékszem, hogy hol lehetett, de szívesen leírom neked a bővebb elképzelésem, ha írsz egy email címet. Ami a süllőt illeti, részemről elfogadható volna, ha az alsó méretkorlát 40 cm, a felső pedig 80 centi lenne, de javasolj nyugodtan 35-öt, az talán átmegy... Nálunk felhördült az elnökség az országos javasolt 80 centire, aztán mikor megkérdeztem ki fogott az elmúlt 10 évben közülük ekkorát, akkor csend volt... De ha így haladunk, akkor lehet 70 is, a hétvégi pecásoknak lassan az is csak álom lesz.

19
Attis
5 éve

Szia Csaba!
Valamelyik írásodnál volt egy hozzászólásod süllők alsó -felső méretkorlátozásával kapcsolatosan,amivel nagyon egyetértettünk,de most nem találom.Jövő hét végén lenne közgyűlésünk,s ebből szeretnék egy javaslatot készíteni.Ha más ragadozó fajra is lenne,akkor azt is megköszönném!
Köszi előre is a segítséged
L.Attila

18
pdDsgdHNkuyJu7WpdDsgdHNkuyJu7W (fikanick)
5 éve

családi vállalkozásbo :-P

17
pdDsgdHNkuyJu7WpdDsgdHNkuyJu7W (fikanick)
5 éve

van ellenőrigazolványom is hozzájo! :-P

16
pdDsgdHNkuyJu7WpdDsgdHNkuyJu7W (fikanick)
5 éve

hogyan-hogyan? emelühálluve! :-P

15
papp.gyuri
5 éve

Cserélnem , na....

14
papp.gyuri
5 éve

Tudtam hogy csakis a nortfész kabát miatt fogsz ennyit,csak soká jöttem rá, úgy látom le kell cserélnek a serpámat... :-)

13
astur
5 éve

Túl sok ilyen jellegű helyet nem ismerek a közelben, de jövő hét végén lesz egy kis időm, majd átfésülöm őket. Igazából a csalivezetés mélysége is ludas lehet, telente eddig mindig a mederfenéken vánszorogtattam plasztikjaimat, mert hát ugye tél, hideg, lelassult anyagcsere, mélyre húzódott, lagymatag halak...

12
vasscsaba
5 éve

Astur, ha nem volt kapásod, szerintem próbálj rá máshol, módszeresen járd végig a hasonló helyeket, egy fogja tartani a halat, miközben látszólag ugyan olyan mind.

A csónakhoz annyit fűznék hozzá, hogy 15 évvel ez előtt vettem az első ladikom és egy ötös motort egy cimborámmal közösen, pedig akkor még tanuló voltam. Pia, cigi, drog helyett én erre gyűjtöttem.

11
astur
5 éve

Nagyon jó az írás. Ismerek egy helyet a Dunán, ami egészen hasonló a leírtakhoz. Az elmúlt télen vallattam párszor de nem adott semmit, pedig nyár végén, ősszel szépen jött a csuka meg egy-egy nagyobbacska sügér.

A csónak témával mélységesen egyetértek. Még a parti pecánál is óriási a jelentősége nem ismert szakaszok feltérképezésében. Ám ha nincs valakinek cirka egy millája egy jó kis motorcsónak/radar kombó beszerzésére, akkor sokat segíthet a kreativitás. Irány a legközelebbi vízisport-telep, itt általában pár ezerért lehet bérelni egész napra túrakenut. Jegyzetfüzet, fenékmérő súly és már készülhet is a mederszelvény. Szerintem van olyan izgi a játék, mint radarral.

Grat a szép halakhoz, jó cikkhez.

10
olvasóolvasó (fikanick)
5 éve

Az irás nagyon jó gratula.Az advenced reklám kicsit erős ,az első képet kikellet volna hagyni mert azon látszik ,hogy a reklámozott bot csak figyeli a hal megfogását de utána már szépen fárasztja a kifogott balint.Egyébként ebben az árkategóriában vannak nála jobb anyagú és jobb karakterisztikáju botok is .Igaz azok nem Mitchellek, remélem ezzel a hivőket nem bántottam meg.Ismételten gratulálok az iráshoz ami nagyon profi.

9
vidéki tulokvidéki tulok (fikanick)
5 éve

Csónak nélkül az esélyek a Dunán minimum 50 % körül csökkennek.

8
vidéki tulokvidéki tulok (fikanick)
5 éve

Csónak nélkül az esélyek a Dunán minimum 50 % körül csökkennek.

7
bírkabírka (fikanick)
5 éve

Idiótához:
Ahova én járok ott egyetlen megközelíthető törés van, az is 1,60 alatti vízállásnál. Csónakból viszont
bármikor...

6
bírkabírka (fikanick)
5 éve

Idiótához:
Ahova én járok ott egyetlen megközelíthető törés van, az is 1,60 alatti vízállásnál. Csónakból viszont
bármikor...

5
vasscsaba
5 éve

Csubi88, balinozásnál 12-es zöld Nanofilt használtam, jelenleg süllőzéshez 14-es Spidert. Igazából süllőzésnél télen nem tulajdonítok túl nagy jelentőséget a színnek, ugyanis a Dunában 3-4 méter mélyen már semmi fény nincs.
idióta, nagyon sokan fognak partról balint télen, tele van a net képekkel
sírjon... akinek nincs engedélye, az ne menjen horgászni, az meg hogy milyen kabát van rajtam, nem befolyásolja, hogy féltem a halakat

4
sírjon és könyörögjön, hogy ne csináljamsírjon és könyörögjön, hogy ne csináljam (fikanick)
5 éve

Idióta: ez bizony így van, ráadásul ez nem is csónak, hanem inkább hajó. A cikk amúgy király, de azért kemény, hogy a szerző north face kabátban hajóról horgászva félti a szórakozását a csóró fazonoktól, akiknek engedélyre sincs pénzük (ők a tolvajok) illetve vadászik rájuk (ha halőr).

3
idiótaidióta (fikanick)
5 éve

Csónak nélkül nagyon nehéz...

2
Csubi88
5 éve

Üdv.Milyen fonottat használtál?
Ill süllőzéshez milyen színű és méretű zsinórt ajánlanál?

1
Ezek megvoltak?bezár
Tovább a Fishing Time-ra »
Ajándék etetőanyag minden rendeléshez

hirdetés