Horgász akciók 920

Hogyan fogjunk télen balint?

Balinra pergetni nem csak nyáron élvezetes, sőt, télen sokkal jobban bele lehet nyúlni a sűrűjébe, feltéve ha tudjuk, hogy hol keressük és mivel horgásszunk rá.

A balinnál – hasonlóan a süllőhöz, bár pár héttel korábban – azt tapasztaltam, hogy november közepén, végén húzódnak el a téli, úgymond vermelő helyekre. Persze abszolút nem vermelnek, egész évben táplálkoznak. Jellemzően már októberben kezdődik a bandázás, ilyenkor nagyobb rajokba összeverődve kiválóan foghatók felszínen, vízközt. Számos szakaszán a Dunának például kőgátak öblében találtam rájuk, ahol a visszaforgó hirtelen leeső törést mart a mederbe, többnyire ennek a határnak a vonalában tartózkodnak, de a zátonyok is kiváló haltartók lesznek.

Annak köszönhetően, hogy egy adott területre koncentrálódnak, kialakul egyfajta versengés közöttünk a táplálékért, s a műcsalit egymás elől próbálják meg elmarni, ez legtöbbször felejthetetlen kapásokat eredményez. Rávágásuk kőkemény, majd kiveszi a horgász kezéből a botot és védekezésbe is mindent beleadnak, ezért a fékre fokozottan figyeljünk, nehogy letépje csalinkat a zsinórról.

A tél közeledtével, mikor megérkeznek az első fagyok vagy egy hidegebb áradás, elvonulnak a téli pályákra. Még egy-egy kósza halat akaszthatunk, de december elejére végleg eltűnnek azokról a területekről, ahol nyáron, ősszel találkozhattunk velük. A hidegebb hónapokra sodorvonalból kiállnak, inkább langós, lassabb részeket keresik, ilyenek a zátonyok, kőgátak öblei vagy csak egyszerűen egy belső íve a folyónak, ahol nem rohan a víz. Homokos, kavicsos és egyenes meder jellemzi azokat a helyeket, ahol ebben az időszakban a balint keresem. Hogy milyen mélyen? Ha azt mondom, hogy jó mélyre „elvermelnek”, akkor hihető vagyok, pedig a személyes tapasztalataim teljesen mást mutatnak. Két, három méternél mélyebben ritkábban találtam télen balint a Dunában. Nem mondom azt, hogy nincs, de a sekélyebb részeken kiváló eredményt érek el. És, hogy még egy lapáttal rátegyek, ritkán, nagyon ritkán a fenék közelében, inkább vízközt vagy a felső rétegben akasztom halaim.

Szemben a nyári, őszi tempóval és kapásokkal, télen minden belassul. Nem szükséges már olyan intenzíven tekerni a műcsalit, sőt, ha gumival horgászunk, elég vízközt sodortatni az igazán nagy hidegekben, ahogy számos horgászbarátom teszi. Egy hetven, nyolcvan centi zsinórt feltekerő orsó karját ha két másodperc alatt tekerünk egyszer körbe, az ideális tempó lehet – általában. Nagyobb hidegekben ezt lassíthatjuk is. Ha csak ütögeti, érdemes megpróbálni akár felére is csökkenteni a bevontatás sebességét (ami szöges ellentéte a nyári gyakorlatnak, amikor még gyorsabb tempóra szükséges váltani).

A kapások jellemzően apró ütésekből állnak, ritkán nyúl a megszokott vehemenciával rá. Többször előfordul, hogy sorozatban, mint a jász keszegek csak csipkedi a csalit, egy-egy értékelhető kapást van, hogy két, három ilyen előzi meg. Egyértelműen kimondható, hogy óvatosabban táplálkoznak, bár ez az óvatosság nem a gyanúból adódik, hanem a belassult anyagcseréből.

Pár éve télen kíméletességi szempontokból lecseréltem a háromágú horgaim egyágú, szakállnélküliekre, de halaim jelentős hányada búcsút intett az első métereken vagy meg sem tudtam akasztani őket, ezért egyágú horgot wobbleren már csak kizárólag a melegebb időszakokban használok, amikor rendre torokra veszik a csalit és emiatt mindkettőnknek könnyebb. Mindebből a tanulság annyi, hogy jóval nehezebbnek találtam téli balint fogni egyágú horoggal, akkor, és ott többet tudtam volna fogni, ha a sztenderd drillinget használom.
Ami a felszerelést illeti, 20 gramm dobósúly alatti, rövid bottal horgászom, ami feszes, gyors akciójú. Mivel vízközt és nem akadós terep a cél, ráadásul faggyal is számolni kell, nagyon vékony fonott zsinórt használok, ennek mérete a 10-es körül alakul, de semmiképp sem vastagabb 12-esnél. Jó választás lehet a Nanofil, de ügyelni kell rá, hogy bármilyen csomót nem bír, legjobb, ha not-a-knottal használjuk, ahogy én is teszem. Így szakítószilárdságának 98%-át megőrzi. A monofilhoz hasonlóan kevés vizet hord fel a gyűrűkre, de nem nyúlik, jobb a kontaktus a csalival.

A legkedveltebb téli wobblereimnek, amikkel balinra dobálok van egy közös tulajdonsága: csörgősek. Nem túl erősen, de a benne található kis golyók hangot adnak, amire jobban felfigyelnek a balinok és a hanghatás miatt valamiért eredményesebb a horgászat, több kapás érkezik.

Liples, crankbait és minnow formák egyaránt jók, ne féljünk az élénk színektől, bátran használjunk rikító festésű csalikat is akár verőfényes napsütésben, az eredmény nem fog elmaradni.