Horgász akciók 920

Tavaszi ultralight - nyomás pecázni!

Rengeteg a kis víz hazánkban, patakok, kisebb folyók, csatornák, holtágak telis tele vannak domolykókkal, kövesekkel, csukákkal, jászokkal, sügérekkel és balinokkal, nem csoda hát, ha egyre nagyobb teret követel magának a horgászmódszerek között az ultralight pergetés. Természetesen könnyűpergetni nem csak kisvizeken lehet, alkalmas erre akár a Duna is, és a tavaszi melegedő vizekben kiváló szórakozást nyújt a jász és a domolykó horgászata, s ezekből kis szerencsével és helyismerettel akár komoly mennyiséget is foghatunk egy horgászat alkalmával. Ráadásul a könnyűpergetéshez elég egy rövid bot, pici orsó és egy-két zsebben elférő műcsalis doboz, és már mehetünk is.

A bot

Természetesen elsőként azt kell megvizsgálni, hol és mire szeretnénk horgászni, de általánosságban elmondható, hogy az UL kategória dobósúlya nulla grammnál kezdődik (legalábbis ez van feltüntetve a botokon, de persze senki sem dobál súlytalan csalikat) és húsz, huszonöt grammnál megáll. Hogy UL-e a harminc-negyvengrammos bot? Az, harcsapergetéskor. De alapjában véve ha UL pecáról beszélünk, elsőre nem ez jut eszünkbe és valójában nem is ezt takarja. Az említett tartományon belül számos intervallumban készül UL bot, hosszuk általában 1,8-től 2,4 méterig terjed. És amíg korábban szinte alig lehetett ilyen rövid pálcákkal operáló horgászokat látni, ma egyre többen veszik kézbe a rövid botokat.

Botválasztáskor igyekezzünk a meghorgászni kívánt halakhoz igazítani a felszerelést, és ez különös tekintettel érvényes a botra. Pergetések alkalmával elsődleges szempont egy olyan ”nyél”, amivel élvezetes fárasztani egy kisebb domolykót is, de egy jobb balinnál is megállja a helyét. Ha saját felszerelésemre gondolok, akkor egy köztes megoldás születik évről-évre, s botjaim dobósúlya rendre 15 gramm körül alakítom, amit igyekszem B akcióval párosítani. Kevésbé csontos szájú halaknál előszeretettel nyúlok a B, de akár a C akciós botokhoz, míg köveshez, fekete sügérhez, csukához már kizárólag A, tehát spicc akciósat választok, mert ezekkel biztonságosabban meg tudom akasztani e fajokat, ezzel szemben a puhább szájú halaknál egy lágyabb bottal is jól be tudom ültetni a horgot. A dobósúlyon, a bot hosszán és akcióján felül fontos a nyél hossza is, ami többnyire akkor megfelelő, ha az orsótartónál fogva a botot, még nem nyúlik túl a könyökön. A pálca súlyát sem szabad elhanyagolni, bár azt sok forgalmazó még mindig nem tűnteti fel, de ami száz gramm körül alakul, az már jónak mondható (mert senki sem szeret fájós háttal órákig pecázni, de még rövidebb ideig sem). 

Az orsó és a zsinór

Nem csak botból, orsóból is létezik igen kicsi, inkább TK (túlzás kategória), mint UL. Jómagam nem használok 2000-es méretnél kisebb orsót (ez nem azt jelenti, hogy más se használjon), de még ezt is ritkán, többnyire a 2500-as méret dominál botjaimon, ebből a méretből már akár kétszáz grammos is található a piacon, tehát, ha jól összeválogatjuk felszerelésünket, akár háromszáz grammal a kezünkben cserkelhetünk naphosszat. Ezen orsók (ahogy Szlovákiában mondják, tekerők) dobátmérője alkalmas távoli dobásokhoz, és már olyan könnyű, jó minőségű anyagokból gyártják őket, szinte észre sem venni, hogy a kezünkben van. Könnyűpergetésre is tökéletesen alkalmas lehet egy pár csapágyas, és egy tűgörgős kivitel, mert nem attól lesz egy orsó jó, hogy csak csapágyból áll az egész.

Ami a kanócokat illeti, választhatunk fonott vagy monofil zsinórok között, s bár nem szokásom márkát reklámozni, de tavaly elkezdtem használni a nanofilt (úgy hirdetik, hogy se nem mono, se nem fonott), amivel maximálisan elégedett vagyok. Nem szívja fel a vizet, minimális súlya miatt nem lóg be, így sokkal közvetlenebb a kapás és nem mellesleg a világból ki lehet dobni a csalit 8-as, 10-es méretekkel – nem beszélve a 6-osról. Ettől függetlenül – ahol nagyobb halakra is számíthatunk, és a mederviszonyok miatt keményebben kell fárasztani – ott nyugodtan elmehetünk 15-ösig, kizárólag méretarányos fonott zsinórból. Ennél vastagabb felett úgy érzem, már nem illeszkedik a felszerelés többi tagjához. Jómagam a fonottat preferálom, mert közvetlenebb vele a kapás, és szakítószilárdsága biztonságérzetet nyújt egy nagyobb halas vagy akadós közegben. Tiszta víz esetén többnyire uni-knot kötéssel fluorocarbon előtétet teszek fel, ezzel igyekszem kiküszöbölni, hogy gyanút fogjanak a jobban látszó fonott miatt. Általánosságban elmondható, hogy azon a vízen, aminek áttetszősége alacsony, nincs jelentősége láthatóság szempontjából a zsinór típusának. Olyan jellegű vizeken, ahol van tér fárasztani és nem kell tartani az akadóktól sem, bátran használjunk vékonyabb damilt, amivel még élvezetesebb a fárasztás.

Csalik

Szerencsére nincs meghatározva, hogy mekkora méret számít UL csalinak, bár ha könnyűpergetésről beszélünk, a horgászok általában 1-5 centire asszociálnak. Ez teljesen rendben van, de számos olyan, ezektől nagyobb gumi és wobbler létezik, ami karcsúsága, súlya miatt még nyugodtan az ultalight kategóriába sorolható. Az apró wobblerek nagyon népszerűek és valóban igen fogósak ebben az időszakban. Sokan idegenkednek a villantóktól, pedig nem egyszer a legegyszerűbb fémek is jól hozzák a halat. A műcsalik tekintetében a természetes színek (persze egy papagáj színes tollazata is az), még inkább a táplálékhoz hasonló árnyalatok híve vagyok nappal. A barnás, zöldes, feketés, ezüstös színek kombinációjában hiszek, ezeket kötöm fel leggyakrabban, s ezekkel fogom dunai jászaim, domolykóim, és balinjaim nagy többségét. Zavaros vízben vagy mélyebb rétegekben rikító színekkel is érdemes kísérletezni, bár megítélésem szerint kevésbé van ilyenkor jelentősége a színnek, annál inkább a csali mozgásának, rezonanciájának. Ritkán, de olyan is előfordul, hogy minden mindegy, annyira eszik a hal, de mi van, amikor nem? Ilyenkor kell a legjobb színösszeállítást, a legjobban a táplálékra hajazó színkombinációt kiválasztani, jól elbújni a hal elől, és minden tudásunkat bevetni, hogy lépre csaljuk, átvágjuk őket.

Mivel lassacskán valóban megérkezik a tavasz, a megáradt szélvizek elkezdhetnek végre melegedni, érdemes lesz azoknak is leporolni az UL botokat, akik a telet szögre akasztott bottal töltötték.

 

 

Ezek megvoltak?bezár
Tovább a Fishing Time-ra »
DAM XTherm termoruha szett 1200 34e

hirdetés