Horgász akciók 920

Tavasz, jász, UL

Crankbait vagy minnow, mono vagy fonott? És még sok kérdés, ami felmerül folyton azokban, akik jászozásra adják fejüket. Az első felszerelés kiválasztása sokakat bizonytalansággal tölt el, jól jöhet néhány támpont, amire alapozva már döntés születhet.

Már hetek óta remekül fogható a jász, de már a legelején felhívnám a figyelmet két dologra, az egyik, hogy pár nap és tilalom, a másik, hogy igen izgága halról van szó, ha nem vagyunk óvatosak, könnyedén az ujjunkban landol a horog, többek között ezért is lesz érdemes lenyomni a horog szakállát, de erre még később visszatérek.

A jász ívási ideje – ha szabálykövető volna ez a keszegféle -, legkorábban április közepén kezdődne és május végével zárulna. A tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy sokszor korábban indul és korábban is végződik. Egészen a hivatalos tilalmi idő kezdetéig horgászható, bár, mikor olyan példányt fogok, amiből folyik a tej, abbahagyom a horgászatát (jellemzően már egész évre, csak a tilalom előtt hajkurászom őket minden évben), hisz a jó szaporulat mindennek az alapja, ívási időben nem helyénvaló a zargatásuk. Legyünk méltó gazdái a vizeknek, korábban ujjal mutogattunk a halászokra, hogy ívó halakat hálóznak, mi ne essük hasonló hibába.

Ebben a kora tavaszi időszakban a halak felkeresik a sekélyebb vizeket, összeverődnek, s csapatostól vonulnak a folyókon. Meglepő vagy sem, jellemzően gyorsabb vizeken találjuk meg őket, vagy a surranók mögötti gödrökben. Nagy segítség lesz azok számára, akik nem rendelkeznek konkrét helyismerettel, hogy ez a hal még akkor is mutatja magát, ha egyébként a fenék közelében tartózkodik. Alkalmanként felnéz, fordul egyet a felszínen, s visszaül a mélybe – legalábbis a személyes tapasztalataim ezek. Sokszor sem a felszín közelében, sem vízközt vezetett csalinak nem nyúl oda, ilyankor is tudunk kapást kicsikarni egy mélyre törő vagy vertikális csalival, de pici, három-négy centis plasztikok is megfelelhetnek sodortatva mini 6-os jigfejjel, a körülményeknek megfelelő súllyal, vékony fonottal.

Apropó, fonott. Fonott zsinór vagy monofil? Monofil, ha nem ragaszkodunk a fonotthoz. Én ragaszkodom, de ilyen puhaszájú halaknál, mint a jász is előnyösebb lehet rugalmassága miatt a damil. A jász keményen harcol, erőteljesen dobálja magát, ha ezt a bot, a zsinór és a fék nem tudja lekövetni, akkor a halaink el fognak menni, a szájuk szét fog szakadni, és a vékonyhúsú horgok ki fognak hajlani, mindennek egy igazán súlyos következménye is lesz, nem tudunk majd mit kiposztolni a közösségi oldalakra. Monfilból válasszunk húszas körülit, fonottból hatos, nyolcas méret is megteszi. Utóbbihoz S-es méretű not-a-knot csomómentes kapoccsal rögzítsük a műcsalikat, a monofilhez pedig duplanullás vagy nullás kapcsot használjunk. Ha köves (nem a hal) környezetben horgászunk, kössünk vastagabb flurorcarbon előkét, ez kophat a vékony főzsinórunk helyett.

Ami a botot illeti, a Pezon Stinggel horgásztam, nagyon karcsú, gyönyörű formával, színekkel piacra dobott UL-bot. Megjelenésében egy felsőkategóriás szintet tükröz, árában pedig egy közép belépő osztályba sorolnám. Ez alá pozícionálta a gyártó cég a Flow-t, ami hasonló, valamivel nagyobb gyűrűkkel ellátott, szintén a finompergetés szerelmeseinek készült pálca. Aztán ott van még a legnépszerűbb Mini Spin is, ami szintén az UL fanok nagy kedvence, ára pedig az a bizonyos belépő kategóriába helyezi. A botokat háromfél és hét grammos dobósúlyban használom, a gyengébbet a bátrabbaknak ajánlom, igen izgalmas vele egy másfeles jász vagy balin kifárasztása a folyón.

Ha wobbler, akkor duci vagy inkább a hosszúkás forma? Csörgős vagy néma csali? Mennyire csörögjön? Mekkora csali legyen? 4 centi körülire mondanám, hogy lőjük be a méretet, s a jász szereti, ha csörög, ha nagyon csörög azt is. A wobblerek méretét tehát három és öt centi közé lőjük be, ettől nagyobbnak is nekimegy, de inkább éjjel.

Nagyon fontos kitérni a horgokra is, már korábban említettem, most vissza is térek rá. A jász, akár csak a pisztráng nem rendelkezik túl nagy szájjal, amit ráadásként könnyen szétszakít a horog, de izgága mozgásával ugyan ilyen könnyedén eléri, hogy a kezünkben landoljon valamelyik szabadon lifegő ága. Aztán vége a pecának, ha nem tudjuk helyben megoldani magunknak a kivételt. Egy szerencsés peca alkalmával, ha nagyon belenyúlunk, rengeteg halat megszúrunk, kifárasztunk. Mind a halnak, mind nekünk sokkal egyszerűbb lesz, kevesebb kárt okoz, és kisebb vesződséggel jár akár egy mélyebbre vett horog kiakasztása, mint egy jó kis szakállas roncsolása, kiizzadása a halból, nem is beszélve arról, ha egy ilyet ránt kellemes mélységbe a körmünk alá.

Szembe kell nézni azzal a ténnyel, hogy a mi szórakozásunk, hobbink az más élőlényeknek sérülést okoz, igyekezzünk minimalizálni ezeket, használjuk szakáll nélküli és, vagy egyágú horgokat. Rögtön két érv a szakáll nélküli horog használata mellett és még nem beszéltünk arról, hogy ha elszakad a zsinór, ki tudja rázni a hal magából, vagy hogy jobban belefordul a húsba, többet fog, jobban tart. Hogy magasabb-e a leakadások száma? Nem. Feszesen tartott zsinórral számomra mérhetetlen volt a különbség. Aki még nem tette, próbálja ki, használjatok szakáll nélküli horgokat és vigyázzatok a vizekre!

 

Ezek megvoltak?bezár
Tovább a Fishing Time-ra »
DAM XTherm termoruha szett 1200 34e

hirdetés