Szezonindító horgász akciók 920

Mit húzzunk, ha bezavarosodik?

Az idei évben kénytelenek voltunk újra alkalmazkodni folyóinkon a tartósan magas vízszinthez és az ezzel többnyire együtt járó zavaros, úgymond koszos vízhez.

Az idei év merőben eltér az elmúltakhoz képest. Az eddigi csapadékmentes esztendőket egy igen esős követte, gyakorlatilag nem telt el úgy hét, hogy ne esett volna, de inkább szakadt. Nem csak nálunk, a környező országokban is hasonló volt a helyzet Európa-szerte, s az előrejelzést nézve ez ebben a hónapban sem lesz másként. 

Kinek jó, ha zavaros?

Ha esik, akkor árad. Ha árad a Duna, akkor bezavarosodik, kitolja a halakat a mederből, az addig csendes mellékágak és -folyók sáros lét mosnak a mederbe. A víz áttetszősége gyakorlatilag majdhogy a nullával egyenlő. Ilyenkor nem csak az emberi szemnek, hanem a halakénak is fizikai képtelenség tovább látnia pár centinél, így kénytelen egyéb érzékszerveire, mint például hallására hagyatkozni.

Színben sem árt, ha minél nagyobb kontraszt van a csali és a víz között, de jóval nagyobb hangsúlyt kell fektetni a wobbler által keltett zajokra, rezgésekre és azt sem árt tudni, hogy ha nem látnak a halak, jóval gyanútlanabbak, és könnyebben nekimennek a darabosabb csaliknak is. Talán ezért is és a táplálékszerzés nehézségei miatt is egyszerűbb ilyen körülmények közt balint fogni, tehát egyértelműen a horgászoknak kedvez az ilyen víz, mégha kevésbé is szeretjük. Mellékesen jegyzem meg, hogy a "zavarosban halászik" szólás sem alaptalan, a halászok is kifejezetten szeretik ilyenkor letenni hadrafogható összes hálójukat, ugyanis azt sem látja meg a hal.

Hol?

Mindenhol érdemes megpróbálni, ahol egy kis visszaforgó keletkezik, ugyanis a kis és nagyhalak beállnak ezekbe az erős sodrás elől. Ilyenek a magasabb kőgátak, szigetek végei, öblözetek bejárata, csatornák, folyók torkolata vagy nagyon egyenetlen part, ami sűrűn kidobja a vizet. Különös figyelmet szenteljük ilyenkor is a zsilipek környékére.

Mivel?

Jómagam konkrétan egy 190-es, 4-18-as (viszonylag peckes) Mag Pro-t használok, de bármi, ami hasonló kategóriájú bot, az kiváló élményt nyújt egyaránt a horgászathoz, és a fárasztáshoz is. Természetesen ilyen vízben teljesen felesleges fluorocarbon előke, a zsinór vastagságát fonottból 12-es méret köré javaslom, a bátrabbak mehetnek alá is, a harcsától tartó vagy inkább arra számítók nyugodtan használjanak vastagabbat, a hátránya csupán annyi lesz, hogy kisebbet fognak tudni dobni, s esetleg ha nem bevonatos, akkor nagyobb lesz a belógása is. Orsó sztenderd 2500-as, tűgörgős könnyű kis pergetőorsó, ami illeszkedik a bot karakterisztikájához. Csali, mint ahogy azt már említettem, egy intenzív csörgésű, de kevésébé mélyre merülő típus, szóba jöhetnek akár a lipless, azaz nyelv nélküli ún. vertikális csalik is a felszínhez közel húzva, de ebből is olyat válasszunk, aminek testében golyók helyezkednek el.

Gyorsan? Lassan? Hogyan húzzuk?

Korábban magam is sokat dilemmáztam, hogy az egyébként megszokotthoz képest húzzam-e lassabban a wobblert. Az én tapasztalatom az, hogy ugyan úgy megkoppintja akadás nélkül, mint tiszta vízben a tempósat, ugyanis kényelmesen mögé tud állni, követni és azt, ezért napközben, jó fényviszonyok mellett gyorsan, inkább nagyon gyorsan tekerem, fényváltás időszakában pedig mérsékelem a sebességet, de egyáltalán nem lassan húzom.

Ne feledjük, zavarosban horgászni is jó, nem csak halászni!

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned.
Ha még nem regisztráltál, itt regisztrálhatsz.

Beléphetsz fikanickkel is, így nem tároljuk az adataidat és név nélkül kommentelhetsz.

Mindezt megspórolhatod, ha a Facebook segítségével lépsz be:
Belépés facebook-kal
 

thespy
6 éve

Spin shad próba : fél óra alatt kb. 12 db balin

19

Eléggé... :) Hogy ne legyen off: áradásnál sok szép hal jön fel, ill., ki a mederből, szóval az ált. 15-25 méteres dobásokkal meghorgászhatóak legyezve is a kövezések úgy, hogy az elakadás veszélyét redukáltuk. A korábban említett "zajosabb" legyek, vagy az illusztrált wobbler-légy pedig kellőképpen figyelemfelkeltő (megjegyzem: egy kb. 3/8 Oz., azaz, kb. 10,5 grammos pergetőbottal is el lehet dobni, ha épp' nem legyeznénk, s ilyen dobósúlyú, minőségi bottal, nyúlásmentes, vékony fonottal már meg is lehet akasztani a süllőt).

18
jurinovics
6 éve

Aha világos, a tengeri legyezőknél szoktam ezt látni. (Jól elkanyarodtunk az eredeti, pergetős témától. :) )

17
hirdetés (x)

Legyezve szinte SOSEM a bottal vágsz be, hanem az ún. "strip strike-ot" alkalmazod. Röviden: mikor, húzod be a legyet, ugye, aprókat húzva - egyet, kettőt rángatva - teszed. Mikor rávág, a bottal párhuzamosan, erőteljesen megrántod hátrafelé a zsinórt (sokszor, nem árt még egyet, rögtön utána). Így nincs az a süllő-, csuka-, vagy harcsapofa, melyet ne ütnél át (szakáll nélküli, vagy lenyomott szakállú horognál ez még könnyebb.

16
jurinovics
6 éve

Szép, én még sosem fogtam süllőt legyezve. Van a 8-as botban annyi erő, hogy biztonsággal be tudd ékelni a vastag horgot a csontos szájába? Nem szoktak fárasztás közben lemaradni?

15

Pici stabilizáló súlyozás - narancs "bumszli" - kell, hogy abszolút stabil maradjon, de egy #8-as Thomas&Thomas Horizon-nal simán dobom, #6-os Sage TCR-en már picit rángat a back cast-nél...
Na, pl. ilyenkor, ha az ember még gondolna némi magyarázatot fűzni a kommentjéhez, jól jönne a hozzászólás szerkesztése c. opció.. :)

14

Süllők. De hülye vagyok, nem BB clouser-re, hanem a saját "fejlesztésű" wobbler-legyemre:

13
jurinovics
6 éve

Mármint két balin? Szép munka!
(Nem tudom, hogy most épp pontosan milyen a helyzet a Dunán, csak általánosságban írtam, amit írtam.)

A hozzászólásokat szerkeszteni? Hm, eddig még senki sem kérte, hogy lehessen. :)

12

...ja, és értelem szerűen a Dunán, bár a "félvíz" kifejezés utal a folyóvízre (megj.: technikai kérdésem, hogy miért nem lehet szerkeszteni a hozzászólást...?). :)

11

Nyilván, konzisztens ellenállása egy légynek nincs, vagy elenyésző egy wobblerhez képest, max. a stripping során "érezzük," hogy nem egy 8-as xmas tree-t, vagy 10-es appetiser-t húzunk, ha épp' egy 20 centis "fél nyúllal" csukázunk, süllőzünk... ;)
Azonban, most félvíznél, mikor MÁR nem lehet a kő felett elhúzni, de MÉG nem tudunk ráállni a kövezésre jó alternatíva, még ha, zajosabb is a zsinór, mint egy vízre fektetett 11-es Original. Csukázni, süllőzni csak weedguard-dal kötök legyet (vagy clouser-ként upside-down, esetleg offset-re, hogy redukáljam az elakadást). Így, az amúgy is finoman vezetett légy a még zavaros, de lassan apadó vízen is elhúzható a kövezésen, ruganyok közvetlen közelében. Tegnap kettő jött 2/0-ás chartreuse/fehér bendback clouser-re, olyan másfeles formák lehettek.

10
jurinovics
6 éve

Persze, vannak egészen nagy vízkiszorítású és egészen sűrű legyek, sőt, csörgős legyek is. :) De általánosságban a légy - akármilyen penetráns is - nem fogja kicsavarni a rezonanciájával a botot a kezemből.

Az is igaz, hogy más egy bezavarorosdott Balaton és más egy tejeskávéra váltott Duna vagy Tisza. Előbbihez 10-15 centi átlátszóság és (a hullámokat leszámítva) állóvíz párosul, amiben jobban terjed a hang, míg egy jól megáradt Dunában az átlátszóság lehet 3 centi és mellé sokszor akkora sodrás jár, hogy a rezgés (főleg a wobblernél ugye puhább testű légy keltette finomabb rezgés) nagy részét is elnyeli.

9

Gyerekként a Balcsin én is használtam a kvázi extrafinom ólmos-legyes előke wobbleres változatát, teljesen jó, bár akkor még nem nyertem légykötő versenyeket, hogy finoman fogalmazzak.. :D A Duplo csoki papírjának csillogó, belső fele, vagy a még klasszikusabb tejeszacskó és kész! Dobásnál ugyan túl sok volt a drag - 8-9 évesen fingom sem volt, hogy ez voltaképp' a legyezésnél majd nagyon fontos lesz - , így hangosan, surrogva repült és nem is nagyon messzire. Azóta sok minden változott, de, ahogy miska írta abszolút van létjogosultsága, kivétel a kövön való süllőzés, ahol a dupla csali csak probléma, pláne éjjel.

8
miska
6 éve

Legnagyobb(5.2 kg) balinomat egy holt ronda,fehér kecskeszőrből kötött léggyel,tejeskávé állagú víznél fogtam a Tiszán a Maros torkolata fölött kb.6-7 éve.Azóta esti-éjszakai pergetésnél vastag monofil előkén,a wobbler vagy gumihal elé kötve legyet is felteszek,sokszor elcsípte már süllő vagy balin,néha harcsa is.Érdemes kipróbálni,vigyázat,nagyobb a beakadás esélye.

7

Ez légyfüggő, rengeteg típus igen attraktív, nem csak formailag, hanem színben, hangban, térfogatban, vezetési technikában, hozzáigazított zsinórtípussal és még sorolhatnám. Ezek legalább azonos, ha nem nagyobb sziluettet adnak, nagyobb feltűnést keltenek, mint egy wobbler. Ezen kívül és ezek mellett, vannak kifejezetten "hangos", ún. teaser-legyek (pl. egy gurgler, flute fly, dahlberg diver-ek stbstb.).
Ugyanakkor éjjel, süllőzéskor én is inkább wobblerezek, de ez elsősorban azért, mert egy kellően nagy süllőző legyet nem lehet szépen prezentálni - vagy maga a zsinór túl hangos - , úgy, hogy ne zavarja meg a süllőket.

6
thespy
6 éve

Köszi a segítséget, most vettem egy 55 ös Crankstert meg egy 14 g spin shad -et, hetvegen ki szeretném próbálni mindenképp, függetlenül a Duna tisztaságától, nagyságától...

5
jurinovics
6 éve

A legyezéssel nem feltétlenül értek egyet. Mivel a légynek nincsen hangja, zavaros vízben sokkal nehezebben találja meg a ragadozó. Ráadásul a vízkiszorítása is jóval kisebb, mint egy duci wobbleré, így főleg alig kelt rezgéseket.

Ha épp a balin közelében húzom el a streamert, akkor persze észreveszi zavarosban is, de egy vastag, ráadásul csörgő wobblert akár 20-30 méterről is kiszúrhat.

4

Ez abszolút halfüggő; Balinra, harcsára, mind pergetve, mind pedig legyezve egyértelműen a zavaros, felkavart víz a jó (Balcsin pl. a viharos, felkorbácsolt felszín kiváltképpen nagy előny), mert - ahogyan Csaba is írja - könnyebben kapja el, ui. a ragadozó mindig fejlettebb, minta préda (táplálékpiramis, a minőség a mennyiséggel szemben).
Süllő esetében is remek lehetőségekkel kecsegtet az áradó víz: a prédát kiszorítja a gyorsabb víz, őket pedig a ragadozók követik, ráadásul a süllő jól boldogul rossz fényviszonyok között (látás, egyéb érzékszervek stb.).
Sügér, köves so-so, csuka, pisztráng, galóca horgászatánál előnyt élvez a tiszta víz...szerintem... :-)

3
vasscsaba
6 éve

Nem lehet kijelenteni, hogy melyik a jobb, ez változik. Én jobb szeretem a délutáni pecákat, akkor bele lehet menni az éjszakába is.

2
thespy
6 éve

Csabi, szerinted mikor a legjobb kimenni, hajnalban vagy pedig szürkületben - éjjelig? Melyik időszak a legeredményesebb ?

1
Ezek megvoltak?bezár
Tovább a Fishing Time-ra »
Szezonindító horgász akciók 1200

hirdetés