Horgász akciók 920

Mit húzzunk, ha bezavarosodik?

Az idei évben kénytelenek voltunk újra alkalmazkodni folyóinkon a tartósan magas vízszinthez és az ezzel többnyire együtt járó zavaros, úgymond koszos vízhez.

Az idei év merőben eltér az elmúltakhoz képest. Az eddigi csapadékmentes esztendőket egy igen esős követte, gyakorlatilag nem telt el úgy hét, hogy ne esett volna, de inkább szakadt. Nem csak nálunk, a környező országokban is hasonló volt a helyzet Európa-szerte, s az előrejelzést nézve ez ebben a hónapban sem lesz másként. 

Kinek jó, ha zavaros?

Ha esik, akkor árad. Ha árad a Duna, akkor bezavarosodik, kitolja a halakat a mederből, az addig csendes mellékágak és -folyók sáros lét mosnak a mederbe. A víz áttetszősége gyakorlatilag majdhogy a nullával egyenlő. Ilyenkor nem csak az emberi szemnek, hanem a halakénak is fizikai képtelenség tovább látnia pár centinél, így kénytelen egyéb érzékszerveire, mint például hallására hagyatkozni.

Színben sem árt, ha minél nagyobb kontraszt van a csali és a víz között, de jóval nagyobb hangsúlyt kell fektetni a wobbler által keltett zajokra, rezgésekre és azt sem árt tudni, hogy ha nem látnak a halak, jóval gyanútlanabbak, és könnyebben nekimennek a darabosabb csaliknak is. Talán ezért is és a táplálékszerzés nehézségei miatt is egyszerűbb ilyen körülmények közt balint fogni, tehát egyértelműen a horgászoknak kedvez az ilyen víz, mégha kevésbé is szeretjük. Mellékesen jegyzem meg, hogy a "zavarosban halászik" szólás sem alaptalan, a halászok is kifejezetten szeretik ilyenkor letenni hadrafogható összes hálójukat, ugyanis azt sem látja meg a hal.

Hol?

Mindenhol érdemes megpróbálni, ahol egy kis visszaforgó keletkezik, ugyanis a kis és nagyhalak beállnak ezekbe az erős sodrás elől. Ilyenek a magasabb kőgátak, szigetek végei, öblözetek bejárata, csatornák, folyók torkolata vagy nagyon egyenetlen part, ami sűrűn kidobja a vizet. Különös figyelmet szenteljük ilyenkor is a zsilipek környékére.

Mivel?

Jómagam konkrétan egy 190-es, 4-18-as (viszonylag peckes) Mag Pro-t használok, de bármi, ami hasonló kategóriájú bot, az kiváló élményt nyújt egyaránt a horgászathoz, és a fárasztáshoz is. Természetesen ilyen vízben teljesen felesleges fluorocarbon előke, a zsinór vastagságát fonottból 12-es méret köré javaslom, a bátrabbak mehetnek alá is, a harcsától tartó vagy inkább arra számítók nyugodtan használjanak vastagabbat, a hátránya csupán annyi lesz, hogy kisebbet fognak tudni dobni, s esetleg ha nem bevonatos, akkor nagyobb lesz a belógása is. Orsó sztenderd 2500-as, tűgörgős könnyű kis pergetőorsó, ami illeszkedik a bot karakterisztikájához. Csali, mint ahogy azt már említettem, egy intenzív csörgésű, de kevésébé mélyre merülő típus, szóba jöhetnek akár a lipless, azaz nyelv nélküli ún. vertikális csalik is a felszínhez közel húzva, de ebből is olyat válasszunk, aminek testében golyók helyezkednek el.

Gyorsan? Lassan? Hogyan húzzuk?

Korábban magam is sokat dilemmáztam, hogy az egyébként megszokotthoz képest húzzam-e lassabban a wobblert. Az én tapasztalatom az, hogy ugyan úgy megkoppintja akadás nélkül, mint tiszta vízben a tempósat, ugyanis kényelmesen mögé tud állni, követni és azt, ezért napközben, jó fényviszonyok mellett gyorsan, inkább nagyon gyorsan tekerem, fényváltás időszakában pedig mérsékelem a sebességet, de egyáltalán nem lassan húzom.

Ne feledjük, zavarosban horgászni is jó, nem csak halászni!

 

 

 

Ezek megvoltak?bezár
Tovább a Fishing Time-ra »
D.A.M. XTherm Winter 2 részes vízálló, halk thermoruha szett AKCIO

hirdetés