Szezonindító horgász akciók 920

Rejtsük el a horgot!

A ragadozók horgászata során gyakran szembesülünk olyan problémával, hogy a megcélozott halaink akadóban, sűrűbb növényzetben tartózkodnak. Ezeken a helyeken a hármashoroggal szerelt műcsalik kevésbé hatékonyak, ilyenkor valami mást kell kitalálni.

Ha fában, vagy egyéb marasztaló akadóban horgászunk, akkor a drillingek beakadása, és a műcsali elvesztése fenyeget, a ha hínárban, bomló növényi részek között keressük a halat, akkor pedig a horgokra rakódó növényi részek teszik használhatatlanná a wobblert, ami nem képes a felesleges "sallangokkal" normálisan veretni.

A szituáció a szezon előre haladtával egyébként a frekventált vizeken hatványozottan jelentkezik. A viszonylag sok horgász már a könnyebben meghorgászható helyeket többször átfésülte, s a nehezebb terepeken sokkal több lehetőség adódik. A csukák egy részét egyszerűen kifogták és elvitték, vagy pedig a folyamatos zavarással olyan helyre kényszerítették, ahol nagyobb biztonságban érzi magát.

Vannak olyan nagyobb kiterjedésű vízterületek, mint pl. a Tisza-tó egyes ártéri szakaszai, ahol nagy mennyiségű fa, tuskó található a víz alatt, ráadásként még a töklevél lesüllyedt, vastagabb száraira is számítani lehet. Itt a legtöbben csónakból villantóznak, s ha elakadnak, akkor odamennek a csónakkal és megpróbálnak az akadó fölé állva szabadítani. Ezzel a pályát könnyű tönkretenni és a horgászat folyamatossága is csorbát szenved.

Ilyen helyzetben én az esetek döntő hányadában rejtett horgos rendszerekkel horgászom. Az elsőszámú választásom a Sebile Magic Swimmer Soft. Ez egy speciális plasztik csali (melynek megvan a wobbler változata is), ami két szűkítéssel három részre van tagolva. Slotok (nyílások) segítik, hogy az offset horog a megfelelő pozícióban állhasson, s kapás és bevágás során könnyedén kibújhasson.

Sima behúzás során kígyózó mozgást végez, akár így is fogós csali, de sokkal jobban szeretek egy kicsit "variálni" vele. Szeretek a műcsalinak - és persze a csukának, vagy a fekete sügérnek is - időt hagyni, hogy rászánja magát a támadásra. Ehhez igyekszem viszonylag lassan bevontatni. A visszahúzás során a folyamatos twitcheléssel (apró rántásokkal) a Magic Swimmer Soft jobbra-balra félköröket ír le, s már messziről magára vonzza a ragadozók figyelmét.

Ez a csalizási rendszer is a Sebile Soft Weight System horgait és puha tungsten súlyait használja. A lényeg, hogy a kis átfúrt hengeres súlyokból céljainknak megfelelő mennyiségben és pozícióban tudunk a horog öblére húzni. A súlyok pozícionálásával a műcsali egyensúlyát állíthatjuk be. Ha előre húzzuk a súlyokat, akkor értelemszerűen kissé előre bukik a plasztik, ekkor könnyebben tudjuk növényzetek lukaiba, tisztásaiba függőlegesen beküldeni. Ilyenkor ha csak hagyjuk szabadon esni, akkor is "él", félkörívben süllyed, mintha egy táplálékért az aljzatra érkező kishal lenne.

Ha az ólmocskákat az offset horog öblének közepére helyezzük, akkor a legjobb az egyensúlya a twitcheléshez, és a kígyózó mozgás létrehozásához is. Bár a gyártó ajánlja a tungsten súlyok hátra húzását is, és ebben nem találtam semmi hasznosat.

Ha rejtett horgos rendszerekkel horgászunk, akkor egy kissé keményebb felszerelést ajánlatos használni. Nem durva cucc kell, csak kell egy kis tartalék a bevágásokhoz. Ki kell azt a horgot bújtatni a csaliból. Nálam kapóra jött a 2015-ös botok áttanulmányozása közben az új Mitchell Mag Pro Advanced családból a 8-32 grammos modell.

(Ez a család a hatalmas népszerűségnek örvendő Mag Pro botcsaládot váltja. Kicsit "fiatalosabb" a design a street fishingre hajazó fehér minkákkal, de a lényeg, a 24 tonnás tömörítésű carbon alapanyag a régi, és a kéttalpas LTS gyűrűk is remek minőséget képviselnek, ahogy az osztott EVA nyél is.) Van pár botom a 20-25 gramm alatti kategóriában, melyeket leginkább használok, és van pár kedvencem a 15-40 körüli zónából is.

Ez a 8-32 g, a maga feszes habitusával beilleszkedik közéjük, és tökéletesnek látszott a Magic Swimmer Softtal való horgászathoz. Az orsók között is egy erősebb változathoz nyúltam, a Penn tavalyi modellje, a Conflict nagyon bevált idén, így abból egy 2500-as méretet rögzítettem az borsótartóba.

A zsinórok közül a Berkely FireLine Braid az idei kedvencem, a 0,18-as elképesztően vékony, tán még a ráírt értéknél is vékonyabbnak tűnik, és a szakító szilárdsága ezzel együtt impozáns - 17,9 kg. Ezzel már be lehet suhintani a csukának.

Ha Magic Swimmer Softtal horgászunk, érdemes a zsinórt is folyamatosan szemmel tartani. Időnként amikor beengedjük egy-egy fa mellé, vagy egy hínár tisztásba, a kontroll kicsit lazább. Ha leveri a csuka, a lazább zsinóron szemmel is látható lehet a rándulás. Ha a mértéke nagyobb, a botspiccen is érezhetjük.

A reakciónk nem kell, hogy villámgyors legyen. Van lehetőségünk rákészülni a bevágásra - akár még egy kis zsinór spannolással is. Lehetőleg ne szakítsuk bele a halba a csalit, de a körülményekhez mérten keményet akasszunk! Meg kell barátkozni a gondolattal, hogy a rejtett horgos módszerrel némileg kevésbé lesz jó a megakasztási százalékunk.

Ha beletanulunk, ez gond egyre kevésbé kerül elő. Annyival több kapást kapunk, hogy ezzel nem lesz nehéz együtt élni. Különösen, mert nagyon sok helyet nem is lehet más módszerrel meghorgászni.

Érdemes rámutatni, hogy a csukán mellett a fekete sügér is imádja a Magis Swimmer Soft-ot, igaz, hogy ennek a fajnak a szezonja lassan véget ér, de majd tavasszal lehet folytatni.

Számomra az idén még több olyan csukás víz szerepel a naptáromban, ahol a Magic Swimmer Soft szerepet fog kapni. Igyekszem majd további tapasztalataimat is megosztani.

 

Ezekre szükséged lehet:

Magic Swimmer Soft 105Sebile Magic Swimmer Soft 105 SP20 [021250565]Sebile Magic Swimmer Soft 105 FireTiger Gold [021407841]Sebile Magic Swimmer Soft 105 Natural Shiner [021407843]Sebile Magic Swimmer Soft 105 SP24 [021250566]Sebile Magic Swimmer Soft 105 SP25 [021250567]Sebile Magic Swimmer Soft 105 Green Back Ghost [021407844]
Sebile
Magic Swimmer Soft 105

10gr, 105mm

2.590 Ft-tól / csomag
Magic Swimmer Soft 130Sebile Magic Swimmer Soft 130 SP30 [021250546]Sebile Magic Swimmer Soft 130 SP31 [021250543]Sebile Magic Swimmer Soft 130 SP20 [021250564]Sebile Magic Swimmer Soft 130 SP29 [021250556]Sebile Magic Swimmer Soft 130 Orange Fleeing Prey [021407858]
Sebile
Magic Swimmer Soft 130

19gr, 130mm

2.790 Ft / csomag
ConflictPenn ConflictPenn Conflict
Penn
Conflict

1000-6000

33.649 Ft29.990 Ft / darab

Hozzászólások

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned.
Ha még nem regisztráltál, itt regisztrálhatsz.

Beléphetsz fikanickkel is, így nem tároljuk az adataidat és név nélkül kommentelhetsz.

Mindezt megspórolhatod, ha a Facebook segítségével lépsz be:
Belépés facebook-kal
 

Sziasztok.
Báthory Lajos vagyok.Én Észak-Írországban élek.Ma volt alkalmam először kipróbálni a soft bait-et.Meg kell mondjam,hogy eddig 2es méretű onduspoon-al pergettem,és volt olyan 2-3 órás pecám,ahol 14 csukát fogtam.De ilyet még sosem tapasztaltam,ahol 10 dobásból 9 rávágással végződik.Ez nem reklám,de ez a soft bait valami nagyon nagyot tud.Hihetetlen élmény vele pergetni.Szerencsére itt nem elterjedt csali,mert üresre lehetne fogni vele a vizeket sajnos.Aki élménypecára vágyik,annak csak ajánlom.3 órát pergettem ma egy közeli tavon,és cafatokra rágták a gumihalat a csukák.Tényleg lógott mindene szegénynek.Sajnos az utolsó csuka valahogy kinyitotta az előke kapcsát,és angolosan távozott a gumihallal együtt! :-( Pedig eltettem volna emlékbe.Több horog pedig nem volt nálam.Persze halat nem hoztam haza,de felejthetetlen élményt adott.Fenékre letéve és onnan felugráltatva megőrülnek érte a halak!Köszönöm önnek Szarvas Zoltán Úr,hogy megosztotta ezt a cikket,mert ez alapján vettem az elsőt.Ja és a 13 cm-est próbáltam natur színben.Most rendeltem 16 cm-est csuka mintázatban.Szerintem nem fogok benne csalódni! Szép estét mindenkinek!Görbüljön :-)

7
vasscsaba
6 éve

szaladok én is :)

6
hirdetés (x)

Én a Webfishingben vettem a hard monot , a csöveket, és a krimpelő fogót is!

5

Az előkéim régebbi beszerzések, utánanézek, most hol lehetne hozzájutni!

4
???????????????? (fikanick)
6 éve

SZERVUSZ! ÉRDEKELNE, HOGY HOL TUDNÉK VÁSÁROLNI KÉSZ HARDMONO ELŐKÉT?

3

Igen ez egy ún. "hard mono" előke, 40 cm hosszú, kb. 0,55-ös lehet az átmérője, ráírva csak 40 lbs szakító van, ami kb 16 kg. Ezt készen veszem, de lehet otthon 'krimpelni' is.

2
Fishmageddon
6 éve

Flourokarbon előke, jól látom?

1
Ezek megvoltak?bezár
Tovább a Fishing Time-ra »
Camping - JRC ágy hálózsák  - 1200

hirdetés