Szezonindító horgász akciók 920

Hogyan fogjunk kapitális süllőt?

Bizonyára vannak páran, akik több kapitális süllőt fogtak nálam, ez az írás nem is nekik szól, hanem azoknak, akiknek még egyáltalán nem vagy már volt a horgon, de valahogy mindig a nagy ment el.

 Azt a legelején szeretném leszögezni, hogy tapasztalatom kizárólag a Dunán szereztem, bár a süllő anatómiája mindenütt ugyan olyan, szokásaik eltérnek. Remélem, hogy azok, akik megbecsülik a kapitális halakat, vissza is engedik, azok találnak itt hasznos információkat vagy ezen írás alapján javaslataim továbbgondolva, átültetve a helyi viszonyokba eredményesebbek lesznek a nagy süllők horgászatában. Ez az írás nem a halak megkereséséről, vagy bevontatási technikákról fog szólni (azt már korábban megírtam a Kormorán és a Gnú-effektus c. anyagban), hanem a már felderített jó süllős pályák nagy halainak megakasztásáról, és sikeres kivételéről.

Nem véletlen nőtt akkorára

Hozzáértők szerint, kiváló körülmények között, például a Tisza-tavon egy hat éves süllő eléri a hat kilogrammos tömeget, de normál körülmények között úgy nyolc év alatt felszedi ezt magára, ebből nem nehéz kiszámolni, hogy tizenéves halak horgászatáról szól ez az írás. Nagy felelősség.
Szeretek egyedül horgászni, meg van az oka, a komolyabb süllőket mindig akkor akasztom, ha egymagam vagyok. Nyolc, tíz, vagy még idősebb halak már nagy valószínűséggel találkoztak horgásszal, én magam is három halat már többször visszafogtam. Ha ezek közelében begurul egy kő a vízbe, odaütődik valami a csónaknak, vagy egyszerűen csak ledobjuk a súlyt, jó eséllyel lapítani fognak egy darabig, addig biztos, míg jelenlétünket érzik. Emlékszem, hogy Orbán Józsi barátom, akivel rengeteg szép süllőt szájon vágtunk a Dunán, még a csalis dobozok patentos fülét is faragta, hogy ne csattanjon éjjel doboznyitás közben. Lámpát sem használok, bár azt nem a süllők, hanem potyázó, távcsőszemű kocapecások miatt. Persze van úgy, hogy semmi sem érdekli a halakat, ilyenkor szó szerint zabálnak, semmivel sem lehet elriasztani őket. De ilyen ritkán fordul csak elő, az esetek túlnyomó többségében sírni csendben kell megközelíteni a területet. Korábban a kőgátakon egy kézzel mindig támaszkodva jártam, a csónakban pedig mindent előre előkészítve érkezem a pályára úgy, hogy a súlyt csak épp tíz centit kell továbbengedni, hogy talajt fogjon. Az egyik dolog, amitől kiráz a hideg, az a csónak hibogtatása…

Láttam egy német videót, amin egy hatalmas pergetett csukát eresztettek vissza. A csuka megállt a feszített tükrű tó felszínén a horgásztól nagyjából hat méterre, úgy, hogy kilátszott a háta. Egy darabig ott állt, nem mozdult, nem úszott el. Kis várakozást követően a horgász belenyúlt a vízbe, s apró hullámokat keltett, mikor az első hullám elérte a csuka testét, úgy iramodott el, mint akit puskából lőttek ki. Ne higgyük, hogy ezt a videó felvétel, vagy a mi kedvünkért, tette. A halak nem buták, tanulnak, ha kiszimatolnak minket, vesztettünk. Nincs duma, zörgés, mocorgás, fegyelmezetten viselkedjünk mindvégig.

Kemény bot, fonott zsinór

”A” akció, Heavy, Medium Heavy. Ezek a tulajdonságok, amik jellemzik az általam használt botokat, ha jigfejjel horgászom. Legalább 30 grammos, és hasonló akciójú botot használok wobblerezéshez, gumizáshoz dobósúlyuk rendre 50-100 gramm körül alakul. Egyszerűen a puhább botokról rendre lefordultak a jobb halak, de még így is rengeteg búcsúzik. Egyszerű oka van: hatalmas száj. Egy 10 kilós süllőnek gyakorlatilag minden felkínálható méretű műcsali elveszik a szájában. Általában úgy is ragadja meg, hogy egyből az egészet bekapja. Mikor bevágunk, és a horog nem akadt meg belül a torkán vagy a szájpadláson azonnal, akkor búcsút inthetünk a halnak. A következő történik ilyenkor, a zsinórral a csalit egészen a satuként összezárt fogakig elrántjuk, egy darabig így fárasztjuk a halat, majd mikor az első fejrázáshoz készül a hal, és hatalmasra tátja száját, egyszerűen kirepül belőle a csali, úgy hogy gyakorlatilag a horog semmihez sem ért hozzá. Ezen a szájon kellene átrántani a jigfejet, hogy a horog akadjon, az amúgy is csontos állkapocsba. A fonott zsinórnak is szerepe van ebben, ugyanis nem nyúlik, ellenben a monofillal. Télen, ha fagy, még mindig tudunk NanoFil-t használni monó helyett, az megközelítőleg annyi vizet hord fel, mint a nylon.

Fárasztás

Különösebben nem tér el a kisebb halakétől, higgadságot, jól beállított, de kemény féket igényel. Kapkodni nem szükséges, feleslegesen erőltetni sem, ha nem akadós a pálya, mindig hagyom, hogy kidolgozza magát a mélyben, ha érzem, hogy enged, akkor pumpálom csak a csónakhoz, így nem veri szét a felszínt, mikor a lábamhoz ér.

Vedd ki kézzel

A szák széttörheti az úszósugarakat, cafatokra vághatja farokuszonyát, és ha kilóg a horog a szájából, az hét szentség, hogy beleakad a hálóba. Ekkora halnak nem érni át a tarkóját, ezért egy kézzel rá kell markolni a kopoltyúfedélre úgy, hogy a szilványát ne fogjuk hozzá, mert ha megsérül, elpusztul, egyébként nem fog. Sokan takaróznak azzal, hogy annyira kifárasztották stb, hogy úgyis elpusztult volna, inkább hazavitte. Nem igaz. Eddig egy halam sem dobta fel a víz, sőt, egészségesen többet is visszafogtam. Hallottam már tudományos magyarázatot is erre halbiológiai szakot végzettektől, nem kell elhinni, a gyakorlat merőben mást mutat. Ez az, amit az előadásokon sosem fognak megtapasztalni. Tehát egy kézzel a kopoltyúfedelet markjuk, úgy hogy négy ujjunkkal belülről ráfogunk, a hüvelykkel pedig kívülről összeszorítjuk, Nagyon biztonságos fogás, de még mindig ne emeljük ki a vízből. Tegyük le a botot, már nem fog elmenni, s másik kezünkkel a faroktövet ragadjuk meg, így eloszlik a súly, nem kap akkora terhelést sem a gerinc, sem a kopoltyúfedél, ha még rázna egyet a fején. Bármilyen nyugodt, fáradt is a hal, szinte biztos vergődni fog, ha letesszük, s összeveri a fejét. Ha nincs nálunk más és mindenképp le kell fektessük, akkor helyezzünk egy rongyot vagy bármi textilt a feje alá, az tompítja majd az ütődéseket, de addig is egyik kézzel a fejét tartsuk meg. Nálam mindig van a hajóban egy nagy mérlegelő, merevítős pontyzsák, ezt, ha jó hal van a horgon, akkor előkészítem egyik kezemmel, s ebbe veszem be a halat.

Engedd el!

De ne azonnal, várd meg, hogy erőre kapjon, s magától ússzon el, különben ha felfordul, nem biztos, hogy vissza fog tudni állni. Van, hogy öt percet is tartani kell a halat, közben mozgatni, hogy víz áramoljon át a kopoltyúján, de e nélkül nagy az esélye, hogy nem éli túl a találkozást. Annyi variációt hallottam már arra, hogy minek engedjék vissza a halat. Legtöbbször a horgászok azzal nyugtatják magukat vagy mások előtt tisztázzák tettüket, hogy úgyis megfogja a halász vagy elviszi más. Mindig úgy gondoltam, hogy ha egy hal túlél ezekben a vizekben 8-12 évet, annak megvan az oka. Rafinált, óvatos, nem olyan helyen jár, ahol hálóznak, horgásznak stb. Pár éve beszélgettem erről az egyeik megyei halászati felügyelővel, s gondolataim alátámasztotta több érdekes történettel is. Elmesélte, hogy volt egy barátja, akinek halastavát folyton vámolták mindenféle” jogokkal” rendelkező egyének. A tulaj megunta, s nekiállt a hallopók módszere ellen betanítani halait. Rendszeresen vízre tett egy csónakot, amiből elektromos halászgéppel megcsípte a halakat. Épp csak annyira, hogy fel ne hozza, de kellemetlen legyen nekik, s tartsanak a csónaktól. Rövid időn belül a halak megtanulták, hogy ha csónak volt a tavon, akkor tisztességes távolságban maradtak, így villannyal dolgozó rapsicok is hoppon maradtak.
A másik esetet is érdemesnek tartom megosztani. Van egy dunai kőgát, ami jól tartotta a halakat, horgászok, halászok egyaránt népszerű célpontjaként „üzemelt”. Egy alacsonyabb vízállást követően szárazra került egy világháborús bomba, amit a megtalálója annak rendje és módja szerint bejelentett, de a helyszínre érkező tűzszerészek, és rendőrök előtt egy mit sem sejtő horgász fogta, és bevágta a kőgát kútjába, ahol azonnal fel is robbant. A felügyelő halász ismerőse soha nem látott hal mennyiségről számolt be, amit felhozott a robbanás. Horgászok, halászok egyaránt csodálkoztak, hogy a rendszeresen szűrt terület mennyi halat tartott, amik a horgot, és hálót is rendszeresen elkerülték.

S végül, zárszóként alátámasztva az elhangzottakat, elmondása szerint több olyan vízről tud, amit mikor először halásztak rengeteg halat fogtak rajta hálóval, de idővel kiismerték a halak a halászeszközt, s nem úsztak bele, neki. Pedig mikor állományfelérés volt ezeken a holtágakon, tavakon, mindig beigazolódott, hogy nem vették ki az összes halat, továbbra is nagy mennyiségű hallal rendelkeztek, de már kitanulták a veszélyt, elkerülték azokat.
Engedd el a kapitális halakat és amire nincs szükséged, mert nem fogja ki a halász, s le fog ívni, még több halunk lesz 2-3 év múlva.
 

 

Ezekre szükséged lehet:

ízesítettPowerbait Pulse Shad 11Berkley Powerbait Pulse Shad 11 Milky [021210387]Berkley Powerbait Pulse Shad 11 Pearl White [021376880]Berkley Powerbait Pulse Shad 11 Natural [021143696]Berkley Powerbait Pulse Shad 11 Spicy [021210385]Berkley Powerbait Pulse Shad 11 Chartreuse [021143698]Berkley Powerbait Pulse Shad 11 Pike [021376882]Berkley Powerbait Pulse Shad 11 Appleseed[021143700]Berkley Powerbait Pulse Shad 11 Granny[021210382]
Berkley
Powerbait Pulse Shad 11

11cm

419 Ft299 Ft / darab
Flex Grub 10Berkley Flex Grub 10 Firetiger [021286085]Berkley Flex Grub 10 Pearl [021286084]Berkley Flex Grub 10 Lime [021286083]Berkley Flex Grub 10 Natural [021286081]Flex Grub, ajánlott jigfej Round Head 10, 15 gramm
Berkley
Flex Grub 10

10cm

249 Ft / darab

Hozzászólások

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned.
Ha még nem regisztráltál, itt regisztrálhatsz.

Beléphetsz fikanickkel is, így nem tároljuk az adataidat és név nélkül kommentelhetsz.

Mindezt megspórolhatod, ha a Facebook segítségével lépsz be:
Belépés facebook-kal
 

:D

15
hirdetés (x)

Dehogynem! A legutóbbi eset után ez a bolond süllő beúszott a fürdőzők közé, a szíve lángra lobbant egy nő iránt, szerelmük gyümölcse pedig az előbbi kommentben érdeklődött az eddig nem látott apja felől itt, ezen az eddig normális oldalon, hátha mások tudnak-e róla valamit....

14

Olyan még nem történt veletek, hogy a gumihal horga a szájpadláson át kiszúrta a süllő agyát? Amitől aztán megbolondult és bolond süllőként élte le az élete hátralevő részét.

13
vasscsaba
6 éve

A videó ezer éves, már nem emlékszem, de simán lehet Profi Blinkeres.
Igen, a horog oldalát úgy, hogy sátor alakban a tetején összeérjen.
Erik, Zsolt köszi, igyekszik az ember.

12
tete (fikanick)
6 éve

A hozzászólást moderáltuk (a szerk.)

11

Csabikám, neked kell(ene) oktatnod a horgászatot! Elmennék az előadásodra. :-D

10
Erik
6 éve

nagyon szép halak !! Gratula hozzájuk !! :)

9
Attis
6 éve

Csaba!
"..ék alakban bereszelni..."
-ez alatt azt érted,hogy a horog hegyét két oldalról elvékonyítod?

8

Az említett csukás videó nem egy Profi Blinker-rész? Azt hiszem, szülőknél még megvan VHS-en a teljes sorozat úgy '93-'95-ből..akkoriban faltam ezeket... :)

7
vasscsaba
6 éve

Köszi srácok

6

Attis,

Esély mindig van, minden dobás után... ;) Ebben az évben 5,20-ig jutottam (a darabszámmal nincs gond, lekopogom), így a saját magamnak kitalált, saját magamra érvényes korlátozás csak alulról teljesült...
Szánalmas, mikor panaszkodnak emberek, hogy nincs nagy süllő, 2kg felett alig fog, miközben - ahogyan említetted - rakja el a retúrt meg a 30-40 centiset... Nyilván, ha nem engedik, hogy megnőjön...

5
Attis
6 éve

Jó cikk megint! Gratulálok.
Sajnos mifelénk/ Alsó-Tisza/ ez nem aktuális.3-4 kg-os a max.méret süllőből ,az is évente kétévente 1-1.Idén nem is hallottam ekkoráról.Nem kell a halászati tevékenységet lebecsülni.Szerintem legalább ekkora kárt okoz a telhetetlen horgászati tevékenység.20-30cm -es süllőcskéket hordanak haza a "kollégák" számolatlanul és ellenőrizetlenül.
És tényleg a süllő az amikor szinte minden C&R pecás is megremeg.

zoltanszilard.pinter !
Jó helyen pecázhatsz ha van esélyed alkalmanként 2-6kg egyedsúlyúakat között fogni.

4
Fishmageddon
6 éve

Korrekt cikk és korrekt hozzászólás.

3

Jó cikk, szép fotók, szép halak, követendő gondolkodás, grat! "Halbiológiai szakot végzettként" jómagam, Csaba tapasztalatát osztom: miért ne maradna életben? Egy vadállat, egy hal élete alapból stresszhelyzetek sorából áll, azaz a fárasztással járó hormonháztartás megváltozása és az fokozott izommunkának köszönhető tejsav felhalmozódás nem okoz túl nagy gondot (bár sokan "belehalnának" az emberek között is az edzésbe, akkor nem a betegségek miatt tennék....). Azonban, a hallal való foglalatoskodás során és a visszaengedésnél kell észnél lenni! Vizes kéz, no szák (vagy kisebb halaknál, de akkor is csak csomómentes), csak akkor elengedni, mikor önmagától is menne már stb. Ezernyi vízen, rengeteg országban a "no kill" vizek és/vagy folyószakaszok sokkal inkább hozzátartoznak a horgászkultúrához, mint a mértéktelen elvitel. Egy-egy halat azonban el lehet vinni (jómagam pl. a süllőnél maradva, 2-6 kg között viszek el max. egy darabot/horgászat-persze, ha fogok ilyet :) ): a lényeg, hogy minimum egyszer, de inkább kétszer le tudjon ívni, illetve a nagy halak több ikrát raknak, a tejesek sikeresebben védik az ivadékot, szóval nálam ezért alakult ki ez a kettős (ön)korlátozás. Az elvitt halat, viszont kultúrember módjára tessék kezelni: Azonnal megölni, nem panírozni a parti homokon, fuldokolni hagyni stb. Ő az életét adta a mi szórakozásunkért, élelmezésünkért cserébe, illetik ezt megköszönni neki azzal nem szenvedtetjük!

2
Frankie50
6 éve

Nagyon szép halakat fogsz! Gratulálok!

1
Ezek megvoltak?bezár
Tovább a Fishing Time-ra »
Camping - Prologic Cruzade 1200

hirdetés