Szezonindító horgász akciók 920

Egyágú horgok wobblereken

Május elején, a balin tilalmi időszaka után, az addigi elveimmel felhagyva – miszerint minimum 8-9 centis csalikat használok erre a fajra –, vásároltam néhány új típusú 3,5-7 centi közötti karcsú csekély merülésű, esetenként lebegő wobblert, apró crankbaitet.

Az első pár horgászat során kiderült, hogy az ilyen wobblerek fogósságához kétség sem fér, de... A jó erőben lévő, általában brutális kapással jelentkező dunai balinok támadásait a horgaik gyengén viselték, gyakran előfordult, még a laza fék ellenére is, hogy kihajlottak. Nem gondolom, hogy ez a gyártó hibája lenne, a tervezők nem számoltak olyannal, hogy valaki sodrásból, 18-as fonottal tépi az akár több kilós halakat. Vékonyabb monofil zsinórral horgászva, például egy kisebb folyón, holtágon, domolykózás, pisztrángozás, sügérezés közben nem érik ilyen extrém erőhatások a vékony anyagból készült aprócska horgokat. A másik dolog, ami miatt gyanítom, hogy elment néhány jobb balinom az, hogy a kisméretű horogöblök nem fogtak elég húst. Emellett az sem tetszett igazán, hogy ezeket a pár centis, a ceruzánál alig vastagabb wobblereket könny(ebb)en torokra szívják a darabosabb ragadozók, és komoly meló kibogarászni onnan, főleg, ha mindkét horog akad.

Ez nem tesz jót a halnak se, mivel sokkal több időt kell eltöltenie a megszokott közegén kívül, és a horgász kezére is veszélyes lehet az egyik, már szabadon fityegő horog. Keresnem kellett valamilyen megoldást . Mindig csinálom magamnak a problémát... Ezeket a műhalakat gyárilag egészen kicsi, vékony húsú hármas horgokkal szerelik, ami nem csoda, hiszen kialakításuknál fogva egyszerűen nem bírnak el nagyobb, vastagabb horgokat. Egy (illetve kettő) vastagabb horoggal a wobblerek súlya nőne, a mozgásuk jelentősen „elbutulna”, tehát a legfontosabb tulajdonságaikat veszítenék el csalijaink, így az erősebb horgok szóba se jöhettek. Ekkor kezdett el motoszkálni a fejemben, hogy ki kéne próbálni egyágúval. Amúgy sem állnak távol tőlem a szimpla horoggal szerelt készségek, mint például a különféle rigek, a drop shot, de említhetem a kisebb-nagyobb gumihalakat is. Ha ezeknél rendesen akad az egyágú horog, a wobblereknél is működnie kell. Ez volt az elmélet… Na igen, csakhogy sima pontyozó horgot nem tudok feltenni a karikára, ezért keresnem kellett egy kifejezetten műcsalikra való típust. Szerencsémre nem kellett sokáig kutatni, elég volt betérnem a Népszínház utcai horgászboltba, a wobbleres falon a csalik alatt szinte azonnal megtaláltam, amit kerestem. Bár kétféle gyártó, két egymástól teljesen eltérő típusai függtek a tüskéken, az egyikről az első ránézésre tudtam, hogy megfelelő lesz. Ez pedig a neves japán gyártó, a Gamakatsu LS-3423F típusjelű horga.

Igaz, csak egy méretben (2-es) volt épp, de az eladó biztosított róla, hogy hamarosan lesz belőle többféle méret. Kicsit vacilláltam ugyan, hogy vigyek-e az elsőre a kis hármas horgokhoz képest hatalmasnak tűnő kampókból, de úgy voltam vele, hogy egy próbát megér, mivel az ára sem volt vészes. A vásárlást követően egészen addig nem foglalkoztam a témával, míg Hernyák Aurél barátommal nem szerveztünk egy közös, délutáni balinozást. Érkezésünk után, ott a parton végeztem el a cserét, némi bosszankodás közepette, mivel speckó fogó nélkül eléggé macerás volt az apró kulcskarikát nyitni, forgatni. Mintegy 10-15 perc (ekkor Aurél már horgászott, és oda is szólt, hogy mit szüttyögök annyit) szöszmötölés után elkészült a „nagy mű”.

A horogcserénél arra kell ügyelni, hogy a hasi horog hegye a wobblerhez képest lefelé nézzen, a hátsó pedig felfelé. Elsőre meglehetősen szokatlanul mutatott a Baby Minnow-om, de gondoltam, sebaj, ha meg lesz az első kapás, már okosabb leszek. Mielőtt az elsőt dobtam volna, belógattam a lábam elé a wobit, kíváncsi voltam hogyan viselkedik az új kampókkal. Az egyensúlya tökéletes maradt, a lebegő (valójában nagyon lassan süllyedő) mivoltát sem vesztette el. Eddig remek, gondoltam, és már dobtam is. Az elsőt nem erőltettem meg, bevontatás közben figyeltem, hogy viselkedik az eddigiekhez képest. Mivel a wobblereket szinte soha nem tekerem, hanem apró, folyamatos rántásokkal (twichelve) vezetem, ezért érdekelt, módosul-e valamelyest a csali jobbra-balra való kitörése. Szemmel látható változást nem tapasztalva a következő dobásba valamivel nagyobb energiát fektetve, éles bevetésre küldtem a 3,5 grammos, 6 centis csalit. Szinte hihetetlen volt, de talán 10 perc sem telt el az első kapásig, ami az idei legnagyobb balinom volt a maga (faroktőig) 58 centijével.

Megnézve az akadást tökéletes volt, az egyágú horog remekül ült a hal felső állkapcsának a közepébe.

A horogszabadítás pofon egyszerűen és gyorsan történt, mivel a nagy, egyágú horgot könnyebben, stabilabban meg tudtam fogni. Mérés és néhány fotó után úszhatott is tovább. Az elkövetkező másfél-két órában még két balint fogtam, egy serdülőt, és egy átlagosnak mondhatót, de mindkettő tökéletesen, valahol a szájuk szélén akadt, a kis öblű hármas horgokhoz képest sokkal több húst fogva, stabilan tartva a halat.

Azóta szinte az összes kisméretű wobbleremen lecseréltem a horgokat. Jó néhány horgászat, és több tucat balin után kijelenthetem, hogy tökéletesen működik az „egyágúsítás”. Igen ám – gondolhatja az olvasó –, de mi a helyzet a keményebb, csontosabb szájú halakkal, mint például a süllő vagy a csuka? Vajon azoknál is működik? Mivel igen ritkán horgászom kifejezetten süllőre, akkor is leginkább gumival, ezért megkérdeztem Panyi Bence barátomat – aki nem csak kiváló horgász, hanem ügyes fotós is –, kipróbálná-e, hogy működik a csontos szájú fejrázógépeknél az egyágú mutatvány? Emlékszem, többször panaszkodott, hogy több nagyobb testű hala meglépett a kihajló, egy-egy alkalommal el is pattanó horog miatt. Korábban már beszéltem neki az egyágú horgos megoldásról, ezért rákérdeztem, volna e kedve kipróbálni, úgymond egyszemélyes kontroll csoport szerepet szántam neki. Azonnal igent mondott. Adtam neki pár darab, különböző méretű horgot, elvégezte a cserét, és azonnal ment is a „küldetésre”. Már az első próbálkozása sikerrel zárult, bár csak egy kisebb süllő dőlt be műhalnak.

Megkértem, hogy néhány horgászat után írja le a véleményét, tapasztalatait: „Eddig harcsa kivételével minden ragadozó halat fogtam már egyes horoggal, és eddig minden megakasztott halam ki is jött velük. Háromcentistől egészen 14 centis műcsali méretig próbálgattam ezeket a horgokat – természetesen az adott wobihoz illő méretben – és eddig csak pozitív tapasztalataim vannak velük. Bár véleményem szerint elsősorban az apró műcsaliknál van igazán nagy jelentőségük, mivel a nagyobb testű minőségi wobblereknél általában a hármashorog is megfelelő erősségű. Viszont kis- és nagy csaliknál egyaránt előnyünkre válik, ha könnyebb kiszabadítani a hal szájából, (ráadásul a halat sem szurkáljuk össze annyira), a dobozban az egyes horgok kevésbé gubancolódnak, mint a hármas horgok és dobások során nem verik össze a műcsalit.” Még néhány, Bence által fogott hal:

Összegezve a tapasztalatokat, számos előnyt tudok felsorolni, ami a csere mellett szól:

  • Stabilan, sok húst, csontot fogva akadnak.
  • Amióta egyágú horoggal szerelem a wobblereim, minden megakasztott halam kijön. Azóta az sem fordult elő, hogy mélyen, a torkában akadt volna a csali, minden akadás szájszéli volt. Gyanítom, ennek oka az lehet, hogy a bevágásnál a hal szájából kifele csúszó wobbleren, az egy ágú horog ott talál „kapaszkodót”.
  • Egyszerűen, könnyedén tudjuk kiakasztani a hal szájából, anélkül, hogy félnünk kéne a szabadon fityegő másik horog miatt.
  • A szabadon lévő horog nem akad vissza a halba (szemébe, fejébe stb.).
  • A kisebb, puha szájú halakat (domolykó, jász, csapó sügér) is jobban kíméli, elkerülhető, hogy a hármas horog „összevarrja” a szájukat.
  • A dobozban nem karcolják össze a horgok a wobblerek festését, emellett össze sem akadnak (legalábbis nem annyira, mint a hármas horgokkal).
  • A vízben nehezebben akadnak el, amit sikerült – esetleg csónakból, csurgás közben -–beakasztani, az is leginkább abból adódott, hogy a zsinór vagy a wobbler szorult a kövek közé, esetleg a faágra tekeredett a zsinór. Egyébként a nagyobb horogöböl miatt a vékonyabb ágakról egyszerűen lecsúsznak, a vastagabbakba horgok alakja és a csalin való elhelyezkedésük miatt pedig igen nehezen akadnak bele.

Bátran ajánlom mindenkinek, hogy próbálja ki. A halaknak és a horgásznak is is jobb.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned.
Ha még nem regisztráltál, itt regisztrálhatsz.

Beléphetsz fikanickkel is, így nem tároljuk az adataidat és név nélkül kommentelhetsz.

Mindezt megspórolhatod, ha a Facebook segítségével lépsz be:
Belépés facebook-kal
 

Z
5 éve

Szia!
#2-es méretűt a 8-9-10 centisekre teszek. De még mondjuk egy 11 centis karcsú minnow-ra is. Ennél nagyobb wobblereket nem igazán használok, de mondjuk egy 13-15 centisre már jó az #1-es.

24
hirdetés (x)
Jónás90
5 éve

Szia Z!

Köszönöm a válaszodat.
Míg el nem felejtem a 2es mértet azt mekkora woblereken használod?

23
Z
5 éve

Szia J90!

Köszönöm szépen! :)
Én a 3-4 centisekre #8-as méretűt szoktam tenni. Se nem javít, se nem ront a mozgáson, legalábbis én nem vettem észre változást.
5 centisre #6-os, 6-7 centisre #4-es méretűt szoktam tenni.
Remélem sikerrel jársz. ;)

22
J90J90 (fikanick)
5 éve

Szia " Z"!
Tetszik a cikked :D
És persze hogy így is kímélhetjük kedvenceinket.
Kérdésem az lenne hogy a woblerek mozgásán javít ha, a hármashorgot egy ennek megfelelő egyes horogra cseréljük, gondolok a mini woblerekre?
A fent említett horogból milyet ajánlanál 3cm es woblerre 1szerelvényesre, vagy amire 2 horog szerelhető,valamint 5cmre,7cmre woblerekre?
Szeretném én is kipróbálni!
Előre is köszönöm!

21
Z
5 éve

Szia Gergő!

Bocs, h csak most, de vagyok olyan süti, h nem néztem meg jött-e új komment...

Semmivel nem romlott. Sőt! Minden halam kijött, amit egyágúval akasztottam. Volt egy érdekes (számomra ismét megerősítő erejű) esetem. Mivel az így szerelt Baby Minnowm feldobtam egy fára, feltettem a nálam lévő tartalékost, ami persze gyári hármasokkal volt szerelve, egyágú meg nem volt nálam. A következő halam simán le is akadt.. Azt hittem megőrülök. Miután itthon kicseréltem rajta a horgokat nem fordult elő ilyen. Fogtam vele süllőt, balint, tökéletesen megakadtak. Más típusokkal pedig mindenfélét. Csukát, csapó és fekete sügért, jászt, domolykót is.

Üdv.: Z.

20
bajzathg
6 éve

Jo cikk es partolom a halak eppsegenek vedelmet. A ravagas/megakasztas arany mennyire lett rosszabb? Sajnos errol nem ejtettel szot a cikkben :(
Udv Gergo

19

Kipróbáltam pontosan ezeket a gamakatsu horgokat domolykózni.
Zalánnal ellentétben nekem szinte hihetetlenül jól akadnak. Egy dologra kell odafigyelni, a méretre. A hármashoroghoz képest nagy egyágút kell feltenni. Ez amnyit takar, hogy egy szokásos 3-3,5cm-es kis duci domis wobblerre, a 4-es méret a jó. Minden rendes kapás megakad, és minden megakasztott hal kijön. Félelmetes, hogy mennyivel eredményesebb, mint a hármashorog. Akinek nem akad, az a méretnél keresse a hibát. Ugyanezen a wobbleren 6-os horoggal, fele kapás se akad meg.

18
Z
7 éve

Köszönöm szépen!
Rajta leszek az ügyön. ;)

17
allstar
7 éve

Dehogy gáz, csak rögtön valahogy ismerős voltál, de nem tudtam honnan, mikor látam a képeken a multis cuccot akkor ugrott be. Olyan jó pofa lett az a parlamentes balin kép. :) Remélem még lesznek neked ehez hasonló érdekes irásaid, mint a fenti. :)

16
Z
7 éve

Szia allstar!

De, én volnék. Gáz? :)

15
allstar
7 éve

Szia Zoli!
Jó lett a cikk! Csak egy kérdésem lenne: nem te vagy esetleg az a fazon, aki a MAHOR októberi számának címlapján tartod a parlament előtt azt a szép vackos balint? :) Ugyanis nagyon hasonlítasz rá. :)

14
Z
7 éve

Sziasztok!

Köszönöm a hozzászólásokat!

Nem gondolom, hogy feltaláltam a "spanyolviaszt", ezek mind saját tapasztalataim, melyek több hónapos "tesztelés" során gyűltek össze. Tuti, hogy vannak sokan rajtam kívül, akik horgásztak/horgásznak (nem feltétlenül meggyőződésből, hanem, mert a helyi szabályok csak ezt engedik) ilyen módon szerelt csalikkal, és sokkal több a tapasztalatuk velük.
Igazából azoknak szerettem volna segítséget nyújtani, akiknek már megfordult a fejében, csak valamiért nem tudtak/mertek belevágni.
Az, hogy nem vesztettem halat ezekről a wobblerekről azóta, az persze lehet szerencse vagy véletlen. A továbbiakban majd fény derül rá. ;)

A Sure Set horgok gyakorlatilag hármashorgok, tehát a mélyen akadásnál továbbra is ott a probléma, hogy bogarászni kell. Ha pedig a kopoltyúívekbe akad, az pusztít rendesen.

Számomra elsősorban a halak kímélése vált a legfontosabb szemponttá amiért folyamatosan cserélem a hármashorgokat egyágúra.

13
miska
7 éve

Jó cikk,végleg meggyőzött arról,hogy kipróbáljam az egyágú horgos műcsalis pecát,túl sok halnak okoztam felesleges szenvedést a 3 ágú kampókkal.Külön köszönet az ajánlott horogtípusért!

12
jurinovics
7 éve

Bevallom, én használok sureset horgokkal szerelt csalit és ugyanabból a csaliból (amúgy XRap 8-as) vannak gyári horoggal szerelt verzióim is, de soha nem éreztem különbséget az akadások számában a sima hármas és a sureset közt. Torokból kioperálni viszont sokszor könnyebb, mert csak a nagy ág akad, a kicsik nem.

11

Érdekes ez az egyágú téma, ha marad az enyhe idő kipróbálom nálunk is a holtágon mit szólnak hozzá a csukák. Mondjuk mindenképpen előnye, hogy mivel nálunk nagyon akadós a partszél szinte adja magát bokorugróval "megtűzve". Egyébként az egyágú előnyeit olvasva rögtön a VMC Sure Set horgok ugrottak be, lényegében a biztosabb akadásra játszanak.
http://usa.rapala.com/catalog/2014/vmc/files/assets/common/page-substrates/page0021.png
Műcsalin:
http://www.tacklecenter.com/prodimages/18326-DEFAULT-l.jpg

10
vasscsaba
7 éve

Tavaly - azaz idén tél végén - rengeteg balinom nem akadt meg, decemberben még működött az egyágú, de január, február annyira finoman ettek, hogy nagyjából az összes halam lemarad, míg Ricsi aprított mellettem a hagyományosan szerelt csalikkal. Azt gondolom, hogy ezeket a hónapokat leszámítva teljesen jól fogják a halakat az egyes horgok is. Máskülönben jó kis írás lett!

9
Zalán
7 éve

Zoli,
a pici hármashorog valóban csúnya sebeket tud ejteni a kisebb, puhaszájú halaknál, ezzel nincs vita.
Az egyágú szakállnélküli horgot pedig használtam eleget a közeli patakon ahol nem lehet mással horgászni, illetve lusta vagyok cserélgetni a horgokat ha máshová megyek, így végülis nemcsak itt dobáltam velük. Ha eszik a hal és nyeli a csalit akkor remekül akadnak ezek a horgok és nem hagynak szinte semmi nyomot. Amikor viszont csak csipkedik, böködik a csalit, akkor hármashorgon sokkal több hal ragad meg. Volt több napom amikor jónéhány kapásom volt, de egyetlen halat sem sikerült mégcsak megakasztani sem. Ez azért nagyon fusztráló tud lenni néha, de hát ez egy ilyen sport és ezek nem feltétlen kis halak. Kiváncsi leszek Te mire jutsz majd ezekkel.

8
Z
7 éve

ZALAVAZO, köszönöm szépen! :) A próbákhoz sikert kívánok. ;)

Zalán, valóban harcsázáshoz és "kis patakos pecában" még nem próbáltam, de ezt a 2 végletet is ki fogom próbálni. Tapasztalatom szerint már egy 10-15 centis balin is simán megakad egy megfelelően kisméretű (pl. # 12-es) egyágú horoggal.
Számomra valahogy nem elfogadható, hogy egy apró dominak vagy pisztrángnak, vagy bármely más faj kisebb egyedének a szájába esetlegesen mind három ág beleakadjon. Úgy gondolom, hogy ami nem akad meg egyágún, azért nem kár.

7
ZALAVAZO
7 éve

Gratulálok Zoltán, tetszett az írás!
Én is ki fogom próbálni! :-)

@Orbit!
http://www.fogashorgaszbolt.hu/?5240,gamakatsu-ls-3423f-horog

6
Zalán
7 éve

Hagyományos pontyozóhorog azért nem jó, mert 90 fokban elfordulva áll a füle ehhez képest, ezért a horog oldalra fog nézni. Persze akadhat így is, ki tudja.

Az akadáshoz még annyit, hogy apró domis és pisztrángos wobblereken, kispatakos pecában az egyágú horog határozottan rosszabbul akad. Igaz itt a célhalak gyakran kisebbek, kisebb szájjal, ilyenkor a hármashorog sokkal több halat hoz.

5
Z
7 éve

Orbit, mivel a sima füles pontyozó horgokon kicsi a fül, ezért nem hinném, hogy egyáltalán fel tudod tenni a karikára. Igaz, nem próbáltam ki, csak ránézésre ítéltem meg. Gyanítom viszont, ha sikerül is ráerőszakolnod a karikára, a horog szorulni fog.
Én a Kaland Horgászboltban vettem őket Budapesten. :)

4
Orbit
7 éve

Hol lehet vajon ilyen horgot kapni? Jó lehet egy karikás pontyozó is?

3
Z
7 éve

Köszi Zoli! :)

2

Itt is gratula a cikkhez, üdv a honlapon! :-)

1
Ezek megvoltak?bezár
Tovább a Fishing Time-ra »
Camping - Carp Zoom Nk szék - 1200

hirdetés