Szezonindító horgász akciók 920

Balinozás az áradó Dunán

Az idei év meglehetősen mostohán bánt a dunai horgászokkal. A tavaszi akciódús, halbő horgászatok során mindenki arra számított, hogy hasonlóan sikeres nyár következik a nagy folyón, de a folyamatos árhullámok, a magas, bezavarosodott víz teljesen megváltoztatták a körülményeket és ellehetetlenítettek pár pecát.

Hol keressük ilyenkor a balinokat?

Ilyen vízállásnál sokszor máshol kell keresni a balinokat, mint a megszokott nyár végi alacsony víznél. Míg alacsony vízállásnál szinte bárhol rájuk akadhatunk - ebben az összeszűkülő vízfelülettel együtt csökkenő életterük is a segítségünkre van - nagy víznél két tényező is nehezíti a halak megtalálását.

Amikor a folyó kilép a medréből, a halak is kilépnek vele együtt. A békéshalak ilyenkor az elöntött területeken, a bokrok és fák között lakomáznak rovarokból, férgekből, és a ragadozók ide is követik őket. Sokszor megesik, hogy a rablások olyan mélyen a fák, bokrok közül, "az erdőből" hallhatók, hogy esélytelen meghorgászni őket.

A másik nehezítő tényező a megnövekedett víznyomás. Bár a balin szereti a folyóvizet, van az áradásban az a pont, amikor már inkább az álló, vagy kevésbé áramló vizet preferálja. Különösen, hogy ilyenkor a küszök is beállnak a különböző terepakadályok (kövezések, bokrok, fák) által megfogott csendesebb vízbe. Ha megtaláljuk az ilyen, áradásban is haltartó helyeket, amin a balinok koncentráltan állnak, belenyúlhatunk egy-egy izgalmas horgászatba.

Milyen műcsalival?

Az áradás zavaros vízzel is párosul, ami nagyban behezíti a balin táplálkozását. Bár az oldalvonalával több méterről is érzi a táplálékhalak jelenlétét, támadáskor (a víz átlátszóságának függvényében) csak az utolsó 10-20-30 centiméteren látja meg a küszöket a szemével is.

Ha eredményesen akarunk balinozni zavaros vízben, jól tesszük, ha segítünk egy kicsit a balinnak a műcsalink megtalálásában. Bátran használjunk hófehér vagy éppen rikító színű műcsalikat! Sok pergetőhorgász a természetes, a küszökre legjobban hasonlító színű wobblerekre esküszik, ha balinozásról van szó, de zavaros vízben már sokszor bizonyítottak a jól látható színek.

A másik, támadást kiváltó kulcsingerre, a rezgésre is rá tudunk tenni egy lapáttal: használjunk olyan wobblereket, amik jobban megmozgatják a vizet, nagyobb rezgéseket keltenek: lehetnek ezek jobban verető csalik, de jók az átlagosnál vastagabb, ducibb modellek, a crankbaitek is. A csörgővel ellátott műcsalik különösen hatákonyak rossz látási viszonyok közt! (Mellesleg ez nem csak a zavaros vízre, hanem az éjszakai balinozásra is vonatkozik.)

Milyen felszereléssel?

A kora őszi balinpergetés igazából semmilyen különleges felszerelést nem igényel. A horgászbot kiválasztásánál egy közepes erősségű "mindenes" bot teljesen megfelelő ezekre a horgászatokra. Fontos, hogy rövid legyen (jómagam nemigen használok 200 centiméteresnél hosszabb modelleket), hosszú botokkal ugyanis jóval nehezebb pontosan megdobálni a víz fölé lógó faágak árnyékába vagy a bokrok mögé beállt halakat. Sokszor néhány arasznyi dobáspontosságon múlik a siker! Nem mellékesen a rövid botok könnyebbek is, ami egy egész napos pergetésnél fontos tényező lehet.Orsóból egy 2500-as, 3000-es könnyű, de megbízható pergetőorsónál nem szükséges nagyobb méretet választani, de lemehetünk 2000-ig is. Egy kisebb méretű orsót könnyebb is feltölteni zsinórral. Apropó, zsinór: ami a vastagságát illeti, balinozásnál ritkán megyek 0.10mm átmérő fölé, alá viszont annál gyakrabban. Hihetetlenül megnövelhető a dobástávolság, ha például 14-es helyett 8-as vagy 6-os fonottal horgászunk.

Zsinórból egyébként az utóbbi években egészen rákaptam a rikító színű (citromsárga, fehér, UV-zöld, piros) fonottakra és nem tapasztaltam, hogy emiatt kevesebb halat fognék. Sokkal könnyebben tudom kontrollálni a csalit, könnyebben be tudom lőni a helyzetét és például plasztikcsalis horgászatnál sokszor a kapást is előbb látom a természetestől elütő színű zsinórokkal.

Persze az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy minden esetben kötök a fonott főzsinór végére egy méternyi 25-ös vagy 27-es fluorokarbon előkét. Ennek két előnye is van: egyrészt a víz alatti akadókon - faágakon, köveken, kagylókon stb. - (és egy-egy rosszul sikerült dobás következtében bizony a víz feletti akadókon is...) a jóval ellenállóbb fluorokarbon előke súrlódik és nem a vékony fonottat sértem meg. A másik előnye, hogy a már említett jók látható színű zsinórokat elrejti a halak szeme elől.


Az utóbbi balinos pergetéseimen a Balzer MK Adventure Perch Whip pergetőbotjával és a hozzá passzoló MK Adventure Hybrid 8000 széria pergetőorsójával kergettem a halakat. A bot és az orsó együtt durván 400 gramm: könnyű, összehangolt párost alkotnak. A botnak különösen a szívemhez nőtt az a tulajdonsága, hogy közvetlenül az orsó alatt a csupasz bottest, azaz a blank húzódik, így amikor ráfogok, a gyűrűsujjam kényelmesen a bottest anyagán foglal helyet. Amiatt, hogy nem csak a keményszivacs markolattal, hanem a bottesttel is közvetlen kapcsolatban van az ujjam, a legapróbb ütéseket, a legóvatosabb kapásokat is sokkal gyorsabban érzékelem. 

(x)

 

Hozzászólások

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned.
Ha még nem regisztráltál, itt regisztrálhatsz.

Beléphetsz fikanickkel is, így nem tároljuk az adataidat és név nélkül kommentelhetsz.

Mindezt megspórolhatod, ha a Facebook segítségével lépsz be:
Belépés facebook-kal
 

mimimimi (fikanick)
4 éve

Reklámnak megteszi :)))

2
kajakcanoe
4 éve

...hátttööö, ez az írás most nem sikerült...

1
Ezek megvoltak?bezár
Tovább a Fishing Time-ra »
Camping - Carp Spirit sátor - 1200

hirdetés