Horgász akciók 920

Balinozás az áradó Dunán

Az idei év meglehetősen mostohán bánt a dunai horgászokkal. A tavaszi akciódús, halbő horgászatok során mindenki arra számított, hogy hasonlóan sikeres nyár következik a nagy folyón, de a folyamatos árhullámok, a magas, bezavarosodott víz teljesen megváltoztatták a körülményeket és ellehetetlenítettek pár pecát.

Hol keressük ilyenkor a balinokat?

Ilyen vízállásnál sokszor máshol kell keresni a balinokat, mint a megszokott nyár végi alacsony víznél. Míg alacsony vízállásnál szinte bárhol rájuk akadhatunk - ebben az összeszűkülő vízfelülettel együtt csökkenő életterük is a segítségünkre van - nagy víznél két tényező is nehezíti a halak megtalálását.

Amikor a folyó kilép a medréből, a halak is kilépnek vele együtt. A békéshalak ilyenkor az elöntött területeken, a bokrok és fák között lakomáznak rovarokból, férgekből, és a ragadozók ide is követik őket. Sokszor megesik, hogy a rablások olyan mélyen a fák, bokrok közül, "az erdőből" hallhatók, hogy esélytelen meghorgászni őket.

A másik nehezítő tényező a megnövekedett víznyomás. Bár a balin szereti a folyóvizet, van az áradásban az a pont, amikor már inkább az álló, vagy kevésbé áramló vizet preferálja. Különösen, hogy ilyenkor a küszök is beállnak a különböző terepakadályok (kövezések, bokrok, fák) által megfogott csendesebb vízbe. Ha megtaláljuk az ilyen, áradásban is haltartó helyeket, amin a balinok koncentráltan állnak, belenyúlhatunk egy-egy izgalmas horgászatba.

Milyen műcsalival?

Az áradás zavaros vízzel is párosul, ami nagyban behezíti a balin táplálkozását. Bár az oldalvonalával több méterről is érzi a táplálékhalak jelenlétét, támadáskor (a víz átlátszóságának függvényében) csak az utolsó 10-20-30 centiméteren látja meg a küszöket a szemével is.

Ha eredményesen akarunk balinozni zavaros vízben, jól tesszük, ha segítünk egy kicsit a balinnak a műcsalink megtalálásában. Bátran használjunk hófehér vagy éppen rikító színű műcsalikat! Sok pergetőhorgász a természetes, a küszökre legjobban hasonlító színű wobblerekre esküszik, ha balinozásról van szó, de zavaros vízben már sokszor bizonyítottak a jól látható színek.

A másik, támadást kiváltó kulcsingerre, a rezgésre is rá tudunk tenni egy lapáttal: használjunk olyan wobblereket, amik jobban megmozgatják a vizet, nagyobb rezgéseket keltenek: lehetnek ezek jobban verető csalik, de jók az átlagosnál vastagabb, ducibb modellek, a crankbaitek is. A csörgővel ellátott műcsalik különösen hatákonyak rossz látási viszonyok közt! (Mellesleg ez nem csak a zavaros vízre, hanem az éjszakai balinozásra is vonatkozik.)

Milyen felszereléssel?

A kora őszi balinpergetés igazából semmilyen különleges felszerelést nem igényel. A horgászbot kiválasztásánál egy közepes erősségű "mindenes" bot teljesen megfelelő ezekre a horgászatokra. Fontos, hogy rövid legyen (jómagam nemigen használok 200 centiméteresnél hosszabb modelleket), hosszú botokkal ugyanis jóval nehezebb pontosan megdobálni a víz fölé lógó faágak árnyékába vagy a bokrok mögé beállt halakat. Sokszor néhány arasznyi dobáspontosságon múlik a siker! Nem mellékesen a rövid botok könnyebbek is, ami egy egész napos pergetésnél fontos tényező lehet.Orsóból egy 2500-as, 3000-es könnyű, de megbízható pergetőorsónál nem szükséges nagyobb méretet választani, de lemehetünk 2000-ig is. Egy kisebb méretű orsót könnyebb is feltölteni zsinórral. Apropó, zsinór: ami a vastagságát illeti, balinozásnál ritkán megyek 0.10mm átmérő fölé, alá viszont annál gyakrabban. Hihetetlenül megnövelhető a dobástávolság, ha például 14-es helyett 8-as vagy 6-os fonottal horgászunk.

Zsinórból egyébként az utóbbi években egészen rákaptam a rikító színű (citromsárga, fehér, UV-zöld, piros) fonottakra és nem tapasztaltam, hogy emiatt kevesebb halat fognék. Sokkal könnyebben tudom kontrollálni a csalit, könnyebben be tudom lőni a helyzetét és például plasztikcsalis horgászatnál sokszor a kapást is előbb látom a természetestől elütő színű zsinórokkal.

Persze az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy minden esetben kötök a fonott főzsinór végére egy méternyi 25-ös vagy 27-es fluorokarbon előkét. Ennek két előnye is van: egyrészt a víz alatti akadókon - faágakon, köveken, kagylókon stb. - (és egy-egy rosszul sikerült dobás következtében bizony a víz feletti akadókon is...) a jóval ellenállóbb fluorokarbon előke súrlódik és nem a vékony fonottat sértem meg. A másik előnye, hogy a már említett jók látható színű zsinórokat elrejti a halak szeme elől.


Az utóbbi balinos pergetéseimen a Balzer MK Adventure Perch Whip pergetőbotjával és a hozzá passzoló MK Adventure Hybrid 8000 széria pergetőorsójával kergettem a halakat. A bot és az orsó együtt durván 400 gramm: könnyű, összehangolt párost alkotnak. A botnak különösen a szívemhez nőtt az a tulajdonsága, hogy közvetlenül az orsó alatt a csupasz bottest, azaz a blank húzódik, így amikor ráfogok, a gyűrűsujjam kényelmesen a bottest anyagán foglal helyet. Amiatt, hogy nem csak a keményszivacs markolattal, hanem a bottesttel is közvetlen kapcsolatban van az ujjam, a legapróbb ütéseket, a legóvatosabb kapásokat is sokkal gyorsabban érzékelem. 

(x)

 

Ezek megvoltak?bezár
Tovább a Fishing Time-ra »
Deeper Chirp 1200

hirdetés