Horgász akciók 920

Amit a Berkley Flex gumicsalikról tudni kell (x)

Nem túlzás azt mondani, hogy igen felfokozott várakozás előzte meg a Berkley Flex plasztikcsalád hazai bemutatóját. Úgy tűnik, világszerte jól sikerült az új termékcsoport beharangozása, mert az amerikai gyár alig bírta kapacitással, s bizony több országba is csak jelentős késéssel tudott megérkezni.

A komoly érdeklődést magam is alá tudom támasztani, körülbelül 180-200 megkeresést kaptam az év első időszakában, mindenki azt akarta tudni, mikor lehet már megvásárolni!

Végre szinte a teljes paletta kapható, érdemes tehát áttekinteni a legfontosabb tulajdonságokat, méreteket, színeket. Bemutatok néhány példát, hogy melyikkel mit fogtam már, végül elárulom melyek a saját favoritjaim ezekből a sorozatokból.

A Berkley Flex háromféle formával (GrubShad, RibShad és a SlimShad) jelentkezett, mindegyikből háromféle méret kapható 8-8 féle színben. Mindegyikre jellemző, hogy az alapanyaguk speciális lágy szilikon, de az igazi minőségi fajtából! Nem véletlenül készül az amerikai Spirit Lake-ben. A professzionális szilikon keveréknek hála, a színei nem fakulnak, a gumik nem oldják a tartó dobozt, s a legeltérőbb színek sem festik össze egymást. Az UV zöldet nyugodtan lehet a hófehér mellett tartani, nem fogják egymást átszínezni!

A lágy alapanyag miatt állóvízen is ragyogóan mozognak már kis sebességű behúzásra is. A bizonyos nyolc féle szín típusonként nem ugyanaz, amit ajánlanak a kis GrubShadokból, az nem biztos, hogy a hatalmas SlimShadoknak is megfelelő lenne. Szerencsére mind a méretek, mind a színek a hazai vizekre valók, nem is tudom, mikor volt utoljára olyan plasztikcsali, amire ezt kompromisszum nélkül rá lehetett mondani. Nézzük meg milyen típusokat kínál nekünk a Berkley!

GrubShad

Ez egyfajta tviszter, barázdált testtel, és kellően vékony farokvégződéssel. A teste vaskos, erőteljes, ez megkülönbözteti szinte valamennyi vetélytársától.
A méretezését tekintve 2, 3 és 4 collos azaz 5; 7,5 és 10 cm-es méretben elérhető. Ezek is a hazánkban használható legjobb méretek! Íme a színvariációk:

A legkisebbek akár csapó sügérre is kiválóak, míg a legnagyobbak már csukázni is használhatók. Rossz szín nincs benne, mindegyik jó valamelyik víztípusra, átlátszóságra.

A Dunán hűvös vízen az élénk színűeket ették a jászok, sőt egy meglepetés márnát is sikerült fognom vele. A tiszafüredi Holt-Tiszán pedig csapó sügérek támadták kitartóan. 

Télen szép balinokat tereltem velük a csónakhoz a melyebb részeken.

A két nagyobb méret süllőre is kiváló.

SlimShad

A legnagyobb méreteket ebben a csoportban találhatjuk. Beszélgetve Sylvain Legendre-el, aki a Flexek tervező atyja, az derült ki, hogy a magasabb profilt és a nagyobb méretet kifejezetten csukákra gondolva fejlesztették. Ez persze nem jelenti azt, hogy süllőre, s főleg harcsára ne lenne jó.

A színeiben is leginkább a szokásos csukás kombinációk köszönnek vissza. És a méretben is. A SlimShad viszonylag nagy, 5, 6 és 7 collos, azaz 12,5 cm-től 17,5 cm-ig kapható.

A tesztelési fázisban nagyon sok, kifejezetten jó süllőt fogtak vele francia barátaim, sejthető volt, hogy azok az egyedek, melyek már nagyobb csalihalakkal táplálkoznak, díjazni fogják.

Én magam ezekkel horgásztam a legkevesebbet.

Íme egy videó arról, hogyan mozog lassított felvítelen.

Itt pedig már normál sebességgel követhető a mozgása: 

RibShad

Ez a modellsorozat a kedvencem. Ehhez a formához hasonlatos műcsalikkal próbálkozott már pár gyártó, s egyik sem volt sikertelen. A RibShadban, úgy gondolom, szépen összegződtek a jó tulajdonságok.

Az alakja telitalálat, tényleg remekül mozog. A klasszikus tappancsos gumihalak táborát gyarapítja, s állóvízen is tudja a szükséges frekvenciát. Nem volt véletlen, hogy az első tesztre - még tavaly - a Balatonon kerítettem sort. A próba sikeres volt, az augusztusi időpont és a nappali horgászat ellenére két szép süllőt is sikerült fogni.

Azóta egy egész téli szezont abszolváltam ezekkel a csalikkal, s bár a Tiszán nem volt túl sok horgásznapom, sikerült azért egy kicsit jobban feltérképezni a szortimentet. Kifejezetten örülök, hogy a család méretezése 2,5; 3,5 és 4,5 coll, tehát 6,25 cm, 8,75 cm, valamint 11,25 cm, ugyanis ez a mérettartomány az, amivel a süllőzéseim 90%-ában próbálkozom. 

Mivel a keresztmetszete csaknem kör alakú (lapított kissé minden oldala), és van benne anyag gazdagon, egyáltalán nem "szakadós", a horgot is jól tartja. A színei pedig teljesen a hazai viszonyokra vannak szabva. Semmi túlzás és semmi hiányérzet. Van jó nappali szín, van jó éjszakai, vannak élénkebbek kevésbé átlátszó vízre, és ott vannak a flitteres változatok tisztára. Úgy mondom, hogy nincs hiányérzetem, hogy már tudom, lesznek új színek jövőre. Biztosan szélesednek majd a lehetőségek, de vészesen hiányzó kombinációt nem tudnék megnevezni.

A RibShad előnye, hogy nem csak hagyományos jigfejes horgászathoz megfelelő, de a lapított háta, és az igen könnyű súlyú farokrésze miatt a vertikális technikákat is képes kiszolgálni, minimális kompromisszummal.

Itt tekinthető meg a RibShad mozgása lassításban

Itt pedig normál sebességgel:

Valamennyi Flex plasztikcsali egy tetszetős dobozban érkezik, melyben igen sok darab található. Van egy szép konzol is hozzá, ahol egymás mellet látványosan sorakozik a sok műcsali. Valószínűleg sok horgász fogja díjazni, hogy darabra vásárolható meg, tehát akár egyeket is lehet venni színekből próbaképp. 

Az árfekvése is jó, így minden adott hozzá, hogy komoly közönségkedvenc legyen. 

Végezetül egy kis videós beharangozó a Flex 2014-es újdonságához, a CuttShad-hoz!

(x)
 

 

 

Ezek megvoltak?bezár
Tovább a Fishing Time-ra »
Deeper Chirp 1200

hirdetés