Őszi-téli ruhavásár 2.

Amit a Berkley Flex gumicsalikról tudni kell (x)

Nem túlzás azt mondani, hogy igen felfokozott várakozás előzte meg a Berkley Flex plasztikcsalád hazai bemutatóját. Úgy tűnik, világszerte jól sikerült az új termékcsoport beharangozása, mert az amerikai gyár alig bírta kapacitással, s bizony több országba is csak jelentős késéssel tudott megérkezni.

A komoly érdeklődést magam is alá tudom támasztani, körülbelül 180-200 megkeresést kaptam az év első időszakában, mindenki azt akarta tudni, mikor lehet már megvásárolni!

Végre szinte a teljes paletta kapható, érdemes tehát áttekinteni a legfontosabb tulajdonságokat, méreteket, színeket. Bemutatok néhány példát, hogy melyikkel mit fogtam már, végül elárulom melyek a saját favoritjaim ezekből a sorozatokból.

A Berkley Flex háromféle formával (GrubShad, RibShad és a SlimShad) jelentkezett, mindegyikből háromféle méret kapható 8-8 féle színben. Mindegyikre jellemző, hogy az alapanyaguk speciális lágy szilikon, de az igazi minőségi fajtából! Nem véletlenül készül az amerikai Spirit Lake-ben. A professzionális szilikon keveréknek hála, a színei nem fakulnak, a gumik nem oldják a tartó dobozt, s a legeltérőbb színek sem festik össze egymást. Az UV zöldet nyugodtan lehet a hófehér mellett tartani, nem fogják egymást átszínezni!

A lágy alapanyag miatt állóvízen is ragyogóan mozognak már kis sebességű behúzásra is. A bizonyos nyolc féle szín típusonként nem ugyanaz, amit ajánlanak a kis GrubShadokból, az nem biztos, hogy a hatalmas SlimShadoknak is megfelelő lenne. Szerencsére mind a méretek, mind a színek a hazai vizekre valók, nem is tudom, mikor volt utoljára olyan plasztikcsali, amire ezt kompromisszum nélkül rá lehetett mondani. Nézzük meg milyen típusokat kínál nekünk a Berkley!

GrubShad

Ez egyfajta tviszter, barázdált testtel, és kellően vékony farokvégződéssel. A teste vaskos, erőteljes, ez megkülönbözteti szinte valamennyi vetélytársától.
A méretezését tekintve 2, 3 és 4 collos azaz 5; 7,5 és 10 cm-es méretben elérhető. Ezek is a hazánkban használható legjobb méretek! Íme a színvariációk:

A legkisebbek akár csapó sügérre is kiválóak, míg a legnagyobbak már csukázni is használhatók. Rossz szín nincs benne, mindegyik jó valamelyik víztípusra, átlátszóságra.

A Dunán hűvös vízen az élénk színűeket ették a jászok, sőt egy meglepetés márnát is sikerült fognom vele. A tiszafüredi Holt-Tiszán pedig csapó sügérek támadták kitartóan. 

Télen szép balinokat tereltem velük a csónakhoz a melyebb részeken.

A két nagyobb méret süllőre is kiváló.

SlimShad

A legnagyobb méreteket ebben a csoportban találhatjuk. Beszélgetve Sylvain Legendre-el, aki a Flexek tervező atyja, az derült ki, hogy a magasabb profilt és a nagyobb méretet kifejezetten csukákra gondolva fejlesztették. Ez persze nem jelenti azt, hogy süllőre, s főleg harcsára ne lenne jó.

A színeiben is leginkább a szokásos csukás kombinációk köszönnek vissza. És a méretben is. A SlimShad viszonylag nagy, 5, 6 és 7 collos, azaz 12,5 cm-től 17,5 cm-ig kapható.

A tesztelési fázisban nagyon sok, kifejezetten jó süllőt fogtak vele francia barátaim, sejthető volt, hogy azok az egyedek, melyek már nagyobb csalihalakkal táplálkoznak, díjazni fogják.

Én magam ezekkel horgásztam a legkevesebbet.

Íme egy videó arról, hogyan mozog lassított felvítelen.

Itt pedig már normál sebességgel követhető a mozgása: 

RibShad

Ez a modellsorozat a kedvencem. Ehhez a formához hasonlatos műcsalikkal próbálkozott már pár gyártó, s egyik sem volt sikertelen. A RibShadban, úgy gondolom, szépen összegződtek a jó tulajdonságok.

Az alakja telitalálat, tényleg remekül mozog. A klasszikus tappancsos gumihalak táborát gyarapítja, s állóvízen is tudja a szükséges frekvenciát. Nem volt véletlen, hogy az első tesztre - még tavaly - a Balatonon kerítettem sort. A próba sikeres volt, az augusztusi időpont és a nappali horgászat ellenére két szép süllőt is sikerült fogni.

Azóta egy egész téli szezont abszolváltam ezekkel a csalikkal, s bár a Tiszán nem volt túl sok horgásznapom, sikerült azért egy kicsit jobban feltérképezni a szortimentet. Kifejezetten örülök, hogy a család méretezése 2,5; 3,5 és 4,5 coll, tehát 6,25 cm, 8,75 cm, valamint 11,25 cm, ugyanis ez a mérettartomány az, amivel a süllőzéseim 90%-ában próbálkozom. 

Mivel a keresztmetszete csaknem kör alakú (lapított kissé minden oldala), és van benne anyag gazdagon, egyáltalán nem "szakadós", a horgot is jól tartja. A színei pedig teljesen a hazai viszonyokra vannak szabva. Semmi túlzás és semmi hiányérzet. Van jó nappali szín, van jó éjszakai, vannak élénkebbek kevésbé átlátszó vízre, és ott vannak a flitteres változatok tisztára. Úgy mondom, hogy nincs hiányérzetem, hogy már tudom, lesznek új színek jövőre. Biztosan szélesednek majd a lehetőségek, de vészesen hiányzó kombinációt nem tudnék megnevezni.

A RibShad előnye, hogy nem csak hagyományos jigfejes horgászathoz megfelelő, de a lapított háta, és az igen könnyű súlyú farokrésze miatt a vertikális technikákat is képes kiszolgálni, minimális kompromisszummal.

Itt tekinthető meg a RibShad mozgása lassításban

Itt pedig normál sebességgel:

Valamennyi Flex plasztikcsali egy tetszetős dobozban érkezik, melyben igen sok darab található. Van egy szép konzol is hozzá, ahol egymás mellet látványosan sorakozik a sok műcsali. Valószínűleg sok horgász fogja díjazni, hogy darabra vásárolható meg, tehát akár egyeket is lehet venni színekből próbaképp. 

Az árfekvése is jó, így minden adott hozzá, hogy komoly közönségkedvenc legyen. 

Végezetül egy kis videós beharangozó a Flex 2014-es újdonságához, a CuttShad-hoz!

(x)
 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned.
Ha még nem regisztráltál, itt regisztrálhatsz.

Beléphetsz fikanickkel is, így nem tároljuk az adataidat és név nélkül kommentelhetsz.

Mindezt megspórolhatod, ha a Facebook segítségével lépsz be:
Belépés facebook-kal
 

otto.kiss.52
5 éve

tény, hogy "elég"sok a selejt köztűk, eggy ijen gyártótól nem várná el az ember....pl eggy adott fajtábol 5 drb-t kértem, ebböl 4 kűlömbözö(szinben) ....

15

Az új Cutt Shad-ek az európai központban már elérhetők, remélhetőleg a hazai boltokban is megjelenik hamarosan.

14
hirdetés (x)
nagycsaba.tb
6 éve

Zene megoldva..az utolsó youtube link indul mindig újra. Bárcsak a csalibeszerzés is ilyen könnyű lenne:-D

13
nagycsaba.tb
6 éve

Jó lenne felénk is egy bolt, ahol így dobozokban (3.kép) árulnák és lehetne válogatni. Sajnos az új csalik szinte csak Bp-ről, vagy webről szerezhetők be, ami rendesen emeli az árat.
(ezt az idegesítő zenét, hogy lehet kikapcsolni?)

12
jimmy77
6 éve

Szevasz Zoli ! !
Mikortól lehet kapni ?

11
Dömdödöm3Dömdödöm3 (fikanick)
6 éve

Na ennyi!!!

10
döme6döme6 (fikanick)
6 éve

A hozzászólást moderáltuk (a szerk.)

9
Dömdödöm3Dömdödöm3 (fikanick)
6 éve

A hozzászólást moderáltuk (a szerk.)

8
döme5döme5 (fikanick)
6 éve

A hozzászólást moderáltuk (a szerk.)

7
jurinovics
6 éve

Ja, Zoli, Dömdödöm-mel nem kell foglalkozni, az a hobbija, hogy hetente feljön kamunévvel és próbál téged meg a Csabát kellemetlen helyzetbe hozni. Mondhatni, ő a Fishing Time háziállata.
Vicces lenne, ha kiderülne, ki is ő valójában.

6

Srácok, azt nem mondom, hogy nem láttam még selejtet közte, de ez darabra kapható. Menj be a boltba és nézd meg mit veszel. Másrészrlől meg normálisan kell tárolni! A fogósságához viszont semmi kétség nem fér. A Legendre -Gael páros az elmúlt hétvégén nyerte meg az elképesztő rangos francia csónakos pergető bajnokságot. A legtöbb fordulóban gumizni kellett, és ott 95%-ban Flex-et használtak. https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10201783588244501&set=a.1448058674544.61358.1025518777&type=1&theater

De nem kell messze menni. Nekem több szituációban is megtörtént, hogy egy rossz napon ez volt az egyetlen, amivel kicsikartam azt az 1-2 kapást.

5
subidubi
6 éve

Tényleg SOK a selejt közte, válogatni kell. Ha valami gagyi olcsó csali lenne meg is érteném... A halat egyébként szépen húzza, még a selejttel is fogtam. Sokszor mind1 mit dob az ember, megeszik. :)

4
Somefire
6 éve

Többször használtam én is a RibShad-et a Balatonon és fogtam vele szépen köveseket. Szerintem jó csali, jól mozog és hozza a halat. Igaz, nem egy csodacsali, ami minden körülmények között sikeres, de ilyen nem is létezik.
Ami különösen tetszik nekem ebben a plasztikban, az az anyagminősége. A 4-6cm-es Mann's gumihalakat kb 4-6 köves után cserélni kellett, mert teljesen szétrágták, sokszor a friss csalit korong nélkül kaptam vissza, mert a köves lecsípte. Ilyen gondom a RibShadddel nem volt. Egy csali simán kibírt 20 halat is. Valamint sokkal jobban tart a horgon, mint sok más típus. Egyszer se fordult elő, hogy lehúzták a horogöbölbe egy egy rontott kapás után. A Mann's és Relax gumihalak elég gyakran leugranak a horogszárról. Szóval szerintem nem csak a fogóssága tesz kiválóvá egy csalit.

3
Dömdödöm2Dömdödöm2 (fikanick)
6 éve

A hozzászólást moderáltuk (a szerk.)

2
lorant.berki
6 éve

én a ribshad fajtáját használom és bevalllom semmi mozgás neemvolt még rá! Nem tagadom lehet hogy jó csali de én semmi fphúú de szuperjó dolgot nem tapasztalatam eddig

1
Ezek megvoltak?bezár
Tovább a Fishing Time-ra »
Thermoruhák 1200

hirdetés