Szezonindító horgász akciók 920

Amikor alulról súrolja

Sok ezer süllőt fogtam már, de tízezret még biztos nem, ha megfogom a tízezrediket, esküszöm, ugyan úgy magamba szippantom majd illatát, mint az összes többinek. Különös varázsa van ennek a halnak, mert még a legzordabb időjárásban is képesek vagyunk kajtatni utána. Mínuszok, északi jeges szél, jég, lefagyott, csúszós hajó, dróttá fagyott horgonykötél és ezer, meg ezer betlis óra.

Ha azt mondom, hogy abban az időszakban nagyon evett a hal, akkor szerényen fogalmazok. Heti szinten akasztottam tíz körüli süllőket, sajnos sok elment, de panaszra sem volt okom, ki is tereltem párat, ponta annyit, mint amit visszaadtam a Dunának. Én így telepítek, elég költséghatékony...
Hál’ isten nem láttatok az utóbbi időben reggel, mikor horgászni kelek fel. Botrány, a velencei fürdős kurva elszégyellné magát, ha tudná, mit kínlódok az indulással. Este sokkal jobban szeretek horgászni, mert több időm van, általában többet is fogok és nem kell hozzá fáradtan felkelni.

Este még ülök a gép előtt pár órát, majd kinyomom a laptopot, s lefekvéskor beállítom mobilom, kikészítem a pecás ruháim, mind a huszonhat réteget, majd ledőlök. Még gyorsan végigfutom fejben a felszerelésem, de minden rendben, bepakoltam az autóba, fel is van szerelve, a kiegészítők a csónakban. Jöhetnek a bárányok.
Hajnalban kellemes lágy dallamra ébredek, megszólal kedvenc latin dallamom, a Chango Ta’Veni. Itt az idő, menni kéne. Kezdődik a reggeli bénázás. Kinézek az ablakon, keresek valami indokot, hogy miért aludjak tovább. Sorolom a szokásosakat, hogy késő van, korábban kellett volna kelni, igazából van meló is bőven, pihenni kéne, vagy nincs elég hideg, de ami már többször bevált, hogy a reggel úgysem olyan jó, majd megfogom este. Most valahogy mégis megmakacsolom magam és felveszem az első réteget, persze aludtam már aláöltözetben is nagyon jót, de ezen is sikerül túllendülni, lassan a bakancsot húzom, ebből peca lesz, aztán még egyszer kinézek az ablakon… Már dereng, nem megyek én sehova, majd este…

Végül tényleg este indulok, de megyek, ez a lényeg. Autó, jéghideg kormány, csónak, jéghideg gázkar. Jégpálya a csónak alja, az esti lecsapódott pára leheletfinom réteggel ráfagyott. Picit járatom a motort, imádom, ahogy duruzsol. Elrendezem táskáim a csónakban, előveszem a mérlegelőt, - ezt mindig előkészítem, ha hal van, ne akkor kelljen összezörögni a pályát és azonnal bele is tudom emelni. Táskákat egymástól fél méterre teszem le, a botot keresztbe rárakom, így az orsó nem koszolódhat, erre nagyon allergiás vagyok. Minden a helyén, kilógatom súlyom a csónak orrára és hátramenetbe váltok. Irány a Duna!

Senkit sem akarok untatni azzal, hogy hova tervezem a horgászatot, bár annyit elmondhatok, hogy a pályára egyébként nagyon jellemző, hogy folyik rajta a víz, általában szeretem télen az olyan helyeket meghorgászni, ahol nagyobb halak verődnek össze. Ezeket kell kiszúrni és karikacsapás jönnek a tízes süllők. Szóval mindezen jellemzőkkel megáldott helyen leengedem a horgonysúlyt, miután lehámozom odafagyott ujjaim a gázkarról.
Első dobásom jó hosszan bevágom a mederbe, majd rájövök, hogy először a szélét kéne meghorgászni, mert az idő előrehaladtával a mélyből kihúzódó halak után érdemesebb hajigálni. Mindegy, ezt már kisodortatom, nincs is kapás. Átgondolva inkább a parti részt dobálom hátha kinn ácsorog valami röszmeteg állat, hogy éljek Ujhelyi barátom szavaival. Nem ácsorog, ez gyorsan kiderül, átfésültem pár dobásból szinte minden métert.

Jöhet a parttal párhuzamos, picit a medernek dobálva, vékony fonottammal könnyen leér a jigfej, aztán ahogy egyre kisebb szöget zár be zsinórom iránya a parthoz képest, úgy lassabban ül vissza a fenékre csalim. Ilyenkor már csak az orsóval dolgozok, nemigen emelek a bottal, úgy túl nagyot libben. Libbenhet túl nagyot? Igen, azt vettem észre, ha nagyon lassan hullik vissza a fenékre, nem eszik meg. Lehet, hogy másutt nem így van, én még életemben nem fogtam semmit sem, ha nem a bevált ritmusban hullott alá csalim. Olyankor max csukott szájjal oldalba vágja, amire tapasztalatlan horgászok azonnal felkiáltanak, hogy elvétette. Halkan jegyzem meg, ha egy plasztik eléggé kiszámítható mozgását egy süllő elvét, akkor azt már rég éhen halva legörgette volna a folyó Paksig.

Jó tíz perces tapogatózást követően egy határozott rövid ütéssel bejelentkezik valaki. Semmi folytatás, hogy húzná vagy tolná, egyszerűen rástartolt, és diszkréten, de mégis keményen végigfut az üzenet a gerinces botom nyelén a kezemig. Dirr, röpül a válasz, keményen megakasztom a palit. Kis tétovázás után, - nem tudja mi a helyzet hirtelen – menne tovább a mederbe, de nem engedem. Na, ekkor szabadul el a pokol, megmutatja ki itt az úr, és harcsát meghazudtolóan beszánt a mederbe. Olyan lendülettel ránt le egy rakás zsinórt, hogy már épp utána akartam menni, de sikerült megállítani. Van itt erő mindenben, meg egyébként is szeretem az irányítást magaménak tudni, miután megálljt parancsolok nehezen, de méltóztatik közeledni. Lomha fejrázások (a pár kilósakhoz képest) gyorsan meg is érkeznek, bevet minden trükköt, de egyelőre a horog jól tartja.

Kemény csata kellős közepén állok, süllőm ilyen jól még nem védekezett, bizonyos, hogy kapitális a cimbora. Még a csónak közelében is olyan erő van benne, hogy többször megtépi a fékem és a mélybe tör. Elképesztő, sosem gondoltam volna, hogy télen halban ekkora erő lakozik. Halálra idegel minden egyes kirohanásával, látni szeretném. Bőven öt percen túl sikerült felemelnem, s ahogy oldalra fekszik, mint egy kis süldő, olyan vastag az oldala. Várom a megfelelő pillanatot, hogy beemelhessem, de nem hagyja magát, úgy leszorítja kopoltyúfedeleit, hogy nem tudok alányúlni. Várok, addig is nézzük egymást, de mi ez, ha nem szerelem első látásra. Gyönyörű hal, szigorú tekintettel. Végre enyhül szorítása, így meg tudom markolni és beemelni a mérlegelőre. Böszme nagy állat, azonnal mérem. Először a halat mérlegelővel, majd a mérlegelőt. Gyors matek eredménye 11,75 kg. 19 dekával az egyéni csúcs alatt! Azért nem sírok, inkább örülök, bármilyen meglepő is. Készül pár kép rólunk, hogy a halnak is legyen valami emléke rólam, majd sietve visszateszem a Dunába. Felveszem a súlyt és elcsorgok a pályáról. Köszönöm Duna, sosem voltam elégedetlen, most sem vagyok, felhívom pár cimborám, elújságolom a fogást, megosztom örömöm velük. Hatalmas peca volt!
 

 

Hozzászólások

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned.
Ha még nem regisztráltál, itt regisztrálhatsz.

Beléphetsz fikanickkel is, így nem tároljuk az adataidat és név nélkül kommentelhetsz.

Mindezt megspórolhatod, ha a Facebook segítségével lépsz be:
Belépés facebook-kal
 

vasscsaba
4 éve

Köszönöm, csíptem nemrég pár szép halat, írok majd azokról is!

35
hirdetés (x)

Gratulálok a gyönyörű süllőhöz ! Az írás is tanulságos és nagyon jó a taktikák elmondása! Néha magamra találok benne!!!További sikert kívánok,és várom az újabb őszinte beszámolókat ! Üdv.Gyula...!

34
chevychevy (fikanick)
4 éve

Gratula a fogásokhoz! Az irigy embereknek meg annyit, hogy mindenkinek ott a lehetőség!!!! Basszus amikor korom sötétben, mínuszban, a kesztyű megfagy a kezemen, annyit felhúztam már a súlyt, jövök megyek a Dunán december közepén hajnali 4kor, és fogalmam sincs hol pecáljak...10ik betli után végre megtalálom a nagyokat...EZ A PECA! Nem az, hogy kilesem, hol pecál, majd ráülök....vagy fényképezgetem, ahogy csorogva radarozgat....ennek mi az értelme? Az menjen el egy fizetős horgásztóra, lógassa be a tökét, és élvezze, ahogy nyalogassák a pontyok..

33

Gratulálok Csaba, mind a halhoz mint a cselekedetthez. az írás szintén magával ragadott, köszi a megosztást magam és pár Dunai horgász nevében.

32
vasscsaba
4 éve

Szeva Zsolt! Végre felütötted a fejed nálunk.
Rommel, köszi.

31
Homeless
4 éve

Szia "KisVazs",

csak olvasgattam eddig, de egy-két hozzászólásról az alábbi idézet jutott eszembe:

" A legutolsó dolog amit tenni akarok, hogy bántsalak... ugyanakkor rajta van a listámon."

cszs

30
RommelRommel (fikanick)
4 éve

Adok egy csónakot meg egy radart baromarcú "halfarka", indulhatsz bizonyítani.
Gratula Csabi, szép hal.

29
vasscsaba
4 éve

kajakcanoe, titoti, köszi a gratulációt, mindent nem lehet mindig elárulni.
keccs, néha karbantartásra is szükség van, a szezonommal elégedett vagyok, sok a teendő, másra is fordítok időt.

28

Mester, most juss elég messze rövid idő alatt...csónakod sztenderen, Te meg sehol sem. A szezon meg csak ketyeg...XD

27
kajakcanoe
5 éve

Radarról... Ahogyan Széchenyi Zsigmond is megírta, vannak vadászok és vannak puskások. Az eszköz ugyanaz, annak használata, használatának a mikéntje a fontos. Azaz, mindig az emberen múlik, hogy mit enged meg magának. Ennyi erővel csónakba se üljetek, mert az mennyi előnyhöz juttat, nem? Szánalmas...
A süllő(k) csodaszép(ek), a bánásmód példás, az ösztönző szellemiség követendő!
Csabát ugyan személyesen nem ismerem, de ismerek számos figurát a mai magyar horgászceleb-világból, akik ilyen C&R, meg olyan sebfertőtlenítés, aztán hűtőházat bérelve csökkenti a költségeit...
Annyi embernek segítettem én is, aztán boldog, boldogtalan rájárt a pályákra, megírta, fotókon mutogatta, meg is lett az eredménye (tisztelet a kivételnek). Azóta nem teszem.
Én is éjjeli süllős vagyok (nappal legyezek, éjjel 90-10 arányban pergetek), egyéb okok mellett Csaba egyik kommentjében foglaltak miatt is.
Grat a halakhoz ismételten!

26
titoti
5 éve

Gyönyörű hal, gratulálok! Jók az írásaid, annak ellenére, hogy nem részletezed túl a dolgokat, de mindig lehet pár apróságot tanulni belőlük. A provokáló hozzászólásokból csak az irigység szól, én várom a következő írásod a többi hasonló gondolkodású horgásszal együtt!

25
zoldfulu
5 éve

Szia Csaba,

Köszi az infókat.

Volt egy ilyen gyanúm is, hogy nem szereted, ha látják a halakat. Én is érzem magamon a gyilkos tekinteteket, mikor fél órán belül az ötödik süllőt engedem vissza. Pedig ezek nem is nagyok...

Ha megy ez nappal is, akkor azért annyira nem erőltetem az éjszakát, de párszor rápróbálok majd. És keresek más helyeket is bár partról elég keserves tud lenni.

24
vasscsaba
5 éve

Sziasztok, Zoldfulu, pár napja nappal fogtam egy 8,5-est. Azért éjjel járok, mert nem szeretem, ha az arcomba bámulnak, bár hál isten elég messze jutok rövid idő alatt. Egyébként Flex Grub Shad 10-essel fogtam, azon a télen csak Flex és Pulse gumik voltak fenn.

hentes, ennek a 10-es süllőnek van egy története, amiről te nem tudsz, nemrég megkeresett egy ismerősöm a sírás határán, hogy még nem fogott 10-es süllőt és segítsek neki. Persze még ötöst sem fogott, de 10-est akar, most, azonnal...

Miska, tisza444, hentes, horgaszcsabi, VargaG, balu612, Dunafia köszi a gratulációt!

23
henteshentes (fikanick)
5 éve

Minekután kiszúrtad! azt a helyet,ahol a röszmeteg állatok "vermelnek",karikacsapásra kicsapsz tizes süllőket.:)
Igaz,először a mederbe hajítasz (-pedig Te kiszúrted? a helyet-...o..) majd rájössz,hogy a part felé kellett volna hajítanod.Ez jó...:))) Ez a végeredményből nem vesz el semmit ( a hal súlyából). Amihez gratulálok.
A szerénység nem a betegséged-ami a stílust illeti.

22
miska
5 éve

Helló zold!
Wobblerrel fogtam őket,de ma már olyan jó mozgású és minőségű gumihalak vannak,hogy szerintem érdemes azokkal is próbálkozni vízközt v.víztetőn vezetve.Yo-zurit,Nils mastert használok legszívesebben süllőre.

21
zoldfulu
5 éve

Szia miska,

Köszi a tanácsot. Ezek wobbleres, vagy gumis süllők voltak?

20
miska
5 éve

Érdemes volna hajnalban is próbálkozni,a legnagyobb süllőimet(7 kg-ig)napkeltekor fogtam a Tiszán és a Maroson.Egész héten 5-kor kelek a munkám miatt,hétvégén én is szeretek kicsit lustizni,de azért néha ráveszem magam a korai kelésre,sajnos egyre kevesebb a siker.

19
horgaszcsabi
5 éve

Süt az irigység(rosszindulatú) egypár hozzászólásból.
Én csak azért irigykedem, hogy nem adatik meg a sok halfogás. Nem a hal érdekel, csak kapásom lenne és foghatnám őket.
Gratulálok a szép fogásaidhoz.

18
zoldfulu
5 éve

Szia Csaba,

Itt vagyok, rendszeresen olvasom a cikkeidet, de nem mindig írok kommentet.

Azért lenne egy kérdésem. Idén elég sokat gumiztam, alapvetően nem is rossz eredménnyel, viszont igazán nagyot nem fogtam. Annyira nem, hogy mégcsak akasztani sem akasztottam. Legalábbis süllőt. Sokat morfondíroztam, hogy miért nem. Az biztos, hogy jobban szeretem a pergős pecát, amikor egy óra alatt jön 6-8-10, mégha nem is túl nagyok. Ilyenkor persze várható, hogy az igazán nagyok nincsenek ott. De azért előfordult, hogy nem volt minden bedobásra kapásom, jellemzően az egyedméret ilyenkor nagyobb is volt, de tényleg szépnek nevezhető, mondjuk 5 feletti ilyenkor sem jött. Illetve voltak olyan időszakok is, amikor tulajdonképpen kapásom sem igen volt, pedig biztos vagyok benne, hogy a halak ott vannak, annyira stabil haltartó helyeket dobálok, hogy csodálkoznék, ha nem lenne ott hal folyamatosan.
Ahogy olvasgatom az írásaidat, az jött le, hogy általában éjszaka nyomod. Én nappali pecás vagyok, éjszaka nagyon ritkán megyek ki. A tapasztalatod szerint a nagyobb süllők eredményesebben foghatók éjszaka, és érdemes lenne jobban erőltetnem az éjszakát nekem is, vagy máshol keresgéljem a továbblépést?

Lehet, hogy csak elkerülte a figyelmemet, de nem olvastam a csaliról ebben a cikkben. Ez egy titkos ász, vagy csak nem forgalmazzátok? :-)

17
VargaG
5 éve

A radar segíthet a tapasztalatok gyorsabb megszerzésében, de a vízen töltött hosszú időt teljesen kiváltani nem tudja. Radarral és radar nélkül is lehetsz barbár mészáros, vagy sportszerű horgász. Nem értem, hogy miért lenne baj, ha Csaba használna radart az engedélyezett időszakban.
Csaba! Ne add fel! Úgy gondolom nem túlzás: a legjobb süllős beszámolókat Tőled kaphatjuk mostanában. A képanyag is mindig bizonyítja, hogy jó kezekben vannak a tüskések.

16
jurinovics
5 éve

Már jó párszor (lehet, hogy már százszor is, ki emlékszik) horgásztam Csabával, biztosíthatok mindenkit arról, hogy a helyein sokkal jobban ismeri a medret, mint ahogyan azt radarral látni lehetne. Mivel átsiklottatok e mondat értelme felett, leírom még egyszer. Sokkal jobban ismeri a medret, mint ahogyan azt radarral látni lehetne. És most kivételesen nem túlzok.
(Nem véletlen, hogy más radarral sem tud ennyi nagy süllőt fogni, mint ő radar nélkül...)

15
miska
5 éve

Eddig nem volt,ezután sem lesz "halradarom",inkább a szemeimet használom,így is meglehet találni a jó helyeket.Szelettel,élő csalival évek óta nem csalizok,mert sportszerűtlenné vált számomra az efféle horgászat.Amikor odakoppint a süllő,annál jobb csak egy jó csaj lehet.Hajrá Csaba!

14
balu612
5 éve

Attól még ha valaki bekapcsolja a radart még nem jelenti azt hogy az ölében a "big fish" onanntól kezdve még rohadtul sok dolognak kell történnie csak erről az itt hozzászólok a mérhetetlen irigységükben elfelejtkeznek vagy még nem volt kezük közt a hasonló sem...... Csabi igy ismeretlenül is: hajrá!!! csapasd csak!!!!!

13
essemessem (fikanick)
5 éve

Vannak gyógyíthatatlanul sérült emberek,kiket a kapzsiság,hiúság és irigység oly mélyen megfertőzött,hogy nincs semmiféle mód rá,megközelíteni és megengesztelni beteg lelküket.Ezeket szánjad,de kerüljed.Nincs az a nagylelkű cselekedet,önzetlen magatartás,bátor és nemes közeledés,ami segíthet ez embereken.Különösképp az irigység kínozza ez embereket.epét hánynak,álmukban felordítanak,hánykolódnak vackukon,mint a nyavalyatörősök,habot köpnek,ha azt látják,hogy valaki munkával vagy a kegyes sors jóindulatával szerzett,
elért valamit az életben.Betegek ezek,fertőző betegek. Kerüld a társaságukat,ne hidd hogy érvelés,bizonyítás valaha is meggyőzheti őket.Mintha a leprásnak akarnád bizonyítani,hogy az egészségesek büntetlenek és ártatlanok.Nem hiszi el.Ha feltárod előttük betegségük igazi okát,meggyűlölnek.Ha érzéseikre akarsz hatni fütyköst ragadnak.Oly mélyen élnek idulataikban,mint a száműzött sorsában:nem ismernek más megoldást,csak bosszút.Ne alkudozz velük,kerüld el őket,és viseld el létezésüket a földön,mint egy sorscsapást. (Márai Sándor)
Nem Sam és Halfarkas ez nem nektek szól! Gratulálok a cikkedhez Csaba,minél több hasonlót!Ugyan ilyen gyönyörű fogásokat 2016-ra is! Ti meg Sam és Halfarkas olvassátok Csaba további cikkeit,és ne csüggedjetek előbb-utóbb biztosan fogtok ti is egy 30cm-es süllőt,és ha így is lesz engedjétek majd vissza, és talán majd visszaláthatjátok Csaba fotóin 11-12 kilósan egy kiradarozóval a háttérben!

12
Dunafia
5 éve

Gratulálok Csabi! Gyönyörű! Tudás kell nem radar :)

11
vasscsaba
5 éve

Úgy jön ide a cikk, hogy minden egyes horgászatom alkalmával készül egy rakás fotó, mégsem lehetett látni az elmúlt x évben egy radaros fotót sem nálam, se radar tilalomban, sem azon kívül. Sőt, fel tudok sorakoztatni legalább 10 nevet, akik ültek a csónakomban, horgásztak velem és sosem láttak nálam radart. És az összes barátom alá tudja támasztani, hogy nincs is ilyen radarom. Te pedig két álnéven kamuzol, még a sajátod sem vállalod. Erről ennyit, hiába villan az a vaku, hogy legyen bizonyítékod, de ha esetleg felszólítanak, hogy mutass be valamit, amivel alá tudod támasztani vádjaidat, ha majd nem én kérem.

10
tisza444
5 éve

Gyönyörű, gratulálok!

9
HalfarkasHalfarkas (fikanick)
5 éve

Hogy jön ide a cikk nem értem!!!Majd ha villan a vaku a part melett ne lepődj meg én leszek az elkapom a pillanatot mikor radarkodsz csak azért hogy tudja meg ország világ hogy bem vagy egy szende szűz és hogy te is néha szabályokat rúgsz fel.

8
vasscsaba
5 éve

Kíváncsi vagyok, hány cikkemben tűnt fel az elmúlt pár évben egy radar is, amikor az én csónakomban ültem. Na ugye, egyben sem.

7
vasscsaba
5 éve

:D Sam=Halfarkas

6
HalfarkasHalfarkas (fikanick)
5 éve

Teljesen igaza van Samnak!!!Nem egyszer voltam szemtanuja én is,még ha te nem is lattal engem a partról a helyet nem akarom megnevezni az érdekedben.Alapjáraton végigcsorogsz a part melett es kémleled a kijelzőt.Azt hiszed mindenki vak rajtad kívül??Az új slide images radarodról miért nem regélsz ha már ennyire a hangatgerjesztésről beszélsz!!Váljék egészségedre hogy ekkora halakat fogsz nem irigylem tőled!!!Csak a.korrektségről ne papolj meg a tudasról!!!

5
vasscsaba
5 éve

Sziasztok!
Zoldfulu, örülök, hogy újra itt. Igen, nem fogalmaztam pontosan, a visszahullás sebességét a súly, a zsinór, a forma, és a sodrás befolyásolja leginkább. Itt arra gondoltam, ha túl magasra libbentem, amikor egyébként is nehezen ül vissza, akkor a fél életem rámegy, vagy egyáltalán vissza se hullik, mert ha túl magasra emeled, akkor már többnyire a sodrás is erősebb (fenék közelében általában gyengébb)

Balu612, köszi!

Sam, te sosem láttál engem csónakból a Dunán horgászni vagy hangulatot akarsz kelteni. Idén mindössze egyszer radaroztam, amikor horgászni sem tudtam, olyan ordenáré szél lett. Orbán Józsi barátommal használunk egy radart, egész éveben nála volt, ő pontyozni jár vele tavakra. Ezzel a radarral aki kiradarozza a süllőket, az egy zseni. Kb 10 éve vettük, akkor is használtan. Az ott lenn egy idei kép, az egyetlen radarozásomon készült (ott az Illex táskám, fél éves kb). Bocs Sam, de hazudozni, vádaskodni legközelebb valaki mást találj meg. Egyébként ha lesz olyan radarom, amivel "ki lehet radarozni" az ilyen halakat (hozzáteszem, ismerek olyat akinek van, mégsem fog egy arasznyi süllőt sem a Dunán) akkor vállalni fogom. Vélhetően eljön az idő, hogy lesz ilyen, szeretnék. De ettől semmi sem fog változni, a halak vissza lesznek eresztve, szóval akkor sem kell fájjon.

4
SamSam (fikanick)
5 éve

Vass Kolléga!!!Az a cikkben miért nem szerepel hogy maga úgy radarozta ki ezeket a halakat sőt minden horgászatnál aktív használója a radarnak??

3
balu612
5 éve

Többek közt ezekért az írásokért lógok sokat itt:) grt!!!!!!!!!

2
zoldfulu
5 éve

Szia Csaba,

"Libbenhet túl nagyot? Igen, azt vettem észre, ha nagyon lassan hullik vissza a fenékre, nem eszik meg."

Ezt egy kicsit kifejtenéd bővebben? A csali visszahullásának sebessége nem inkább a jigtől, illetve a csali tömegétől függ, mint attól, hogy mennyire magasra emelted el a fenéktől?

1
Ezek megvoltak?bezár
Tovább a Fishing Time-ra »
Camping - Carp Zoom Nk szék - 1200

hirdetés