Szezonindító horgász akciók 920

Új-Zélandi kalandok - Mordor pisztrángjai

A Tongariro nemzeti park és a rajta átmenő ugyanilyen nevű folyó sokszor nem egyszerű pálya, és nem csak azért, mert szezonban tele van orkkal (amúgy tényleg itt forgatták a Gyűrűk ura-filmek Mordorban játszódó jeleneteit).

Állítólag ez itt a világ egyik legjobb pisztrángos vize. Szezonban a párszáz fős Turangi falu az tízszeresére duzzad az ide látogató horgászturistáktól és nem ritka az olyan látvány, hogy ötméretenként állnak a horgászok térdig a vízben, egy-egy jobb helyen (a falun átmenő főút hídja alatti gázlő például ilyen).

Ezek alapján azt gondolná az ember, hogy több itt a hal, mint a víz. A fenét.

A Tongariro a környék legnagyobb folyója, ennek megfelelően szép számban élnek benne egész évben itt tanyázó (rezidens) halak. A fő attrakció azonban nem ez, hanem a több száz méter mély Taupo-tó, amibe a folyó torkollik. Becslések szerint a tóban több százezer pisztráng él és nagyon gyorsan nőnek. Ezek a halak ívásidőben megindulnak felfelé a Tongariro felsőbb folyása felé, ilyenkor jön el a pisztrángkánaán.

Ha sikeresen akarunk horgászni ezekre a halakra, jó, ha tisztában vagyunk néhány extra információval - szerencsére az ide látogató turisták nem mindig vannak képben, így csak horgászgatnak, de halat nem fognak.

A tóban élő pisztrángoknak a patak teljesen idegen környezet. A tóban rákokon és apróhalon nevelkednek (ezért is nőnek gyorsan és nagyra), de a patakban ezeket a táplálékokat nem találják meg. A legjobb csalinak a globugon (ikrát utánzó nimfa) kívül a bolharák-imitációk bizonyultak.

A pisztrángok csak nagyobb esőzések után indulnak el a tóból felfelé, a folyóba. Ilyenkor 20-as, 30-as (néha 50-es, 100-as) csoportokban úsznak fel a torkolaton, majd ezek a csoportok szépen szétszélednek, felaprózódnak. Míg a torkolathoz közeli szakaszon a meder közepén érdemes horgászni, néhány kilométerrel feljebb már érdemes a kicsi mellékágakban bogarászni, mert itt már a vándorlásban megállapodott halak lapulnak, és könnyebb is őket kiszúrni. Ha következetesen ezeket a helyeket erőltetjük, máris nagyobb esélyünk van megcsípni néhány szép példányt.

Nem könnyű terep Mordor, naponta csak néhány halat sikerült fognom, és bevallom őszintén, nem is sikerült teljesen ráéreznem a Tongariro folyóra az alatt az egy hét alatt, amit itt töltöttünk. Na, ezért is fogunk még egy párszor visszajönni!

 

Hozzászólások

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned.
Ha még nem regisztráltál, itt regisztrálhatsz.

Beléphetsz fikanickkel is, így nem tároljuk az adataidat és név nélkül kommentelhetsz.

Mindezt megspórolhatod, ha a Facebook segítségével lépsz be:
Belépés facebook-kal
 

Szezonindító horgász akciók 640
hirdetés
Ezek megvoltak?bezár
Tovább a Fishing Time-ra »
Ajándék etetőanyag minden rendeléshez

hirdetés