Szezonindító horgász akciók 920

Legyezett márnák

Basszus, mekkora pér! - gondolom, miközben állok a két, de lehet, hogy inkább három méter mély gödör alatt, és a mélyben vöröses uszonyú árnyat figyelem, miközben lázasan kotorászok a nimfás dobozban.

Az az igazság, hogy pár száz méterrel arrébb tényleg fogtam egy nem túl nagy pénzes pért. Közben a nap már közelíti a hegyeket, egyre kisebb sugárban esik a vízre, így egyre kevésbé lehet belelátni. Egy mély gödröt vallatok, bár az aljáig nem látok már le tisztán, de biztos vagyok benne, hogy a néhány nagyobb szikla mellett kell állnia halnak. Ha én hal lennék, biztosan beállnék mögéjük. Minden nagyobb kő mellett elúsztatom párszor a nimfát, jobbról is, balról is, felülről is, és végül meglátom a sötét árnyat, amint elválik a szikla sötétjétől és felemelkedik a nimfára.

Basszus, mekkora pér! - gondolom, mivel a sötét árnynak határozottan vöröses uszonyai vannak, már amennyire a mélységben látni lehet. Szép lassan felemelkedik a nimfára, megnézi, majd ugyanolyan lehetetlenül lassan visszasüllyed a kő árnyékába. És többé nem mutatja magát, akárhányszor úsztatom le a nimfát a feltételezett helyétől akár egy arasznyira.

Oké, lehet, hogy már itt sincs, lelépett, amikor egy pillanatra nem figyeltem - fut át az agyamon. Nimfát cserélek, felkötök egy világosabb színű gammarus-utánzatot. Amint az előbbi kő felett jár, az árny újra felemelkedik, megnézi, majd visszasüllyed. Azannyát, még mindig itt a nagy pér, és a bolondját járatja velem!

A következő dobásokra újra semmi, így megint csalit cserélek. Újra az előbbi eset: feljön, megnézi, visszaül. Innentől minden második dobás után csalit cserélek, mindegyiket megnézi, de csakis elsőre, második úsztatásnál már nem mozdul rá. Kezd kerülgetni a guta.

Már körülbelül a tizenötödik csalit kötöm fel, egy ciklámenszínű fantázianimfát, amikor a megszokott felemelkedésnél határozott rándulást látok a zsinóron. Óvatosan beemelek neki, mire durván visszarúg. A bot karikában, szerencsére a hal nem használja ki a sodrást, hanem lent a mélyben dolgozik. 0.08-as előke, erőltetni nem merem, de nem is akarom, inkább kiélvezem a fárasztás minden pillanatát. Ekkora pért még sosem akasztottam - gondoltam, mire feljött egy ötven centi körüli márna. Affene...

Alá tolom a merítőt, mérges vagyok kicsit, hogy így megviccelt, jobban örültem volna a giga pérnek, de aztán eszembe jut, hogy márnát még nem fogtam legyezve, így megenyhülök. Lövök gyorsan pár fotót és visszateszem a bokáig érő vízbe - húz le egyenesen a gödör aljára.

Marad a nehezen kikísérletezett nimfa az előke végén, újat dobok, bár nem hiszem, hogy lenne még hal a gödörben. Rosszul hiszem, a kapást nem is érzékeltem, elbambultam, egyszerre csak felsír az orsó a kezemben. Hoppá, mi van itt?

Mostmár tudom, hogy egy újabb márna, és az is. Újabb tízperces fárasztás után merítőbe kerül, majd vissza a vízbe.

Újabb dobás - újabb kapás. Ilyen csak a mesében van! Egy órán keresztül kapásom sem volt ezen a pár négyzetméteren, de most, hogy feltettem a nyerő nimfát, minden úsztatásra kapásom van. Sajnos az előke most megadja magát, halam elköszön. Kotorászok a legyesdobozban, ez az egyetlen volt ebből a csaliból. Nagyon jó, mondhatom!

Találok egy hasonló színű, kissé szőrösebb modellt, felteszem. Néhány dobáson belül újabb márnát terelek a szákba. Örülök, bár pisztrángok reményében jöttem Szlovéniába.

Mindenesetre érdekes tapasztalat ez nekem, dunai horgásznak, hogy míg a dunai márnák szaglás alapján találják meg a táplálékot, itt fent, a hegyekban, a kristálytiszta vízben teljesen pisztrángként viselkednek, azaz a látásuk segítségével különböztetik meg a gyors vízben sodródó ehetetlen részecskéket a tápláléktól. Fogom a márnákat egyre-másra.

A legutolsó hal, amit aznap akasztok a gödörben, újra megviccel. Már nyilvánvaló, hogy csakis márna lehet, ami tépi a zsinóromat, amikor egy hatalmas szaltóval egy szép szivárványos vall színt előttem. Ott állt a márnákkal együtt azon az bő ebédlőasztalnyi területen, amit egész délután vallattam, de utoljára hagyta magát kifogni. Szép hal, ekkora pisztrángot még nem fogtam a Savinjában, 55 centi felett van picivel. Soha jobb befejezést egy átlegyezett napnak!

 

Hozzászólások

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned.
Ha még nem regisztráltál, itt regisztrálhatsz.

Beléphetsz fikanickkel is, így nem tároljuk az adataidat és név nélkül kommentelhetsz.

Mindezt megspórolhatod, ha a Facebook segítségével lépsz be:
Belépés facebook-kal
 

lakrdijašlakrdijaš (fikanick)
3 éve

Neki idiot opet hvalio na Facebooku od velike ribe? ;-/

8
kajakcanoe
3 éve

Javarészt, igen, de elvadul elég hamar. Amúgy, a Soca mellékágaiban sok vad hal szaporodik tovább (szajblingok és a három pisztráng: sebes, szivi és a márvány), van természetes utánpótlás is. A Soca nagyon szegény tápanyagban, amelyik képes beilleszkedni, felvenni a ritmust az külsőleg is egyre szebb, acélosabb lesz. :)
A "Cracking the code" típusú horgászatok tényleg idegölősek, de mikor végre megvan a nyerő légy, onnantól Istennek érzi magát az ember. Nekem a Mur-on egyszer, egy hetem ment el egy FN 68 cm-es sebesre, amelyik kvázi a hálószobám ablaka alatt alatt lakott. Aztán táncba vittem, és nyertem. :)

7
lemegyekharcsakutyába1lemegyekharcsakutyába1 (fikanick)
4 éve

én már vetem is ojan nimfát h ne járjak úgy mint a mesélő és nekem nem fog elfogyni ha leszakad eggy ojan mert én sokal ügyesseb horgász vok és leszarom h ki mit okoskodikk iten

6
hirdetés (x)
jurinovics
4 éve

Ja, elrontotta az én napomat is. :)
Ugyanezen a kiránduláson, csak pár nappal később, voltunk a Socán is, sokkal vadabb kinézetű halakat fogtam - pedig az ottaniak jó része is telepített, gondolom.

5
kajakcanoe
4 éve

Az Ipolyon sokat legyeztünk márnára, nagy élmény egy #4-es, vagy #5-ös bottal 0.12-es tippet-tel fogni egy 2-3 kilós márnát.
Ha a balin a "poor man's tarpon," akkor a márna a "poor man's bonefish..."
A cikk végén kár a csúnya, telepi pisztrángért... ;)

4
höhöhöhö (fikanick)
4 éve

A marketing mesék tára végtelen.
Csak vegyék a sok műcsali "újdonságot"...
(Amúgy is vannak Háry János kaliberű horgászcikk bolti fullajtárok.) :D

3
jurinovics
4 éve

Előtte még egy gumihalas amurozás.

2
höhöhöhö (fikanick)
4 éve

Pergetett pontyok történet meg semmi? ;-o

1
Ezek megvoltak?bezár
Tovább a Fishing Time-ra »
Camping - Prologic Cruzade 1200

hirdetés