Horgász akciók 920

fekete sügér címkével megjelölt cikkek

 

Épp a fekete sügérezés aktualitása kapcsán jutott eszembe, hogy nem is olyan rég több szép élménnyel gazdagodtam Délegyen, az egyik ilyen alkalommal feketék mellett egy szebb csuka is tiszteletét tette, szaltókkal tarkított produkciókkal.

A ragadozók horgászata során gyakran szembesülünk olyan problémával, hogy a megcélozott halaink akadóban, sűrűbb növényzetben tartózkodnak. Ezeken a helyeken a hármashoroggal szerelt műcsalik kevésbé hatékonyak, ilyenkor valami mást kell kitalálni.

Idén február utolsó hetének már az első felében nagyon evett a fene, hogy dobálhassak kicsit. Gondolataim egyre erősebben azon jártak, hova menjek horgászni hétvégén. Több lehetőséget is számba vettem, köztük volt Háros, a Nagy Duna, Kis Duna, és… Délegyháza.

Erősen alkonyodik, mikor az utolsó litereket szívom a gumicsónakból és egy szúnyog a kézfejemre száll, aztán hirtelen hanyatt vágja magát és töredezett lábai az égnek merednek. Nemes egyszerűséggel agyoncsaptam, majd lepöcköltem és berámoltuk a maradék cuccot az autóba. Irány haza, ez jó peca volt…

Első pergetett halaim között szerepel a fekete sügér, anno 2006-ban találkoztam vele - véletlenül -, de még mindig emlékszem, milyen vadul próbált megszabadulni kis pisztrángmintás wobbleremtől. Persze a maga harminckét centijével nem volt kapitális példány, ám szépsége megragadott és tudtam, hogy szeretnék többet megtudni erről a halról és még szebbeket fogni belőle.

A multis horgászmódszert (casting) a világ édesvizeinek körülbelül kilencven százalékán használják eredményesen és a sósvízi horgászatoknál is szívesebben alkalmazzák, mint a hagyományos pergetést (spinning), és a világ leghosszabb, 300 méteres dobásait is multis felszerelésekkel érték el, ami önmagáért beszél.

 

Hány dobás kell ahhoz, hogy fogj egy jó süllőt? Hány kell ahhoz, hogy a kezedben tartsd életed krokodilját? Mennyiből van meg a balin, amiről biztosan tudod, hogy már ott vár a nád mellett a hajnali Balatonon? ...és életed harcsája? Nos, amíg a válasz az egyiknél 1, a másiknál 100000! ...de várjunk csak... valakiket kihagytam... igen, van akikhez 0 dobás szükségeltetik! Tovább »

Ma megint legalább annyira kevés voltam, mint ahogy a mondás tartja, erdőtűzhöz a vízipisztoly. Két kapásból két ponty tépett meg a kis tavamon... Ráadásul tegnap az utolsó (talált) kapásjelzőmet is elvesztettem, úgy hatvan méternyi zsinórral és vele azt a végszereléket, amiben az etetőkosár megvolt vagy tizenkét éves ... (Költhetek megint rá). Bár akkor a kárászok gyönyörűen ettek, de valahogy mégis bosszantott az a kihúzós kapás. Bevágáskor a műanyag bottartóvillába akadt a zsinórom és helló, elszakadt, a kutyafület pedig valószínűleg örökre elnyelte a tó. Korholtam magam rendesen, főképp hogy - hogy lehettem ekkora barom, amiért azt a szart bottartót megvettem. Akkor még egy pontyhoz is volt szerencsém, úgy tíz másodpercig, mert az úszós horga kiakadt. Azt fel sem vettem. Tovább »

Kétségkívül vannak hátrányai is annak, mikor a horgászember párja is igazi horgásszá válik. A tünetek szinte észrevétlenül jelentkeznek és egy óvatlan pillanatban már csak azt veszed észre, hogy az életed részei lesznek. Tovább »

A március valahogy nem a szerencse hónapom. Az évek során bármivel próbálkoztam, bárhol, bármilyen halfajra, szinte sosem jártam sikerrel. A tavalyi hóviharos, autóban rekedős tavaszkezdet után mondjuk ez nem is csoda, de az idei március már sokkal barátságosabbnak bizonyult. Tovább »

A hétvégére végre ismét gyönyörű időt jósoltak. Ideje volt már, mivel a múltkori izgalmak csak fokozták a bennem rejlő szenvedélyt. Abban biztos voltam, hogy hol fogom eltölteni a szombati napot, a kérdés csupán az volt, hogy kivel. Péntekre azonban ez is tisztázódott, hiszen a délutáni csendet Gergő barátom hívása törte meg. Hamar tisztáztuk a részleteket és lélekben már fel is készültünk a másnap kihívásaira... Tovább »

Úgy indult a dolog, hogy megígértem Mathieu barátomnak, elviszem egy csónakos feketesügerezésre Délegyházára. Természetesen Mathieu fia, André is helyet kapott a csapatban, hisz egy ilyen kalandból egy tehetséges horgászpalánta nem maradhat ki. A tervünk az volt, hogy tekintettel a közelgő dunai kősüllős, süllős pecákra Mathieu kipróbálja a drop-shot technikát Délegyházán, feketesügerekkel. Mindehhez Laci barátom biztosította a csónakot, Zé-vel együtt a helyismeretet is, én meg a technikát adtam. Tovább »

A hétvégének egy célja volt, felavatni újdonsült Fishing Time pólómat... A kalandnak, ki mással vághattam volna neki, ha nem méltán híres barátommal; Berzával. Eredeti célunk domolykózás lett volna, de mivel a jó öreg Duna, elmosta terveinket, így ismét a fekete sügerekkel kellett randevúznunk... Tovább »

Halkan megy le az öbölhöz. Nem tudja mire számítson... Óvatosan, de még is alaposan körülnéz. Az öböl látszólag üres, DE csak látszólag! Kilép a stégre, ám ezzel nagy hibát követ el. Furcsa hangra lesz figyelmes... Tovább »

Prologic Cruzade horgász szék
hirdetés

Augusztus elején a nagy hőségben sikerült végre az amit már régóta terveztem, egy közös peca Palival. Ez persze elsőre nem tűnik semmi extrának, de valahogy mindig sikerült elkerülni egymást. Hétvégén mindig a családdal volt elfoglalva, hétközben én dolgoztam, amikor pedig ráértem akkor mindig elment nyaralni. Már már azt hittem szándékosan kerül, de végül nem talált több kibúvót és összehoztuk egy találkozót Délegyen. Tovább »

40 fok, enyhe szellő, és tűző nap; a helyszín Kádárta. KÁDÁRTA, sok furcsa gondolat kavarog bennem a szó (név) hallatán, ha címkéznem kellene, nehéz dolgom lenne... Tovább »

 

Chris Lane egy világhírű amerikai fekete sügér horgász. Az Elite sorozat egyik helyszínén versenyzett (volna), amikor hajnalban a szomszédok ébresztették, hogy ég a csónakjának hátsó fele, beleértve a motort is, ami kiégett. Tovább »

 

Tovább a Fishing Time-ra »
Prologic Cruzade horgász szék

hirdetés