Horgász akciók 920

Óvatos pontyok

Olyan horgászvizeken ahol a pontyok rendkívül óvatossá váltak, sokszor nem elég a megfelelő horgászhely kiválasztása a sikerhez. Olyan csalit kell a vízbe jutatnunk, amivel eltaláljuk a pontyok szájízét, más módon, más technikával, mint a többség.

Értem ez alatt, hogy a különféle ízeket, illetve felkínálási módokat a pontyok kitanulják, és lényegesen óvatosabban közelítenek felé. Mi ebből annyit érzékelünk, hogy kapásunk száma töredékére csökken. Ekkor általában ízt, etetési stratégiát váltunk, de előfordulhat, hogy ez sem segít.

Pontyok táplálkozása:
A különböző időjárási frontok nagyban befolyásolják a pontyok táplálkozását, így a horgászatunk sikerességére is hatással lehet. Hideg front érkezésekor megfigyelhető, hogy a pontyok lényegesen nagyobb mennyiségű táplálékot vesznek magukhoz, ez az intenzív táplálkozás egy pár (2-3) napig érzékelhető a fogásokban. Ha meleg front érkezik, pont az ellenkezője történik, a pontyok táplálkozási kedve csökkenni kezd.

Csali és előke:
Mióta pontyhorgász vagyok, sokat kísérletezem a különböző felkínálási módokkal, csalizási- és végszerelék variációkkal. Az időjárási frontok se voltak a legkedvezőbbek a horgászatunkhoz és egy nap kapástalanság, számtalan csali kipróbálása után úgy döntöttem az előkén is változtatok, hogy legalább egy kapást tudjak kicsikarni. Általában fonott előkével horgászok nem nagyon szoktam variálni a bevált szerelékemet, de most sajnos egy nagyon kapástalan időszakot fogtunk ki. Csalim az egyik legnépszerűbb forma, a hóember formátum volt, ami nem más, mint egy fekvő és egy lebegő csali használata a hajszálelőkén.

Ezt a csalizási módot évszaktól és víztípustól függetlenül eredményesen alkalmazhatjuk, hiszen a lebegő bojli felhajtóerejének köszönhetően, kikönnyíti a hajszálelőkén felkínált bojlinkat, így azt könnyebben szippantják fel a pontyok. A fonott előkémről egy kombinált előkére (combi rig) váltottam, amivel sikerült egy pár óra elteltével kapást elérnem a többi társaimmal ellentétben, akik ugyanazt a csalit kínálták fel fonotton. Ezzel az előke választással sikerült 4 kapásból 3 halat megszákolnom, míg a társaim kapás nélkül megúszták a horgászatot. Biztos vagyok benne, hogy a csali kombinált előkén való felkínálása volt a siker kulcsa, a láthatatlan jóval nehezebben kifújható előkével sikerült őket becsapnom.

Combi rig:
A kombinált előke elkészítésénél két teljesen eltérő anyagú zsinórt kell összekötnünk úgy, hogy a lehető legnagyobb szakítószilárdsága megmaradjon mindkettőnek. A fluorocarbon zsinór megakadályozza az előkénk összegubancolódását. Vízbeéréskor a csalink kifekteti az előkénket a mederfenéken, míg a fonottnál könnyebben előfordul, hogy az ólomra egy kupacba esik a csali. Amíg a flourocarbon zsinór a merevséget és a láthatatlanságot, addig a fonott zsinór, (2-3 cm a horogtól) az óvatos pontyok megfogásához szükséges lágyságot biztosítja a végszerelékünknek. Ez az előke bármilyen csalival, hóember, pop-up vagy süllyedő csalinál se okoz csalódást.

Felszerelés:
Bot: Jrc Extreme Xlr 3.5lb
Orsó: Penn Affinity 8000 LC
Zsinór: Berkley Trilene Big game
Előke: Combi rig, Sufix Herculine 15lb és Berkley Trilene Flurocarbon 0.35
Horog: Korda Kurv Shank 6

 

Ezek megvoltak?bezár
Tovább a Fishing Time-ra »
D.A.M. XTherm Winter 2 részes vízálló, halk thermoruha szett 45

hirdetés