Horgász akciók 920

A „misztikus” doboz

A bojlizást körüllengő misztikus hangulat egyik összetevője: a szerelékes doboz. Egy László napi rendezvényen egy Nagy-Dunán edződött, tömegközlekedéssel utazó, régi vágású, vándorhorgász ismerősöm tette fel Laci barátomnak a kérdést: „Miért tudunk mi egy szatyorral megoldani mindent, nektek pedig „bojlis paplan”, „bojlis párna”, meg mindenféle felesleges felszerelés kell ezrével? A méregdrága rod pod és szintén méregdrága a horgászbot hozzávaló orsóval pedig végképp érthetetlen.” Barátom szokásos csípős válasza sem váratott magára: „Mi nem vagyunk olyan ügyesek, mint ti, akik mindig fognak halat. Azzal is beérjük kapástalan időben, hogy nézegetjük és dicsérgetjük felszerelésünket.”

Az igazság valahol a kettő között van, talán régi vágású barátom álláspontjához közelebb.
Rólam tudni érdemes, hogy szinte mindenem van, amiről valaha olvasni lehetett. Ehhez a sok motyóhoz pedig egyre több dobozra van szükség. És ha már van sok dobozom kell neki egy táska, egy jó nagy táska. Ha vásárolok egy-két tuti cuccot a közeljövőben, legalább új táskát ne kelljen venni. Ez nálam már rutinná vált, táskahalmozó lettem. A sok táska pedig el sem fér egy személyautóban. Lehet ha valaki egy hozzám hasonló felszerelésgyűjtőt meglátna a parton, rögtön elmenne a kedve a bojlizástól. De szükség van-e erre valójában?

Előző cikkünkben már említettem Orbán Józsi barátomat és csapattársamat. A horgászaton kívül teljesen más életet élünk. Felszerelésem térfogatra legalább a négyszerese Józsiénak. A legérdekesebb dolog viszont az, hogy közös túráink kilencven százalékában szükségem van valamire, ami Józsinál „véletlenül” van, nálam pedig természetesen nincs. Ennek egyszerű a magyarázata. Ő mindig napokkal a horgászat előtt felkészül. Lépésről-lépésre ellenőriz mindent, a horgoktól a zsinórokon át a gázpalackokig. Ezzel szemben én úgy indulok el, hogy bízom a felszerelés mennyiségében és abban, hogy úgy is benne lesz minden, ami kell. Mint említettem ez általában nem sikerül.

Azoknak, akik még csak kacsingatnak a bojlizás felé vagy még csak kezdők, szeretném megmutatni Józsi szerelékes dobozát. Rögtön ki fog derülni, hogy nem kell költeni százezreket a legdrágább holmikra. Némi segítséggel és átgondolt vásárlással sokat segíthetünk magunknak. Még mielőtt meglincselnének a horgászcikk forgalmazók, szeretném leszögezni, hogy csak azoknak szeretnénk segíteni akik anyagi okokkal magyarázzák félre azt, hogy miért nem próbálták még ki a bojlizást. 
Akik pedig megtehetik, ne feledjék Laci barátom mondását. Nagyon igaza van. Végül is azért is hajtunk a hétköznapokon, hogy a horgászat minden pillanatát kiélvezhessük. A minőségi felszerelés növeli az eredményességet és kényelmesebbé teszi a horgászatot – azokat, akik csak ebben hisznek, nagy veszély fenyegeti, mert hajlamosak elhinni, hogy ha megvettek mindent, akkor meg is tettek mindent.
Nézzük Józsi dobozát. Beszéljen ő, hogy hogyan, milyen elvek mentén alakította ki jelenlegi rohamcsomagját.

Ideális és praktikus dobozt nem könnyű találni, mert biztos lesz olyan dolog, ami pont nem fér el benne. Ezért volt olyan szituáció, mikor bevittem a motyóimat a horgászboltba és belerakosgattam azokat a dobozba. Vigyázat! Nem kell megijedni, ha nem telik meg egyből a doboz, ez velem is így történt. Nagyjából azért legyen valami elképzelésünk arról, mit is szeretnénk belerakni, és a megvásárolni kívánt eszközöknek mekkora lesz a helyigénye.
Nekem sem ez az első dobozom, én már egyet kinőttem, ezért tudatosan vásároltam a mostanit. Tudtam milyen és mennyi felszerelésem van, és annak mekkora a helyigénye.

Egy-két dolgot magamnak fabrikáltam.

És végül még néhány praktikus dolog, amire a kezdők szinte sosem gondolnak.

A horgász rengeteg pénzt kidob az interneten vagy bárhol máshol „vaktában” vásárolt holmikkal. Ennek megelőzése érdekében érdemes az időt szánni a vásárlásra. Ilyenkor télen, a peca helyett én is keresgéléssel töltöm az időt. Környezetemben lévő horgászboltokat rendszeresen végiglátogatom és az információszerzésen túl módomban áll alaposan szemügyre venni következő „áldozatomat”.

Jó vásárlást!

 

Ezek megvoltak?bezár
Tovább a Fishing Time-ra »
DAM XTherm termoruha szett 1200 34e

hirdetés