Horgász akciók 920

 

?Üdvözletem! Pergetéssel kapcsolatban lenne kérdésem, azon belül is a botokról. Azzal tisztában vagyok hogy plasztikcsalikhoz kell a nagyon feszes bot, de miért van az hogy woblerezni jobnak tartják a lágyabb, puhább botokat? Választ előre is köszönöm! Üdv!

5 éve 1 hozzászólás

A

válasza

Szia,
ezzel kapcsolatban nagyon sok a szubjektív elem, ki így gondolja, ki úgy.

Ami a gumis és a wobbleres visszahúzás között egyértelműen különbséget tesz, az a műcsali saját ellenállása. A terelőlemez miatt wobblerek ellenállása nagyobb. Ezért gondolják talán egyesek, hogy erre a feladatra jobb a kissé kevésbé feszes bot. A másik fontos tényező a bevágás hatékonysága. A wobbleres kapás során időnként valóban előnyös, ha egy kicsit késleltetett a bevágás, ami egy lágyabb bottal könnyebben létrejön. De szeretném hangsúlyozni, hogy még a profik között sincs a kérdésben teljes egyetértés. Üdv, Szarvas Zoltán

Akad némi tapasztalatod, vagy csak hozzáfűznél valamit? Ne fogd vissza magad, szólj hozzá a témához!

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned.
Ha még nem regisztráltál, itt regisztrálhatsz.

Beléphetsz fikanickkel is, így nem tároljuk az adataidat és név nélkül kommentelhetsz.

Mindezt megspórolhatod, ha a Facebook segítségével lépsz be:
Belépés facebook-kal
 

krisrob
5 éve

Szia!
Én ehhez annyit tennék hozzá, hogy a plasztikcsali sokkal könnyebben bekerül a szájüreg belsejébe kapáskor, a jellemzően fix. és egy db egyes horog miatt. A wobblereken lévő 2 (3) db hármashorog szabadon "fityeg", amikor a hal rávág, a horgok hegye szemben áll a szájával. Emiatt sok a szájszéli, szájkörnyéki akadás, és ezekről sokkal könnyebben lerázza magát a hal fárasztás közben, mintha a szájüregen belül akadt volna. Wobbleres süllőimnek kb. csak 5 %-ában került be valamelyik horog a szájüregbe. Csukánál, harcsánál talán kissé más az arány.
Véleményem és tapasztalatom szerint ebben segít a kissé rugalmasabb bot, arról kicsit nehezebben rázza le magát a hal. Azonban az is igaz, hogy pl. a süllőnek szinte nincs is bőr a pofáján:), annyira csontos, és a jó akadáshoz meg kell gerinces bot, azaz túl lágy sem jó, mert arról meg a nem elég mély akadás miatt megy el a hal.
A "puha szájú" halaknál (balin, domi, jász) pedig eleve könnyebben kiszakadhat a horog egy túl feszes bottal.
üdv
kr

1
Évindító horgászvásár 250

Friss fórumtémák:

Hirdessen nálunk
Tovább a Fishing Time-ra »
Deeper Chirp 1200

hirdetés