Horgász akciók 920

 

?Üdvözlet! Kérdések sokaságával szeretnélek "zaklatni" benneteket! A itt a magazinban, és általában horgász videókban sok mindenről esik szó bot,orsó , zsinór. Nekem a legnagyobb dilemmám,hogy mikor milyen zsinórt érdemes használni pergetésnél. A zsinórok párosítása pl, fonott-fluorocarbon, fonott-hard mono stb.,vagy mikor érdemes csak monofilt vagy nanofilt használni? Kapcsok alkalmazása mikor érdemes a not a knot,vagy forgókapcsot alkalmazni, krimpelni. Mikor érdemes fixen megkötni egy wobblert és mikor szabadabban nagyobb öblöt hagyva? Persze mazsolázgatva mindenre találok megoldást a neten ,de egy helyen töményen :) nemigazán. Igazából erre szeretnék választ kapni! Akár szöveg és kép vagy videó film (tudom nem könnyű kérés). Lentebbi kérdésekben a sporttársak, beleértve magamat is mint amatőr, botokról és hozzá illő orsó párosításokról kérdeznek! A zsinórokról kevés a kérdés ,pedig sokan hozzáteszik "most kezdem a pergetést".Természetesen, gondolom a békésebb halas horgásztársak is csak kapkodják néha a fejüket a zsinórbőség és a fejlesztés ütemén! Segítségeteket előre is köszönöm! üdv M

5 éve 1 hozzászólás

A

válasza

Szia, köszi a türelmet, igyekszek mindenre válaszolni.

A zsinórt illetően nagyobb biztonságot ad a fonott, direktebb a bevágás, mert nem nyúlik. A monó nyúlik, kisebb a szakítója azonos méretnek. Előnye a nyúlásnak/rugalmasságnak, hogy nem csak a bot és a fék dolgozik, de a damil is, hirtelen kirohanásoknál előnyös. Általánosságban fonottat inkább pergetni, harcsázni vagy akadós helyen pontyozni használnak, míg damilt fenekezni, úszózni. Télen pergetni is sokan váltanak damilra, mert nem hord fel annyi vizet, mint egy fonott, de sokan már Nanofillel váltják ki.

A Nanofilről érdemes tudni, hogy a kötést és a sérülést nem bírja. Kiváló dobótulajdonsággal rendelkezik (lényegesen nagyobbat lehet vele hajítani), de not-a-knottal használd. Sokan kötnek elé fluorocarbont, hogy az kopjon, és ne a Nano szakadjon. Süllőzni elengedhetetlen, dupla uni-knottal kösd.

Hard mono vagy vastag fluorocarbon? Ezeket csukázni használják, de a fluoro fénytörése miatt (amit állítólag ezért nem látnak a halak) jobban szeretik. Ezt krimpelik és váltják ki a drótból készült előkét, javarészt 0.60-as fluoroval.

A not-a-knot egy fantasztikus találmány, jómagam nem is használok mást, nagyon ritkán kötök fel kapcsot (pont a kötés miatt). Ez tőled függ, kinek melyik szimpatikus. Forgót csak támolygóknál, körforgóknál használj, egyébként felesleges súly stb.

Ez a fix kötés a wobblernél egészen addig volt használatos, míg az embereknek két csalijuk volt, ma már senki nem kötögeti se direktbe, se öböllel, max aki otthon hagy minden kapcsot.

Ha további kérdésed van, vagy konkrét ajánlást szeretnél vízre, módszerre, halra, írj nyugodtan.

Üdv,
Csaba

Akad némi tapasztalatod, vagy csak hozzáfűznél valamit? Ne fogd vissza magad, szólj hozzá a témához!

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned.
Ha még nem regisztráltál, itt regisztrálhatsz.

Beléphetsz fikanickkel is, így nem tároljuk az adataidat és név nélkül kommentelhetsz.

Mindezt megspórolhatod, ha a Facebook segítségével lépsz be:
Belépés facebook-kal
 

PM
5 éve

Köszönöm a választ!
És már van is kérdés! Ha jól értelmezem, akkor egy Berkley black velvet 12-s zsinórt össze tudok dupla uni-knottal kötni T-force 37-s fluorocarbonnal? A fluorocarbon olyan kemény mint a drótkötél :)
és itt krimpelni érdemes a végén a kapcsot vagy palomar csomó?
2 Vagy not a knot és palomar esetleg unival rögzíteni mindkét végét?
Köszönöm a türelmet és a választ!
Üdv M

1
hirdetés (x)
Horgász akciók 250

Friss fórumtémák:

Hirdessen nálunk
Tovább a Fishing Time-ra »
Gator bakancs 1200

hirdetés