Horgász akciók 920

 

?Sziasztok, a hétvégén megpróbáljuk a süllőket a Dunán, az a kérdésem, hogy ilyenkor tavasszal merre keressük őket, sekélyebb vagy mélyebb vízben? Partról horgászunk, sajnos nincsen csónak. Köszi!

8 éve 47 hozzászólás

A

válasza

Se a sekély, se a mély vízben, hanem leginkább a halgazdálkodási és halvédelmi törvényben keressétek hétvégén a süllőket. Ugyanis tilalom van rájuk.

Akad némi tapasztalatod, vagy csak hozzáfűznél valamit? Ne fogd vissza magad, szólj hozzá a témához!

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned.
Ha még nem regisztráltál, itt regisztrálhatsz.

Beléphetsz fikanickkel is, így nem tároljuk az adataidat és név nélkül kommentelhetsz.

Mindezt megspórolhatod, ha a Facebook segítségével lépsz be:
Belépés facebook-kal
 

tonoka11
8 éve

A kifogható halfajok tilalmi idejét,és kifogható méretét törvény írja elő,a Mohosz és az egyesületei a saját vizein hozhatnak egyéb rendelkezéseket,de csak szigorítani lehet,ha pl.a ponty tilalmi idejét akarod feloldani akkor külön meg kell kérni az Földművelés ügyi hivataltól,de csak akkor adják meg ha a víz intenzíven telepített.(2000-ft díj megfizetése után) A SÜLLŐRE IS EZ VONATKOZIK!!

47
mötleycrüemötleycrüe (fikanick)
8 éve

hát, most már én is elbizonytalanodtam...

46
hirdetés (x)
Zalán
8 éve

Azzal, hogy mohosz tag vagy még semmilyen horgászrend nem vonatkozik rád. Akkor vonatkozik rád, ha olyan vízterületen horgászol ahol ezt a helyi szabályok előírják. Értelemszerűen a mohosz saját vizein ezt kötelezővé teszi, ettől függetlenül pl a Duna amiről itt szó van nem mohosz víz és ilyen vizen én nem a mohosz horgászrendjét kell, hogy betartsam hanem azt amit helyileg a kezelő előír.
Ha elmész egy idegen golfklubba akkor az ottani szabályokat tartod be, nem a hazaiét ahol tag vagy.

45
lucius
8 éve

De a legfontosabb :
ETIKÁTLAN TILALMI IDŐBEN A HALAKAT BÁNTANI,ZAVARNI...

44
lucius
8 éve

Ez is igaz..Én Zabos tag vagyok régen az Émhe tag voltam(ellenőr),de mi nem vagyunk tagjai a Mohosz-nak ,ha viszont onnan kib@sznak nálunk sem vesznek fel tagnak !!!

43
mötleycrüemötleycrüe (fikanick)
8 éve

mondok egy példát: ha a helyi golfklubban odaszarok a pályára, törvényt talán nem sértek vele, de a helyi golfklubból ki leszek hajítva.

persze megtehetem, hogy a 200 km-rel arrébb levő golfklubba megyek ezek után golfozni, nade kivel basztam ki leginkább??? nem, nem a gyeppel, hanem magammal.

42
mötleycrüemötleycrüe (fikanick)
8 éve

ez rendben van, de most a mohoszról van szó.
tegyük félre azt, hogy van a mohoszon kívül egy másik szövetség párezer lelkes horgásszal.

a horgászok 99%-a mohosz tag. akik mohosz tagok, azok a tagsággal vállalják, hogy betartják a mohosz horgászrendjét. persze nem kötelező a mohosz tagság, de aki tag, az a tagsággal vállalja ezt.

az a pár horgász, akik meg másik szövetségnél tagok, azok meg a másik szövetség szabályzatát fogadták el a belépéssel.

a törvény pedig szövetségektől és egyesületektől föggetlenül mindenkire vonatkozik, az megint egy másik kérdés.

TEHÁT! ha én mohosz tag vagyok, akkor a törvény mellett a mohosz horgászrendje is vonatkozik rám. persze a PTK-val szankcionálni nem fognak (mivel ez nem törvény, "csak" a mohosz horgászrendje), de a mohoszból kidobhatnak.

és akkor mehetek máshova, de az már sokkal macerásabb.

41
Zalán
8 éve

Lucius: nálad van a félreértés. A mohosz csak egy a horgászszövetségek közül, az ÉMHE garantáltan nem tagja a mohosznak és még van jópár ilyen az országban. Emellett a mohosznak semmilyen jogköre nincs ami ne lenne az összes többi egyesületnek, nem hoz törvényt meg semmi ilyesmit. Az összes horgászra a halgazdálkodási törvény vonatkozik, illetve annak végrehajtási rendelete, nem pedig egy szövetségnek a saját horgászrendje. Nekem van engedélyem és fogási naplóm is, ez utóbbiban nálam csak törvényi szöveg ismétlés van és semmi a régi mohosz horgászrendből, nem is lehet hiszen semmi köze a mohoszhoz.

40
lucius
8 éve

Van itt egy kis félre értés !
1.MOHOSZ- Magyar Országos Horgászati Szövetség ebbe elvileg minden horgász egyesület bele tartozik.
Kivéve egy pár egyesületet !
ÉMHE- Észak Magyar Horgász EGYESÜLET !!!
Ergo a Mohosz alatt van! Ha tagja (nem tudom)
2.Az országos horgász rend minden horgászra,halászra és egyesületre vonatkozik ! Ezen enyhíteni nem lehet csak szigorítani.
Kivétel, ha a halászati főfelügyelet állomány "gyérítés " miatt ad,ki ideiglenes felmentést egy (!!) adott vízre.
Egyébként nektek nincs engedélyetek ? Fogási naplótok ? Abban minden le van írva....

39
nagycsaba.tb
8 éve

A tilalmi időket nem a horgászrend szabályozza, hanem a törvény végrehajtására kiadott 133/2013. (XII. 29.) VM rendelet. A tilalmat a horgászrend, csak ismétli, de nem szabályozza.

Azt próbáld elkülöníteni, hogy a a halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló 2013. évi CII. törvény és a már említett VH rendelet. szabályozza az ország összes vizére, horgászára, halászára vonatkozó előírásokat. Az egyesület, pedig -Mohosz, Kistarcsai pontyugratók, stb- pedig saját horgászrendjükben helyi vonatkozású szabályokat állítanak fel a tagság akarata szerint. Ez azonban nem lehet ellentétes semmilyen jogszabállyal, és csak olyan kérdésre terjedhet ki, amelyet a jogszabályban nem szabályoztak, és csak az egyesület vizeire terjedhet ki.

38
mötleycrüemötleycrüe (fikanick)
8 éve

a tilalmi idővel védett halakra való horgászatot pl. pont nem szabályozza a törvény, csak a horgászrend

a horgászrendben nyilván azokat a pontokat fogják frissíteni, amikben az új törvényre hivatkoznak

aki tilalomban célzottan süllőre horgászik, az eddig is horgászrendet (és nem törvényt) sértett, jelenleg is sérti és a horgászrend frissítése után is sérteni fogja (kivéve persze, ha kiveszik belőle, de miért vennék ki?)

37
krisrob
8 éve

Még egyszer leírom, csak lassabban, hogy megértsd:
a régi MOHOSz horgászrend nem felel meg a hatályos törvénynek és rendeletnek!
A tv. 2013. szeptember 01-től, a rendelet 2014. január 01-től hatályos.
Most március 19. van. Szerinted? Ha én nekilátok, megcsinálom ennyi idő alatt, esténként, két sör között!
Nem az informatikus nem frissített, hanem NINCS! Azt sem tudták megmondani, mikor lesz.
És nem garázdálkodhat senki, a törvény, a rendelet, helyi előírások szabályozzák a horgászatot.
Nyilván...:-)

36
Zalán
8 éve

Milyen garázdálkodásról beszéltek? Törvényt kell betartani ami rendelkezik minden fontos kérdésről. Mi az ami hiányzik? Miért lenne fontos még ez a plusz horgászrend ami megtiltja a garázdálkodást?

35
mötleycrüemötleycrüe (fikanick)
8 éve

hát, itt: http://www.mohosz.hu/uj_horgaszrend.html nem az áll, hogy jelenleg nincsen érvényes horgászrend, hanem szimplán annyi, hogy még nem tették ki az újat

a te olvasatodban, ha jól értem, ez azt jelenti, hogy most amíg az informatikus nem frissíti az oldalt, addig mindenki szabadon garázdálkodhat, nem kell betartani semmiféle horgászrendet

34
krisrob
8 éve

Kicsit furán értelmezed a jogszabályokat, előírásokat, javaslatokat.
Ezek nem nagyon ismerik azt a szót, hogy "nyilván".
Ezen az alapon, miután nincs a honlapon (és máshol sem) érvényes horgászrend, de még csak azt sem jelzik, hogy az új megjelenéséig a régi érvényes, nyilván fingom sincs, mi a helyzet! Nem?
De ha már itt tartunk, NYILVÁN azért kell új horgászrend, mert az új törvény és vhr. előírásainak nem felet meg a régi minden vonatkozásban. És ez tény. Akkor hogyan lehet mégis érvényes?

33
mötleycrüemötleycrüe (fikanick)
8 éve

szerintem érvényes a régi, mivel nem vonták vissza

32
Zalán
8 éve

Miért lenne érvényes a régi? A törvény érvényes jelenleg én úgy gondolom.
Egyébként a Kreszes kérdés sem volt jó, mert a Kreszt nem egy szövetség adja ki hanem az is törvény.

31
mötleycrüemötleycrüe (fikanick)
8 éve

ha nincs új horgászrend, akkor nyilván a régi van érvényben, nem?

gondolom nem azt mondták, hogy "hát most pár hétig nincsen új horgászrend, ezért bárki bármit csinálhat" :)

30
Zalán
8 éve

A Mohosz egy több a horgászszövetségek közül az országban. Mi alapján válasszam a Mohosz szabályzatát? Miért pont azt? És ha én mondjuk az ÉMHE tagja vagyok akkor mi közöm a Mohoszhoz? Mi köze van a Mohosznak a Dunához? Lehetne még sorolni a kérdéseket...
Lehet volt egy világ régen amikor csak a Mohosz létezett, ma már ez nincs így, semmi sem országos érvényű amit kiadnak, csak a saját vizeiken kérhetik számon. Emellett amire itt megy a hivatkozás az még a régi törvényekre hivatkozik, ma már nem érvényes. Majd ha kiadnak újat akkor arra is lehet hivatkozni de én ezzel még nem találkoztam.

29
krisrob
8 éve

Nem arról van szó, hogy átmenetileg nem elérhető, hanem
"A jogszabályok változása miatt az oldal tartalma átdolgozás alatt van. "
Ez nem ugyanaz.

A lentiekben sok tekintetből igazad van, de te nem érzed az ellentmondást
1. abban, hogy kötelező egyesületi tagságom okán be kell tartanom a MOHOSz horgászrendet egy olyan vízen, ahol azt a víz kezelője nem követeli meg, és az ő szabályai szerint kell horgásznom (persze feltételezve azt, hogy a hatályos törvényben és vhr-ben foglaltaknak megfelel)? Vagy ilyen víz nincs?
2. abban, hogy kb. 1 perccel ezelőtt azt a tájékoztatást kaptam a MOHOSz-tól, hogy jelenleg még nincs új horgászrend?

28
mötleycrüemötleycrüe (fikanick)
8 éve

miért, hány országos horgászrend létezik?
én csak a mohosz-féléről tudok...

a végén még kiderül, hogy KRESZ-ből is van több? :)

szerintem egyszerű: a mohosz tagoknak be kell tartani a mohosz szabályzatát, aki meg nem tagja, annak nem (kivéve, ha a mohosz vizén pecázik)

27
Zalán
8 éve

Minden vízterületen a törvényt kell betartani alapvetően, minden ettől eltérőt (szigorúbb szabályokat) helyileg kell szabályozni és fel kell tüntetni a területi jegyen. Elővettem az aktuális Duna jegyemet és szerepel rajta az, hogy az országos horgászrendet be kell tartani. Nem írja milyet, ki által meghatározottat, így szerintem ez önmagában semmit nem ér.
Mohosz-on kívül is van élet, több olyan horgásszervezet van hazánkban ami nem Mohosz tag és árul állami jegyet és minden mást ami a horgászathoz kell. A Dunán sem feltétel, hogy Mohosz tag legyél, ezért ha valamelyik Duna szakasz kezelője a Mohosz Horgászrendre akar hivatkozni, akkor azt nevesíteni kéne.

26
mötleycrüemötleycrüe (fikanick)
8 éve

ugyanúgy, mint ahogy pl. a BKV-n utazva elfogadod annak szabályzatát. nem jogszabály, de nem kötelező a bkv-val utaznod, mehetsz gyalog is, ha nem akarod elfogadni a feltételeket

25
mötleycrüemötleycrüe (fikanick)
8 éve

1. attól, mert az interneten (átmenetileg) nem elérhető a szabályzat, attól még létezik és érvényben van.

2. a mohosz, mint egyesület felállíthat szabályzatot, amik ugyan nem jogszabályok (és ezért a ptk-val nem szankcionálhatók), de a be nem tartásuk miatt kizárhat magából. mohosz tagság nélkül meg nem lesz egyszerű állami jegyet szerezned, anélkül meg sehol sem horgászhatsz

24
nagycsaba.tb
8 éve

Az első 2 ok, azok jogszabályok az ország összes vizére érvényesek. A többi nem jogszabály. A mohosz szabályai meg azokra a vizekre érvényesek csak, melyeket a mohosz, vagy a hozzájuk csatlakozott szervezetek kezelnek. Ha halászati hatóság határozatai meg általában regionális szintűek, és adott vizekre terjednek ki. Magyarul a MOHOSZ (csak egy egyesület) nem írhat elő szabályokat olyan vízre mely nem tartozik közvetve, vagy közvetlenül az egyesülethez.

23
krisrob
8 éve

Te most abból a horgászrendből idéztél, ami a MOHOSZ honlapja szerint nincs is. Ha más felületen, bárhol fellelhető, kérlek linkeld be! (Ráadásul a HR besorolta magát valahova. Jogilag véleményes a dolog bizonyító ereje, nem? Ezzel együtt igazad van, a gyakorlat eddig ez volt, ezután is ez lesz, valószínűleg)
De igazából nem is ez a kérdés, hanem az, hogy a MOHOSz hivatalosan is kötelezővé tette-e, vagy teszi-e a "kötelékébe" tartozó szövetségek, egyesületek részére a MOHOSz horgászrendjének alkalmazását, illetve adott (nem horgászkezelésű) vizekre kötelezővé teheti-e?

22
mötleycrüemötleycrüe (fikanick)
8 éve

pont fordítva! a mohosz-féle horgászrend magasabb szintű, mint a helyi rendelkezés, tehát ha valahol KÜLÖN MEG VAN ENGEDVE, akkor lehet, de ha nincs külön helyileg szabályozva, akkor a mohosz-féle horgászrend a betartandó. ugyanis:

A horgászat szabályozásának szintjei:
- Törvények (Országgyűlés)
- Egyéb jogszabályok, rendeletek (minisztériumok, önkormányzatok)
- Hatósági határozatok (pl. a halászati hatóság: a Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal)
- MOHOSZ Országos Horgászrendje
- Helyi horgászrendek (az adott víz horgászati-halászati hasznosítója helyi szabályai)
- Horgászetikai normák

21
krisrob
8 éve

Ja, persze ezektől függetlenül, mindenki szo...on le egy talicska aprómajmot, aki tilalomban/íváskor nem képes békén hagyni az adott halakat!

20
krisrob
8 éve

És még valami:
A régi is így kezdődött:
"A Magyar Országos Horgász Szövetség, a Megyei és Területi Horgász Szövetségek és Egyesületeik vízterületein és mindazon más vizeken, ahol ennek betartását előírják a következők a horgászat országos szabályai..."
Azaz, ha területi jegyen rajta van/volt valami olyasmi, ami a MOHOSZ Horgászrendjére utal, akkor be kell(ett) tartani, ha nem volt ilyen, akkor nem.

19
krisrob
8 éve

Ez azért "érdekes", mert ha a mohosz.hu oldalon a Horgászat szabályozás menüpontban kiválasztom a "Horgászat Országos rend"-je címet, ezt kapom:
http://www.mohosz.hu/uj_horgaszrend.html
(a korábban linkelt oldalról elég hamar "átjön", hogy még a régi jogszabályokat hivatkozza, nem?)
Azaz most nincs "hatályos" horgászrend?
És mégis szabad horgásznia a 340 ezer horgásznak?
Akkor hogy is van ez? Miért kell betartani, ha nincs is rá szükség a horgászathoz?

18
mötleycrüemötleycrüe (fikanick)
8 éve

nem éppen...
minden horgász aki csatlakozik a mohoszhoz (ez kb. 340.000 tag jelenleg) az köteles elfogadni a mohosz által írt horgászrendet is

persze meg lehet szegni, vagy ki lehet lépni a mohoszból, de a következményekkel érdemes számolni

17
nagycsaba.tb
8 éve

Nem a horgásznak kell mohosz tagnak lenni, hanem a vízterületnek kell mohosz szervezetbe tartozni. Mit nem lehet ezen érteni?!!! :-D

16
bmate
8 éve

Nem általános érvényű, de a horgászok 99%-a MOHOSZ tag, így vonatkozik rá. (Vagy pedig kiléphet a MOHOSZ-ból, de úgy nem lesz egyszerű állami jegyet szereznie.)

15
EgyetértekEgyetértek (fikanick)
8 éve

Azt azért figyelembe kell venni, hogy ez a MOHOSZ szabálya, és csak: "A Magyar Országos Horgász Szövetség, a Megyei és Területi Horgász Szövetségek és Egyesületeik vízterületein és mindazon más vizeken, ahol ennek betartását előírják a következők a horgászat országos szabályai..."

A horgászattal kapcsolatos jogszabályokban ez nem található meg, tehát nem általános érvényű szabályról van szó.

14

@bmate:
Óóóó! Na végre valaki! Áttúrtam a jogszabályokat, elejétől a végéig, de valahogy a legkézenfekvőbb forrás (MOHOSZ) valahogy nem jutott eszembe! Király! Köszönöm! Így tényleg van jogalap a "zaklató" horgászok megbüntetésére.

13
bmate
8 éve

ORSZÁGOS HORGÁSZREND

18. A fajlagos halfogási tilalom idején olyan horgászmódszert kell választani, mellyel elkerülhető az éppen tilalom alatt álló, ívó halak megfogása.

http://www.mohosz.hu/horgaszrend2.html

12

@toolazytologin:
"Elvileg ha kifogsz egy védett vagy olyan halat ami akkor védelmet élvez módszert és helyt kell válts."

Elvileg. Gyakorlatilag hol van ez leírva?

11
Zalán
8 éve

Az új szabályozásban én sem találom azt, hogy nem süllőzhetsz, csak azt, hogy nem tarthatod meg. Ez a hely és módszer váltás sincs bennt a törvényben, ez régi dolog.
A süllőnél olyan szempontból kényes ez a dolog, hogy ő őrzi a fészkét és hiába engeded vissza, nagyban rontod az esélyét annak, hogy felnőjenek a kis süllők azzal ha megzavarod ezt a folyamatot. Szóval én süllőre nem pergetnék ebben az időszakban még olyan vizen sem ahol megengedik, de a halőr szerintem tehetetlen, hacsak nincs szigorú helyi szabályozás.

10
toolazytologintoolazytologin (fikanick)
8 éve

Elvileg ha kifogsz egy védett vagy olyan halat ami akkor védelmet élvez módszert és helyt kell válts. Szóval egy helyen foghatsz egy süllőt menyhalazás címen de utána módszert kell válts és helyet(természetesen a halat vissza kell dobjad). Na most ez a Dunán kb egyenlő azzal hogy nem fogsz többet aznap. Másrészt nem igaz hogy 2 hónapot nem tudtok kivárni...Nekem majdnem fél évet kell várjak arra hogy a kedvenc felvidéki holtágamon horgászhassak...Ugyanis ott február 1től június 15 ig nincs pergetés, se kishalazás...Sőt március 15-től május 31-ig mégcsak a horgászbot se lehet a kezedbe a vízparton!

9

Az új szabályozásban sehol nem találom, hogy a tilalom alá eső halfajok célzott horgászata tilos lenne. Azt olvasom, hogy megtartani nem lehet és horogszabadítás után azonnal kíméletesen vissza kell engedni. De hogy nem lehet rá horgászni, azt akárhogy keresem, nem lelem. (Azon túl, hogy egyértelműen etikátlannak tartom magam is például a harcsa fészekről történő megfogását, vagy az épp ívó halak bármilyen jellegű megzavarását.)

8
csupriszti
8 éve

Hali! Szerintem partról kukoricával,és az erdőfele dobd!! :)

7
bmate
8 éve

Ez elég nagy butaság. Ha ezt így elmondod a halőrnek, azzal bevallod, hogy célzottan olyan halra horgászol, amire tilalom van. Szép kis büntetést, esetleg eltiltást kapnál.

6
santa.gyuri
8 éve

Én úgy hallottam, hogy sport jelleggel szabad rájuk horgászni tilalmi időben is, de csak pergetve... és természetesen azonnal vissza kell adnod a szabadságát. Vagy ez butaság? :)

5
bmate
8 éve

Igen. És máshol komolyan is veszik.

4
Csak beugrottamCsak beugrottam (fikanick)
8 éve

Én nem látom Mo-on akarnak süllőzni, csak azt, hogy a Dunán. :-D Más országokban is tilalom van most?

3
SZIVAROS
8 éve

Mindek akarsz Te süllőzni ha azt se tudod mikor van tilalom?!

2
D.A.M. XTherm Winter 2 részes vízálló, halk thermoruha szett 45

Friss fórumtémák:

Hirdessen nálunk
Évindító horgászvásár 250
Tovább a Fishing Time-ra »
D.A.M. XTherm Winter 2 részes vízálló, halk thermoruha szett 45

hirdetés