Horgász akciók 920

 

?Sziasztok! Tavasztól csónakos horgászatot tervezek a Dunán. Megvan minden kötelező cuccom, de csónakos tapasztalatom semmi! A Duna az meg nem egy tavacska. Rengeteg gyakorlati kérdésem van.. .pl hogy kormányozzam a csónakot ha, hullámzás van, mit kell tennem ha le vagyok macskázva és elhalad mellettem egy nagyobb hajó (mondjuk egy szárnyas) vagy csak elég kapaszkodnom. Az íratlan szabályok érdekelnének nem az amit kitudok googlizni. Köszönöm a válaszokat!

6 éve 4 hozzászólás

A

válasza

Szia! Megpróbálunk segíteni, ha ezen a két konkrét kérdésen kívül van még, ne habozz beküldeni, akár újabb kérdésként, akár ez alatt, a kommentekben.

Ha nagyok a hullámok, alapvetően úgy a legbiztonságosabb, ha se nem elölről, se nem oldalról kapja őket a csónak, hanem kb. 45 fokos szögben. Vegyél vissza a sebességből, így kisebb az esélye, hogy orral belefúródsz egy nagyobb hullámba. Haladj a parthoz közel, két okból is: a part menti fák sokszor felfogják a szelet. Másrészt, ha beleesel a vízbe, onnan könnyebb kiúszni, mint a Duna közepéről (ez utóbbi télen hatványozottan igaz, ha a közepén esel bele, nincs esélyed).

Lemacskázva akkor lehet veszélyes a hajó, ha sekély (másfél méternél sekélyebb) víz fölött állsz. Ilyenkor a mélyebb víz irányából érkező hullámok erejét a törés megtöbbszörözheti és könnyen borulás lehet a vége. Kőhányáshoz túl közel se macskázz, mert egy nagyobb hajó hullámai könnyen nekiverhetik a csónakot, vagy rosszabb esetben kitesznek a kőre csónakostul, aztán lehet visszapakolni a vízbe - egyedül nem jó móka. Ezt leszámítva az első pár alkalommal kifogod tapasztalni, hogy mekkora hajó az, aminek a hullámázását még biztonságban érezve kibírod.

Akad némi tapasztalatod, vagy csak hozzáfűznél valamit? Ne fogd vissza magad, szólj hozzá a témához!

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned.
Ha még nem regisztráltál, itt regisztrálhatsz.

Beléphetsz fikanickkel is, így nem tároljuk az adataidat és név nélkül kommentelhetsz.

Mindezt megspórolhatod, ha a Facebook segítségével lépsz be:
Belépés facebook-kal
 

Csak beugrottamCsak beugrottam (fikanick)
6 éve

Ha nem vagy lemacskázva, és nagy hullám jön, akkor haladj a hullámmal megegyező irányba, így szép hosszú liftjeid lesznek, de nem csap rád. Viszont ha tarajosodik, akkor full gázzal menekülj. Érdemes nyáron cucc nélkül kísérletezni mit bír a csónak.

4
hirdetés (x)
lucius
6 éve

Ja és még milyen.sz@r bakancsba úszni !!! Megmerül és lehúzz...

3
lucius
6 éve

Sajnos maximális egyet kell ,hogy értsek veled . Én is a Tiszán szenvedtem xx évig ,de inkább el is adtam a 6m ladikomat...(((

2
lupuska
6 éve

Nekem több mint 30 éves tiszai tapasztalataim vannak a kérdésben. Elsőként arra hívnám fel a figyelmet, hogy minél rövidebb a hajónk, annál nagyobb a veszélye annak, hogy bár a megfelelő szögben ráfordulunk egy hajó által keltett nagy hullámokra, még, ha lelassítunk is, óhatatlanul befúródik a csónakunk orra a második hullámba, és beömlik egy jó adag víz, ami, ha ismétlődik, el is süllyeszthet bennünket. Ha álló helyzetben - lehorgonyozva - ér bennünket egy ilyen esemény, még nagyobb baj lehet, mert általában oldalról kapjuk a hullámokat. Magam - bár a Tiszán számottevő teherhajó forgalom nincs, de annál inkább bunkó újgazdagok, akiknek közlekedési kultúrájuk és tapasztalatuk általában a béka segge alatt van -, egy közelgő hajó láttán felemelem az oldalhorgonyt, de legalább is meghosszabbítom a kötelet, hogy legyen fel-le játéka a hajónak, s a megfelelő irányba fordítom, evezővel.
Nagyon fontos a féltős dolgok, s úgy egyáltalán minden eszköz, tárgy megfelelő rögzítése, mert még a legtapasztaltabb csónakost-hajóst is érheti kellemetlen meglepetés. Különösen igaz ez hosszabb, több napos horgásztúrák esetén, amikor az elveszett dolgok pótlása szinte lehetetlen, meglétük viszont életbevágó lehet.
Még egy fontos dolog: téveszme, hogy a lassan közlekedő hajók adnak kisebb hullámot! Van egy sebességtartomány, amikor a lehető legnagyobb, legkellemetlenebb torlóhullámokat keltik, amelyek ellen csak nagy ügyességgel lehet védekezni.

1
Horgász akciók 250

Friss fórumtémák:

Hirdessen nálunk
Tovább a Fishing Time-ra »
Horgász akciók 1200

hirdetés