Vízhiányra készül a KÖTIVIZIG

2017.07.14. forrás: kotivizig.hu

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság már a jelenlegi aszályhelyzet kialakulását megelőzően megkezdte többlet vízkészlet betározását a Tisza-tóban, egyes csatornákban és holtágakban.

DAM XTherm termoruha szett 640 34ehirdetés

Elsődleges cél a gazdasági és ökológiai vízigények kielégítése, ennek érdekében a vízpótlás és a vízszétosztás műszaki megoldása, a víz visszatartása, a vízkészletek megőrzése, lehetőség szerint növelése.A KÖTIVIZIG az elmúlt évek tapasztalatai alapján döntött a vízhiányos időszakra való felkészülésről, ennek részeként vízhiánykár-elhárítási tervet dolgozott ki. Ez alapján már 2012-ben, 2013-ben és 2015-ben is sikeres beavatkozásokat hajtottunk végre azért, hogy az előrelátóan betározott vízkészlet a térség vízelosztását, valamint Szolnok és a környékbeli települések ivóvízellátását biztosítsa.
Az ez évre aktualizált vízhiánykár-enyhítési intézkedési (az operatív beavatkozásokat meghatározó) terv alap elemeként a Tisza-tó megszokott, 725 ± 5 centiméteres nyári szintjét június 23-25-én megemeltük 10 centiméterrel, remélve, hogy az így betározott 10 millió köbméteres többlet vízkészlet megfelelő tartalékot képez - a Nagykunsági-, Jászsági és Tiszafüredi-főcsatornákon keresztül - a vízigények kielégítésére, illetve a Körös-völgy ökológiai vízpótlására. (A tó vízszintjének növelése e mellett a turizmusra és a horgászatra is kedvezően hat.)
Ezen túl a napokban további intézkedések születtek a térségi vízkészletek növelése érdekében, így megemeltük a Nagykunsági-főcsatorna I. bögéje (Abádszalók-Örményes közötti szakasz) vízszintjét 10 centiméterrel, továbbá törekszünk a vízszétosztó csatornahálózat, illetve a gravitációs vízpótló útvonallal rendelkező holtágak (a Cserőközi Holt-Tisza, a Kanyari Holt-Tisza, a Cibakházi Holt-Tisza, az Alcsi Holt-Tisza, a Fegyverneki Holt-Tisza, a Harangzugi Holt-Körös, valamint a Túrtő-Halásztelki Harcsási Holt-Körös) esetében a maximális üzemvízszint tartására.

hirdetés
Utoljára megtekintett termékek:

mutasd az összeset

Horgászhírek

Még több horgászhír »