Védett vidra tizedeli a halakat Átokházán

2015.03.29. forrás: Délmagyar

Vidrák tizedelik az ásotthalmi tanyavilágban lévő halastavakat. Az egyik gazdának több mint százezer forint kárt okoztak a 250 ezer forint eszmei értékű, Magyarországon fokozottan védett állatok.

3752 termék akcióbanhirdetés

– Szép, aranyos állat a vidra, az biztos. De amikor ekkora kárt csinál, akkor már nem tetszik annyira – mondta az Ásotthalom közelében élő Krisztin László. Az 55 éves férfi Gátsor-Átokházán lévő birtokán idilli csend fogadott. Semmi nem utalt arra, hogy éjszakánként véres mészárlás zajlik a halastavon.


Százmilliós halkár a Hortobágyon

Akár 100 millió forintos kárt is okozhatnak a vidrák és a kormoránok a Hajdú-Bihar megyei halgazdaságoknak. A fokozottan védett állatok ellen nem tudnak védekezni a Hortobágyon, ugyanis zavarásuk és irtásuk is szigorúan tilos. Egy vidra becslések szerint évente 100 kiló halat, míg egy kormorán akár 170 kilót is elfogyaszthat. A vidra a legnagyobb kárt akkor okozza, amikor a kölykeit tanítja vadászni, ilyenkor kihúzza a halat, de mivel nem éhes, az ott marad, és megdöglik.


– Legutóbb 228 ezer forintért vettem halat, a felét megette a rohadék. Arról veszed észre, hogy vidra garázdálkodik, hogy a halnak csak a feje meg a farka marad ott a tó partján. A pikkelyt is leszedi, szinte kifilézi a halat. Csak a finom falatokat eszi meg. Reggelenként hetente úgy háromszor találok haltetemeket. A bunkerembe hátul a télen rókák költöztek. Mindenhol vakondtúrás. Van itt mindenféle jószág, mint az állatkertben – sorolta jó kedélyű házigazdánk, aki a félig elfogyasztott haltetemeket vagy a disznóival eteti fel, vagy elássa.

Krisztin László elmesélte, ismerősei jöttek horgászni, és egyikük sem fogott semmit, ezért gyanús lett neki, hogy nincs hal a vízben. A vidra először a nagyobb halakat eszi meg, ha azok elfogytak, elkapja a kisebbeket is

Beszélgetés közben szóba kerül egy bizonyos Tóni és Jóska Bordányban, akinek szintén vidra ette ki a halait a tóból.

– Jött egy horgász, azt mondta, nem esznek a halak. Jól van, mondom, van ilyen. Jött a következő. Az már profi volt, profi felszereléssel, nem fűzfabottal. Négy botot használt. Ő azt mondta, ebben a tóban nincsen hal. Csak áztatták a botot – folytatta.

A férfi végül egy szegedi barátjától kért tanácsot. Ő javasolta neki, hogy kerítse körbe a területet villanypásztorral. – Belekerült egy vagyonba. Ha hozzáér, biztos elmegy a kedve a haltól. Azt mondta, vegyek kutyákat is, azok majd elijesztik a vidrát – mondta.


Játékból is halászik

Az európai vidra részben vízben élő ragadozó emlősállat. A szabad természetben ritkán lehet látni, mert a Kárpát-medencében szinte kizárólag éjszakai életet él. Tápláléka döntően halakból, kétéltűekből, rákokból áll. Esetenként jóllakottan, játékból is halászik.


– A vidra Magyarországon fokozottan védett állat, nagyon szigorú szabályok védik az életét. Az elmúlt évtizedekben nőtt a populáció, ebből adódhatnak ehhez hasonló problémák – tájékoztatott Veprik Róbert, a Szegedi Vadaspark igazgatója. Az állat eszmei értéke 250 ezer forint.

hirdetés
Utoljára megtekintett termékek:

mutasd az összeset

Horgászhírek

Még több horgászhír »