Veszélybe kerülhet a tó élővilága az alacsony vízszint miatt

2015.06.14. forrás: szoljon.hu

Már most, nyár elején rendkívül alacsony a szajoli holtág vízszintje. A horgászok aggódnak, hogy vízpótlás hiányában igen hamar veszélybe kerül a tó élővilága.

DAM XTherm termoruha szett 640 34ehirdetés

– Rendszeresen ehhez a kis öbölhöz jövök ki horgászni – mondta Hegedűs Béla, akivel a szajoli Holt-Tisza partján beszélgetünk. Bár a horgászplacc kellemes, árnyas, az előtte lévő vízfelület iszapos, zöld algás.

– A kisebb halakat még csak-csak ki lehet innen a partról rántani, de a nagyobbakért csónakba kell szállni, hogy beljebb menjek érte. Jó lenne már kikotorni a tavat, meg feltölteni vízzel, hiszen szemmel láthatóan kisebb a vízszint, mint pár évvel ezelőtt volt ebben az időszakban. Mi lesz itt nyár végén?! – tette hozzá az egyébként törökszentmiklósi férfi, aki rendszeresen a szajoli Holt-Tiszához jár le horgászni.

– Bár jelenleg még jó állapotban van a Holt-Tiszánk, de a vízszint valóban a minimum szinten áll – reagált a horgászok aggodalmaira Szöllősi József polgármester.

Elmesélte, a gravitáció segítségével mindösszesen csak két napot tudták tölteni az élő Tiszából a tavat, ez alatt nem tudott a kellő szintre emelkedni a vízszint. Az lenne ideális, ha most 270 centit mutatna a vízmérce, de jelenleg csak kicsit több mint két méteren áll. És ha arra gondolunk, hogy egy-egy forró nyári napon akár egy centimétert is csökkenhet a vízszint a párolgás miatt, komolyan veszélybe kerülhet a tó és élővilága. Megoldás lehet, hogy a Kötivizig az élő Tiszából pumpál vizet a tóba, de ez 34 millió forintos költséget jelent önkormányzatunknak.

Volt egy év, amikor 10 millió forintot áldoztunk erre. Problémánkra a Nagykunsági csatornából történő vízelvezetés nyújthat megoldást – magyarázta a településvezető, hozzátéve, a 26 kilométeres kisebb csatorna megvan, azt csak rendbe kell(ene) tenni, mert évekkel ezelőtt feltöltötték vagy elszántották.

– A Középtisztvidéki Vízügyi Igazgatóság 2013-ban készítette el vízkészlethasznosítási stratégiáját, amely komplex megoldást kínál az Alföld középső területeinek jövőbeli vízgazdálkodási problémáira. A stratégia része a Fegyvernek-Szajoli belvízöblöztet több célú fejlesztése, ezen belül a fegyverneki és szajoli Holt-Tisza rehabilitációja, a térségi vízpótlás korszerűsítése, öntözőfürt kiépítése – tájékoztatta lapunkat Horváth Béla.

A KÖTIVIZIG főmérnöke hozzátette: jelenleg a fegyverneki holtág vízellátása megoldott, a szajoli esetében azonban állandó vízpótlási lehetőség nem épült ki. A feltöltést a Tisza megfelelő magasságú
árhulláma biztosíthatja szivornyásan, ez azonban a természet szeszélye miatt esetleges, vannak évek, amikor nincs erre mód. Csapadékos időjárás esetében költséges szivattyúzással mentesíthető a holtág, míg aszályos periódusban az alacsony vízállás okozhat kritikus helyzetet.

Mivel Szajol körzetében az öntözési lehetőség korlátozott, a már elkészült tanulmánytervben szerepel a Nagykunsági főcsatorna és a szajoli holtág közötti kapcsolat megteremtése, s az úgynevezett Nk VI öntözőfürt kiépítése. A beruházás részét képezné többek között új csatorna építése 10 kilométer hosszan, a már meglévő csatornák bővítése és rekonstrukciója, új vízkormányzó, vízszétosztó műtárgyak építése, s nem utolsósorban az érintett holtágak revitalizációja, mederkotrása. A tervek tehát készen vannak, a megvalósítás az uniós pályázati lehetőségek függvénye – mondta Horváth Béla.

Szöllősi Béla polgármester hozzátette, a község ivóvízellátását az aszályos időjárás nem veszélyezteti (jelenleg a Tiszából veszik az ivóvizet), a két fúrott artézi kútjuk ugyanis képes lenne ellátni az egész települést friss vízzel.

Tudta-e?
A szajoli holtág jelenlegi (június 11i) vízállása 224 centiméter, ökológiai vízszintje kereken két méter, maximális tározási szinte 253 centiméter. A Holt-Tisza hat tóegységből áll, ezek hossza összesen 7845 méter, területe pedig 73 hektár. A holtág-befogadóképessége maximális tározási szintnél 880 000 köbméter. A tó átlagos szélessége 120 méter, átlagos mélysége pedig 22,5 méter.

hirdetés
Utoljára megtekintett termékek:

mutasd az összeset

Horgászhírek

Még több horgászhír »